Alle vil spise dette i nær framtid, spår ekspertene.

Tips oss 2400
PROTEIN-RETT: Melbillelarver og vårløk blir stekt og forberedt som en av ingrediensene i quichen. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/NTBScanpix

PROTEIN-RETT: Melbillelarver og vårløk blir stekt og forberedt som en av ingrediensene i quichen. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/NTBScanpix

MAT: Disse billene kan bli menneskemat. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/NTBScanpix

MAT: Disse billene kan bli menneskemat. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/NTBScanpix

Fakta:

• I deler av Sør-Amerika, Asia og Afrika er larver, taranteller, gresshopper og andre insekter en vanlig del av kostholdet.

• Skuespilleren Angelina Jolie fortalte i fjor at hun og sønnene hennes fikk dilla på gresshopper som snacks da de prøvde de lokale variantene i Kambodsja.

• Det finnes noen få restauranter i Vesten som serverer insekter på menyen, noen av dem er nevnt i «Insektkokeboken» (Het Insectenkookboek) som kom ut i Nederland i april i år.

• En av forfatterne, professor Arnold van Huis, har ledet prosjekter der proteiner fra insekter isoleres og rengjøres.

• I dag produserer 18 selskaper i Nederland dyrefôr basert på slike proteiner, primært levert som mat til reptiler og gnagere.

• Noen av disse selskapene har også begynt å selge produkter beregnet på mennesker.

• Proteiner fra insekter koster både miljø og lommebok mindre enn produksjon av kjøtt, fisk og sjømat.

• For å produsere 1 kilo spiselig gresshopperåvare trenger du 2,5 kilo fôr, mens det for eksempel trengs 25-40 fôr for å produsere 1 kilo storfekjøtt

• Van Huis har allerede fått insekter som mat inn på den politiske agendaen i Nederland og mener denne proteinkilden kan løse den globale matkrisen, redusere klimagassutslipp kraftig og frigjøre vann og landareal som i dag brukes til matvareproduksjon.

• Ifølge FAO (Food and Agriculture Organization i FN) må den globale matproduksjonen øke med 70 prosent innen 2050.

Kilder: NTB/Universitetet i Wageningen, FAO, BBC
Mange steder i verden er det dagligdags å spise insekter, og nå begynner Vesten å komme på gli. Denne uka besøker kokker fra Nordic Food Laboratory (NFL) Nederland for å lære mer om tilberedelsesmetoder og muligheter for utvikling av insektbaserte retter i Skandinavia.

- Insekter er en fantastisk proteinkilde og vi ønsker å inkorporere det i skandinavisk mat. Det er viktig for oss at dette blir en berikelse av råvarespekteret, ikke et substitutt for noe annet. Derfor reiser vi også for å prøve nye smaker, sier sjefkokk Lars Williams ved NFL til NTB.

Erfaringene fra Nederland skal de ta med seg tilbake og bruke i utviklingen av mulige råvarekilder for nye smaker. Williams holder en knapp på skandinaviske maur, som skal være svært så smaksrike. Larver og gresshoppearter krever visstnok mye bearbeidelse for å få en smak som appellerer til skandinaviske ganer.

Populær kokebok

I april kom boka «Het insectenkookboek». Professor Arnold van Huis ved Wageningen universitet har forsket på insekter som mat for mennesker og husdyr og står bak utgivelsen sammen med sjefkokk Henk van Gurp. Det er blitt 30 etter sigende delikate oppskrifter basert på råvarer som allerede er tilgjengelige i på nettet eller i butikker i Nederland. Melbillelarven, som i Norge er listet som et av våre mest overlevelsesdyktige skadedyr, er hovedingrediens i både quiche og sjokoladepraliner.

- Vi har fått enormt med oppmerksomhet etter bokutgivelsen, og nå er en engelsk og kanskje en japansk oversettelse på vei. Det som er spesielt med boka er at dette ikke bare er oppskrifter, men også en gjennomgang av sikker tilberedelse og bakgrunn for de ulike ingrediensene, sier van Huis.

