Disse tilbehørene løser hverdagsfloken.

Tips oss 2400
"Hva skal vi ha til middag i dag?" er kanskje Norges vanligste spørsmål. Enkelte dager trues topp-plasseringen av "Hvor er du?", som stilles kontinuerlig etter at vi sluttet med fasttelefoner (da var det jo opplagt hvor vi var).

Om middagsproblemet vil jeg si som Kåre Willoch sa i glansdagene: - Spørsmålet er galt stilt.

Det man egentlig spør om er graderinger av samme fortvilelse:

- Kan vi finne på noe artig å spise i dag?

- Skal vi lage noe vi ikke har laget før?

- Kan vi finne på noe som er raskt og enkelt i dag?

Og oftest er det enda mer spesifikt: Vi har litt fisk, men hva skal vi spise til fisken? Altså: Tilbehøret til fisken. Eller kjøttet. Eller kyllingen.

Tilbehøret gjør middagen

Vi lever i et klassisk middagsparadigme hvor vi har kjøtt/fisk/kylling - som vi oftest har bestemt oss for - før spørsmålet: "Hva skal vi ha til middag i dag" kommer.

Vi vet kanskje hvordan vi skal steke fisken som proffene, bake fisken til perfeksjon i ovnen, steke kyllingfileten riktig etter boka. Vi har gjort alle feilene som er nødvendig for å bli en mester på å steke biffen riktig.

Alt dette er teknikker som alle kan lære seg uten anstrengelser. Men tilbehør krever en annen del av deg og hjernen din: kreativitet.

Og det er ikke alle som føler seg like kreative i butikken etter endt arbeidsdag eller når man nettopp har kommet hjem og åpner kjøleskapet. - Hva i all verden skal jeg lage nå?

Så derfor: Her kommer det noen herlige forslag til "tilbehør" til fisk, kylling og kjøtt.

"Tilbehør" er kanskje feilaktig bruk av ord, siden det strengt tatt er dette middagslagingen handler om: Kutte opp grønnsaker, skrelle, koke, steke, bake osv. Er det ikke fisken, kjøttet eller kyllingen som er "tilbehør"?

Nok om det. Nedenfor finner du et knippe med forslag til tilbehør, eller hvordan du nå velger å se det.

God middag!


Les også:
Slik blir det tre forretter av en salmalaks
Dette er det beste brødet du kan bake
De beste potetoppskriftene
Aioli lager du enkelt på denne måten

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Sopp med parmesan


Sopp med persille og parmesan

Tilbehør til fisk? Her er svaret...

Ingredienser:
6 stk champignon
2
kvist timian
4
ss persille, finhakket
40 g parmesan
0,5 stk fennikel
1 stk løk olje/smør til steking
Salt og pepper

Framgangsmåte:
Skrell løken og hakk den fint. Del soppen i to eller fire. Ha i stekepannen med smør og olje og stek under omrøring til løken er gyllen.

Vask fennikelen og skjær den i tynne skiver (fjern det ytterste, grønne). Ha det i stekepannen og la steke med i noen minutter.

Ha alt over i en bolle. Ha på finhakket persille og timian. Riv over parmesan. Bland godt og smak til med salt og pepper.

Dette er godt tilbehør til fisk, men kan også brukes til  kjøtt og kylling.
Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve

Mango med rødbete

Oppskrift på tilbehør til kjøtt og fisk
Rødbete og mango

Dette gir gode farger til grå hverdager.

Ingredienser:
1 stk rødbeter
1
stk mango
1 dæsj olivenolje
salt

Framgangsmåte:
Pass på at du ikke får rødbete på klær eller annet, den setter veldig sterk farge.
Skrell rødbeten. Bruk potetskrelleren til å skjær tynne flak av rødbeten. Legg dem i en bolle.

Del mangoen i biter og ha i bollen. Ha over litt olje og salt. Vend rundt.
 
