Slutt for «Zofies verden» - møt serieskaperne i nettmøte!

Tips oss 2400
DEN DRØYESTE STRIPA: Mens Dagbladet har hatt et liberalt forhold til språket og innholdet i «Zofies verden», har de møtt sterke reaksjoner både fra redaktører og leserombud i andre publikasjoner.

DEN DRØYESTE STRIPA: Mens Dagbladet har hatt et liberalt forhold til språket og innholdet i «Zofies verden», har de møtt sterke reaksjoner både fra redaktører og leserombud i andre publikasjoner.

MEN DETTE ER GREIT: — Så godt som alle klagene vi har fått, dreier seg om striper med temaet sex. Mens vold, konemishandling, rusmidler og sånt går helt fint, sier skaperne av «Zofies verden».

MEN DETTE ER GREIT: — Så godt som alle klagene vi har fått, dreier seg om striper med temaet sex. Mens vold, konemishandling, rusmidler og sånt går helt fint, sier skaperne av «Zofies verden».

Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet

Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet

Kommer du til å savne Zofies verden?

 Ja
 Nei
 Jeg er ikke så opptatt av sex
Se resultatet

INSPIRASJONSKILDE 1

Roy Lichtenstein (1923—1997)
Den amerikanske popkunstneren Roy Lichtenstein er «Zofies Verdens» store inspirasjonskilde. Et av hans mest kjente pop art-bilder er «Drowning Girl» fra 1963 som henger på MOMA i New York. Motivet kopierte Lichtenstein fra tegneserien «Run for love!», utgitt på D.C. Comics.

INSPIRASJONSKILDE 2

John Lustig (1953 —)
«Zofies Verden» har ofte måtte tåle sammenlikninger med John Lustigs tegneserie «Last Kiss». Han bruker ruter fra gamle tegneserier utgitt på forlaget Charlton Comics, og ilegger de tekkelige damene nye, drøyere replikker. Serien har slått godt an i USA og énruterne har også blitt populære å trykke på alt fra kjøleskapsmagneter til kopper og T-skjorter.

Dumt og unødvendig at en tilfeldig tegneseriestripe skal bidra til å svekke mange leseres tillit til rutiner og verdisyn i mediehuset.

Terje Angelshaug, leserombud i Bergens Tidende om «Zofies verden» i 2009.

  Se større kart Pløens gate

  Værmelding for Pløens gate

  I dag I morgen Mandag Tirsdag
  Lett regn15°Enkelte regnbyger, perioder med sol15°Lettskyet18°Skyet17°

  Da «Zofies verden» kom på trykk i Dagbladet for første gang for seks år siden, lot ikke reaksjonene vente på seg. Grethe Nestor (43) og Norunn Blichfeldt Schjerven (44) brøt med de fleste tegneseriekonvensjoner i Norge, før vi i det hele tatt visste at vi hadde noen.

  For disse to freidige kvinnene tok verken utgangspunkt i eget tegnertalent, eller skrevet ut sitt eget privatliv. I stedet klippet og limte de seg gjennom noen av de mest kommersielle tegneseriebladene fra 60- og 70-tallet, tok det de ville ha og satte det inn i nye, lite flatterende kontekster: Dresskledde menn begynte plutselig å rope etter mamma, og de sexy kvinnene snakket plutselig fra en lever de aldri hadde vært tiltrodd å ha før. Tegneseriepuristene rynket på nesa, samtidig som effekten var et positivt sjokk hver gang man åpnet avisa.

  - Gir oss på topp

  Men nå er det slutt, enten man liker det eller ikke.

  — Vi gir oss på topp, proklamerer de i strålende sol på uteserveringen på Café Mono i Oslo. Det er ikke første gang de to har tilbrakt en formiddag der.

  — Til tider har vi nærmest hatt kontor her, forklarer stripas ene hjernehalvdel, Norunn Blichfeldt Schjerven.

  — Vi måtte til slutt spørre dem om det var plagsomt at vi okkuperte et helt bord og strødde tegneserier ut over det i mange timer. Heldigvis syntes de det bare var kult.

  Gjesteserie

  «Zofies verden» skulle egentlig bare være et gjesteprosjekt i Dagbladet i to måneder i 2006, men ble så populær at den nå har gått i seks år.

  Det var Nestor som fikk forespørselen, hun hadde allerede fått en tegneserie på trykk i Dagbladet. Den het «Gunda Pelé» og var tydeligvis så pass lovende at daværende tegneserieansvarlige i Dagbladet, Gunnar Bleness, spurte om hun kunne lage noe nytt.

