Denne oversikten har du aldri sett før.

Tips oss 2400
BILLIGMERKE: Kias modeller har en lav snittpris, og Sportage kan du få med 2WD helt ned i 250 000 kroner. Foto: Egil Nordlien, HM Foto

BILLIGMERKE: Kias modeller har en lav snittpris, og Sportage kan du få med 2WD helt ned i 250 000 kroner. Foto: Egil Nordlien, HM Foto

DYRT: Mercedes-Benz koster godt over en halv million kroner i snitt. Foto: Terje Bjørnsen

DYRT: Mercedes-Benz koster godt over en halv million kroner i snitt.
Foto: Terje Bjørnsen

SYKLIST I 100: Denne syklisten raser tilsynelatende nedover motorveien i 100 kilometer i timen før han blir stoppet av politiet. Men videoen var falsk og laget for et tsjekkisk videonettsted.

Hvor mange kroner legger egentlig nordmenn ut for nye biler? Biler er ikke gratis i furet værbitt. Blant annet har vi høye bilavgifter. Men så velger jo de fleste av oss bruktbil når vi kjøper «nytt».

Likevel går nybilsalget så det griner. I fjor, for eksempel, ble det solgt 138 345 nye biler. Vi må tilbake til 1986 for å finne et høyere salg.

Men hva betaler vi egentlig for våre nye biler?

Dette er tall som aldri har vært presentert tidligere. Men vi har fått et overslag over snittpriser fra seksten bilimportører, som til sammen hadde 90 prosent av markedet i 2011.

De avrundede tallene er kundepris før eventuelt norskmontert ekstrautstyr, som kan variere fra null til tresifret for de dyreste merkene.

BMW, for eksempel, selger i snitt slikt utstyr for 93 500 kroner pr. bil. For de aller fleste merkene er nok tallet langt lavere.

Mercedes er dyrest

Ikke uventet er det premiummerkene som har kundene som legger igjen mest penger pr. bil. Og det merket som har den høyeste snittprisen pr. solgte bil er - heller ikke uventet - Mercedes-Benz.

- Vi har en rekke meget eksklusive modeller som er råere og dyrere enn noe du finner i utvalget til begge våre hovedkonkurrenter, i tillegg til at vi har et større salg av dyre nisjemodeller, som for eksempel S-Klasse. Disse faktorene er med på å dra snittprisen opp, sier PR-ansvarlig Michael Angelo Justiniano hos Mercedes-Benz Norge.

Kia nederst

Nederst på listen vår finner vi Kia, hvis snittpris i 2011 er under halvparten av den til Mercedes-Benz.

Kias bestselger i 2011 var Sportage, og halvparten av kundene valgte 2WD-versjonen som har startpris helt nede på rundt 250 000 kroner.

- Dessuten lanserte vi minibilen Picanto i månedsskiftet august-september i fjor, og den fikk en knallstart og solgte godt, forteller PR-ansvarlig Mette S. Sauge hos Kia Bil Norge.

Og med en startpris på 122 000 kroner er det klart at dette bidrar til at merket har en lav snittpris.

MERKE

SNITTPRIS I KRONER 2011

Mercedes-Benz

550 000

BMW

510 000

Audi

498 000

Volvo

482 000

Subaru

419 000

Honda

362 000

VW

345 000

Opel

344 000

Ford

325 000

Mitsubishi

320 000

Skoda

320 000

Nissan

316 000

Peugeot

300 000

Toyota

290 000

Citroën

270 000*

Kia

267 000

* Citroën klarte ikke å fremskaffe sikre tall, og måtte nøye seg med en kvalifisert gjetning.

Høy snittpris

Tar vi snittprisen for det enkelte merke, og ganger det opp med antallet biler merkene solgte i 2011, finner vi snittprisen for en ny bil i Norge det året.

For moro skyld spurte vi flere om dette, og det ble gjettet villig vekk, basert på antagelser og mer eller mindre god kjennskap til empiri fra nybilsalgets verden.

Mine kolleger i Vi Menn Bil Top Gear tippet alt fra 335 000 til 400 000 kroner. Daglig leder Erik Andresen i Bilimportørenes Landsforening tippet 350 000 kroner. Bilanalytiker i TNS Gallup, Anders Hovde, tippet rundt 400 000 kroner.

Det riktige svaret er 365 000 kroner.

Dette er antageligvis mer enn de fleste av oss ville tippet. Likevel - med norske nybilpriser - gir ikke denne summen tilgang til noe annet enn relativt hverdagslige og anonyme biler.

Som for eksempel en Toyota Avensis 1,8 147 hk Premium Multidrive sedan, eller en Ford Mondeo 2,0 TDCI 140 hk Ghia. Eller en Volvo V70 DRIVe Kinetic diesel, eller en Mitsubishi ASX Instyle + 1,8-116 ClearTec diesel.