- Insekter er supermat. Det er løsningen på flere av verdens største problemer, og det er kun et spørsmål om tid før vi blir nødt til å¨ta det inn over oss.

Ikke nok mat til alle

Miljøkrise og matvarekrise truer en verden som vil passere 9 milliarder innbyggere i 2050. Denne uka kommer tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan til Stavanger for å snakke om hvordan oppdrettsnæringen, akvakulturområdet, kan bidra til å øke matproduksjonen. Men professor van Huis har mer tro på insektene:

- Insekter er uslåelige. De reproduserer seg raskt, i stort antall og på svært små arealer. Ikke minst er de ekstremt miljøvennlige, fordi de kan leve av det vi kaster. De omdanner organisk søppel til proteinrik og fettfattig mat på kort tid. Det er billig, tilgjengelig og etterlater et minimalt CO2-fotavtrykk sammenlignet med produksjon av fisk, fjærkre og kjøtt, sier han.

Må bli trendy

Van Huis forteller at de har servert kjøttboller basert på malte melbillelarver i en blindtest med vanlige kjøttboller:

- Ni av ti syns larvekjøttbollene smakte best, sier han.

- Den største utfordringen er de psykologiske sperrene folk har mot å spise insekter. For å nå de store massene, må dette lanseres som delikatesser, sier van Huis.

Sjefkokk Williams fra NFL ser en utfordring i å gjøre insektene delikate. Ettersom skandinaviske insekter er litt små, krever det litt ekstra å finne arter som egner seg.

- Du vil ikke at folk skal velge en rett med insekter for å teste seg selv, som en engangsopplevelse. Du vil at de skal syns at det smaker så godt at de vil spise det igjen og igjen, sier han.

(NTB)

NAM!: Biller kravler rundt i en boks på en insektsfarm. Insektene blir allerede forberedt som mat til dyr og fugler, men nå ser gårdeierne muligheten til å også selge det som menneskemat. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/NTBScanpix

NAM!: Biller kravler rundt i en boks på en insektsfarm. Insektene blir allerede forberedt som mat til dyr og fugler, men nå ser gårdeierne muligheten til å også selge det som menneskemat. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/NTBScanpix

I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

  • Skal vi ta tak i hjernevasken?

    Skal vi ta tak i hjernevasken?

    Faten Mahdi Al-Husseini (19) er blitt en nasjonal helt. Men hun beveger seg blant ekstreme krefter. (1469 innlegg) Les mer

  • Norge med i ny reaksjonsstyrke

    Norge med i ny reaksjonsstyrke

    Sju Nato-land stiller «minst» 10 000 soldater som respons på krisa i Ukraina. (1444 innlegg) Les mer

  • Hadia Tajik er nok den første statsråden som trues for den hun er

    Hadia Tajik er nok den første statsråden som trues for den hun er

    Det ville gjøre godt for mange om Siv Jensen nå kunne sette ord på det mange føler. (1272 innlegg) Les mer

  • Ukrainske Irina bundet i lyktestolpe og banket av pro-russere: - Bildet reddet livet mitt

    Ukrainske Irina bundet i lyktestolpe og banket av pro-russere: - Bildet reddet livet mitt

    - De truet med å voldta meg. De tvang meg til å rope «sieg heil». Jeg ba om at de skulle skyte meg. (1198 innlegg) Les mer

  • - United leier inn Falcao for 10 millioner euro

    - United leier inn Falcao for 10 millioner euro

    Superspiss til Premier League. (1139 innlegg) Les mer

  • Angivelig Putin-trussel vekker oppsikt

    Angivelig Putin-trussel vekker oppsikt

    Snakket med EU-kommisjonens president. (1094 innlegg) Les mer

  • - Det er Russland, ikke Nato, som øker spenningen

    - Det er Russland, ikke Nato, som øker spenningen

    Erna Solberg avviser at opprettelsen av en reaksjonsstyrke er svar på Russlands aggresjon mot Ukraina. (907 innlegg) Les mer

  • Sint. Ung. Kvinne.

    Sint. Ung. Kvinne.

    Hvorfor er feminister så humørløse? (832 innlegg) Les mer