Steel Panther grisepratet om sex på Sweden Rock-pressekonferansen. Les om Soundgarden, Mastodon og Dimmu Borgir på andre festivaldag.

Tips oss 2400
PÅ SWEDEN ROCK: Dagbladets Torgrim Øyre, Johan Öberg og Asbjørn Slettemark fra NRK. Foto: Dagbladet.

PÅ SWEDEN ROCK: Dagbladets Torgrim Øyre, Johan Öberg og Asbjørn Slettemark fra NRK. Foto: Dagbladet.

PÅ SWEDEN ROCK:

• Asbjørn Slettemark (37), journalist i Lydverket og Pyro på NRK.
• Johan Öberg (39), økonomijournalist, småbarnspappa og hårdrockelsker.
• Henrik Bromée (39), country manager for Visa. Også småbarnspappa og hårdrockelsker.
• Torgrim Øyre (35), rock- og metalskribent hos Dagbladet.

FAKTA OM SWEDEN ROCK:

• Gikk av stabelen for første gang i 1992 med blant andre Nazareth og Wisbone Ash på plakaten.
• Ligger i Norje utenfor Sölvesborg.
• Samler hvert år rundt 33.000 publikummere.
• Plakaten i år toppes av Soundgarden, Mötley Crüe og Twisted Sister.

Værmelding for Norje

I dag I morgen Tirsdag Onsdag
Lettskyet10°Halvskyet10°Skyet10°Sol13°

FESTIVAL: Dag to i Norje, Sverige. Vår Ford Transit-husbil formelig rister av drønnende metal som kriger om lydbølgene fra alle kanter på Sweden Rock-campingen.

Nærmeste nabo har tydeligvis et oppheng i danske Volbeat, men deres hillbilly-aktige testosteron-metal får sterk konkurranse fra de noe eldre gutta i leiren nedenfor. Der pumpes det power metal og Helloween på maks volum. Klokken er 08.00 på morgenen. Ingen grunn til å skusle bort tiden på soving når man er på rockefestival.

Da er det vel bare å komme seg i tøyet og renske øyne og ører?

Johan og Henrik bestemmer seg for å reise inn til Sølvesborg for å ta morgenstellet, men ender i stedet opp med sterkølmaraton på en lokal pizzeria. Asbjørn og meg rusler mot festivalområdet for å gjøre oss kjent med pressefasilitetene. Området ligger praktisk nok vegg-i-vegg med hovedscenen og har i campinguniverset, luksuriøse sanitære forhold. Presseteltet har kontorplasser og opplegg for pressekonferanse.

Humor og sexprat

I dag er det amerikanske humorbandet Steel Panther alle venter på. De fire utspjåkede Los Angeles-gutta ankommer konferansen mens Exodus hamrer ut klassisk Bay Area-thrash på den ene naboscenen og 10CC balsamerer sjela til den noe eldre garden med sin fløyelsmyke rock fra den andre kanten.

- Jävla skit, roper gitarist Satchel inn i mikrofonen, tydelig stolt over sine svenske språkferdigheter. Før gjengen kakler uavbrutt i munnen på hverandre om sine ulike sexerfaringer. En journalist penser gjengen inn på Norge. — Er ikke den seksuelle lavalderen 12 år i Norge, undrer vokalist Michael Starr, før de føyer til at de kommer til Norge og Bergen i «Cocktober». Alle spørsmål parreres med mer sexprat og tullball.

Rockere i sola

Vi spretter ut i sola og får med oss litt av de gamle stonerhøvdingene Saint Vitus. Det er noe med dagslys og doom som ikke er helt forenelig, selv om de gråhårede og spede karene gynger godt fra seg.

Dagens første høydepunkt kommer i form av California-rockerne Rival Sons. Bandet har opplevd en kometkarriere det siste året og har passende nok fått plass på Zeppelin-stage. «Torture», «Burn Down Los Angeles» og hiten «Pressure & Time» har åpenbare dragninger mot Led Zeppelin og seint 60-tall. Deres livsbejaende riffsterke rock fungerer perfekt i ettermiddagssolen i Norje.

Idet vi gjør oss klar for et heseblesende humorshow på Rock Stage, kan man høre fordumsheltene Night Ranger croone seg gjennom powerballaden «High Enough» på hovedscenen.

Norje er det perfekte sted for et fredfullt og oppstemt hardrock-elskende publikum. Henrik og Johan er tilbake fra sin pizza-og-øl-ekskursjon. Asbjørn forsynerer gjengen med starköl — ingen folkøl her i gården.

