Alle vil spise dette i nær framtid, spår ekspertene.

Tips oss 2400
PROTEIN-RETT: Melbillelarver og vårløk blir stekt og forberedt som en av ingrediensene i quichen. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/NTBScanpix

PROTEIN-RETT: Melbillelarver og vårløk blir stekt og forberedt som en av ingrediensene i quichen. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/NTBScanpix

MAT: Disse billene kan bli menneskemat. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/NTBScanpix

MAT: Disse billene kan bli menneskemat. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/NTBScanpix

Fakta:

• I deler av Sør-Amerika, Asia og Afrika er larver, taranteller, gresshopper og andre insekter en vanlig del av kostholdet.

• Skuespilleren Angelina Jolie fortalte i fjor at hun og sønnene hennes fikk dilla på gresshopper som snacks da de prøvde de lokale variantene i Kambodsja.

• Det finnes noen få restauranter i Vesten som serverer insekter på menyen, noen av dem er nevnt i «Insektkokeboken» (Het Insectenkookboek) som kom ut i Nederland i april i år.

• En av forfatterne, professor Arnold van Huis, har ledet prosjekter der proteiner fra insekter isoleres og rengjøres.

• I dag produserer 18 selskaper i Nederland dyrefôr basert på slike proteiner, primært levert som mat til reptiler og gnagere.

• Noen av disse selskapene har også begynt å selge produkter beregnet på mennesker.

• Proteiner fra insekter koster både miljø og lommebok mindre enn produksjon av kjøtt, fisk og sjømat.

• For å produsere 1 kilo spiselig gresshopperåvare trenger du 2,5 kilo fôr, mens det for eksempel trengs 25-40 fôr for å produsere 1 kilo storfekjøtt

• Van Huis har allerede fått insekter som mat inn på den politiske agendaen i Nederland og mener denne proteinkilden kan løse den globale matkrisen, redusere klimagassutslipp kraftig og frigjøre vann og landareal som i dag brukes til matvareproduksjon.

• Ifølge FAO (Food and Agriculture Organization i FN) må den globale matproduksjonen øke med 70 prosent innen 2050.

Kilder: NTB/Universitetet i Wageningen, FAO, BBC
Mange steder i verden er det dagligdags å spise insekter, og nå begynner Vesten å komme på gli. Denne uka besøker kokker fra Nordic Food Laboratory (NFL) Nederland for å lære mer om tilberedelsesmetoder og muligheter for utvikling av insektbaserte retter i Skandinavia.

- Insekter er en fantastisk proteinkilde og vi ønsker å inkorporere det i skandinavisk mat. Det er viktig for oss at dette blir en berikelse av råvarespekteret, ikke et substitutt for noe annet. Derfor reiser vi også for å prøve nye smaker, sier sjefkokk Lars Williams ved NFL til NTB.

Erfaringene fra Nederland skal de ta med seg tilbake og bruke i utviklingen av mulige råvarekilder for nye smaker. Williams holder en knapp på skandinaviske maur, som skal være svært så smaksrike. Larver og gresshoppearter krever visstnok mye bearbeidelse for å få en smak som appellerer til skandinaviske ganer.

Populær kokebok

I april kom boka «Het insectenkookboek». Professor Arnold van Huis ved Wageningen universitet har forsket på insekter som mat for mennesker og husdyr og står bak utgivelsen sammen med sjefkokk Henk van Gurp. Det er blitt 30 etter sigende delikate oppskrifter basert på råvarer som allerede er tilgjengelige i på nettet eller i butikker i Nederland. Melbillelarven, som i Norge er listet som et av våre mest overlevelsesdyktige skadedyr, er hovedingrediens i både quiche og sjokoladepraliner.

- Vi har fått enormt med oppmerksomhet etter bokutgivelsen, og nå er en engelsk og kanskje en japansk oversettelse på vei. Det som er spesielt med boka er at dette ikke bare er oppskrifter, men også en gjennomgang av sikker tilberedelse og bakgrunn for de ulike ingrediensene, sier van Huis.

- Insekter er supermat. Det er løsningen på flere av verdens største problemer, og det er kun et spørsmål om tid før vi blir nødt til å¨ta det inn over oss.

