Innen psykologien er hysteribegrepet begravet for lenge siden. Men det brukes fortsatt på tenåringsjenter.

Tips oss 2400
IDOLET: Popstjernen Justin Bieber i aksjon på scenen under konserten utenfor Operaen i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

IDOLET: Popstjernen Justin Bieber i aksjon på scenen under konserten utenfor Operaen i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

«Hysteri» skrev media da Justin Bieber besøkte Oslo denne uka. Hysteri defineres som «dramatiske atferdsmessige reaksjoner eller kroppsplager, ofte forbundet med sterke, synlige og tilsynelatende ukontrollerbare følelser». Bare tanken på ordene «galskap» og «hysteri» på forsiden av Norges største aviser, med bilde av gråtende voksne menn etter et seriegull i eliteserien, er absurd. Å få vise sterke følelser i offentlighet uten å tape status på det,  er forbeholdt idretten.  Mens det er rørende å se voksne menn grine, er det visst bare idiotisk når tenåringsjenter gjør det samme.

Det er ikke rart det fascinerer når unge jenter tar plass og gir utløp for voldsomme følelser i offentligheten. Det er ikke ofte man ser folk bryte sammen etter å ha blitt vinket til, eller jenter som prøvehyler klokka ni om morgenen, uten et idol i sikte.
Jeg var selv en av disse en gang. Mange timer gikk med til å se musikkvideoer, snakke om idolene vi var forelsket i og konkurrere om å kunne mest trivia. På skolen opplevdes det som et enormt samhold. De fleste jentene i klassen var fan av samme boyband. Det var befriende å kunne utdefinere guttene på denne måten. Ungdomsskolejenter føler seg ofte eldre enn sine jevnaldrende gutter.

Skrikende jenter er ikke noe nytt. Men forsøkene på å forstå dem, er spake. Dette er innestengt seksualitet som får utløp i "trygge" former, skrev kollega Inger Merete Hobbelstad. Det kan tenkes at det er noe i det. Men selv om begge kjønn nok er opptatt av begge deler, er tenåringsguttene mer opptatt av sex og jentene mer romantiske. Jentene forelsker seg i en som ville vært den kjekkeste gutten i klassen hvor som helst. Og kom igjen, alle som klager over at Bieber ikke har hår på brystet og kraftig kjeve — ingen gutter på 18 år har det. I tillegg er Bieber «the boy next door». Han vokste opp med alenemor og ble mobbet. At han har klart seg så bra er inspirerende.

"Jenter i flokk", sier folk, og himler med øynene. De skulle bare visst. Flokkene her har ingen ledere, det er snarere hver kvinne for seg selv, med albuene som beste våpen og den relative styrken i kroppen som verktøy for å komme seg lengst fram. Alle som har stått i en slik mengde vet at det er en kamp, der et øyeblikks uoppmerksomhet resulterer i at man havner flere rader bak. Vaktselskapet forteller at tenåringsjenter er de verste å ha med å gjøre. De gjør ikke som vaktene sier, de må bruke fysisk makt. Det snakkes om massesuggesjon. Men er det ikke også et resultat av massekommunikasjon fra en til mange, der hver og en av jentene kan sitte alene på rommet og høre at Bieber vil være akkurat hennes kjæreste?
Jeg husker da vi sto på konsert, fullt klar over de historiske ritene som slike situasjoner forskriver. Den første hylingen var prøvende, ironisk. Så kom kicket, adrenalinet, gleden over å kunne slippe seg løs uten å bry seg om hva folk tenkte. Få ting gir større kick enn forelskelsen, og dyrkingen av den. Vanligvis er den bare vanskeligere å se.

Kombinasjonen av lav status og manglende forståelse får utløp som mediekritikk. «Hvorfor skriver Dagbladet og VG så mye om Justin Bieber?» «Hvorfor hadde Aftenposten bilde av tenåringsjentene på forsiden?» Hvorfor ikke? Dette er gutten som har 22 millioner følgere på Twitter og skaper trafikkproblemer hvor enn han går. Han er det viktigste i verden akkurat nå for titusenvis av norske jenter. Hvorfor skal vi ikke skrive om ham? Fordi det er tenåringsjenter som går på konsertene? 

Det er en enten-eller-tenkning som ligger under. Basert på den gamle hode-kropp-todelingen der det siste er mindreverdig. Aftenposten kan ikke være en seriøs avis og samtidig ha Bieber-fans på forsiden. Unge jenter kan ikke være høre på Bieber og ellers være oppegående, smarte mennesker. Men dette er de samme jentene som er flinke på skolen, spiller fotball, eller deltar i politikken. De hører også på annen musikk. 

Det har oppstått en koalisjon av folk som misliker Bieber, bestående av de anti-kommerse, de blaserte voksne og de oversette guttene i klassen. De framstiller jentene som en gal, ukontrollert, tankeløs flokk. Men er ikke den enorme dedikasjonen beundringsverdig? Viljen til å holde ut i timesvis uten tilgang på mat og drikke. Til å bruke timer på å lete etter hint om hvor han befinner seg. Hengivenhet og ekstase ser ikke alltid pent ut, men føles bra uansett alder. Dypest sett er det jo dette voksne søker: å føle like sterkt som i ungdommen.


Les også: Slik skal også du bli Bieber-fan. av Asbjørn Slettemark.

John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

 • Et angrep mot Norge
savner politisk logikk

  Et angrep mot Norge savner politisk logikk

  Dersom ytterliggående islamister utkjemper en «hellig krig» i Syria for å frigjøre landet fra «de vantro», og attpåtil gaper over Irak, skulle man tro de har utfordringer nok. (2128 innlegg) Les mer

 • Kampen om historien

  Kampen om historien

  Klikk for ingress. (1379 innlegg) Les mer

 • En av verdens største aviser tar et oppgjør med marihuanaforbud: Det har ført til stor skade på samfunnet

  En av verdens største aviser tar et oppgjør med marihuanaforbud: Det har ført til stor skade på samfunnet

  Vil legalisere rusmiddelet. (1193 innlegg) Les mer

 • TV 2-Græsvik mener MIFF ikke bør få slippe til i det offentlige rom: Jeg går hardt ut mot de som mener jeg lyver

  TV 2-Græsvik mener MIFF ikke bør få slippe til i det offentlige rom: Jeg går hardt ut mot de som mener jeg lyver

  - Folk får ikke svart for seg. (1597 innlegg) Les mer

 • Vil tvinge trygdemottakere til å stå opp

  Vil tvinge trygdemottakere til å stå opp

  Alle ledige under 30 år skal i aktivitet, ifølge Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp). (954 innlegg) Les mer

 • Israelsk utenrikstalsmann kalte Brasil «diplomatisk dverg» og raljerte over 7-1-tapet

  Israelsk utenrikstalsmann kalte Brasil «diplomatisk dverg» og raljerte over 7-1-tapet

  Israelsk diplomati sjokkerer. (856 innlegg) Les mer

 • Før og etter angrepet

  Før og etter angrepet

  Vi trenger beredskap for å forsøke å hindre et terrorangrep mot Norge. Og vi trenger beredskap for å håndtere det som samfunn hvis det verste likevel skulle skje. (771 innlegg) Les mer

 • Propagandakrigen

  Propagandakrigen

  Parallelt med Israels brutale krigføring på Gaza utkjempes en smålig propagandakrig her hjemme. (750 innlegg) Les mer