I dag er det byens bratteste og mest ultimate park.

Tips oss 2400
(Dagbladet God torsdag): Idylliske «Parc des Buttes Chaumont» i Paris regnes å være franskmennenes ultimate park.

Mystiske grotter, spisse klipper, vakkert vannfall og flere kinesiske og engelske hager gjør det mulig å flykte fra storbyens kjas og mas.

I tillegg gir høyden på tretti meter en flott utsikt over byen.

Slik har det ikke alltid vært, i følge reisenettstedet «A View on Cities» og Colin Jones bok, «Paris: The Biography of a City».

Bygde galger

Tidlig på 1300-tallet skal høyden ha blitt oppdaget som «et utmerket sted for en hengende» av St. Louis som bygde galger og begynte med henrettelse av kriminelle foran alles øyne.

Denne grusomme praksisen skal Kong Charles IV av Franrike ha videreført, og historien forteller om livløse kropper som ble hengende fra løkkene sine i flere år.

Med beliggenhet på en fremtredende ås, kunne likene ses fra lang avstand.«Paris: The Biography of a City»

Dumpa kloakk

Byens kloakk ble også fraktet hit. Stedet ble sjelden besøkt av andre enn kriminelle bander som gjemte seg i grottegangene under all møkka.

I 1862 kjøpte byen Paris den lugubre parken. Napoleon III, som regjerte på den tiden, skal ha henvendt seg til Baron Haussmann og landskapsarkitekten Adolphe Alphand.

Fire år med bygging senere, sto parken nyåpnet, omtrent slik vi kjenner den i dag.

«Selvmordernes bro»

Men til tross for at fortidens lik og kloakk for lengst er fjernet, knyttes en viss dysterhet fremdeles til franskmennenes avkoblingsarena.

Broa som binder parkens halvøy sammen med fastlandet kalles bare «le Pont des Suicidés», eller «selvmordernes bro», etter at den i flere tiår har vært åsted for en rekke selvmord.

Franske attraksjoner

Lurer du på hvordan du kan komme deg til Paris og «Parc des Buttes Chaumont»? Sjekk bildekarusellen for reiseeksempler og priser.

Der finner du også flere av Lonely Planets forslag til gratis attraksjoner i Frankrikes hovedstad.

Denne saken ble opprinnelig publisert i Dagbladets magasin God torsdag. For mer fra magasinet, se her.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.