Forbindes i Norge med julebord og overstadig beruselse.

Tips oss 2400
STAMKUNDER: Guttegjengen fra Tokyo er på karaoke to ganger i uka. Snittprisen ligger på ca 40 kroner for en halv time pr. person. For 300 kroner får du to timer, inkludert gratis drikke. Foto: NINA HANSEN

STAMKUNDER: Guttegjengen fra Tokyo er på karaoke to ganger i uka. Snittprisen ligger på ca 40 kroner for en halv time pr. person. For 300 kroner får du to timer, inkludert gratis drikke. Foto: NINA HANSEN

EKTE SUVENIRER: På loppemarked i Tokyos templer kan du blant annet kjøpe japansk porselen, smijernstekanner, kimonoer og pyntegjenstander med historie. Foto: NINA HANSEN

EKTE SUVENIRER: På loppemarked i Tokyos templer kan du blant annet kjøpe japansk porselen, smijernstekanner, kimonoer og pyntegjenstander med historie. Foto: NINA HANSEN

REIS KOLLEKTIVT: Med et dagskort til 55 kroner kan du se nesten hele Tokyo. Foto: NINA HANSEN

REIS KOLLEKTIVT: Med et dagskort til 55 kroner kan du se nesten hele Tokyo. Foto: NINA HANSEN

TOKYO PÅ BUDSJETT

Priser

Metrobillett (kort distanse): 9 kroner.
Kopp med sake i butikk: 14 kroner.
Kopp med nudler i butikk: 9 kroner.
½ liter øl i butikk: 16,50 kroner.
Liten boks med bønnegodteri: 9 kroner.
Iskaffe fra automat: 9 kroner.

Billig mat og drikke

Nomihoudai: Drikk så mye du vil.
Tabehoudai: Spis så mye du vil.
Isakaya: Bar som serverer småmat.
First Kitchen: Tokyos billigste nudelkjede.
Yoshinoya: Kjeden med de beste billignudlene.
Shabu Shabu: Spisested som serverer billig oksekjøtt i tynne skiver. Kokes av gjestene.
Sushi på samlebånd: På Tsukijihonten i Shibya får du to biter for ni kroner.

Billig overnatting

Ryokan (tradisjonelt japansk):
300 kr: Eget rom, delt bad.
www.japaneseguesthouses.com
Hostell:
180 kr: Eget rom, delt bad.
130 kr: Sovesal.
www.hostels.com
Kapselhotell:
200 kr: Eget «rør» med tv, delt bad.
Leilighet:
Eget rom, delt bad og kjøkken.
www.sakura-house.com
Sofa:
www.couchsurfing.org
SØTE BØNNER: Godteri laget av bønner er en av tingene du bør teste i Japan. Foto: NINA HANSEN

SØTE BØNNER: Godteri laget av bønner er en av tingene du bør teste i Japan. Foto: NINA HANSEN

annonse
• Flere reisesaker på db.no/reise.

TOKYO (Dagbladet): Det er kveld, nesten natt, i Shinjuku - bydelen i Tokyo med aller mest neonlys.

I sidegatene rett ved togstasjonen, som er verdens travleste, er det lyssky virksomhet som tar mest plass. I tillegg til ett underholdningstilbud som ikke har noe med nakenhet å gjøre.

Underholdningstilbudet som aksepteres av absolutt alle i Japan, men som i Norge blir sett på med skjeve blikk og forbindes mest med julebord og overstadig beruselse: Karaoke - Tokyos billigste underholdning.

Timeprisen synker drastisk hvis du holder på lenge. Det samme skjer hvis du får med deg mange folk. Men ikke bruk telefonen på veggen for flittig (det er den du bruker når du bestiller mat og drikke). Drinkene er spesielt dyre.

Samme ritualer

Utenfor en av de mange høyblokkene som tilbyr den populære aktiviteten, har en guttegjeng bestemt seg. De har stø kurs mot resepsjonen, akkompagnert av en lyd midt imellom fnising og pubertal grynting.

Entusiasmen er på topp, til tross for at de er her to ganger i uka. Samme gjeng. Samme alder (23). Samme ritualer. Samme sanger.

Etter å ha bestilt et brett med japansk iste og brus, får de nøkkel til et rom i etasjen over. Nøkkelen settes i døra. Blodet pumper.

Den velkjente skaisofaen, den slitte tapeten og begivenhetenes sentrum - tv-en som skal lyse sangtekster mot dem de neste åtte timene (for karaokeoppholdet blir aldri kortere enn det, når de først er i gang).

Mest japansk musikk

- Det er dyrere med internasjonale stjerner, så det blir mest japansk musikk, forteller Shota Horikawa. Det er han som har fått ansvaret for å starte showet via en touch-skjerm.

Når det blir internasjonalt, er det Lady Gaga, Michael Jackson og Aerosmith det går i.

Før musikken ljomer ut av høyttalerne, er det tid for oppvarming. Som et fotballag før avspark den siste kampen i sesongen, samles de i en ring.

Men dette er ikke alvor. Det er bare gøy. Klapping med armer og bein, latter og rop glir over i kveldens første låt.

- Dette er Japans største stjerne, roper Shogo Tokami. Raku Shimisu og Yoshiaki Nagano deler på å etterlikne han. Mikrofonen går mellom dem på refleks.

Par i solnedgang

På tv-en er det kjærlighetssorg som gjelder. Et lykkelig par i solnedgang på en seilbåt, kryssklippet med den grå hverdagen hvor de begge er alene. Det går selvfølgelig bra til slutt, og da pumpes lyden opp til nye høyder.