  — Jeg fikk helt hetta, men man sier jo ikke nei til noe sånt. Så jeg spurte Norunn ganske raskt om hun ville være med, siden jeg tenkte det ville være gøy å jobbe med henne i to måneder.

  Organdonasjonhumor

  De to hadde gått sammen på Westerdahls reklameskole og jobbet med en rekke felles prosjekter der.

  — Vi brukte humor på alt. Selv når vi skulle lage en reklame for organdonasjon. Den var det mange som ikke fant passende, mimrer Schjerven.

  Tegnserieansvarlig Bleness skjønte heller ingenting av det han fikk i hendene da duoen leverte sine første striper. Men han likte det han så og lot dem få holde på.

  Og mens fanbasen vokste, økte også mengden av dem som utviklet en tilsvarende engasjert aversjon mot Zofie og hennes noe uoversiktlige verden.

  — Det er veldig sjelden vi hører noen si at «Zofies verden» er «helt greit». Det liker vi, sånn blir det aldri kjedelig.

  Leserombud på nakken

  Hvis vi ser bort fra tegneseriepuristene, som mener at en serie ideelt sett bør bli tegnet med ens eget blod som blekk, er det særlig dem med lav toleranse for ærlige ytringer rundt sex og kropp som har fått Zofie i vrangstrupen. Det at ingen ord er tabuord i «Zofies verden» har også gitt avisredaksjoner landet rundt hodebry.

  — Vi har opplevd å bli sensurert flere ganger. I Bergens Tidende var det fordi det var liberal bruk av «et kjønnsord», som leserombudet der kalte det. Han startet nærmest en kampanje mot oss. Bare fordi vi brukte ordet «fitte» fjorten ganger, han hadde telt etter! sier Schjerven.

  I Firda Avis gikk heller ikke stripene igjennom sensuren.

  — Sier du «tiss» en gang i en liten avis, vil de ikke ha deg lenger, konstaterer Nestor.

  I Dagbladet har de derimot fått overraskende frie tøyler, synes de selv.

  Den sommeren det ble trykket «griserepriser» holdt det derimot på å gå galt. Da en av sjefene kom hjem etter ferie, lå det så mange klager i innboksen at de ble spurt om de kunne moderere de tre siste som var igjen.

  — Men vi sa nei, og da var det helt greit.

  Omstendelig prosess

  Selv om «Zofies Verden» baserer seg på råmateriale i form av gamle actionserier som «X9», «Cat Claw» og «Helgenen», ispedd en dose «Romantikk», har prosessen vært omstendelig.

  — Vi har fått mye tyn for at vi ikke tegner serien selv, men jeg tror egentlig måten vi lager serier på tar like lang tid som det mange bruker på å tegne, mener Nestor.

  For det handler ikke bare om å finne et bilde eller en del av et bilde som de kan bruke. Det må skannes inn, slik at de kan lage layout og snakkebobler, og deretter printes det ut igjen for at de kan tegne oppå. For eksempel må Zofie selv ofte påtegnes svart hår, da hun plukkes ut fra de mest forskjellige serier. Deretter skannes stripene inn igjen for så å bli fargelagt digitalt. Alt sammen er blitt gjort i fellesskap.

  — Vi har ingen arbeidsfordeling, det har vært flat struktur, vi er egentlig mer som ett menneske. Schjerven nikker.

  Motstander skrev forord

  Mens en mann fridde til dem, begge, fordi de var så morsomme, har andre viet mye tid på å prøve å verve motstand mot «Zofies verden» på nett.

  — Det var denne fyren som nærmest forfulgte oss og viet hjemmesiden sin til en kampanje mot oss. Da ba vi ham om å skrive forordet til bok nummer to for oss, og det gjorde han faktisk. Det ble mye ord. Etter det ble det stille fra ham. Vi fikk ikke en gang sendt ham et eksemplar.

  Nestor og Schjerven opplevde også, spesielt i starten, å få mange e-poster fra folk som mente de ikke kunne være kvinner fordi de var «alt for morsomme til å være det».

  At de ikke er blitt i «jenteserie»-båsen, slik kvinnelige serieskapere gjerne blir, har de sett på som en fordel.

  — Vi har inntrykk av at det er omtrent 50/50 fordeling mellom kjønnene på leserne våre, sier Schjerven.

