Steel Panther grisepratet om sex på Sweden Rock-pressekonferansen. Les om Soundgarden, Mastodon og Dimmu Borgir på andre festivaldag.

Tips oss 2400
PÅ SWEDEN ROCK: Dagbladets Torgrim Øyre, Johan Öberg og Asbjørn Slettemark fra NRK. Foto: Dagbladet.

PÅ SWEDEN ROCK: Dagbladets Torgrim Øyre, Johan Öberg og Asbjørn Slettemark fra NRK. Foto: Dagbladet.

PÅ SWEDEN ROCK:

• Asbjørn Slettemark (37), journalist i Lydverket og Pyro på NRK.
• Johan Öberg (39), økonomijournalist, småbarnspappa og hårdrockelsker.
• Henrik Bromée (39), country manager for Visa. Også småbarnspappa og hårdrockelsker.
• Torgrim Øyre (35), rock- og metalskribent hos Dagbladet.

FAKTA OM SWEDEN ROCK:

• Gikk av stabelen for første gang i 1992 med blant andre Nazareth og Wisbone Ash på plakaten.
• Ligger i Norje utenfor Sölvesborg.
• Samler hvert år rundt 33.000 publikummere.
• Plakaten i år toppes av Soundgarden, Mötley Crüe og Twisted Sister.

Værmelding for Norje

I dag I morgen Mandag Tirsdag
SkyetSluddSluddHalvskyet

FESTIVAL: Dag to i Norje, Sverige. Vår Ford Transit-husbil formelig rister av drønnende metal som kriger om lydbølgene fra alle kanter på Sweden Rock-campingen.

Nærmeste nabo har tydeligvis et oppheng i danske Volbeat, men deres hillbilly-aktige testosteron-metal får sterk konkurranse fra de noe eldre gutta i leiren nedenfor. Der pumpes det power metal og Helloween på maks volum. Klokken er 08.00 på morgenen. Ingen grunn til å skusle bort tiden på soving når man er på rockefestival.

Da er det vel bare å komme seg i tøyet og renske øyne og ører?

Johan og Henrik bestemmer seg for å reise inn til Sølvesborg for å ta morgenstellet, men ender i stedet opp med sterkølmaraton på en lokal pizzeria. Asbjørn og meg rusler mot festivalområdet for å gjøre oss kjent med pressefasilitetene. Området ligger praktisk nok vegg-i-vegg med hovedscenen og har i campinguniverset, luksuriøse sanitære forhold. Presseteltet har kontorplasser og opplegg for pressekonferanse.

Humor og sexprat

I dag er det amerikanske humorbandet Steel Panther alle venter på. De fire utspjåkede Los Angeles-gutta ankommer konferansen mens Exodus hamrer ut klassisk Bay Area-thrash på den ene naboscenen og 10CC balsamerer sjela til den noe eldre garden med sin fløyelsmyke rock fra den andre kanten.

- Jävla skit, roper gitarist Satchel inn i mikrofonen, tydelig stolt over sine svenske språkferdigheter. Før gjengen kakler uavbrutt i munnen på hverandre om sine ulike sexerfaringer. En journalist penser gjengen inn på Norge. — Er ikke den seksuelle lavalderen 12 år i Norge, undrer vokalist Michael Starr, før de føyer til at de kommer til Norge og Bergen i «Cocktober». Alle spørsmål parreres med mer sexprat og tullball.

Rockere i sola

Vi spretter ut i sola og får med oss litt av de gamle stonerhøvdingene Saint Vitus. Det er noe med dagslys og doom som ikke er helt forenelig, selv om de gråhårede og spede karene gynger godt fra seg.

Dagens første høydepunkt kommer i form av California-rockerne Rival Sons. Bandet har opplevd en kometkarriere det siste året og har passende nok fått plass på Zeppelin-stage. «Torture», «Burn Down Los Angeles» og hiten «Pressure & Time» har åpenbare dragninger mot Led Zeppelin og seint 60-tall. Deres livsbejaende riffsterke rock fungerer perfekt i ettermiddagssolen i Norje.

Idet vi gjør oss klar for et heseblesende humorshow på Rock Stage, kan man høre fordumsheltene Night Ranger croone seg gjennom powerballaden «High Enough» på hovedscenen.

Norje er det perfekte sted for et fredfullt og oppstemt hardrock-elskende publikum. Henrik og Johan er tilbake fra sin pizza-og-øl-ekskursjon. Asbjørn forsynerer gjengen med starköl — ingen folkøl her i gården.

Steel Panther fyrer av gårde «Supersonic Sex Machine» og «Asian Hooker». Man kan mene mangt om humormusikk, men det låter fantastisk storslagent og gutta spiller fletta av de fleste bandene de parodierer. De stadionstore låtene går ned på høykant blant publikum, og seansen avsluttes selvsagt i god Sunset Strip-tradisjon med, kremt, lettkledde damer en masse på scenen.

