Debatt om hvorvidt Norge skal delta i krig, bør være viktigere enn fredagstaco og gullrekka, skriver Anne Marte Blindheim.

Tips oss 2400
DET VAR JO FREDAG: Så det passet ikke med Libya-orientering for lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Marie Eriksen Søreide. Foto: Heiko Junge / Scanpix.

DET VAR JO FREDAG: Så det passet ikke med Libya-orientering for lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Marie Eriksen Søreide. Foto: Heiko Junge / Scanpix.

Krig og fred og sånn, det tar vi på telefon her til lands. Slik skjedde det da norske myndigheter besluttet å delta i Libya-krigen, og slik kan det skje igjen. Et tilbakeblikk: Torsdag 17. mars i fjor overrasket FNs sikkerhetsråd de fleste med resolusjonen som godkjente militær inngripen mot Muammar Kadhafis regime. Utenriksminister Jonas Gahr Støre var ifølge Aftenposten opptatt med jordskjelvkatastrofe i Japan og NRK-debatt da FN-diplomatene ringte, og rakk så vidt å ringe statsministeren og få klarert at Norge støttet vedtaket før han skulle på TV.

Avgjørelsen hastet. Og opposisjonen hadde allerede anklaget utenriksministeren for seindrektighet. Støre gjorde det han skulle. Han ringte lederen av utenrikskomiteen på Stortinget, Ine Marie Eriksen Søreide (H) og tilbød en orientering. Men komiteen ønsket å utsette orienteringen til etter helgen «av praktiske årsaker». Tidlig om morgenen fredag 18. mars ble regjeringens sikkerhetspolitiske utvalg innkalt til møte i UD. Samme morgen kunngjorde forsvarsminister Grete Faremo i media at Norge skulle bidra til operasjonen i Libya. Det var for tidlig å si på hvilken måte, men en mulighet var å sende F 16-fly. I Stortinget var det stille. Det var fredag og møtefri.

I løpet av fredagen og lørdagen hadde regjeringen telefonert ferdig seg imellom og blitt enige om å bidra med seks kampfly. Mens statsministeren satt på flyet til NATO-møte i Paris, ringte Støre til de parlamentariske lederne, Siv Jensen, Erna Solberg, Trine Skei Grande og Dagfinn Høybråten. Han fortalte om regjeringens beslutning og fikk full støtte. Ennå hadde det ikke vært et eneste fysisk møte verken i regjering eller storting. Første møte i regjeringen fant sted mandag 21. mars. Stortingets utenrikskomité ble innkalt 22. mars. Formelt ble vedtaket fattet i ekstraordinært statsråd 23. mars.

Prosessen med telefonsamtaler på kryss og tvers var rotete. Det skjedde ingen formelle feil. Grunnloven sier at kongen har «høieste Befaling over Rigets Land- og Søemagt» og at «har Ret til at sammenkalde Tropper, begynne Krig og slutte Fred». Men det er fullt mulig å ha med seg Stortinget. Ifølge Stortingets forretningsorden bør drøftelse mellom den utvidete utenriks- og forsvarskomiteen og regjeringen finne sted før viktige beslutninger fattes. I særlige tilfeller kan den utvidede komité avgi innstilling til Stortinget, som deretter stemmer over saken. Lederen av komiteen skal sammenkalle komiteen når vedkommende mener det er nødvendig, eller når statsministeren, utenriksministeren, justisministeren eller en tredjedel av komiteen anmoder om det.

Så var det visst ingen som følte på viktighet, særlighet eller nødvendighet nok til å få til en samling. Da Norge gikk inn i Afghanistan i 2001, fikk SV med støtte fra Sp og Frp i det minste presset fram en debatt. I Libya-saken var det lite press i forkant, i hvert fall som den delen av befolkningen som befinner seg utenfor de innerste sirkler merket noe til. I etterkant har derimot alle partier, så nær som Høyre og Ap, vært enige om at Stortinget burde ha vært involvert på en bedre måte. I sommer fremmet SV forslag om grunnlovsendring. Senterpartiet foreslår nå å programfeste at spørsmål om krig og fred må forankres i Stortinget.

Forklaringen på den skrale saksbehandlingen var dårlig tid. Men i Danmark greide de utfordringen. Folketingsdebatten raste ut i seine nattetimer den fredagen. Spørsmålet om Norge skal sende soldater og kampfly i krig, er ikke først og fremst et spørsmål om effektivitet, medievennlighet og komfort for stortingspolitikere. Noen saker, som det å sende mennesker i krig, er så viktige at fredagstaco og gullrekke bør utgå, selv i verdens koseligste land. Det er blitt jobbet helg og kveld på Stortinget for mindre saker.

Det er ikke det at utfallet nødvendigvis hadde blitt annerledes, selv om debatten ofte blir en annen i et møte mellom flere enn mellom to på telefon. Dette er en prinsippsak. Krigsdeltakelse bør diskuteres i åpenhet. Det vil komme nye spørsmål om Norge skal delta i krig. Det kan komme brått på. Da må de folkevalgte stå klare til å gjøre jobben sin. Deretter må de stå for det de har sagt. Men for de to store partiene, de som har størst sjanse for å få viljen sin, er det sikkert praktisk med snarveier til beslutninger.
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Islam var svøpen på Balkan

  Islam var svøpen på Balkan

  Å forstå Makedonias syn på flyktningstrømmen er en nødvendig betingelse for videre, politisk håndtering av flyktningene. (419 innlegg) Les mer

 • Et vemodig farvel

  Et vemodig farvel

  I dag er siste dagen med kommentarfelt på dagbladet.no. Her er en kommentarfeltmoderators bekjennelser, skriver Oda Rygh. (365 innlegg) Les mer

 • Frarøves retten til arbeid

  Frarøves retten til arbeid

  Mange tusen dyktige og arbeidsvillige mennesker sitter nå i mottak uten anledning til å bidra med sine ressurser. (206 innlegg) Les mer

 • SP svekker landets trygghet

  SP svekker landets trygghet

  Senterpartiets forvridde fortellinger om at Norge klarer seg uten Europa er uansvarlig. (203 innlegg) Les mer

 • Fabrikken har eksistert i 116 år. Nå må 60 ansatte gå: - Forferdelig tungt

  Fabrikken har eksistert i 116 år. Nå må 60 ansatte gå: - Forferdelig tungt

  Flagger ut produksjonen av kjente norske produkter. (185 innlegg) Les mer

 • (179 innlegg) Les mer

 • FNs utsending tror menneskesmuglere gnir seg i hendene over Listhaugs politikk

  FNs utsending tror menneskesmuglere gnir seg i hendene over Listhaugs politikk

  FNs høykommissær for flyktninger sier regjeringen er i ferd med å bryte Norges internasjonale forpliktelser. (142 innlegg) Les mer

 • På gyngende grunn

  På gyngende grunn

  Det kan hende Sylvi Listhaug møter motstand, fordi politikken rett og slett er feil medisin, skriver Marie Simonsen. (135 innlegg) Les mer