Norman er en søt spjæling på 11 år som føler seg utenfor.

Tips oss 2400
FREAK: Norman er 11 år og ser døde mennesker. Det går greit, helt til zombiene dukker opp.

FREAK: Norman er 11 år og ser døde mennesker. Det går greit, helt til zombiene dukker opp.

3

«ParaNorman»

  • Regi: Chris Butler og Sam Fell
FILM: Norman er en søt spjæling på 11 år som føler seg litt uttafor fordi han ser døde mennesker. Hjemme snakker han med sin avdøde farmor og når de skal framføre et historisk stykke om heksebrenning i dramatimen, ser Norman døde mennesker fra 1712. Naturlig nok får han et rykte som freak, både hjemme og på skolen.

Stop-motion

«ParaNorman» er filmet i stop-motion, det vil si at man bruker dokker og forandrer dem ørlite mellom hver avfotografering. Ivo Caprino skapte nasjonalklenodier med denne teknikken, men i Hollywood har resultatene vært blandet. Laika, animasjonsstudioet bak «ParaNorman», hadde brukbar suksess med sitt forrige forsøk, «Coraline», mens fjorårets «Mars Needs Moms», produsert av et annet studio, ble en økonomisk katastrofe. Også «ParaNorman», har vært en økonomisk skuffelse og jeg kan skjønne hvorfor.

Sam Fell har tidligere regissert britiske Aardmans «Flushed Away», før han dro til USA og skapte en annen musevise, «Historien om Despereaux». Nå prøver han seg i menneskenes verden, men overgangen er ikke så stor: De fleste av figurene i animerte storfilmer likner på mennesker i tankegang og væremåte, selv om de utenpå er esel, fisk eller mus. Dessuten har alle menneskene i «ParaNorman» relativt eksentriske av utseende.

Sårbare zombier

Problemet er at filmen mangler en god fortelling som kan gjøre disse typene engasjerende. Normans omgang med de døde er hverken skummel eller morsom, bare søt. Etter en stund materialiserer de døde seg i form av zombier og panikk oppstår, men så viser det seg at zombiene har sitt å stri med, uten at det hjelper stort for filmen.

Noen av figurene er til tider morsomme karikaturer, men det er langt mellom de gode øyeblikkene, noe som er virkelig synd, siden selve animasjonen er utsøkt i sine detaljer, selv om den er altfor mørk. Er det én type film som ikke bør lages i 3D, så er det spøkelsesfilmer. «ParaNorman» foregår stort sett nattestid og jeg savner virkelig de tretti prosentene av lyset som blir borte bak brillene.
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

  • Syns du budsjettet skapte temperatur? Nå venter flyktningbråk for regjeringen

    Syns du budsjettet skapte temperatur? Nå venter flyktningbråk for regjeringen

    KrF og Venstre er klare til å ta kampen om ekstra milliarder til flyktningene. (924 innlegg) Les mer

  • Tajiks velferd

    Tajiks velferd

    Ap viser sin sanne natur. (639 innlegg) Les mer

  • - Aldri vært så nær en tredje verdenskrig på 30 år

    - Aldri vært så nær en tredje verdenskrig på 30 år

    Amerikansk forsker og Senatet-rådgiver: - Litauen, Latvia og Estland neste hvis ingen stopper Putin. (345 innlegg) Les mer

  • Kritikk som fortjent

    Kritikk som fortjent

    Kjetil Rolness bommer grovt i sitt forsvar for Hege Storhaug. (339 innlegg) Les mer

  • Tendensiøst forsvar av Hege Storhaug fra Rolness

    Tendensiøst forsvar av Hege Storhaug fra Rolness

    Kjetil Rolness tyr til løgn og bevisst villedning for å renvaske Hege Storhaug og Human Rights Service. (335 innlegg) Les mer

  • Ingen synes det er rart om kunstnere ikke får betalt

    Ingen synes det er rart om kunstnere ikke får betalt

    Selv om kunsten snakker der andre tier, roper der andre hvisker, er det forventet at billedkunstnere jobber gratis. (305 innlegg) Les mer

  • Det dyreste av alt

    Det dyreste av alt

    Det koster å ta imot flyktninger. Men det å ikke ta dem skikkelig imot, har en mye høyere kostnad. (293 innlegg) Les mer

  • (284 innlegg) Les mer