Likevel greide astrofotograf å ta disse unike og historiske bildene av både «Hubble» og Venus.

Tips oss 2400
FRA NORGE: Tette skyer gjorde det håpløst vanskelig å fotografere Venus-passasjen fra Oslo. Mot slutten åpnet det seg imidlertid en sprekk. Foto: Geir Barstein / Dagbladet

FRA NORGE: Tette skyer gjorde det håpløst vanskelig å fotografere Venus-passasjen fra Oslo. Mot slutten åpnet det seg imidlertid en sprekk. Foto: Geir Barstein / Dagbladet

(Dagbladet): Dette er kanskje et av de sjeldneste astronomiske blinkskuddene på lenge.

Og dette var siste mulighet til å se fenomenet, som er et av de sjeldneste himmelbegivenhetene det er mulig å forutse, i vår levetid. På grunn av Venus' og jordas bane rundt sola, kommer ikke neste sjanse før i 2117.

Fenomenet inntreffer i «par» med åtte års mellomrom, men mellom hvert par går det over 100 år.

Mens de fleste av oss var temmelig fornøyde bare skylaget løste seg opp utenfor kjøkkenvinduet, og det var mulig å se og fotografere Venus i noen minutter i løpet av den sju timer lange ferden forbi sola, gjaldt det ikke alle.

Den franske astrofotografen Thierry Legault reiste halve jorda rundt for å få fotografert ett ørlite øyeblikk, i bokstavelig forstand. Ifølge kalkulasjoner av omløpsbaner, ville nemlig romteleskopet «Hubble» passere foran sola samtidig som Venus foretok sin historiske passasje.

Men dette gjaldt bare sett fra et begrenset område på Australias nordøstkyst. Og for å gjøre saken verre, brukte «Hubble» bare 0,9 sekunder på å passere solskiven. Legault greide likevel å ta ni bilder av passasjen, som han satte sammen til bildet du ser over.

Legault har tidligere blant annet tatt unike bilder av romferja «Atlantis» og Den internasjonale romstasjonen ISS samt romferja «Atlantis» og romteleskopet «Hubble».

Historisk har det slett ikke vært uvanlig å reise kloden rundt for å se venuspassasjer. Fenomenet kunne nemlig gi svar på det mest presserende astronomispørsmålet på 1600- og 1700-tallet: Hvor langt er det fra sola til jorda?

Dette førte til at astronomer la ut på årelange, farefulle ekspedisjoner til stedet fulle av krig, sykdom og storm for å observere den svarte prikken. Noen ekspedisjoner ble strålende suksesser, mens andre gikk fryktelig galt.


Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.