Og han ødela ikke for Tooji. Kronikk.

Tips oss 2400
FÅ TING er så tilfredsstillende som å se totalitære maktapparats hykleri eksponert i det offentlige, og få ting er så trist som å se folk
misforstå poenget når slikt skjer. Det var derfor interessant å bevitne de vestlige reaksjonene etter trakasseringen av NRKs
norsk-iranske stuntreporter Amir Asgharnejad før årets Eurovision Song Contest-finale i Aserbajdsjan.

Som den persiske reporteren Bijan gjorde han tre (fra mitt ståsted) rimelig harmløse Borat-inspirerte reportasjer som var så åpenbart
satiriske at du må være en byråkrat i en tyrannisk stat for å misse poenget. Humorverdien til innslagene er irrelevant, og enhver person
som gjør narr av nasjonalistisk skinnhellighet er uansett god i mine øyne.

Latterliggjøring av autoritære regimer, homofobi og etniske konspirasjonsteorier burde hylles, ikke kritiseres. Aserbajdsjanske myndigheter
delte derimot ikke mitt syn på saken, og Amir ble på flyplassen i Baku truet på livet av politi og sikkerhetsvakter.

DETTE SKJEDDE på bakgrunn av at Aserbajdsjans regime så på den overkommersialiserte karaokekonkurransen som er ESC som
en sjanse til å renvaske sitt dårlige image som en stat med utbredt tortur, ulovlig fengsling og generelt antidemokratiske holdninger.

Oppstyret rundt Amir ga dermed en sårt tiltrengt dråpe av adrenalin til et gjennomført hult og pompøst arrangement. Det er også interessant at VG 5. juni skriver at Amir «angivelig skal ha blitt stoppet på flyplassen i Baku».

Angivelig? Er det noen som betviler at dette faktisk skjedde, eller sliter VG med dårlig samvittighet for at de ikke tok opp denne viktige saken umiddelbart? Som Geir Ramnefjell skrev i Dagbladet var stillheten til Norges største avis i forbindelse med denne saken bevis på «et ubehagelig skinnhellig forhold til ytringsfrihet».

Amir kan trøste seg med at han nå sikkert har oppnådd en kjendisstatus som er en VG-notis verdig om noe lignende skulle skje på et senere tidspunkt.

FØR FINALEN i Baku besøkte Tooji et flyktningmottak og langet ut mot myndighetene i landet. Noe som var beundringsverdig. Men overgrepet mot Amir skjedde faktisk dagen før finalen, og Tooji hadde her den perfekte muligheten til å legge handling til ordene sine
ved å faktisk trekke seg fra finalen. I stedet valgte Tooji og hans lag, som Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv så treffende sa det, «å spise en ydmykelse i seg og fortsette som om ingenting var skjedd».

Tooji droppet derimot festen etter finalen. Hadde jeg trodd på karma hadde jeg etter dette blitt enda sterkere i troen.

MED FARE FOR å gjøre meg selv til en talsmann for det åpenbare: når humorinnslag blir dårlig mottatt av totalitære regimer, så er det en bra ting. Amir burde ikke møtt annet enn uforbeholden støtte, og det er derfor bare trist når Toojis mor via Facebook kommer på banen med sin høyst objektive analyse av det som har skjedd, og slår fast at Amir «har ødelagt mye for Tooji».

Det er som om Amir plutselig var ansvarlig for låta «Stay».

HENNES PÅSTAND om at Amir prøvde å gjøre seg berømt på Toojis bekostning, er så langt under lavmål at den er vanskelig å forholde seg til. Hun gjør seg også til talsmann for hele det aserbajdsjanske folk når hun sier at «de føler seg tråkket på» etter humorinnslagene. Og om det så var sant, hva så? Rettferdiggjør en «påtråkket» følelse trakassering og trusler?

Det er også en morbid undertone når hun nærmest insinuerer at bøller fra et diktatur på et eller annet vis representerer «folket». Det er
en grunn til at mødre ikke burde uttale seg offentlig når ungene driter seg ut.