  — Og det til tross for at vi har gjort utallige «moro-med-mensen»-striper.

  Giske fikk skrive selv

  En fan hadde de også i daværende kulturminister Trond Giske. Før jul i 2008 inviterte serieskaperne kjentfolk til å være gjestetekstere i «Zofies Verden». De laget en versjon selv, og så laget kjendisen sin egen.

  — Trond var veldig påpasselig med å påpeke at han hadde gjort sin helt selv og ikke fått hjelp av noen av sekretærene, forteller Norunn.

  — Vi spurte Lene Alexandra om å være med også, men hun var i motsetning til Trond Giske altfor opptatt, skyter Grethe inn.

  Selv var de litt nervøse for dette stuntet, siden de også ba flere komikere om å bidra. De kunne fort være mye morsommere enn dem selv, tenkte de.

  Men det var kanskje her mange også innså hvor gode de to tekstforfatterne også var.

  Denne skribenten lo aldri mer av det de innleide bidragsyterne presterte enn det Nestor og Schjerven klarte å gjøre med samme råmateriale. Og det til tross for navn som Knut Nærum, Christopher Nielsen og Frode Øverli på gjestelista.

  Heltidsjobb for deltidsbetaling

  Det er åpenbart ikke fordi de har gått lei av hverandre at de nå har bestemt seg for å legge ned «Zofies verden». Skravla går i ett, og kjemien er smittende. Selv sier de at de ofte føler seg som et gammelt ektepar. Prisen å betale for all moroa har derimot blitt for høy.

  — Det er en heltidsjobb med deltidsbetaling. Både Norunn og jeg er lei av det.

  — Hadde vi tjent drøssevis med penger hadde vi ikke sluttet nå. Eller, ikke drøssevis, men nok, da.

  Det har derimot aldri vært snakk om å gjøre stripa mer salongvennlig for å få det til.

  — Skal man kunne leve ordentlig av å lage stripeserier, er man avhengig av å bli trykket i veldig mange ulike aviser og medier. «Zofies verden» er litt for sær til det.

  Hva de skal gjøre framover er ikke helt fastsatt, og de utelukker heller ikke å samarbeide igjen i framtida, selv om Nestor har en ny roman hun vil skrive ferdig og Schjerven gjerne vil bruke mer tid på radiojobbing.

  — Vi kan jo alltids begynne med noe annet vi ikke har peiling på, foreslår Nestor.

  — Hva med rørleggerarbeid?

  • Erle Marie Sørheim er litteraturanmelder og skriver om tegneserier i Dagbladet.

  NB: For at ikke overgangen for fansen skal bli altfor brå, fortsetter «Zofies verden» en stund til på db.no. Gjennom hele sommeren vil Grethe og Norunn legge ut sine favorittstriper fra årene som har gått. Du finner dem her.

  Nettmøtet med Grethe Nestor og Norunn Blichfeldt Schjerven er avsluttet. Les svarene under.
  Veldig bra Sendt inn av Gaute Hjartåker, 8. juni kl. 15:53 Zofies Verden var veldig bra.
  Tusen takk!

  Og tusen takk for alle fine ord, og enkelte sure oppstøt, vi har fått på veien. Det har vært gøy!

  Takk for oss, Grethe og Norunn
  Originaler Sendt inn av Torgeir, 8. juni kl. 15:43 Hei. Blir det fortsatt mulig å finne de gamle stripene på nett, og å kjøpe originaler?

  PS: Samboeren ble glad for "Fitteblomst"-stripa jeg kjøpte av dere i fjor vinter :-)
  Jada, som sagt, se zofiesverden.no. Håper samboeren ble fornød med fitteblomsten.

  Grethe og Norunn
  Stolte! Sendt inn av Nina Alida, 8. juni kl. 15:35 Det var årets tristeste nyhet! Gurimalla jeg kommer til å savne Zofie! Som mange andre, ser jeg =)

  Hva er dere mest stolte av selv, etter dette sykt herlige prosjektet?

  Vi er mest stolte av at vi i det hele tatt har klart å levere sju striper i uka til Dagbladet i seks år. Og at de har vært morsomme av og til.

  Grethe og Norunn
  Sex = suksess Sendt inn av Nordie, 8. juni kl. 15:05 Var det garantien som ligger i at folk konsumerer alt som kan relateres til sex, uavhengig av kvalitet/innhold, som var motivasjonen til Zofies Verden?

  I tilfelle ikke. Hva da?
  Nei.