- Hoi, hoi, hoi, gauler de sju guttene i kor.

Trampeklapp og veiving med armer intensiveres. Det blir så hett at to av dem tar av seg på overkroppen.

Neste sang er enda mer intens. En krysning mellom en japansk versjon av bollywood-musikk og amerikansk rap.

Danser så svetten siler

Det danses til svetten siler og stemmebåndene svikter.

- Hvordan føler dere dere etter åtte timer med dette? spør vi.

- Ikke slitne, hvis det var det du mente, svarer Shota. Han tenker seg om.

- Sunnere, er konklusjonen.

De andre kunne ikke vært mer enige.

Gjør kupp på loppemarked

En gammel dame med munnbind kaster en skitten mynt gjennom et gitter av tråder, ned i en brun trekasse dekorert med gull. Hun bukker, klapper to ganger og lukker øynene.

Vi er ved inngangen til Tamioka-tempelet i Tokyo, og den gamle damen er her for å tilbe de høyere makter.

Men de fleste som befinner seg ved tempelet i dag, har kommet av helt andre grunner. De vil gjøre kupp på loppemarkedet som arrangeres hver søndag i tempelhagen.

- Check it out, hviner en spesielt høylytt amerikansk dame til venninna si. Hun har funnet en tekanne til spottpris. Den er så mye bedre enn den hun ville funnet i en suvenirbutikk.

Bortsett fra de amerikanske damene er det forbløffende få turister som beveger seg mellom pappkassene og bodene med lopper. I hvert fall tilsynelatende.

Antikvitetssamlere

Sayaka Tarki er en av de japanske turistene på markedet.

- Hver gang jeg kommer over et sånt marked, må jeg gå. Jeg elsker antikviteter, sier Sayaka. I dag er det hovedsakelig keramikk og klær hun er på utkikk etter.

- I Osaka og Kyoto har vi hatt sånne markeder en gang i måneden i mange år, men her i Tokyo er det relativt nytt. Det er vel fordi Osaka og Kyoto tradisjonelt sett har vært mer opptatt av den gamle, japanske kulturen at det har vært mer populært der, sier hun.

Kjæresten til Sayaka er i hvert fall ivrig antikvitetssamler og imponert over størrelsen på Tokyos variant. Han ser lengtende bort på en av bodene som har stilt fram alt fra gamle telefoner til japanske ukeblader og brukte kimonoer.

Sayaka tar hintet og hånden hans. Men før de slår seg løs med prutingen, blir det en kort tur innom tempelet for å hedre det aller mest tradisjonsrike innslaget på loppemarkedet.

Sushi på samlebånd

Bøtter med ris, kakesprøyter med wasabi. De seks kokkene jobber så raskt at du ikke ser fingrene deres. Ved det evig rullerende samlebåndet på sushirestauranten Tsukijihonten i Shibya venter trendy japanere på favorittbitene sine.

Laksenigirien blir liggende flere runder. Blekksprut med rogn, tangruller med ukjent innhold og rå fisk det er umulig å gjette hva er, går ned på høykant.

Hestepenis og godteri laget av bønner er andre eksempler på uvant føde du kan prøve i Tokyo.

Hvis du vil spise en delikatesse, må det bli Kobe-kjøtt. Det er kyrnes liv før slaktingen som gjør det så spesielt - de drikker bayersk øl, får daglig massasje og hører på musikk.

Prisene er deretter, men fortvil ikke. Det er nok av billige alternativer.

Slurp nudlene i deg

Overalt i Tokyo kan du kjøpe nudelsuppe til under 20 kroner.

Legg pengene på en automat. Motta en lapp. Kall på servitøren ved å trykke på en knapp. Gi fra deg lappen og vent.

Slurp nudlene i deg. Bokstavelig talt. Det betyr at du virkelig nyter det.

Men hvis du spiser ris, må du aldri stikke pinnene inn i den så de blir stående.

Det er det den japanske mafiaen Yakuza gjør som en advarsel før likvidering.

Pass på fottøyreglene

Hvis det regner når du ankommer, setter du paraplyen din i paraplystativet utenfor inngangen, eller ber om å få en paraplypose.

Når du skal inn, er det viktig at du tar av deg skoene og skifter til slippers. De skal brukes til enhver tid. Hvis du glemmer det, vil betjeningen se skuffet på sokkene dine.

Når du skal på do, må du skifte til toalettslippers av vannavstøtende gummi. Sett de andre slippersene utenfor dodøra i mellomtida.

Sånn er fottøyreglene på et Ryokan - den japanske versjonen av Bed & breakfast. En kulturopplevelse i seg selv.

Her bor du tradisjonelt japansk. Det er alltid en hage utenfor. Med karpedam og muligheter for å meditere deg ut av kapitalismens klør.

Spartansk innredet

Homeikan ved universitetet i Tokyo er et av mange alternativer. De har både enkeltrom, dobbeltrom og rom som kan deles av 3, 4 eller 5 personer.

Alle rom er uansett spartansk innredet. Stråmatter på gulvet og tynn madrass. En skyvedør erstatter døra. På et lavt bord står det til enhver tid en termokanne med grønn te.

På et serveringsbrett i et hjørne ligger kimonoen din. Den tar du på deg når du skal dusje om morgenen, det vil si sitte på en plastkrakk og spyle deg ren. Deretter tar du et glohett bad i badekaret.

Når du går opp på rommet ditt igjen, iført kimonoen, føler du deg renset, som en ekte zen-buddhist.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.