Alle vil spise dette i nær framtid, spår ekspertene.

Tips oss 2400
PROTEIN-RETT: Melbillelarver og vårløk blir stekt og forberedt som en av ingrediensene i quichen. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/NTBScanpix

PROTEIN-RETT: Melbillelarver og vårløk blir stekt og forberedt som en av ingrediensene i quichen. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/NTBScanpix

MAT: Disse billene kan bli menneskemat. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/NTBScanpix

MAT: Disse billene kan bli menneskemat. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/NTBScanpix

Fakta:

• I deler av Sør-Amerika, Asia og Afrika er larver, taranteller, gresshopper og andre insekter en vanlig del av kostholdet.

• Skuespilleren Angelina Jolie fortalte i fjor at hun og sønnene hennes fikk dilla på gresshopper som snacks da de prøvde de lokale variantene i Kambodsja.

• Det finnes noen få restauranter i Vesten som serverer insekter på menyen, noen av dem er nevnt i «Insektkokeboken» (Het Insectenkookboek) som kom ut i Nederland i april i år.

• En av forfatterne, professor Arnold van Huis, har ledet prosjekter der proteiner fra insekter isoleres og rengjøres.

• I dag produserer 18 selskaper i Nederland dyrefôr basert på slike proteiner, primært levert som mat til reptiler og gnagere.

• Noen av disse selskapene har også begynt å selge produkter beregnet på mennesker.

• Proteiner fra insekter koster både miljø og lommebok mindre enn produksjon av kjøtt, fisk og sjømat.

• For å produsere 1 kilo spiselig gresshopperåvare trenger du 2,5 kilo fôr, mens det for eksempel trengs 25-40 fôr for å produsere 1 kilo storfekjøtt

• Van Huis har allerede fått insekter som mat inn på den politiske agendaen i Nederland og mener denne proteinkilden kan løse den globale matkrisen, redusere klimagassutslipp kraftig og frigjøre vann og landareal som i dag brukes til matvareproduksjon.

• Ifølge FAO (Food and Agriculture Organization i FN) må den globale matproduksjonen øke med 70 prosent innen 2050.

Kilder: NTB/Universitetet i Wageningen, FAO, BBC
Mange steder i verden er det dagligdags å spise insekter, og nå begynner Vesten å komme på gli. Denne uka besøker kokker fra Nordic Food Laboratory (NFL) Nederland for å lære mer om tilberedelsesmetoder og muligheter for utvikling av insektbaserte retter i Skandinavia.

- Insekter er en fantastisk proteinkilde og vi ønsker å inkorporere det i skandinavisk mat. Det er viktig for oss at dette blir en berikelse av råvarespekteret, ikke et substitutt for noe annet. Derfor reiser vi også for å prøve nye smaker, sier sjefkokk Lars Williams ved NFL til NTB.

Erfaringene fra Nederland skal de ta med seg tilbake og bruke i utviklingen av mulige råvarekilder for nye smaker. Williams holder en knapp på skandinaviske maur, som skal være svært så smaksrike. Larver og gresshoppearter krever visstnok mye bearbeidelse for å få en smak som appellerer til skandinaviske ganer.

Populær kokebok

I april kom boka «Het insectenkookboek». Professor Arnold van Huis ved Wageningen universitet har forsket på insekter som mat for mennesker og husdyr og står bak utgivelsen sammen med sjefkokk Henk van Gurp. Det er blitt 30 etter sigende delikate oppskrifter basert på råvarer som allerede er tilgjengelige i på nettet eller i butikker i Nederland. Melbillelarven, som i Norge er listet som et av våre mest overlevelsesdyktige skadedyr, er hovedingrediens i både quiche og sjokoladepraliner.

- Vi har fått enormt med oppmerksomhet etter bokutgivelsen, og nå er en engelsk og kanskje en japansk oversettelse på vei. Det som er spesielt med boka er at dette ikke bare er oppskrifter, men også en gjennomgang av sikker tilberedelse og bakgrunn for de ulike ingrediensene, sier van Huis.

- Insekter er supermat. Det er løsningen på flere av verdens største problemer, og det er kun et spørsmål om tid før vi blir nødt til å¨ta det inn over oss.