 
(Om du ikke har skrelt en mango før: Sett den på høykant. Inne i mangoen er det en stein som har samme form som mangoen - den skal du unngå med kniven. Skjær, på de to flateste sidene av mangoen, to tykke skiver slik at du ender med to halvdeler. Skjær et rutemønster, så dypt du kan, i kjøttet. Vipp ut mangobitene med en spiseskje).
Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve

Bakte reddiker

Bakte reddiker
Tilbehør

Slik blir reddikene supergode med to, tre ingredienser.


Ingredienser:
12 stk reddik
olje
salt
50
g smør

Framgangsmåte:
Forvarm ovnen til 180 grader.

Skjær bort mesteparten av den grønne stilken, men la litt være igjen. Vask dem grundig så det ikke er noe jord eller sand mellom de grønne tuppene.

Snitt av tuppen (litt mindre enn hatten av et egg) med det grønne. Hakk det grovt og sett til side.
Del resten av reddikene i to. Legg dem på i en ildfast form med olje og dryss over litt salt.

Bak dem i 18 minutter.

Lag brunet smør: Ha smøret i en liten kjele på middels varme. Pass på som en smed! Det skal ikke svi seg, bare bli brunt.

Servér reddikene med brunet smør og dryss over de rå, hakkede bitene.
Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve

Glaserte gulrøtter

Glaserte gulrøtter


Slik glaserer du gulrøtter.

Ingredienser:
2 ss brunt sukker (eller hvitt)
4 stk gulrøtter
2
ss smør
1
stk sitronbåt
timian

Framgangsmåte:
Skrell gulrøttene. Del dem i fire på langs og skjær dem i biter.

Ha sukker, smør og gulrøtter i en kjele. Dekk med vann. Kok til de er møre.
ta ut gulrøttene med en hullsleiv og kok inn væsken til det er omtrent et par spiseskjeer. Ha gulrøttene tilbake i kjelen. Rør godt rundt over lav varme.

De glaserte gulrøttene er klare til servering når de er varme. Skvis over litt sitron og dryss over litt timian.
Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve

Agurksalat


Agurksalat


Slik blir agurksalaten bedre. Mye bedre.

Ingredienser:
1 stk agurk
5
ss hvitvinseddik (eller epleeddik etc)
1
ss sukker
vann
4
ss mynte, frisk

Framgangsmåte:
Skrell agurken. Del den på langs. Skrap ut frøene.

Hakk den i biter. Legg dem i en bolle med sukker og eddik. Dekk med vann og la det stå - gjerne noen timer.
(Eventuelt: kan du bruke 1 spiseskje eddik og 1 spiseskje sukker og blande godt rundt, så slipper du å vente. Det blir nesten det samme...)

Sil av. Hakk frisk mynte og vend inn. Servér gjerne til fisk.
 
PS
Du kan også bruke sitronmelisse, basilikum eller persille.
Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve

Potetpannekake

Potetpannekake

Så enkelt er det å lage potetpannekake.


Ingredienser:
5 stk potet, store
0,5
stk løk, vanlig gul
salt og pepper
olje/smør til steking
1
ss rosépepper, eventuelt

Framgangsmåte:
Finhakk løk. Riv skrelte poteter på rivjern. Ha i pepper, salt og rosépepper. Bland godt.

Ha smør og olje i stekepannen og sett den på middels varme.

Ha potetblandingen i stekepannen. Press godt ned slik at det formes en jevn kake.
Stek i 5-7 minutter. Dytt ned langs kanten slik at den ikke fester seg.

Så kommer trikset: Legg en asjett eller et fat opp-ned over stekepannen. Med en hånd på asjetten, løft stekepannen og snu den slik at potetkaken havner på asjetten. Skli så kaken tilbake i stekepannen og stek videre i 5-7 minutter.

Skjær potetkaken som du ville skjært en kake, i trekantede biter og servér.
Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve

Blomkål med parmesan


Blomkål med parmesan

Blomkål blir ikke kjedelig med denne oppskriften.

Ingredienser:
blomkål
3
ss gressløk, hakket
50
g parmesan
1 ss kapers
0,5 stk sitron
1
fedd hvitløk
4
ss smør
olje til steking
salt og pepper
3
skiver loff, eller brød

Framgangsmåte:
Lag krutonger: Fjern skorpene på loffskivene. Skjær opp loffen i firkanter. Stek bitene sprø i olje. Tørk av på litt papir og legg i en stor bolle.