  Grethe og Norunn
  Damer med humor Sendt inn av Kjell P. Trippestad, 8. juni kl. 14:18 Det er trist at dere skal slutte med serien. Den har vært unik i sin form og har vært min favorittserie ved siden av Kollektivet. Jeg har fått kjøpt et eget serieblad av Zofies Verden tidligere, (med "reklame for røyking!", det var perverst bra! Hva med å få å få gitt ut fler blader? Lykke til videre!
  Hjertlig takk. Stemmer det, gøy å lage røykeannonser. Fikk ingen klager, så vidt vi vet.

  Grethe og Norunn
  Lykke til videre! Sendt inn av Jan Tore, 8. juni kl. 14:07 Kommer virkelig til å savne denne stripa. Jeg skal innrømme at for mange år siden så var jeg som så mange andre surmagede nordmenn, og lurte på hva faen dette var for noe. Men når jeg bare tok humoren innover meg, så er dette en av seriene med størst herregudsågenialtjeglersåjegsprutermelkutavnesen-rate jeg har lest noensinne. Stripen hvor han fyren ser en så fin utsikt at kona må stoppe bilen så han kan runke, er en udødelig klassiker.
  Så takk til dere, ikke bare fikk dere meg til å smile, men dere fikk meg og til å dobbeltsmile når det religiøse Norge begynte å gråte av stipene deres. Lykke til videre!
  Takk, nå begynner vi å grine snart.

  Grethe og Norunn
  Takk! Sendt inn av Alexander, 8. juni kl. 13:44 Takk for Norge's Beste Tegneserie! Synd det er slutt!
  Tusen takk. Ja, det er litt synd. Og rart.

  Grethe og Norunn
  Å nei! Sendt inn av FanTone, 8. juni kl. 13:07 Hva skal jeg le av nå da? Takk for sex herlige år!
  Takk for det. Håper du finner noe annet morsomt.

  Grethe og Norunn
  Ikke gi dere Sendt inn av Endre Lund Eriksen, 8. juni kl. 12:56 Herlig frekk og uanstedig serie dere lager...

  Men dere må ikke slutte nå. Da tror bare alle at dere har gitt etter for presset... Og det har dere vel ikke?

  Tusen takk for hyggelige ord. Har ikke merket noe press i det hele tatt. Bortsett fra en og annen drapstrussel og ønsker om at vi skal brenne i hælvete. Men sånt tåler vi.

  Grethe og Norunn
  Bok Sendt inn av Gjestebu, 8. juni kl. 12:45 Kan dere utgi en ny bok med striper slik at vi kan kjøpe den og fortsette å le og kose oss selv om Zofie pensjonerer seg? Hilsen kollektivet som har Zofies Verden striper på veggene.


  "Sitte sånn og onanere som en gammal sjøulk men jeg ligger å sover!"
  Kanskje det vi må begynne med, onanere som gamle sjøulker alle sammen. Ha det fortsatt gøy i kollektivet. Foreløpig ikke planer om ny bok.

  Grethe og Norunn
  Takk for mye morro. Sendt inn av gunnar, 8. juni kl. 12:05 Tror dere at det er mulighet for noen comback f.eks til eget julehefte en gang i året?

  Takk for all morroa. Jeg har smilt mye. gøy at det har gått så bra for dere.
  Takk selv! Gøy å ha fått lov til å holde på så lenge. Ingen konkrete planer framover. Men skal aldri si aldri.

  Grethe og Norunn
  Om tegneseriepurister Sendt inn av Frode, 8. juni kl. 12:02 Hei. Jeg anser meg som en tegneseriepurist! Jeg leser mye tegneserier, er fryktelig kresen på hva jeg liker og ikke ? men jeg elsker Zofies verden! At dere skal slutte var leit å lese, Zofies verden er det friskeste pustet i norsk tegneserie (kanskje) noensinne. Så utrolig kreativt og egenartet. Menmen, skjønner at det må ta slutt. Jeg får lese de bøkene jeg har, de ler jeg av ofte! Selger dere unna noen originalstriper nå i sluttfasen?

  Lykke til med hva dere nå skal.
  Tusen takk for det, puristen. Akkurat nå tikker det inn mange plakatbestillinger på nettsiden vår. Og det er hyggelig.

  Grethe og Norunn
  Ekko fra graven Sendt inn av Finnøve Synden, 8. juni kl. 11:57 Har dere noengang latt en originaltekst/replikk fra en samplet stripe få overleve i den Zofie'ske inkarnasjon av stripa?
  Tror ikke det. Ikke med vilje, i hvert fall.

