Har bare lavere hus, lavere skuldre og et litt lavere tempo.

Tips oss 2400
WASHINGTON SQUARE: I hjertet av Greenwich Village har gateartister av alle slag en stor scene som brukes flittig fra tidlig formiddag til langt på kveld. Foto: TERJE MOSNES

WASHINGTON SQUARE: I hjertet av Greenwich Village har gateartister av alle slag en stor scene som brukes flittig fra tidlig formiddag til langt på kveld. Foto: TERJE MOSNES

Værmelding for New York

I dag I morgen Søndag Mandag
SkyetLettskyetSolLett regn

FAKTA NEW YORK

Mange flymuligheter

SAS og United flyr direkte Gardermoen - New York. Icelandair flyr Gardermoen - Reykjavik - New York, mens Lufthansa, KLM og British Airways er blant flere flyselskap som tilbyr Oslo - New York via europeiske flyplasser.
ALTERNATIVT: Ikke-imperialistisk litteratur på tilbud hører med i mangfoldet. Foto: TERJE MOSNES

ALTERNATIVT: Ikke-imperialistisk litteratur på tilbud hører med i mangfoldet. Foto: TERJE MOSNES

POPULÆR: Tom Chang er ansvarlig for jazzbookinga på Cornelia Street Café, og får daglig et dusin forespørsler om spillejobb fra hele verden. Foto: TERJE MOSNES

POPULÆR: Tom Chang er ansvarlig for jazzbookinga på Cornelia Street Café, og får daglig et dusin forespørsler om spillejobb fra hele verden. Foto: TERJE MOSNES

annonse
• Flere reisesaker på db.no/reise.

NEW YORK (Dagbladet): Du har kanskje vanskelig for å se for deg et besøk til metropolen som aldri sover, uten å ta turen til Times Square, Broadway og Central Park?

Sannheten er at landsbylivet i Greenwich Village og tilstøtende downtown-nabolag som Chelsea og SoHo byr på litt lavere tempo, litt lavere hus og litt lavere skuldre.

Bra kollektivtilbud

Her går det meste litt langsommere, selv om både shopping-, kafé-, kultur- og underholdningstilbudet er stort. Broadway og nord-sør-avenyene som skjærer gjennom området, byr dessuten på trafikkpuls, neonlys og handletrøkk nok til at du aldri glemmer hvilken by du tross alt befinner deg i.

Skulle trangen til litt ekte skyskrapergazing eller uptown-eleganse ta overhånd, er gode hjelpere som t-bane eller buss aldri langt unna.

New York-subwayen er like effektiv som den er berømt, men Manhattan har faktisk et godt kollektivtilbud oppå bakken også, og selvsagt finnes det gule drosjer.

«Lavere» gjelder derimot ikke prisene for overnatting downtown. Som på resten av Manhattan står valget stort sett mellom dyrt, veldig dyrt og latterlig dyrt når det gjelder hotellrom over «dusj og dass på gangen»-nivå.

Prisene som oppgis på nettet, får dessuten et tillegg på rundt 15 prosent skatter og avgifter, om det ikke uttrykkelig står at dette er inkludert.

Dyre hoteller

Heller ikke restaurantprisene er spesielt blyge i forhold til resten av Manhattans.

De varierer etter spisestedets karakter, men en rett som ved første øyekast ikke virker avskrekkende dyr, kan komme til å fortone seg noe annerledes ved andre. På spisesteder i alle prisklasser forventes tips på 15 - 20 prosent.

Landsbylivet er altså ikke noe utpreget lavprisalternativ. Men som storbyferie er det definitivt at den litt mindre andpustne sorten.

Her er noen av landsbylivets gleder.

Washington Square Park

Greenwich Villages' grønne lunge og bankende hjerte med benker, trær, plener og ekorn.

Møtested for alle uansett alder, kjønn og kulør, med og uten gitar, bongotrommer, sjakkbrikker eller rockering.

Parken har egen triumfbue der berømte Fifth Avenue starter ferden nordover mot Central Park (en søndagstur av klasse!), og byr på masse gratis underholdning fra alskens gatekunstnere og musikanter.

Broadway og West Broadway sør for 14. gate

Merkevaresprengte «shop til you drop»-gater.

Med gode sko og harmonisk shoppingsinn er det fullt mulig å gå Broadway sørover helt ned til det digre varehuset Century 21 ved Ground Zero for å jakte på bare slightly passé (fjorårets) designerklær samt bunkre sokker, truser og t-skjorter for en billig penge.

Stikk gjerne innom den morsomme Kina-butikken Pearl River på Broadway i SoHo.

High Line Park

Den nedlagte godstogtraseen ti meter over bakken langs 10. aveny har fått nytt og restaurert liv som parkanlegg. Sørenden ligger i Gansevoort Street på grensen mellom West Village og Meatpacking District, og parken strekker seg gjennom gammel industribebyggelse og moderne nybygg nordover til 30. gate med god utsikt vestover mot Hudson River og New Jersey, østover ned på Meatpacking District og Chelsea.

Glimrende for sightseeing, trim og ren, skjær glaning fra tallrike benker og enkelte solvendte liggestoler i tre.

Åpen fra tidlig morgen til ti om kvelden.

