Politidirektør Øystein Mæland og landets 27 politimestre aksepterer 22. juli-kommisjonens flengende kritikk.

Tips oss 2400
ETTERLYSTE TILTAK: Politimestre Dagbladet snakket med før møtet startet, hilser velkommen den interne diskusjonen om tiltak. F.v. Arne Jørgen Olafsen (Follo), Kaare Songstad (Haugaland og Sunnhordland) og Hans Vik (Rogaland). Foto: JO STRAUBE / DAGBLADET

ETTERLYSTE TILTAK: Politimestre Dagbladet snakket med før møtet startet, hilser velkommen den interne diskusjonen om tiltak. F.v. Arne Jørgen Olafsen (Follo), Kaare Songstad (Haugaland og Sunnhordland) og Hans Vik (Rogaland). Foto: JO STRAUBE / DAGBLADET

  Se større kart Oslo Lufthavn, Gardermoen

  Værmelding for Oslo Lufthavn, Gardermoen

  I dag I morgen Torsdag Fredag
  Lett regnSol13°Halvskyet13°Halvskyet14°

  GARDERMOEN (Dagbladet): Øystein Mæland har i dag sittet tre timer i hastemøte med landets 27 politimestre, for å diskutere den voldsomme kritikken mot politiet i forbindelse med 22. juli-kommisjonens rapport, som kom mandag. Flere har krevd enkeltpolitimestre og politidirektør Øystein Mælands avgang.

  - Det har vært full oppslutning om rapporten, sier Mæland på pressekonferansen etter møtet.

  - Dette er ei hjemmelekse for oss, sier politidirektøren, og viser til at hver enkelt politimester nå skal dra hjem og forbedre sitt distrikt.

  Ledelse, holdninger og kultur

  - Det er svært viktig at arbeidet starter, og at vi er sammen om det. Det er behov for å arbeide med ledelse, holdninger og kultur, sier Mæland.

  Han lover at bl.a. IKT-situasjonen, en av kommisjonens store ankepunkter, skal forbedres. I tillegg lover han oppstramming i terrorberedskapen.

  - Vi skal jobbe tett med Politiets sikkerhetstjeneste for å forbedre denne, sier Mæland.

  - Alle distrikter skal ha sin beredskapsplan på plass innen kort tid. Dette innebærer bl.a. sikring av sårbare objekter, sier han.

  Han legger til at alle politidistriktene i framtida skal ha flere «skarpe øvelser».

  - Veldig konstruktivt

  De to siste punktene er svar på at Nordre Buskerud politidistrikt ikke hadde noen beredskapsplan for Utøya i forkant av 22. juli. Kommisjonen kommer også til at de holdt for få beredskapsøvelser.

  - Møtet var veldig konstruktivt. Vi har tatt kommisjonens rapport innover oss, og skal jobbe videre derfra, sier Nordre Buskerud-politimester Sissel Hammer til Dagbladet.

  Hammer er en av politimestrene som har fått sterkest kritikk etter at kommisjonen la fram sin rapport.

  - Ønsker han skal fortsette

  Politidirektør Mæland høstet sterk støtte fra de 27 politimestrene på hastemøtet.

  - Han har vår fulle tillit, og vi ønsker å gå sammen med ham videre i det viktige arbeidet vi står overfor, sier Hammer.

  - Vi har uttrykt støtte til Øystein Mæland som politidirektør, og ønsker at han skal fortsette, sier avtroppende Oslo-politimester Anstein Gjengedal til Dagbladet.

  Kritikken mot politiet går bl.a. på dårlig lederskap og organisering, utdatert IKT- og kommunikasjonssystem, slett planlegging og for få beredskapsøvelser.

  - Vi må ha tiltak på kort, men også på lang sikt. Noen tiltak vil også kreve politiske avklaringer, sa Mæland da han ankom møtet tidligere i dag.

  Glade for diskusjon

  Politimestre Dagbladet snakket med før møtet startet i 12-tida, understreket at de er glade for at de nå møtes for å diskutere tiltak.

  - Det er ikke bare å ringe til et datafirma når IKT-systemet ikke holder mål. Det handler om å prioritere ressursene man er tildelt, og vi opererer på grensa av kapasiteten, sa Rogaland-politimester Hans Vik, med klar adresse til den politiske ledelsen.

  Aftenposten avslørte i går at bare 2 av 17 planlagte strakstiltak i politiet er gjennomført siden 22. juli-terroren.

  I forkant av dagens hastemøte fortalte Mæland at Politidirektoratet har levert Justisdepartementet et forslag om framtidig antall og størrelse på landets politidistrikter.
  Lik Dagbladet på Facebook.