Vårens vakreste - eller verste - eventyr, er i gang. Og russiske bestemødre tar kaka.

Tips oss 2400
FINLAND: Pernilla Karlsson synger «När jag blundar». Foto: Eurovision

FINLAND: Pernilla Karlsson synger «När jag blundar». Foto: Eurovision

Som russiske bestemor-dommer popper de fram på scenen og synger og gauler med den stemmen de fikk av Vårherre. Han var ikke i det musikalske hjørnet da de kom til verden.

Redselsfullt, jo visst, men underholdende og morsomt.

Men hvor det ender? Skulle ikke forundre meg at de feststemte bestemødrene går videre til finalen. Russland gjør som de vil, og får stemmer av sine undersåtter uansett.

Men vi velger oss finske Pernilla Karlsson.

I et par uker har oppkjøringen mot semi- og hovedfinalene pågått. Nå er vi i gang. I kveld er det den første av to delfinaler.
Ti land fra hver av de to delfinale går videre til finalen lørdag.

Norge og Sverige, de to nasjonene vi er mest opptatt av skal kvalifisere seg torsdag. Og i kveld kan vi jo heie på våre nordiske naboer: Danmark, Island og Finland.

Finske Pernilla Karlsson synger den vakre og stemningsfulle «När jag blundar».

Den er Dagbladets MGP-anmelders favoritt i kveld. Forhåpentligvis går den videre til finalen, men til tross for sin overjordiske sanselighet har den minimale vinnersjanser, skulle vi tro.

Den islandske duoen Greta Salóme & Jónsi utgjør et trivelig bekjentskap. Danske Soluna Samay følger vi også med i spenning. Ingen ting hadde vært morsommere enn å få samtlige fem nordiske land med i finalen lørdag.

1. Montenegro

4Låt: «Euro Neuro»

Artist: Rambo Amadeus

Hva hører mine Eurovision-såre ører? En liten luring, en småfrekk og morsom fant. En funky, eklektisk rapper - en rastløs rakker du garantert aldri har hørt i Eurovisjonskonkurransen tidligere. Det popper som popkorn, sjongleres med ord - og det er lekent.

2. Island

4Låt: «Mundu Eftir Mér»

Artist: Greta Salóme & Jónsi

«Mundu Eftir Mér» er dramatisk orkestrert og tuftet på kombinasjonen folkemusikk og lidenskap. De to duettpartnerne kler hverandre og byr på en type tidløs og klassisk MGP-låt. Her er storhet, men ingen patetisk pasjon som så ofte skjemmer Eurosong-finalister.

3. Hellas

3Låt: «Aphrodisiac»

Artist:  Eleftheria Eleftheriou

En gresk-kypriotisk skjønnhet skal forsvare Hellas ære, og det med et afrodisiakum som ikke virker på meg. Spretten «Aphrodisiac»-pop får ikke det skakkjørte landet opp av grøfta, selv om de gjør som «hver tredje nasjon»: bruker svenske låtskrivere.

4. Latvia

4Låt: «Beautiful song»

Artist: Anmary

Lekker pop, dette. Teksten åpner kleint med at artisten synger om at hun ble «født det året Johnny Logan vant». Men etter hvert som den melodiøse låta skrider fram, kan jeg ikke annet å like den. Hverdagslig lettbeint pop som flagrer ut av høyttalerne.

5. Albania

1Låt: «Suus»

Artist: Rona Nishliu

Jeg hører at hun synger, jeg forstår ikke hva - men at dama ikke har det bra, er lett å forstå. Her er det mye ulidelig smerte og inneklemte emosjoner. Gud vet, det er vel typen som har stikki?a. Hold kjeft å finn deg en ny mann - ikke plag oss med dette.

6. Romania

2Låt: «Zaleilah»

Artist: Mandinga

Du ser bra ut, Mandinga. Du vet og jeg vet, der du kropper, åler og bukter deg fram i bar hud og få tekstiler. Det kan jeg like, men låta? Nei. En i utgangspunktet gladsak som drives fram av bastante rytmer og støtvise blåsere - men som ikke får meg på gli.

