Er det vanskelig å få det til å vokse og gro i hagen din? Det kan være jorden det er noe feil med. Her får du førstehjelp.

Tips oss 2400
MAT FOR PLANTENE: Gjødsel fungerer som mat for plantene - så tilføre dette for at plantene skal utvikle seg. FOTO: Inger Mette Meling Kostveit

MAT FOR PLANTENE: Gjødsel fungerer som mat for plantene - så tilføre dette for at plantene skal utvikle seg.
FOTO: Inger Mette Meling Kostveit

PLANTEVALG: Hvilken type jord du trenger avhenger av hva du skal plante. Er du usikker så forhør deg på det lokale hagesenteret, eller hos andre som kan dette. FOTO: Inger Mette Meling Kostveit

PLANTEVALG: Hvilken type jord du trenger avhenger av hva du skal plante. Er du usikker så forhør deg på det lokale hagesenteret, eller hos andre som kan dette. FOTO: Inger Mette Meling Kostveit

BEDRE JORD: Skal du plante i krukker og potter kreves bedre jord enn om du bare skal tilføre jord i et eksisterende bed. FOTO: Flora Dania

BEDRE JORD: Skal du plante i krukker og potter kreves bedre jord enn om du bare skal tilføre jord i et eksisterende bed. FOTO: Flora Dania

Klarer du sjelden å holde liv i blomstene og vekstene på uteplassen din?

Det er ikke sikkert at du mangler et godt håndlag med blomster - sånn som du kanskje tror.

Det kan være jorden du planter i som er selve problemet.

Vi drømmer alle om å få en frodig hage, som bugner av fargerike blomster og vakre vekster.

De fleste trakter dessuten etter en gressplen som er grønn som en golfbane.

Enten noe skurrer i forhold til jorden du dyrker i, eller du står på hagesenteret og lurer på hvilken sekk med jord som er godt nok, den rimeligste, eller den dyreste - så kommer det godt med å ha en viss kunnskap om jord og jordforhold.

Vi spurte ekspertene om hva du bør tenke på.


Holder jorden mål?

Har du en hage hvor det spirer og gror, og hvor det grønne ser ut til å trives, og har det godt, da er jorden mest sannsynlig god nok, ifølge gartner og daglig leder ved Gjennestad Gartnerskole/Hagesenteret, Geir Mellingen.

Men husk at det alltid er en fordel å gjødsle, hvis du vil at plantene skal utvikle seg. Gjødsel fungerer som mat for plantene, ifølge Mellingen.

Når vi fjerner visne blader og plantematerialer når de råtner i hagen, så tar vi også vekk den naturlige sirkulasjonen, som er god for jorden og hagelivet.

Derfor er det viktig å tilføre gjødsel, så vi får fart på veksten igjen.

Er billig jord godt nok?

I det du står over sekkene med jord på hagesentrene kan det være vanskelig å vite hva som er godt nok. Holder de rimeligste sekkene mål, eller bør du gå opp litt i pris?

Ifølge Mellingen vil det kunne vokse godt med de rimeligste sekkene også, men den rimeligste jorden har gjerne en struktur som gjør at den holder dårlig på vann og gjødsel. Er du av typen som er flink til å vanne og gjødsle, vil dette kunne fungere bra nok.

Er du derimot av typen som ønsker å gjøre minst mulig - og drømmer om en særdeles enkel hage, da kan det være en fordel å legge noen ekstra kroner i jorden.

Krukker og potter krever mer

Skal du plante i krukker og potter vil det lønne seg å gå for krukkejord og jord med mer struktur, en jord som holder bedre på vann og gjødsel, ifølge Mellingen.

- Sommerblomter i krukker vokser fort, og det vil være et stort behov for gjødsel. Det skal mye til at billigjorden gir nok, sier han.

Prisforskjellen på dyr og billig jord er såpass liten, ifølge Mellingen, kanskje spesielt med tanke på at mange investerer tusenvis av kroner på plantene sine.

Ifølge Tommy Tønsberg, ansvarlig redaktør av Norsk Hagetidend/Hagelaget, handler valget av billig kontra dyrere jord blant annet om hvorvidt du skal blande jorden i jord du allerede har ute, eller om du skal ha det i potte.

- Billig er godt nok, hvis du ska blande det i jord du allerede har ute. Men skal du ha det i potte, da ville jeg satset på noe dyrere med mer godsaker i, sier Tønsberg.

Hva skal du dyrke

Ifølge Tønsberg må du se på hva du faktisk skal dyrke når det handler om jord - det vil være avgjørende for kravene til jorden.

Det som er bra for grønnsaker, kan eksempelvis bli for næringsrikt for steinbedplanter.