Vanligvis er jeg ikke videre begeistret for klovneri i metal, men man skal være ganske surmaget for ikke å kose seg glugg under forestillingen til Steel Panther. Asbjørn mener også at Steel Panther makterå tilføre sjangeren en form for jovialitet og høy arbeidsmoral som var helt fraværende under hårmetalens glansdager.

Stadion versus klubb

Mastodon fra Atlanta er neste post på programmet og etter en halvkilo kjøttfarse solgt som taco er vi klare for en liten dose amerikansk prog i solnedgangen. Vi har alle sett Mastodon et uttall ganger i forskjellige settinger og vet at det leverer varene med høy presisjon, instrumentell spissfindighet og en lyd som røsker.

Det er dog klart at bandet forsvinner litt på de største scenene. Mastodon er feinschmeckernes band og det fungerer som regel best i mer intime settinger.

Når man når stadionstørrelse, kreves en annen form for kommunikasjon og utstråling for å holde grep om publikum. Mastdon mangler den karismatiske frontfiguren som går i strupen på en, de trives best med å kikke på gitarene sine. Men du verden så fett det låter og «March of the Fire Ants»-riffet er definitivt et av verdens beste.

Nordmenn på barrikadene

Den største overraskelse var det norske Dimmu Borgir som sto for. Bandet har mye som skal få plass i lydbildet, noe som enkelte ganger har gått på bekostning av trøkket. Men i går kveld låt de både sultne og fandenivoldske. Lydbildet var bombastisk som få, men samtidig hadde de en rocka nerve vi ikke har hørt så mye til før. «Kings of the Carnival Creation», «Ritualist» og nesestyveren «Progenies of the Great Apocalypse» satt som kanonkuler i Norjenatta.

Soundgarden er de første av årets hovednavn som skulle i ilden. Utvilsomt en opplevelse som kunne tippe begge veier. Chris Cornell har gjort mye rart siden bandet la opp i 1997 og har ikke bare vist gode takter fra scenekanten. Vårt ekspertpanel, Johan og Asbjørn       engstet seg uten grunn.

Asbjørn utbroderer: Soundgarden var alltid det tyngste av Seattle-bandene, og på Sweden Rock låt de mer som Black Sabbath enn emovibbene mange av de andre grungebandene hadde. Høydepunkter? Når første ekstranummer er «Jesus Christ Pose», og publikum (Johan inkludert) tar fullstendig av. Ellers var selvsagt «Black Hole Sun» stor og majestetisk.

Takk til Sverige og takk til rocken for nok en magisk dag. Vi hörs!

Lik Dagbladet Kultur på Facebook.
I denne artikkelen

Sted:
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Takk til Hege Storhaug

  Takk til Hege Storhaug

  Hege Storhaug har utvilsomt rett. Problemet er religionen islam, dens ideologi og verdigrunnlag. (2348 innlegg) Les mer

 • Løgn om Israel og Gaza

  Løgn om Israel og Gaza

  Mette Nord og Liv Tørres feilinformerer om hva som skjedde i Gaza og Israel sommeren 2014. (674 innlegg) Les mer

 • Frp vil ta Melodi Grand Prix fra NRK

  Frp vil ta Melodi Grand Prix fra NRK

  Partiet mener sangkonkurransen har utspilt sin rolle og mislykkes i å engasjere de unge. NRK er sterkt uenig, men sier kritikken ikke er overraskende. (491 innlegg) Les mer

 • Langrenn: Den norske livsløgn

  Langrenn: Den norske livsløgn

  Det er lite jantelov over vårt forhold til sport i dette landet. (423 innlegg) Les mer

 • Feil om Shoaib Sultan

  Feil om Shoaib Sultan

  I stedet for å la Sultan være den positive rollemodellen han kan være i kampen for homofiles rettigheter og likeverd, fortsetter enkelte å reprodusere en gammel påstand som lett lar seg avkrefte med et googlesøk. (315 innlegg) Les mer

 • I dag får kronprinsen se det hemmelige Krekar-beviset

  I dag får kronprinsen se det hemmelige Krekar-beviset

  Holdes hemmelig av hensyn til rikets sikkerhet. (248 innlegg) Les mer

 • - Det finnes to mulla Krekar. Den første er meg. Den andre er ham PST forholder seg til

  - Det finnes to mulla Krekar. Den første er meg. Den andre er ham PST forholder seg til

  Mulla Krekar framstilt for fengsling. (229 innlegg) Les mer

 • Nord-Koreas atomvåpen bør bekymre oss

  Nord-Koreas atomvåpen bør bekymre oss

  Hårreisende at det fortsatt ikke finnes et forbud mot verdens potensielt farligste våpen (215 innlegg) Les mer