  Grethe og Norunn
  Zofies verden Sendt inn av Kåre, 8. juni kl. 11:52 Er det dere som skriver tekstene til De Lillos?
  Ja. Regner med det.

  Grethe og Norunn
  Katastrofe! Sendt inn av Lars, 8. juni kl. 11:43 Værsåværsåværsåsnill... Ikke legg ned Zofie. Det friskeste pustet i tegneseriens historie. Hvordan skal jeg overleve uten nakne velformede rørleggerdamer med tampongtråd hengende mellom beina? Zofie er en sikkerhetsventil som sørger for at galskapen min ikke rammer uskyldige. Zofie er min hemmelige elskerinne, galskapens Nestor og sjelens balsam. Jeg kjenner allerede skjelven komme og må tørke fråden i munnviken. Redd meg... ikke gååååå!!!
  Ja, nei, jo, jooa.

  Grethe og Norunn
  Kjønns-banneord Sendt inn av siri, 8. juni kl. 11:42 Hei, synes dere det er lettere å bruke kjønnsbanneord som rammer jenter og kvinner, feks fitte hore osv enn banneord fom rammer menn, feks kuk, horebokk, osv?  Nei, hvert til sitt bruk.

  Grethe og Norunn
  Hvordan startet det? Sendt inn av Hanne, 8. juni kl. 11:31 Heisann!
  Veldig synd at dere skal gi dere, for meg er dere den mest interessante norske tegneserien, og jeg har hatt veldig stor glede av serien! Jeg er glad i tegneserier, men det er sjelden en tegneserie får meg til å le høyt. Jeg lurer på hvordan ideen til Zofies Verden kom til, og så lurer jeg på hva dere skal gjøre nå?
  Startet med en god idé og prøving og feiling direkte på tegneseriesiden i Dagbladet i 2006. Bratt og morsom læringskurve.

  Grethe og Norunn
  Mannfolk Sendt inn av Krapylet, 8. juni kl. 11:07 Tror dere serien hadde blitt ansett annerledes hvis det hadde vært 2 menn som sto bak?
  Vanskelig å si. Tror du må spørre noen andre om det. Trygve Hegnar, for eksempel.

  Grethe og Norunn
  :-( Sendt inn av Richard B, 8. juni kl. 10:55 Nei og nei, nå ble jeg lei meg.

  Kommer dere til å fortsette å selge originalstriper?
  Jada, som sagt en stund til. I hvert fall over sommeren.

  Grethe og Norunn
  Heisann Sendt inn av Henrik, 8. juni kl. 10:54 Heisann, takk for en morsom serie, synd at dere gir dere nå men ein skigard kankje vara evig veit du. Lurte på om det var noen spesielle serire dere hentet mange figurer fra?
  Kan aldri vara evig. Vi har samlet fra alt mulig av gamle actionserier, som Diabolik, Cat Claw, Helgenen og så videre og så videre. Lista er lang. Og livet er kort.

  Grethe og Norunn
  ITJ GÅ FRA MÆ, PER! Sendt inn av Ingeborg Marie, 8. juni kl. 10:42 Jamen nei! Kan dere ikke starte deres eget tv-program? Det hadde vært heftige saker!
  Takk for nok en god idé! Det skal vi tenke på.

  Grethe og Norunn
  Prikker Sendt inn av Kenneth, 8. juni kl. 10:26 Både streken og fargeleggingen/dottingen av stripene deres er tydelig inspirert av blader som Tempo, Agent X9 og lignende. Hvem er favoritt tegneren deres?
  Og hva må til for at en "originalstripe" havner i glass og ramme hos undertegnede?
  Vi elsker gamle klisjéactiontegneserier. Mye vold og umotivert nakenhet.

  Vi selger originaler som nummererte og signerte plakater. Se zofiesverden.no

  Grethe og Norunn
  Klarer dere å lage en stripe i uka kanskje? Sendt inn av Klaus, 8. juni kl. 10:15 Jeg kommer til å savne Zofie...

  Har stripene hengende utklipt slik at folk MÅ lese dem mens de sitter på doet mitt.

  Må dere slutte helt?

  Hva med en i uka?

  på db.no kanskje?
  Ååå. Vi lager ikke originaler framover, men går i repriser på dagbladet.no en stund til.

