Møtt dama bak «Zelda» på nettmøte!

Tips oss 2400
PRISBELØNT TEGNER: Lina Neidenstam. Foto: OSKAR KULLANDER

PRISBELØNT TEGNER: Lina Neidenstam. Foto: OSKAR KULLANDER

FEMINIST: - Zelda er en kronisk forbannet feminist som har vansker med å leve opp til egne idealer, sier Lina Neidenstam om sin serieheltinne.

FEMINIST: - Zelda er en kronisk forbannet feminist som har vansker med å leve opp til egne idealer, sier Lina Neidenstam om sin serieheltinne.

(Dagbladet): Kvinnen bak Dagbladets nye stripeserie, «Zelda», er Lina Neidestam (28). Hun vant tidligere i år  den svenske Pondusprisen på 50 000 SEK for sine rappkjefta, men sårbare heltinne.

I forbindelse med Oslo Comix Expo denne helga gjester hun også Oslo for første gang.

- Jeg skal ha en utstilling i Tronsmo bokhandel, prate om seriene mine på scenen og forhåpentligvis signere et par bøker. 

Les «Zelda» her.

Erotisk serie


Neidestam har foruten stripeserien «Zelda» også utgitt ut den erotiske serieromanen «Maran», som fikk stor oppmerksomhet i Sverige da den kom ut i fjor. Men for norske lesere vil Zelda bli det første møtet med Neidestams tegninger. 
Hvordan vil hun selv beskrive hovedpersonen?

- Zelda er en kronisk forbannet feminist som har vansker med å leve opp til egne idealer. Hun vil redde verden, men er for lat. Hun vil være selvstendig, men er alt for avhengig av mannlig bekreftelse.

- Hun er den slitsomme bedreviteren som alltid rekker opp hånden, som maser om politikk på hver fest og som møtes av oppgitte sukk så fort hun åpner munnen. Samtidig er hun ganske sårbar, tørster etter kjærlighet og er feig, hvilket gjør henne menneskelig. 


Selvinspirert


Neidestam ser mye av sitt eget tenårings-jeg i Zelda.

- I ungdomstida så jeg verden i svarthvitt og var rask med å legge skylden på alle andre i stedet for å reflekter over meg selv.

- Å bli eldre handler mye om å lære seg å velge sine kamper med omhu og forholde seg mer nyansert til virkeligheten. Zelda handler mye om den utviklingen, tror jeg. Selv om jeg ikke vet hvor mye hun har lært av det ennå, haha.  
Neidestam har heller ingen problemer med idétilfanget.

- Mine egne dårlige sider er veldig inspirerende!

Som de fleste er jeg jo full av fordommer, kjenner på misunnelse, sjalusi og hybris. Zelda gir utløp for disse sidene, det gir meg mulighet til å tulle med min egen dumhet og tilgi meg selv for det etterpå. 


- Mer enn ungdomsfyll


 Å vinne Pondusprisen var en stor overraskelse for Neidestam, som naturlig nok ble ekstremt glad for utmerkelsen.

- Jeg har jobbet så lenge med Zelda, og det har ikke alltid vært lett å få endene til å møtes. Pondusprisen føltes som en bekreftelse på at jeg likevel har fått til noe og at tegneseriene ikke bare er et evig Sisyfos-arbeid i motvind og oppoverbakke.

Prisen, sammen med norsk lansering, gjør at Neidestam kan vie seg enda mer til serien i tiden framover.

- Jeg har noen nye tegneserieprosjekter på gang, samtidig som jeg vil utvikle Zelda-serien videre grafisk og innholdsmessig. Zelda skal ikke alltid være den samme fortapte, forfylla tjueåringen, jeg vil at hun skal vokse litt mer opp.
Men jeg kommer fortsatt bare til å tegne serier jeg vil lese selv!  
Og heldigvis for Neidestam er hun ikke alene om å ville lese dem.  

Førstkommende fredag åpnes en utstilling av Lina Neidestams tegninger i Tronsmo-trappa, samme kveld kl. 20 gjør hun et intervju på scenen til Oslo Comix Expo ved Serieteket på Grünerløkka. Lørdag signerer hun bøker samme sted fra kl. 13:45 på Tronsmos stand i festivalteltet. 

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.
I denne artikkelen