Stikker hver natt og du oppdager blodflekker i senga.

Tips oss 2400
STADIG FLERE: Det er en dramatisk økning i antallet bekjempelser av veggedyr fra 2010 til 2011. Det er for tidlig å si noe om utviklingen i 2012, men avdelingsdirektør Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet er redd antallet fortsatt kommer til å ligge høyt. Foto: ANTICIMEX

STADIG FLERE: Det er en dramatisk økning i antallet bekjempelser av veggedyr fra 2010 til 2011. Det er for tidlig å si noe om utviklingen i 2012, men avdelingsdirektør Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet er redd antallet fortsatt kommer til å ligge høyt. Foto: ANTICIMEX

VEGGEDYR: De små insektene er rødbrune med en oval og sterkt flattrykt kroppsform. Voksne dyr blir opp til fem millimeter lange. Foto: ANTICIMEX

VEGGEDYR: De små insektene er rødbrune med en oval og sterkt flattrykt kroppsform. Voksne dyr blir opp til fem millimeter lange. Foto: ANTICIMEX

VEGGEDYR

• Nattaktive insekter som suger blod av sovende mennesker.

• Rødbrunt med en oval og sterkt flattrykt kroppsform. Voksne dyr blir opp til fem millimeter lange.

• Spres med mennesker og følger gjerne med i bagasjen etter ferier.

• Øker i omfang i hele verden.

• Overfører ikke sykdommer, men bittene kan gi plagsom kløe.

Kilde: Folkehelseinstituttet

SLIK HINDRER DU VEGGEDYR

• Sjekk madrassen på overnattingsstedet hvis du har mistanke om at det kan være veggedyr der. Du kan løfte opp overmadrassen litt, og sjekke kantene rundt madrassen for å se etter små svarte flekker (ekskrementer) eller blodflekker. Hvis det er veldig mye aktivitet, kan du også se veggedyrene.

• Unngå at de søker ly i bagasjen din. Om du mistenker at rommet har veggedyr, så la ikke klær ligge på gulvet, og hold kofferten lukket, eller bruk svarte søppelsekker rundt bagasjen som du har tilsnørt.

• Om du har overnattet på et sted der du vet at det er veggedyr, er det viktig å få frosset bagasjen før du pakker ut hjemme. Det går også an å pakke opp kofferten inne i dypfryseren.

Kilde: Folkehelseinstituttet, Rentokil

HVIS DU HAR FÅTT VEGGEDYR

• Begrens flytting av ting fra rom til rom i huset.

• Ta av sengetøy og sjekk madrassene. Støvsug rommet, senger og rammer så godt du kan før du gjør en bekjempelse.

Det holder ikke å bare å kaste senga ut, man er nødt til å behandle hele rommet for å bli kvitt veggedyr.

• Det koster om lag 15 000 - 20 000 kroner å få fjernet veggedyr. For noen er det inkludert i forsikringen, blant annet har mange borettslag det.

Kilder: Rentokil og Anticimex
annonse
(Dagbladet): Det har vært stor økning av de små blodsugende krypene i Norge. Blir de med i bagasjen fra ferien, kan de være vanskelige å få ut av huset.

Veggedyra, som biter deg om natta og gir kløe, når stadig flere norske hjem.

Folkehelseinstituttet måler hvert år hvor mange meldinger som kommer fra noen utvalgte skadedyrfirmaer.

I 2010 ble det registrert 604 bekjempelser av veggedyr, mens det i 2011 ble registrert hele 1035. I realiteten er tallet høyere.

- Det er en dramatisk økning i forhold til 2010. Det er for tidlig å si noe om utviklingen i 2012, men jeg er redd det fortsatt kommer til å ligge høyt, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet.

Mer reising og overnatting på steder med veggedyr er en av årsakene til at de øker i omfang.

Hender og ankler

- På campinghytter er det mye veggedyr. Nesten alle de store studentbyene har hatt problemer. Der bor det unge som reiser mye og billig, og det er rask gjennomtrekk av beboere, sier Ottesen.

- Det øker på hoteller i Norge, der ett rom plutselig kan ha veggedyr. I økende grad kommer de også hjem til folk, fortsetter han.

Det merker også skadedyrfirmaene.

- Veggedyr er det store nye problemet i bransjen, og har vært hovedfokus for oss de siste tre-fire åra. Før behandlet vi dette noen ganger i måneden, nå har vi flere jobber i uka, sier Stein Norstein i Anticimex.

Blodflekker i senga

- Det typiske er at en familie som har vært ute og reist, kommer hjem og opplever at noen i familien blir stukket av noe de ikke vet hva er, sier Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil.

Etter en stund skjønner man at dette skjer hver natt, og opplever kanskje blodflekker i sengene:

- Bittmerkene kommer gjerne rundt ankler, håndledd eller halsen, deler av kroppen som ikke har vært dekket av tøy eller dyne, sier han.

Psykisk og fysisk problem

Ottesen i Folkehelseinstituttet mener veggedyr er et vel så stort psykisk som fysisk problem. De er nemlig ikke farlige for oss mennesker:

- De overfører ikke sykdommer, men det er en parasitt som kommer for å suge blod av deg om natta. Vi merker at folk som ikke blir kvitt dem, opplever det som en stor påkjenning. Ofte går det også ei tid før man oppdager dem.

Ottesen mener det ikke er noen vits i å være hysterisk forsiktig, men oppfordrer til å ta forholdsregler hvis du er på et sted der du vet eller mistenker at det er veggedyr.

Tøffe å knekke

På tross av navnet er det senga di veggedyra liker best, men de kan også være i sprekker og hulrom andre steder i rommet.

Folkehelseinstituttet driver nå forsøk med veggedyr for å finne ut hva som lokker dem fram fra gjemmestedene sine; luktstoffer i kombinasjon med varme, eller CO2 i form av tørris.

- De gjemmer seg dypt inne i sprekker, for eksempel inne i trepanelvegger. Det kan være vanskelig å bekjempe dem fordi man ikke kommer til, sier Ottesen.

Jo tidligere, jo bedre

Det finnes ulike måter å behandle veggedyr på. Anticimex behandler helst ved blant annet å fryse ned seng og klær.

- Jo tidligere du oppdager det, jo lettere er det å bli kvitt. Folk flest oppdager veggedyr når det er forholdsvis få. Andre reagerer lite på veggedyrbitt, og da kan det gå lengre tid, sier Norstein.

Rentokil bruker en kombinasjon av varmebehandling og insektgift i kampen mot skadedyra.

- De befinner seg nesten alltid i nære områder til senga. Men de kan også være der folk hviler og ligger i ro, som rundt sofaen, sier Arne Nese.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.