  Grethe og Norunn
  Verdens Vakreste Dyr Sendt inn av Bolleh, 8. juni kl. 10:10 Seks år uten en skikkelig Giraff-stripe :(

  Skal dere gi dere på topp, lag iallefall en Giraff-stripe til meg

  Det har du rett i. Beklager, det.

  Grethe og Norunn
  Tusen takk! Sendt inn av Stein Arne, 8. juni kl. 09:55 Vil egentlig bare si tusen hjertelig takk for mange ustyrtelig morsomme striper. Jeg kjenner at jeg helt klart kommer til å savne Zofie! (Og et lite tips om å få med dere Kampen Park i VG Helg i morgen. Jeg visste ikke at dere skulle slutte. Æresord!)
  Oj, takk skal du ha. Spennende. Hva er det de rampete ekornene dine har sagt nå?

  Lykke til videre!

  Grethe og Norunn
  Trist! Sendt inn av Carina, 8. juni kl. 09:53 Dette synes jeg var veldig trist! Jeg har storkost meg med Zofies Verden siden starten. Da hadde jeg en kjæreste som syntes det var verdens teiteste serie og faktisk nektet meg å lese den. Så jeg måtte lese i smug.
  Så dumpet jeg ham, og leste videre.

  Kommer til å savne dere.
  Et klokt valg! Zofies verden er selvfølgelig mye viktigere enn en dårlig kjæreste. Håper du har fått deg en bedre.

  Grethe og Norunn
  fine serien! Sendt inn av Harald, 8. juni kl. 14:27 En av de beste norske tegneserier som noensinne er laget. De som mislikte den kan umulig ha det særlig morsomt i livet sitt. Hadde stor glede av å lese den. Vil bli dypt savnet. Noen nye planer ? Lykke til videre:)
  Smelt, smelt. Takk skal du ha. Planer og planer, fru Blom!

  Grethe og Norunn
  Comeback? Sendt inn av André, 8. juni kl. 09:38 Synd at dere slutter å lage Zofies verden. En super serie med mange artige poeng. Spørsmålet blir derfor: Kan vi regne med et comeback for dere og serien i nærmeste fremtid?
  Takk for det. Litt tidlig å si noe om det på nåværende tidspunkt.

  Grethe og Norunn
  Jeg fatter ikke Sendt inn av erik, 8. juni kl. 09:37 at noen har lest dette søppelet som dere kaller for en tegneserie, og funnet det morsomt.
  Nei, er det ikke fantastisk?

  Grethe og Norunn
  Tips :) Sendt inn av danske-guri, 8. juni kl. 09:37 Jeg bor i Danmark, og kan bare si at dansker helt sikkert vil elske humoren i Zofies verden. De tåler ofte litt mer enn nordmenn. Prøv og selg til danske aviser som Politiken - det var jo de som begynte med Wulff/Morgenthaler...
  Takk for tipset, danske-guri!

  Grethe og Norunn
  Målgruppen? Sendt inn av Helge, 8. juni kl. 09:37 Hei dere

  Jeg har lenge studert disse rare stripene deres med åpent sinn, men stadig lagt dem fra meg uten å skjønne bæra. Jeg trodde det var seriøse greier... men tydeligvis ikke. Det var ikke før i fjor at min 10 år eldre søster poengterte at dette var det mest morsomme hun leste, og at det var gamle serier som var "tatt ut av context". Jeg er like over 30, og har ingen forhold til disse seriene dere sakser fra.

  Er det slik at målgruppen deres er gamle tegneserielesere på 40+? Er det et bevisst valg fra deres side?
  Målgruppa er de som syns det er gøy. Alle andre får slippe. Hils den ti år eldre søsteren din.

  Grethe og Norunn
  Utlandet Sendt inn av Lars S., 8. juni kl. 14:27 Har dere forsøkt å få serien oversatt og publisert i utlandet? Sverige og Danmark? USA?:P
  Vi har vært publisert både i Sverige og Finland. Det får holde for denne gangen.

  Grethe og Norunn
  Bok? Sendt inn av Birgitte , 8. juni kl. 09:29 Kan dere samle alle stripene og gi ut "samlede verker?"
  Jeg kommer garantert til å kjøpe!

  hilsen stor fan
  God idé! Vi kom til to samlebøker, som dekker cirka de to første årene.

