Politidirektør Øystein Mæland og landets 27 politimestre aksepterer 22. juli-kommisjonens flengende kritikk.

Tips oss 2400
ETTERLYSTE TILTAK: Politimestre Dagbladet snakket med før møtet startet, hilser velkommen den interne diskusjonen om tiltak. F.v. Arne Jørgen Olafsen (Follo), Kaare Songstad (Haugaland og Sunnhordland) og Hans Vik (Rogaland). Foto: JO STRAUBE / DAGBLADET

ETTERLYSTE TILTAK: Politimestre Dagbladet snakket med før møtet startet, hilser velkommen den interne diskusjonen om tiltak. F.v. Arne Jørgen Olafsen (Follo), Kaare Songstad (Haugaland og Sunnhordland) og Hans Vik (Rogaland). Foto: JO STRAUBE / DAGBLADET

  Se større kart Oslo Lufthavn, Gardermoen

  GARDERMOEN (Dagbladet): Øystein Mæland har i dag sittet tre timer i hastemøte med landets 27 politimestre, for å diskutere den voldsomme kritikken mot politiet i forbindelse med 22. juli-kommisjonens rapport, som kom mandag. Flere har krevd enkeltpolitimestre og politidirektør Øystein Mælands avgang.

  - Det har vært full oppslutning om rapporten, sier Mæland på pressekonferansen etter møtet.

  - Dette er ei hjemmelekse for oss, sier politidirektøren, og viser til at hver enkelt politimester nå skal dra hjem og forbedre sitt distrikt.

  Ledelse, holdninger og kultur

  - Det er svært viktig at arbeidet starter, og at vi er sammen om det. Det er behov for å arbeide med ledelse, holdninger og kultur, sier Mæland.

  Han lover at bl.a. IKT-situasjonen, en av kommisjonens store ankepunkter, skal forbedres. I tillegg lover han oppstramming i terrorberedskapen.

  - Vi skal jobbe tett med Politiets sikkerhetstjeneste for å forbedre denne, sier Mæland.

  - Alle distrikter skal ha sin beredskapsplan på plass innen kort tid. Dette innebærer bl.a. sikring av sårbare objekter, sier han.

  Han legger til at alle politidistriktene i framtida skal ha flere «skarpe øvelser».

  - Veldig konstruktivt

  De to siste punktene er svar på at Nordre Buskerud politidistrikt ikke hadde noen beredskapsplan for Utøya i forkant av 22. juli. Kommisjonen kommer også til at de holdt for få beredskapsøvelser.

  - Møtet var veldig konstruktivt. Vi har tatt kommisjonens rapport innover oss, og skal jobbe videre derfra, sier Nordre Buskerud-politimester Sissel Hammer til Dagbladet.

  Hammer er en av politimestrene som har fått sterkest kritikk etter at kommisjonen la fram sin rapport.

  - Ønsker han skal fortsette

  Politidirektør Mæland høstet sterk støtte fra de 27 politimestrene på hastemøtet.

  - Han har vår fulle tillit, og vi ønsker å gå sammen med ham videre i det viktige arbeidet vi står overfor, sier Hammer.

  - Vi har uttrykt støtte til Øystein Mæland som politidirektør, og ønsker at han skal fortsette, sier avtroppende Oslo-politimester Anstein Gjengedal til Dagbladet.

  Kritikken mot politiet går bl.a. på dårlig lederskap og organisering, utdatert IKT- og kommunikasjonssystem, slett planlegging og for få beredskapsøvelser.

  - Vi må ha tiltak på kort, men også på lang sikt. Noen tiltak vil også kreve politiske avklaringer, sa Mæland da han ankom møtet tidligere i dag.

  Glade for diskusjon

  Politimestre Dagbladet snakket med før møtet startet i 12-tida, understreket at de er glade for at de nå møtes for å diskutere tiltak.

  - Det er ikke bare å ringe til et datafirma når IKT-systemet ikke holder mål. Det handler om å prioritere ressursene man er tildelt, og vi opererer på grensa av kapasiteten, sa Rogaland-politimester Hans Vik, med klar adresse til den politiske ledelsen.

  Aftenposten avslørte i går at bare 2 av 17 planlagte strakstiltak i politiet er gjennomført siden 22. juli-terroren.

  I forkant av dagens hastemøte fortalte Mæland at Politidirektoratet har levert Justisdepartementet et forslag om framtidig antall og størrelse på landets politidistrikter.

  Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

  RAPPORTER INN HER
  Lik Dagbladet på Facebook.