7. Sveits

3Låt: «Unbreakable»

Artist: Sinplus

Poprockduoen Sinplus har en liten U2 i magen. Stilen er lettere, og har sånn sett mer med Clodplay å gjøre. Men Sinplus har ikke originaliteten til veteranene. Låter tidvis ganske bra, men slitestyrken er ikke god nok. Altfor syntetisk og billig i tøyet.

8. Belgia

2Låt: «Would You?»

Artist: Iris

En popballade det går bøttevis av på dusinet. Iris kunne sikkert hevdet seg sånn brukbart i «Ido»l og «X-Factor», men vil nok ikke bli annet enn en bisetning i denne slagerkonkurransen. En anelse Miley Ray Cyrus over ungjenta, men låtmaterialet er dødt.

9. Finland

 5Låt: «När jag blundar»

Artist: Pernilla Karlsson

Pernilla Karlsson synger til hjertet, men neppe til et Europa som skal gi sine stemmer. «När jag blundar» er en meget vakker, melankolsk ballade, lindrende og behagelig. Pernilla synger varmt og vibrerende på finsksvensk i en låt som farger lengselen blå.

10. Israel

4Låt: «Time»

Artist: Izabo

Israel er et uforutsigbart land, også i MGP sammenheng. Men i år leverer de helt anstendige varer. Izabo er et indieband med arabiske undertoner som synger på hebraisk og engelsk. Det låter veldig retro, kunne vært en MGP-låt fra 70-tallet. Bravo, Israel.

11. San Marino

2Låt: «The Social Network Song»

Artist: Valentina Monetta

En påtrengende gladlåt. En spretten popfysak som har like god slitestryke som dasspapir. Valentina synger det hun har fått utlevert, en repeterende og banal pop med et «oh oh - uuuh - oh oh» refreng som virker mer frastøtende enn catchy.

12. Kypros

2Låt: «La La Love»

Artist: Ivi Adamou

Hvorfor må så pene damer synge så fæle sanger. Det bør da i det minste være et samsvar mellom hva øynene får av visuell velvære og hva ørene blir trakassert med. «La La Love» er tre minutter med mas, forsøksvis utkledd som moderne partypop.

13. Danmark

3Låt: «Should've Known Better»

Artist: Soluna Samay

Skal man selge sand i Sahara og is i Antarktis, må man gjøre det med større overbevisning og tydeligere forretningsidé. Ordinært poprocker som skjemmes av late framføringen. Kunne vært en bortgjemt og forglemmelig Shania Twain-låt.

14. Russland

1Låt: «Party For Everybody»


Artist: Buranovskiye Babushki

Za vashié zdarovié, Babushki. Skrekk og gru, men skål for bestemødrene. Her åpner man den kjente russiske bestemor-dokka, og opp popper dem fram. Bidraget er fest- og folkemusikk fra steder vi aldri har hørt om. Gir ikke Russland verdensherredømme.

15. Ungarn

4Låt: «Sound Of Our Hearts»

Artist: Compact Disco

Ungarn fortjener finalebillett med denne kjølige og troverdige poplåta. Videoen som ledsager låta viser Europas forfall og sosiale skjevheter. Bandet og sanger Csaba Walkó leverer troverdig, men må overbevise visuelt for å ha noen sjanse.

16. Østerrike

1Låt: «Woki Mit Deim Popo»

Artist: Trackshittaz

Østerrike har ikke bare tradisjoner for å male sine politiske meninger i feil farge. Musikalsk er landet langt mindre enn en parentes, en øredøvende ubetydelighet. Videoen er harrymorsom med banal bruk av fluoriserende skygger. Rappen er en katastrofe.

17. Moldova

3Låt: «L?utar»

Artist: Pasha Parfeny

Barbershop & swingjazz — litt Balkan, en anelse sigøyner og en dæsj New Orleans. Dette låter av fest og storbymoro. Pasha Parfeny har smurt stemmebåndene med smør og blåserne tar oss med gatelangs. Morsomt og koselig, men ikke mer enn det.

18. Irland

3Låt: «Waterline»

Artist: Jedward

I fjor deltok de to tvillingene med låta «Lipstick», en tvilsom låt med to energiske og morsomme unggutter på scenen. Man blir visstnok eldre på et år, og det høres. De hårfine tvillingene høres her mer ut som et popband med en luftig og grei poplåt.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.