  Grethe og Norunn
  Leit, men greit. Sendt inn av Jonas, 8. juni kl. 09:24 Tusen takk for en fantastisk serie ? det er leit at det er det rent økonomiske som nå gjør at dere legger ned serien (Har dere vurdert produktplassering, forresten? Eller sponsing?).

  Jeg får leve i håpet om at dere "gjestetegner" noen striper ved ujevne mellomrom i fremtiden også.

  Takk, og kos, og lykke til i fremtiden! :-)
  Hjertlig! Ikke lett å si hvor vi plutselig dukker opp igjen!

  Grethe og Norunn
  Kjempebra! Sendt inn av Hilde, 8. juni kl. 09:24 Zofies Verden er et supert konsept! Har kost meg masse. Synd dere gir dere, det var utrolig morsomt så lenge det varte.
  Tusen takk, det syns vi også.

  Grethe og Norunn
  Takk, synd å se Zofies verden bli borte Sendt inn av Tore, 8. juni kl. 09:18 Takk for flott innsats! En utrolig spesiell og flott serie som virkelig liver opp. Det er synd å se serien bli borte igjen, men det er jo et poeng å gi seg på topp. Takk for seks år som har gitt meg mange gode latterkuler.
  Og, måten dere bruker "tabuord" på er jo bare morsom, mørkemennene kan vel lese noe annet?
  Tusen takk for så fine ord. Rart å ikke lage Zofie mer. Rørende at så mange kommer til å savne oss.

  Grethe og Norunn
  Stor format av stripene: Sendt inn av Ulrikke, 8. juni kl. 09:15 Hei

  Hvis dere har noen av storformat stripene liggende, kommer dere da til å ha nettsalg eller noe på de? Eller fortsette så man kan bestille? Har gjort stor suksess som gaver i diverse anledninger.

  Jeg håper et forlag satser og vil trykke både bok, kalendere og notatbøker med Zofies i 2013!
  Tusen takk for fine ord. Vi fortsetter med plakatsalg litt til. I samme formatet som før.

  Grethe og Norunn
  Nei, nei, nei! Sendt inn av Håkon, 8. juni kl. 09:06 Ser ingen grunn til å jobbe mer; minuttene med Sofie har gitt meg mot til å stå opp hver morgen. Kan dere ikke be om litt mer fra Dagbladet, oversette til svensk og dansk og se om dere klarer å holde liv i dere på den måten? Tysk? Kroatisk? Kan dere vurdere en enklere livsstil?
  Ikke dårlig forslag. Vi skal tenke over saken. Men ikke slutt jobben din, da.

  Grethe og Norunn
  Hurra for meg som fyller mitt år. Sendt inn av Erik, 8. juni kl. 09:05 Jeg har spurt dere før, og dere har sagt nei. Men nå er det kanskje siste gang jeg kan spørre dere, og nå kan dere svare ja? Jeg kunne ønske meg et signert trykk/plakat av den fantastiske tegneseriestripen, der mannen fyller år og synger bursdagssangen til seg selv, før han heller en øl i et glass - som sikkert blir 18-19 før kvelden er omme.

  Hei igjen. Og nei igjen. Vi lager ikke plakater av søndagsstripene. Men du kan velge blant de 1584 andre stripene vi har laget.

  Grethe og Norunn
  TAKK! Sendt inn av Rune, 8. juni kl. 09:04 Takk for turen!
  Jeg har ledd og ledd og ledd og ledd. Anslår at latteren må ha forlenget livet med sånn rundt regnet 36 år.
  Fantastisk! Beste komplimentet vi har fått på lenge.

  Grethe og Norunn
  Samlebok? Sendt inn av karoline, 8. juni kl. 09:01 Jah, blir det en samblebok? For den vil jeg ha! :D

  Dere er helt fantastiske, så dette synest jeg er litt trist.
  Både jeg og min samboer (27 og 31 år) leser alt vi kommer over av dere.
  Så håper dere dukker opp igjen.

  Lykke til videre.
  Tusen takk for det. Dere er sikkert fantastiske dere også. Vi har gitt ut to samlebøker. Og en liten bok om menn. Løp og kjøp! som de sier i reklamebransjen.

  Grethe og Norunn
  Et stort savn Sendt inn av Kristian Flæte, 8. juni kl. 09:00 Vil bare takke for at dere i det hele tatt har laget Zofies Verden! Kommer til å bli et stort savn i tegneserienorge.
  Ååååååååååååååååååå! Vi kommer til å savne sånne som deg.

