Satte foten ned - fikk norsk film avlyst.

Tips oss 2400
SPILLER I FILMEN: Helene Bergsholm spiller Alma, og Henriette Steenstrup spiller moren hennes i «Få meg på, for faen».

SPILLER I FILMEN: Helene Bergsholm spiller Alma, og Henriette Steenstrup spiller moren hennes i «Få meg på, for faen».

- SNEVERSYNT: Regissør Jannicke Systad Jacobsen liker ikke at filmen hennes blir sensurert i USA. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix

- SNEVERSYNT: Regissør Jannicke Systad Jacobsen liker ikke at filmen hennes blir sensurert i USA. Foto: Erlend Aas / Scanpix

(Dagbladet): Etter at «Få meg på, for faen» hadde premiere på norske kinoer i august i fjor, har den mottatt flere priser og gode tilbakemeldinger, også i utlandet.

I april i fjor ble den vist under filmfestivalen Tribeca i New York, noe som førte til USA-distibusjon for den norske filmen.

Men ikke alle Amerikas borgere har jublet av den grunn.

Mottok klager fra menigheter

Filmen hadde amerikansk premiere i mars, og i sørstatsfylket Tuscaloosa, Alabama, hadde kulturrådet bestemt at filmen skulle være en del av sitt såkalte Bama Art House-program.

Men visninga av «Turn Me On, Dammit», som er USA-tittelen, ble tatt av plakaten etter at kulturrådet mottok klager fra lokale menigheter om filmens seksuelle emner.

Det skriver nettstedet Al.com.

Pastor John Kearns i Christ Harbor Methodist Church var blant dem som satte foten ned. Grunnlaget i hans klage var at filmen «ikke var i takt med samfunnets standarder».

- Upassende tema

«Få meg på, for faen» handler om 15 år gamle Alma (Helene Bergsholm) og hennes seksuelle oppvåkning og konsekvensen av å kringkaste den til lokalsamfunnet i den lille bygda hun bor i, samt forelskelse, avvisning, utstøting og mobbing.

Denne tematikken landet slett ikke på de riktige smaksløkene hos pastor Kearns.

- Tittelen var én ting, og fagstoffet en annen. Jeg følte at det var en upassende tittel og tema for samfunnet vårt, sier Kearns, som kontaktet flere ordførere og en dommer, til nettstedet.

Onsdag sendte kulturrådet ut en pressemelding der de fortalte at filmen var tatt av programmet grunnet «misforståelser rundt innholdet og temaet i filmen».

Planla protest

Også pastor Randy Fuller i en kirke i byen Northport, Tuscaloosa, planla en protest mot visningen av filmen.

Pastoren sa i sin preken tidligere denne uka at hans kirke «ble nødt til å handle de neste ukene», ifølge Al.com.

Fuller oppmuntret også menigheten og hver eneste pastor i fylket til å kontakte alle medlemmene i kulturrådet samt bystyret i Tuscaloosa og spørre dem om de var for eller mot visningen av filmen - for så å trykke navnene og svarene deres i en helsides annonse i lokalavisa.

Dette skal imidlertid ha funnet sted før visningen av «Få meg på, for faen» ble avlyst.

- Dårlig gjort

Regissør Jannicke Systad Jacobsen sier til Aftenposten at hun synes avlysninga er «litt sneversynt».

- Samtidig må man respektere at folk har forskjellig syn på filmen, legger hun til.

Jacobsen mener også at det er unødvendig å sensurere «Få meg på, for faen».

- Det er dårlig gjort. Det virker som borgermesteren føler seg presset til å ikke vise filmen, og det er jo ren utpressing. Menneskene som vil se den, har uansett mulighet til å se den via internett, for den ligger på Netflix. Men når de kansellerer visningen, er det med på å begrense kinoens repertoarfrihet. Det er en type sensur jeg ikke er tilhenger av, sier regissøren til avisa.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.