Steel Panther fyrer av gårde «Supersonic Sex Machine» og «Asian Hooker». Man kan mene mangt om humormusikk, men det låter fantastisk storslagent og gutta spiller fletta av de fleste bandene de parodierer. De stadionstore låtene går ned på høykant blant publikum, og seansen avsluttes selvsagt i god Sunset Strip-tradisjon med, kremt, lettkledde damer en masse på scenen.

Vanligvis er jeg ikke videre begeistret for klovneri i metal, men man skal være ganske surmaget for ikke å kose seg glugg under forestillingen til Steel Panther. Asbjørn mener også at Steel Panther makterå tilføre sjangeren en form for jovialitet og høy arbeidsmoral som var helt fraværende under hårmetalens glansdager.

Stadion versus klubb

Mastodon fra Atlanta er neste post på programmet og etter en halvkilo kjøttfarse solgt som taco er vi klare for en liten dose amerikansk prog i solnedgangen. Vi har alle sett Mastodon et uttall ganger i forskjellige settinger og vet at det leverer varene med høy presisjon, instrumentell spissfindighet og en lyd som røsker.

Det er dog klart at bandet forsvinner litt på de største scenene. Mastodon er feinschmeckernes band og det fungerer som regel best i mer intime settinger.

Når man når stadionstørrelse, kreves en annen form for kommunikasjon og utstråling for å holde grep om publikum. Mastdon mangler den karismatiske frontfiguren som går i strupen på en, de trives best med å kikke på gitarene sine. Men du verden så fett det låter og «March of the Fire Ants»-riffet er definitivt et av verdens beste.

Nordmenn på barrikadene

Den største overraskelse var det norske Dimmu Borgir som sto for. Bandet har mye som skal få plass i lydbildet, noe som enkelte ganger har gått på bekostning av trøkket. Men i går kveld låt de både sultne og fandenivoldske. Lydbildet var bombastisk som få, men samtidig hadde de en rocka nerve vi ikke har hørt så mye til før. «Kings of the Carnival Creation», «Ritualist» og nesestyveren «Progenies of the Great Apocalypse» satt som kanonkuler i Norjenatta.

Soundgarden er de første av årets hovednavn som skulle i ilden. Utvilsomt en opplevelse som kunne tippe begge veier. Chris Cornell har gjort mye rart siden bandet la opp i 1997 og har ikke bare vist gode takter fra scenekanten. Vårt ekspertpanel, Johan og Asbjørn       engstet seg uten grunn.

Asbjørn utbroderer: Soundgarden var alltid det tyngste av Seattle-bandene, og på Sweden Rock låt de mer som Black Sabbath enn emovibbene mange av de andre grungebandene hadde. Høydepunkter? Når første ekstranummer er «Jesus Christ Pose», og publikum (Johan inkludert) tar fullstendig av. Ellers var selvsagt «Black Hole Sun» stor og majestetisk.

Takk til Sverige og takk til rocken for nok en magisk dag. Vi hörs!

Lik Dagbladet Kultur på Facebook.
I denne artikkelen

Sted:
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Islam var svøpen på Balkan

  Islam var svøpen på Balkan

  Å forstå Makedonias syn på flyktningstrømmen er en nødvendig betingelse for videre, politisk håndtering av flyktningene. (419 innlegg) Les mer

 • Et vemodig farvel

  Et vemodig farvel

  I dag er siste dagen med kommentarfelt på dagbladet.no. Her er en kommentarfeltmoderators bekjennelser, skriver Oda Rygh. (407 innlegg) Les mer

 • Frarøves retten til arbeid

  Frarøves retten til arbeid

  Mange tusen dyktige og arbeidsvillige mennesker sitter nå i mottak uten anledning til å bidra med sine ressurser. (206 innlegg) Les mer

 • SP svekker landets trygghet

  SP svekker landets trygghet

  Senterpartiets forvridde fortellinger om at Norge klarer seg uten Europa er uansvarlig. (203 innlegg) Les mer

 • Fabrikken har eksistert i 116 år. Nå må 60 ansatte gå: - Forferdelig tungt

  Fabrikken har eksistert i 116 år. Nå må 60 ansatte gå: - Forferdelig tungt

  Flagger ut produksjonen av kjente norske produkter. (185 innlegg) Les mer

 • (179 innlegg) Les mer

 • FNs utsending tror menneskesmuglere gnir seg i hendene over Listhaugs politikk

  FNs utsending tror menneskesmuglere gnir seg i hendene over Listhaugs politikk

  FNs høykommissær for flyktninger sier regjeringen er i ferd med å bryte Norges internasjonale forpliktelser. (142 innlegg) Les mer

 • På gyngende grunn

  På gyngende grunn

  Det kan hende Sylvi Listhaug møter motstand, fordi politikken rett og slett er feil medisin, skriver Marie Simonsen. (134 innlegg) Les mer