NÅ KAN MAN SELVSAGT tilgi Toojis mor for å komme med lite gjennomtenkte uttalelser etter sønnens sisteplass, men det er derimot vanskelig å ha forståelse for at en reporter i fagbladet Journalisten skal ha twitret at Amir «faktisk fremprovoserte dette her». Med fare for å dra en analogi altfor langt, minner det meg om vestlige liberale som kritiserte Salman Rushdie etter publiseringen av Sataniske vers
ved å argumentere for at forfatteren burde forstått hvor dårlig mottatt boken ville bli i den muslimske verden.

I kommentarfeltet til en av NRKs egne artikler om hendelsen skriver «erasmus 56» følgende:

«Det er grenser for hvordan man med statsfinansiert selvgodhet kan breie seg med hvordan man driter ut andre på en måte som lett kunne provosert fram blod. Spesielt når man er der i noe som i utgangspunktet var et gjestebud.»

Og vips var poenget helt snudd på hodet, og all prinsipiell støtte for ytringsfrihet ble skyldt i dass av en selvgod og nedlatende kulturrelativisering som dolker i ryggen de som faktisk våger.

PRISEN for den ytterste usmakelighet går likevel ikke overraskende til Se og Hør, hvor Harald Haave på lederplass skryter av at han «på jobb i krig og fred» alltid etterlever «de skrevne og uskrevne regler som gjelder i hvert enkelt land, uavhengig om jeg har vært enig eller uenig i landets styresett».

Han håner videre «stakkars Amir», og påpeker at sist gang NRK tok hjem en humorpris i europeisk sammenheng var i Montreux i 1994.

Det er ikke rart Haave ser nostalgisk tilbake på denne tiden, for på det tidspunktet bedrev han faktisk journalistikk, før han ble sjefsredaktør i et intellektuelt og moralsk vakuum.

DA JOURNALIST Erling Borgen opplevde lignende trakassering på flyplassen i Baku etter å ha lagd den regimekritiske dokumentarfilmen
«I skyggen av Statoil» skrev han at dette handlet om noe større enn ham selv, nemlig «ytringsfrihet og forfølgelse av journalister». Det samme gjelder i denne saken, som omhandler noe av det helligste vi har, nemlig retten til å uttrykke humor uten ekstern kontroll.

AMIR SA han på forhånd var redd for å lage de tre innslagene fordi han fryktet at det kunne få de konsekvensene det fikk, men han
gjorde det likevel. Bravo! Og om Amir faktisk kostet Tooji seieren, så er det etter min mening bare enda en grunn til å gratulere han.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

 • Står i prestekåpa og ber til Allah

  Står i prestekåpa og ber til Allah

  - Det kan provosere konservative kristne. (1394 innlegg) Les mer

 • Fra arabisk vår, til mørk høst?

  Fra arabisk vår, til mørk høst?

  Enkelte islamofobe opptrer som nyttige idioter for grupper som ISIL. (1202 innlegg) Les mer

 • - 781 120 svensker stemte på Sverigedemokratene

  - 781 120 svensker stemte på Sverigedemokratene

  Den svenske avisa Expressen går i svart på avisforsiden. (1157 innlegg) Les mer

 • Tar inn like mange asylsøkere som de rødgrønne

  Tar inn like mange asylsøkere som de rødgrønne

  Ingen asylbrems med Frp ved makta. (1127 innlegg) Les mer

 • Et hjertesukk fra en røyker

  Et hjertesukk fra en røyker

  Røykere risikerer å bli de neste som kan observeres på «Wanted-postere». (1115 innlegg) Les mer

 • Herlig revansje for Manchester United: Herjet med QPR

  Herlig revansje for Manchester United: Herjet med QPR

  Di Maria glitret i Old Trafford-debuten. (1099 innlegg) Les mer

 • Kommentarfeltkommentar

  Kommentarfeltkommentar

  Eg fekk ei surrealistisk kjensle av å vere den som hadde opna opp for kaskadar av grums. (1024 innlegg) Les mer

 • Håper å finne nye hemmeligheter i Bibelen

  Håper å finne nye hemmeligheter i Bibelen

  En 1400 år gammel tekst kan kaste nytt lys over Det nye testamentet. (771 innlegg) Les mer