Ikke nok mat til alle

Miljøkrise og matvarekrise truer en verden som vil passere 9 milliarder innbyggere i 2050. Denne uka kommer tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan til Stavanger for å snakke om hvordan oppdrettsnæringen, akvakulturområdet, kan bidra til å øke matproduksjonen. Men professor van Huis har mer tro på insektene:

- Insekter er uslåelige. De reproduserer seg raskt, i stort antall og på svært små arealer. Ikke minst er de ekstremt miljøvennlige, fordi de kan leve av det vi kaster. De omdanner organisk søppel til proteinrik og fettfattig mat på kort tid. Det er billig, tilgjengelig og etterlater et minimalt CO2-fotavtrykk sammenlignet med produksjon av fisk, fjærkre og kjøtt, sier han.

Må bli trendy

Van Huis forteller at de har servert kjøttboller basert på malte melbillelarver i en blindtest med vanlige kjøttboller:

- Ni av ti syns larvekjøttbollene smakte best, sier han.

- Den største utfordringen er de psykologiske sperrene folk har mot å spise insekter. For å nå de store massene, må dette lanseres som delikatesser, sier van Huis.

Sjefkokk Williams fra NFL ser en utfordring i å gjøre insektene delikate. Ettersom skandinaviske insekter er litt små, krever det litt ekstra å finne arter som egner seg.

- Du vil ikke at folk skal velge en rett med insekter for å teste seg selv, som en engangsopplevelse. Du vil at de skal syns at det smaker så godt at de vil spise det igjen og igjen, sier han.

(NTB)

NAM!: Biller kravler rundt i en boks på en insektsfarm. Insektene blir allerede forberedt som mat til dyr og fugler, men nå ser gårdeierne muligheten til å også selge det som menneskemat. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/NTBScanpix

NAM!: Biller kravler rundt i en boks på en insektsfarm. Insektene blir allerede forberedt som mat til dyr og fugler, men nå ser gårdeierne muligheten til å også selge det som menneskemat. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/NTBScanpix

I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

  • <font color=Med Israel for fred: - Mads Gilbert lyver om Israel Gilbert: - Utrolig tynt skvip" title="Med Israel for fred: - Mads Gilbert lyver om Israel Gilbert: - Utrolig tynt skvip" />

    Med Israel for fred: - Mads Gilbert lyver om Israel Gilbert: - Utrolig tynt skvip

    Israel-venner advarer mot Gaza-legen i avisannonser. (2305 innlegg) Les mer

  • Hvem har skylden, bil A eller B?

    Hvem har skylden, bil A eller B?

    Tror vi kan kjørereglene, men her svarer mange feil. (2164 innlegg) Les mer

  • - Eier dere ikke skam?

    - Eier dere ikke skam?

    Audun Lysbakken reagerer sterkt på at Mads Gilbert henges ut av Israel-venner. (1600 innlegg) Les mer

  • TV 2-Græsvik mener MIFF ikke bør få slippe til i det offentlige rom: Jeg går hardt ut mot de som mener jeg lyver

    TV 2-Græsvik mener MIFF ikke bør få slippe til i det offentlige rom: Jeg går hardt ut mot de som mener jeg lyver

    - Folk får ikke svart for seg. (1347 innlegg) Les mer

  • Kampen om historien

    Kampen om historien

    Klikk for ingress. (1189 innlegg) Les mer

  • Måtte forklare Israel-kritikk han kom med fordi han ikke visste at mikrofonen sto på

    Måtte forklare Israel-kritikk han kom med fordi han ikke visste at mikrofonen sto på

    USAs utenriksminister gikk i klassisk felle. (930 innlegg) Les mer

  • Fremmer bildene fred eller forakt?

    Fremmer bildene fred eller forakt?

    Det er lett å forklare krigens råskap med at den andre siden er umenneskelig. (765 innlegg) Les mer

  • Nå venter alle i spenning på Putin. Det var jo han som satte i gang opprørerne

    Nå venter alle i spenning på Putin. Det var jo han som satte i gang opprørerne

    Derfor er flystyrten i Ukraina også ei geopolitisk nøtt, skriver Dagbladets Einar Hagvaag. (1117 innlegg) Les mer