  Grethe og Norunn
  Opphavsrett Sendt inn av undrende, 8. juni kl. 08:54 I disse tider da alt og alle saksøkes for brudd på opphavsretten - er dere ikke redde for å bli saksøkt av en tegner/utgiver/(sett inn tittel her) som mener dere har brutt åndsverksloven ved å resirkulere gamle striper?
  Saksøkes alle om dagen? Det visste vi ikke. Nå skal det sies, at vi ikke har sjekket posten i dag.

  Grethe og Norunn
  Rørleggersprekk Sendt inn av Frank, 8. juni kl. 08:50 Lykke til som rørleggere. Kvinnelige rørleggere gir begrepet rørleggersprekk en helt ny betydning!
  Snakk for deg sjæl. Men takk.

  Grethe og Norunn
  sup Sendt inn av Jonathan, 8. juni kl. 08:49 Fikk dere noen gang problemer i forhold til opphavsretten på seriene dere brukte?
  Nope.

  Grethe og Norunn
  Egentlig synd Sendt inn av Dag Rune Bystrøm, 8. juni kl. 08:37 Noen få beste gir seg alltid på topp. Men der er ikke dere ennå. Dere har så mye ugjort og samfunnet trenger "tabu brytere". Ta en velfortjent ferie.Legg turen til Bibelbeltet på sørlandet og vestlandet, topp det med sære Finnmark. Kom tilbake med ny energi.
  Jeg gleder meg til nytt julehefte i år.
  God ide! Vi skal tenke på det.

  Grethe og Norunn
  NEI!!! Sendt inn av Rolf, 8. juni kl. 08:34 Zofies verden har vært dagens høydepunkt siden starten. Vær så snill og fortsett. Jeg ler så jeg griner nesten hver dag jeg leser stripa. Serien er den mest geniale.
  Hælledussen, så hyggelig å høre.

  Grethe og Norunn
  Takk! Sendt inn av Tryggis, 8. juni kl. 08:20 Har aldri skjønt de surmagede hengeballene som har kritisert dere, for meg har ZV vært et muntrasjonsråd i hverdagen i mange år. Syns det er synd at dere gir dere nå. Takk for masse kule og herlig politisk ukorrekte striper, girls!
  Tuuusen takk. Deilig med skryt.

  Grethe og Norunn
  Trist Sendt inn av Ola Smeplass, 8. juni kl. 08:16 Det er trist at dere gir dere. Har fått hemningsløs latterkrampe av flere av stripene deres. For meg som vokste opp på 70-tallet har det vært givende å følge Zofies verden, særlig siden jeg han gjenkjent flere av tegningene. Den beste humoren ligger etter min syn i den absurde kombinasjonen av ansiktsuttrykk og det som sies. Vet dere om andre som driver med resirkulering av gamle tegneserier?
  Tusen takk! Det er flere som driver med resirkulering, både innen tegneserier og andre sjangre.

  Grethe og Norunn
  dum dummere dummest Sendt inn av ola nordmann, 8. juni kl. 07:59 Hvordan går det ant å lage en serie så teit og totalt mangel på humor og kalle den morsom? Er den dummeste serien ever, og det merner alle jeg jobber med. Så det er bra den forsvinner.
  Okei, hils alle de som "merner" det samme som deg!
  Nei :-( Sendt inn av Morten Thomassen, 8. juni kl. 07:57 Dette er jo den mest genialt morsomme tegneserien som finnes, hva skal til for å få dere til å fortsette?
  Kæsj! Og tusen takk, snille mann.
  Sexfikseringen i samfunnet Sendt inn av Knut Andresen, 8. juni kl. 07:53 Hei
  En morsom serie, men og et stort MEN. På den ene siden så ha mange negative til sexfikseringen i samfunnet (les DB). Samtidig har dere frie tøyler. Føler dere at dere er med på sexfikseringen. Det er jo barn som leser det dere skriver. Jeg ser helt klart dilemmaet her. På dene ene siden er det bra at tabuer forsvinner, men samtidig er det ingen som liker at 5 åringer går rundt med t-skjorter med bitch på. Barn blir litt for fort presentert for voksenlivet og ja tegneserier bidrar til det. Har dere noen tanker om dette? Og vær så snill ikke trekk i vold i tegneserier - dette handler om Zofies verden
  Vi lover å ikke trekke i vold. Men når det er sagt, så er Zofies verden en voksenserie.

  Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

  RAPPORTER INN HER
  Lik Dagbladet Kultur på Facebook.