Har du spørsmål omkring dette kan du forhøre deg på for eksempel hagesentrene eller andre som har kunnskap om det du har tenkt til å plante.

Vurder jorden

Selv om du ikke har doktorgrad i jord og jordanalyse, så kan du faktisk finne ut en del ved å studere den jorden du har i hagen din.

Ser den leirholdig ut?

Da kan du blande inn litt sand for å få den løsere, ifølge Tønsberg.

Ser jorden sandholdig ut? Da kan du tilsette leire eller komposittjord for å få den til å holde bedre på næringsstoffene, sier Tønsberg.

Kan bli for tett

Om jorden er leirete kan det være positivt, fordi den da holder godt på vann og gjødsel. Men den må ikke bli for tett, ifølge Geir Mellingen.

- Noen sekker med kjøpejord og litt sand vil gjøre at du får litt mer luft i jorden, sier han.

Og føyer til:

- En blandingsjord vil ofte være en fin jord.


Studer innholdet på sekken

Når du er på hagesenteret eller hos gartneriet, bør du ta deg tid til å lese varedeklarasjonen nøye, så du får med deg noe av hva jorden inneholder, ifølge Tønsberg.

- Den bør inneholde husdyrgjødsel, som er et næringsrikt materiale for jorden - noen ganger står det også kompostert kugjødsel på pakken.

Men veldig mange av de vekstene vi dyrker krever ikke så voldsomt mye, ofte slipper du unna med vanlig jord og litt tilførsel av næring, ifølge Tønsberg.

Enkelte planter krever mer spesiell jord, sånn som eksempelvis rhododendron. Undersøk hva som gjelder for det du allerede har i hagen din, eller ønsker å satse på i uterommet.

Ta jordprøver på et laboratorie

Synes du det meste du har i hagen stryker med? Da kan det lønne seg å ta jordprøver, og det finnes analyselaboratorier som gjør sånt, ifølge Tønsberg.

Da kan du blant annet finne ut hvor mye leirinnhold det er i jorden, pH-verdien - og sandinnholdet, for å nevne noe.

- Men har du grei vekst i hagen din er ikke dette nødvendig, sier Tommy Tønsberg,

Det er Mellingen enig i - og en enkel løsning om du undrer på om jorden din holder mål, er å ta en prøve av den, for så å ta den med på ditt lokale hagesenter, så en gartner kan se på den.

- De kan fortelle litt om strukturen, for eksempel om den er veldig tett, men de kan ikke si noe om den er godt nok gjødsel, og lignende, sier han.

Les også:

Hekkene som skjermer best

Dette koster eksperthjelp til hagen

Slik får du den perfekte kjøkkenhagen

Få kontroll over fødselssmertene


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.


Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Arbeid til flyktninger

  Arbeid til flyktninger

  Når vi i dag snakker om 8000 flyktninger til Norge, vender mine tanker tilbake til vinteren 1944, da vi hadde mange ganger 8000 flyktninger i Norge. (367 innlegg) Les mer

 • En hyllest til en ekte statsmann

  En hyllest til en ekte statsmann

  I forkant av årets valgkamp har den blivende politiker mye å lære av Kåre Willoch. (305 innlegg) Les mer

 • Den lange veien hjem

  Den lange veien hjem

  Å råde unge jenter til å passe på seg selv, er ikke det samme som å gi dem skylden for voldtekt. (234 innlegg) Les mer

 • Manglende samsvar mellom liv og lære, svekker troverdigheten

  Manglende samsvar mellom liv og lære, svekker troverdigheten

  Når ledende klima- og miljøengasjerte mennesker ikke bryr seg med å redusere egne utslipp, kan dette oppfattes som et tegn på at klimasituasjonen ikke er så alvorlig. (194 innlegg) Les mer

 • Ser du det ikke før du forstår det?

  Ser du det ikke før du forstår det?

  Inga Marte Thorkildsens bok «Du ser det ikke før du tror det» fremmer uriktige påstander om ADHD, som kan føre til at barn fratas helsehjelp og mister sine rettigheter. (168 innlegg) Les mer

 • Mannen som trosset Hitler

  Mannen som trosset Hitler

  August (26) nektet å gjøre nazihilsen. (146 innlegg) Les mer

 • Øystein Djupedal har meldt seg ut av SV og inn i Ap

  Øystein Djupedal har meldt seg ut av SV og inn i Ap

  Syria-håndteringen fikk begeret til å renne over. (135 innlegg) Les mer

 • Den grove utnyttelsen av midlertidig ansatte

  Den grove utnyttelsen av midlertidig ansatte

  Prekariatet er den raskest voksende klassen i verden. (123 innlegg) Les mer