Urdahl-slektninger i testamenstriden. Anne Berit Urdahl: - Tante likte ikke at Mona Høiness poserte på bilpanser.

Tips oss 2400

Fakta om testamentstriden

Mona Høiness er oppført som enearving i testamentet fra 2007 etter barnløse Synnøve Alver Urdahl (død 2011 - 91 år gammel) og Per Urdahl (død 2002 - 92 år gammel).'

• Åtte Urdahl-slektninger ber byfogden i Oslo om å kjenne testamentet ugyldig. De åtte er: Anne Berit Urdahl, Elisabeth Urdahl Jæger, Hans H. Urdahl, Inger Tone Urdahl Haugen, Kristianne Olea Wikhaug, Laila Landsverk, Randi Unni Gjevre og Torill Kirsten Urdahl Røneid.

• Saken kan få to utfall: at testamentet blir bekreftet gyldig eller blir kjent ugyldig. I så fall skal arven deles i to mellom slektningene til Per Urdahl (fra Sogn) og Synnøve Alver Urdahl (fra Troms).

• Dommen fra Oslo byfogdembete ved dommer Tove Merete Voldbæk kan ankes til Borgarting lagmannsrett.

• Kvale Advokatfirma ved partner Tore Hugo Ottesen er inntil striden er rettslig avgjort bestyrer for Urdahl-boet, som har verdier anslått til om lag 100 millioner kroner.

• Advokat Fred A. Gade i Arntzen de Besche representerer slektningene - advokat Mette Yvonne Larsen hos Stabell & Co. fører saken for Mona Høiness.

Kilder: Oslo byfogdembete/Dagbladet.

  Se større kart Oslo Tinghus

  Arveloven om testamente

  62: «Ein testamentarisk disposisjon er ugyldig når testator var sinnsjuk eller i høg grad hemma i sjeleleg utvikling eller i høg grad sjeleleg svekt då testamentet vart gjort, med mindre det er usannsynleg at sinnsstoda hans har hatt innverknad på innhaldet i disposisjonen.»

  § 63: «Ein testamentarisk disposisjon er ugyldig når disposisjonen er framkalla ved tvang, svik eller annan misleg påverknad eller ved misbruk av testators lettsinn, veikskap eller avhengige stilling.»

  Kilde: Arveloven/lovdata.
  OSLO TINGHUS (Dagbladet): Advokat og 100-millioners arving Mona Høiness (53) har ved flere anledninger fortalt om sine 27 strake julefeiringer sammen med Per og Synnøve Urdahl i villaen i Eckerbergs gate på Frogner i Oslo.

  Ann Berit Urdahl (50), datter av Per Urdahls yngste bror, stiller seg undrende til disse julehistoriene fra «husdatteren» sammen med det barnløse onkel- og tanteparet.

  - Per og Synnøve har aldri sagt noe om at de feiret julaften sammen med Mona Høiness. De sa alltid at de ville være aleine julaften, forklarte Anne Berit Urdahl under skiftetvisten i Oslo tinghus i formiddag om gyldigheten av testamentet der Mona Høiness blir gjort til enearving av Urdahl-formuen.

  Anne Berit Urdahl fra Oslo er en av de åtte slektningene som har gått til byfogden i Oslo for å få dømt testamentet ugyldig. Hun er den andre av saksøkerne i vitneboksen.

  Ville slappe av hjemme

  Heller ikke Inger Tone Urdahl Haugen (51) fra Mysen, som vitnet i går, hadde hørt om juleselskapene til tante, onkel og Mona Høiness.

  - Det hørte vi aldri noe om. De ble invitert til å feire jul med familie mange ganger siden var aleine. De takket alltid nei, fordi de sa de ville slappe av hjemme etter strevsomme arbeidsuker. Det hendte noen ganger at vi møttes på ettermiddagen på julaften, men de dro alltid hjem til seg selv på selve kvelden,fortalte Urdahl Haugen i retten i går.

  Per Urdahl døde i 2002, og de «ukjente» julefeiringene i Eckerbergs gate må ha startet rundt 1975.

  Anne Berit Urdahl ga samme versjon i retten i dag. De to kusinene la ansvaret på Mona Høiness for at Synnløve ble stadig mer isloert fra dem etter at Per døde. Det var hun som svarte på telefonen når de ringte Eckerbergs gate for å høre hvordan det sto til med tante.

  Aldri spurt om å låne penger

  Fra vitneboksen gikk hun sterkt i rette med uttalelser fra Mona Høiness, som de mener har hengt ut slektningene for å være «pengegriske».

  - Vi har aldri spurt onkel og tante om å låne penger. Vi har lånt hytta deres tre ganger, og det var etter at spurte om vi ville låne den, forklarte Anne Berit Urdahl.

  Derimot la hun fram et utsagn fra tante Synnøve om Mona Høiness.

  Mislikte Mona på panser

  - Hun fortalte meg at hun mislikte måten hun profilerte seg på i media. Synnøve likte ikke at hun poserte på bilpanser i avisene og stakk seg fram i Valentiner-ballene, sa Anne Berit Urdahl, med ektemannen, YS-leder Tore Kvalheim, på tilhørerbenk i sal 616.

  Høsten 2008 tok Anne Berit Urdahl og andre slektninger kontakt med advokatfirmaet Hjort for å få råd om hvordan de skulle forholde seg Mona Høiness.

  Besøksnei fra Mona

  De oppfattet at Mona Høiness prøvde å avskjære kontakten mellom tante Synnøve og slektningene.

  - Da vi kom til Silurveien sykehjem, der Synnøve bodde i 2008, sa personalet at Mona Høiness hadde gitt beskjed om at de var uønsket, forklarte Anne Berit Urdahl.

  De byttet advokatkontor fordi Mona Høiness' advokatvenn Erling O. Lyngtveit begynte der. 

  Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

  RAPPORTER INN HER
  Lik Dagbladet på Facebook.