Ikke nok mat til alle

Miljøkrise og matvarekrise truer en verden som vil passere 9 milliarder innbyggere i 2050. Denne uka kommer tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan til Stavanger for å snakke om hvordan oppdrettsnæringen, akvakulturområdet, kan bidra til å øke matproduksjonen. Men professor van Huis har mer tro på insektene:

- Insekter er uslåelige. De reproduserer seg raskt, i stort antall og på svært små arealer. Ikke minst er de ekstremt miljøvennlige, fordi de kan leve av det vi kaster. De omdanner organisk søppel til proteinrik og fettfattig mat på kort tid. Det er billig, tilgjengelig og etterlater et minimalt CO2-fotavtrykk sammenlignet med produksjon av fisk, fjærkre og kjøtt, sier han.

Må bli trendy

Van Huis forteller at de har servert kjøttboller basert på malte melbillelarver i en blindtest med vanlige kjøttboller:

- Ni av ti syns larvekjøttbollene smakte best, sier han.

- Den største utfordringen er de psykologiske sperrene folk har mot å spise insekter. For å nå de store massene, må dette lanseres som delikatesser, sier van Huis.

Sjefkokk Williams fra NFL ser en utfordring i å gjøre insektene delikate. Ettersom skandinaviske insekter er litt små, krever det litt ekstra å finne arter som egner seg.

- Du vil ikke at folk skal velge en rett med insekter for å teste seg selv, som en engangsopplevelse. Du vil at de skal syns at det smaker så godt at de vil spise det igjen og igjen, sier han.

(NTB)

NAM!: Biller kravler rundt i en boks på en insektsfarm. Insektene blir allerede forberedt som mat til dyr og fugler, men nå ser gårdeierne muligheten til å også selge det som menneskemat. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/NTBScanpix

NAM!: Biller kravler rundt i en boks på en insektsfarm. Insektene blir allerede forberedt som mat til dyr og fugler, men nå ser gårdeierne muligheten til å også selge det som menneskemat. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/NTBScanpix

Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

  • Per Sandberg trakk seg fra asyldebatt bare minutter før han skulle på scenen

    Per Sandberg trakk seg fra asyldebatt bare minutter før han skulle på scenen

    - Det er en tydelig demonisering av Sandberg, sier André Melchior Larssen. (1082 innlegg) Les mer

  • The Pirate Bay stenges i Norge

    The Pirate Bay stenges i Norge

    Oslo tingrett slår knallhardt ned på ulovlig nedlasting. Men Popcorn Time nevnes ikke i kjennelsen. Telenor bekrefter at de ikke anker. Syv nedlastingssider blir nå blokkert i Norge. (764 innlegg) Les mer

  • Lat oss ynskje flyktningane velkomne heim

    Lat oss ynskje flyktningane velkomne heim

    Om eg kom med borna mine til eit framand land, og nokon gav meg moglegheita til å eige ein heim, så ville eg gjere alt eg kunne for å behalde han. (512 innlegg) Les mer

  • NRK vurderer å endre praksis etter klagestorm

    NRK vurderer å endre praksis etter klagestorm

    Fikk 750 klager på at partiet Rødt ikke får delta i kanalens store partilederdebatter. (288 innlegg) Les mer

  • Største humanitære krise siden andre verdenskrig. Skjønner vi egentlig alvoret?

    Største humanitære krise siden andre verdenskrig. Skjønner vi egentlig alvoret?

    Jeg mener at Norge bør åpne dørene. (279 innlegg) Les mer

  • - Ikke vær redde for oss syrere, vi er ganske like dere nordmenn

    - Ikke vær redde for oss syrere, vi er ganske like dere nordmenn

    De neste tre årene kommer minst 8000 syrere til Norge. Mange er høyt utdannet og kan flere språk. (277 innlegg) Les mer

  • Aina Stenersens hyllest til politibevæpning er skremmende

    Aina Stenersens hyllest til politibevæpning er skremmende

    Bevæpnet politi i seg selv skaper ikke trygghet. (227 innlegg) Les mer

  • Jeg vil ikke ha jobben med å plukke ut de 8000 som får reise til Norge

    Jeg vil ikke ha jobben med å plukke ut de 8000 som får reise til Norge

    Da ville jeg ha måttet gråte enda mer enn jeg gjør når jeg ser de bildene og reportasjene vi får daglig. (166 innlegg) Les mer