Positively 4. Street

Ingenting er som å gå i New Yorks gater, og for mennesker med et visst nostalgiforhold til 60-åra, «Hair» og Bob Dylans tidligste album, er Bleecker Street, 4th Street og MacDougal Street gatenavn med mening ut over det rent stedsangivende.

Nostalgiindustrien er såre klar over dette, og svarer i form av tallrike bruktsjapper med vinylplater og cd-er, kafeer, klubber og småbutikker med rare klær som gjør ferden «down memory lane» behagelig.

Fortsatt på Bleecker, etter mer enn 50 år som rockeklubb med håpefulle artister på scenen: The Bitter End.

Washington Square Hotel

Hotell med smårufsete fortid som Hotel Earle, og kjente artister som Ernest Hemingway, Dylan Thomas, Joan Baez, Bob Dylan og John og Michelle Phillips (The Mamas & the Papas) på beboerlista.

I dag et modernisert og komfortabelt art deco-preget hotell med en god restaurant og ukentlig jazzbrunch der en ung servitør ved navn Norah Jones i sin tid fikk slippe til.

Babbo

(The Waverly, mellom 6. aveny og Washington Square Park.)

En av New Yorks beste italienske restauranter (chef: Mario Batali) med temmelig stive priser, men med mat, service og atmosfære som matcher. Forhåndsbestilling nødvendig.

The Spotted Pig

Selveste pioner-gastropuben i West Village, bydelen der gatene er idylliske og stille, bygningene vakre, kvadratmeterprisene skyhøye og risikoen for å støte på Sarah Jessica Parker til stede, om enn antakelig sterkt overdrevet.

Den Flekkete Grisen, eid av blant andre Bono og Jay-Z, er i nærheten av svinedyr, men gir også en opplevelse av mat og atmosfære ut over det vanlige.

Cornelia Street Café

Village Vanguard, Blue Note, Cornelia Street Cafe, Smalls, Zinc Club, Jazz Gallery. New York har mange jazzklubber, og noen av de beste ligger i Greenwich Village, i behagelig gangavstand fra hverandre. I Cornelia Street, en fredelig, skrå gatestump mellom 6. aveny og Bleecker Street, ligger Cornelia Street Café.

Siden 1977 har den inntatt posisjonen som populær frokost- og lunsjkafé med uteservering, velrenommert middagsrestaurant og - ned en smal trapp - klubb der et publikum på 60-70 serveres enten jazz, klassisk musikk, poesi, dramatikk, populærvitenskapelige foredrag eller andre former for kulturelle stimuli sju kvelder i uka.

- Jeg presenterer jazz som er samtidsorientert og «cutting edge» samtidig som den swinger, sier Tom Chang, gitarist, bandleder og bookingansvarlig for jazzdelen av kafeen.

- New York renner over av unge talenter, og Cornelia har vært en mellomstasjon på vei mot internasjonale karrierer for mer enn én New York-musiker. Vi prøver å være ulik alle andre, publikumet vårt kommer først og fremst fordi de vet at her kan alt skje, og at det stort sett gjør det. Uansett om det står musikk, litteratur eller hva som helst på programmet.
MAT & MER: Cornelia Street Café - mat, musikk, poesi i skjønn forening. Norske New York-bosatte musikere som Eivind Opsvik, Lage Lund og Jostein Gulbrandsen står rett som det er på plakaten her. Foto: TERJE MOSNES

MAT & MER: Cornelia Street Café - mat, musikk, poesi i skjønn forening. Norske New York-bosatte musikere som Eivind Opsvik, Lage Lund og Jostein Gulbrandsen står rett som det er på plakaten her. Foto: TERJE MOSNES

Lik Dagbladet på Facebook.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Ruspolitikk på repeat

  Ruspolitikk på repeat

  Det norske forbudet hindrer ikke folk fra å få tak i rus, men tar livet av narkomane. (720 innlegg) Les mer

 • En uredelig statsviter og et ivrig Dagbladet

  En uredelig statsviter og et ivrig Dagbladet

  Det kan se ut som om Dagbladet trykker ethvert innlegg som sendes avisen med utfall mot Einar Gelius (584 innlegg) Les mer

 • Fy skam, NRK!

  Fy skam, NRK!

  Dette var kynisk og råttent. (541 innlegg) Les mer

 • Uforutsigbar nabo i 15 år

  Uforutsigbar nabo i 15 år

  Håpet var at han skulle stabilisere Russland. (400 innlegg) Les mer

 • Det er dine unger, det er vår planet

  Det er dine unger, det er vår planet

  Klimaendringene kommer til å gjøre livet vanskeligere for barna dine. Det er på tide at vi voksne tar det personlig (349 innlegg) Les mer

 • «Tast 0 for helbredelse»

  «Tast 0 for helbredelse»

  Jo oftere du ringer (for 14 kroner per minutt), jo større er sjansen for å bli frisk. (237 innlegg) Les mer

 • Strengt om statsborgere

  Strengt om statsborgere

  Straffen må være knyttet til konkrete handlinger. (159 innlegg) Les mer

 • Regjeringens definisjoner av radikalisering gjør oss alle til voldelige ekstremister

  Regjeringens definisjoner av radikalisering gjør oss alle til voldelige ekstremister

  Å ta i bruk begrepet "radikal" innebærer ikke på noen måte at det må omfatte vilje til eller ønske om å bruke vold (158 innlegg) Les mer