Bil dyrt i Norge

Det har vært skrevet mye om de høye norske bilprisene, og særlig vekker det engasjement når vi sammenligner oss med Sverige.

En undersøkelse fra Statistisk Sentralbyrå i 2009 viser at norske husholdninger ligger øverst i Europa når det gjelder hvor stor del av inntekten som går til bilutgifter og transport.

Norge har dessuten en av Europas eldste bilparker, men likevel kjøper vi altså relativt dyre biler når vi først handler nytt. Småbiler går som hakka møkk nedover i Europa, og er også favoritten til kvinnelige norske nybilkjøpere. Men generelt sett vil Ola Nordmann ha stasjonsvogner og SUV'er - biler som egner seg for aktiv fritid, familie og hytte.

På listen over de mest solgte bilmodellene i fjor, finner vi for eksempel VW Passat (2), Mitsubishi ASX (4), Volvo V70 (5), Toyota Avensis (6), Nissan Qashqai (7), Skoda Octavia (8), Ford Mondeo (9), Volvo V60 (12), VW Tiguan (13) og Volvo XC60 (16).

Etter at 1/3 av året er unnagjort, tyder alt på at VW Golf igjen blir Norges mest solgte bilmodell. Men heller ikke dette er en lavpriset småbil, akkurat. En VW Golf 1,4 TSI 160 hk DSG koster for eksempel - akkurat, 365 000 kroner.

Les også:

Slik får du best pris for bilen din
Bilene som vil holde seg best i pris
Dette gjør bilen billigere
Dette er bilen verdt om fem år


Saken ble opprinnelig skrevet av Vi Menn for Klikk.no. Les her.


GJENNOMSNITTSBIL: En Volvo V70 DRIVe kan du få til cirka 365 000 kroner - snittprisen for nye norske biler i 2011. Foto: Egil Nordlien, HM Foto

GJENNOMSNITTSBIL: En Volvo V70 DRIVe kan du få til cirka 365 000 kroner - snittprisen for nye norske biler i 2011. Foto: Egil Nordlien, HM Foto

VERSTINGER: Trafikketaten oppfordrer bilister til å tenke seg om før bilen parkeres utenom lovlige plasser. Foto: Trafikketaten.

SÅ VAR DETTE MED LUKEPARKERING: Dette klippet kaster brensel på bålet i debatten om hvem som er flinkest til å parkere av kvinner og menn. Video: REUTERS

Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Takk til Hege Storhaug

  Takk til Hege Storhaug

  Hege Storhaug har utvilsomt rett. Problemet er religionen islam, dens ideologi og verdigrunnlag. (2348 innlegg) Les mer

 • Løgn om Israel og Gaza

  Løgn om Israel og Gaza

  Mette Nord og Liv Tørres feilinformerer om hva som skjedde i Gaza og Israel sommeren 2014. (674 innlegg) Les mer

 • Frp vil ta Melodi Grand Prix fra NRK

  Frp vil ta Melodi Grand Prix fra NRK

  Partiet mener sangkonkurransen har utspilt sin rolle og mislykkes i å engasjere de unge. NRK er sterkt uenig, men sier kritikken ikke er overraskende. (491 innlegg) Les mer

 • Langrenn: Den norske livsløgn

  Langrenn: Den norske livsløgn

  Det er lite jantelov over vårt forhold til sport i dette landet. (423 innlegg) Les mer

 • Feil om Shoaib Sultan

  Feil om Shoaib Sultan

  I stedet for å la Sultan være den positive rollemodellen han kan være i kampen for homofiles rettigheter og likeverd, fortsetter enkelte å reprodusere en gammel påstand som lett lar seg avkrefte med et googlesøk. (295 innlegg) Les mer

 • I dag får kronprinsen se det hemmelige Krekar-beviset

  I dag får kronprinsen se det hemmelige Krekar-beviset

  Holdes hemmelig av hensyn til rikets sikkerhet. (245 innlegg) Les mer

 • Arne Tumyr saksøkte for ærekrenkelse etter rasismeutalelse. Tapte i retten

  Arne Tumyr saksøkte for ærekrenkelse etter rasismeutalelse. Tapte i retten

  Retten avviste at bokmålsordboka kunne brukes som rettskilde. (197 innlegg) Les mer

 • Må reddes fra seg selv

  Må reddes fra seg selv

  Med ekte skadefryd sier Putin at han synes synd på den ukrainske hæren, som blir slått av tidligere gruvearbeidere og traktorførere. Han gjør som han vil i Ukraina. (181 innlegg) Les mer