Del opp blomkålen i små buketter. Stek den i olje i noen minutter på høy varme - til den er litt brun, men fortsatt har litt tyggemotstand. Ha den i bollen med krutongene.

Riv eller lag store flak av parmesanen og ha i bollen sammen med gressløk, kapers og en klem sitron.

Lag brunt smør: Ha smøret i en stekepanne. Stek til det begynner å lukte nøtteaktig, men det må ikke svi seg. Knus et fedd hvitløk og bland med det varme smøret. Hell det over i bollen. Vend godt rundt.
Smak til med salt og pepper. Servér.
 
Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve

Ris med mango


Ris med mango

Risen blir mye kulere når du serverer den på denne måten.

Ingredienser:
2 dl basmatiris
1
stk rødløk
2
ss kokosmasse
1 stk mango
basilikum
lime, skallet i strimler fra en halv lime
olje til steking
salt og pepper

Framgangsmåte:
Skjær løken i skiver og stek den myk i olje.

Ha risen i en kjele og dekk med vann. Kok risen i ca 10-15 minutter - sil av overflødig vann.
Skjær mangoen i små terninger. Når risen er ferdig, vend inn stekt løk, mango og kokosmasse.
Smak til med salt og pepper.

Ha eventuelt over strimlet, frisk basilikum og limeskall ved servering.
   
TIPS: Det går fortere å koke risen dersom du legger den i vann i ca 30 minutter før koking.
Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Potetsalat med pesto


Potetsalat med pesto

En potetsalat med to ingredienser. Voila!

Ingredienser til 2 porsjoner:
500 g potet
1 dl ferdiglaget pesto

Framgangsmåte:
Del opp potetene i biter. Kok dem møre i godt saltet vann.
Sil av. Mens potetene fortsatt er varme, ha dem i en bolle med pestoen og bland godt.

Server straks.
Ha gjerne litt parmesan på.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

  • - Mange tiggere tjener mer enn lærere, sykepleiere og politifolk

    - Mange tiggere tjener mer enn lærere, sykepleiere og politifolk

    Statsadvokat skaper debatt. (873 innlegg) Les mer

  • Ryan Holle (31) fikk livstidsdom fordi han lånte ut bilen

    Ryan Holle (31) fikk livstidsdom fordi han lånte ut bilen

    Nå har han vært ti år bak murene. (634 innlegg) Les mer

  • (488 innlegg) Les mer

  • Hvem er den mystiske mannen med skjegget?

    Hvem er den mystiske mannen med skjegget?

    Bildene som ikke beviser at «grønne menn» er russiske elitesoldater. (475 innlegg) Les mer

  • Vladimir Putin kalte Øst-Ukraina for «Novorossija»: - Bare gud vet hvorfor dette ble en del av Ukraina

    Vladimir Putin kalte Øst-Ukraina for «Novorossija»: - Bare gud vet hvorfor dette ble en del av Ukraina

    Betyr «Nye Russland». (399 innlegg) Les mer

  • - President Putin har en drøm om å gjenopprette Sovjetunionen. Og hver dag går han lengre og lengre

    - President Putin har en drøm om å gjenopprette Sovjetunionen. Og hver dag går han lengre og lengre

    Ukrainas statsminister vet ikke hvor langt Russlands president er villig til å gå. (363 innlegg) Les mer

  • -  Et lag helt i verdenstoppen bruker nitti minutter på å sparke bort ballen

    - Et lag helt i verdenstoppen bruker nitti minutter på å sparke bort ballen

    Bratseth raser mot Chelsea. (329 innlegg) Les mer

  • Ukrainas president vil gjenoppta antiterroraksjon i øst

    Ukrainas president vil gjenoppta antiterroraksjon i øst

    Presidenten i Ukraina ber om at anti-terroroperasjonene i de østlige delene av landet gjenopptas etter at en lokalpolitiker fra hans eget parti er funnet død. (336 innlegg) Les mer