Tidenes største analyse av omega-3-forskning slår beina vekk under påstanden om at fiskeolje forebygger hjerte- og karsykdom.

Tips oss 2400
STOR INDUSTRI: Vi får i oss omega-3 i maten, særlig ved å spise feit fisk. Troen på omega-3s helsebringende effekter, har skapt en stor industri i Norge. Foto: REUTERS/Carlos Barria/Files (CHILE)

STOR INDUSTRI: Vi får i oss omega-3 i maten, særlig ved å spise feit fisk. Troen på omega-3s helsebringende effekter, har skapt en stor industri i Norge. Foto: REUTERS/Carlos Barria/Files (CHILE)

Greske forskere har sammenholdt 20 ulike forskningsprosjekter som omfatter nærmere 69.000 mennesker. Studiene sammenligner helsetilstanden hos dem som har tatt kosttilskudd med omega-3 eller spist mye fisk med helsen hos personer som tok placebo eller fikk lite omega-3 i kosten. Konklusjonen er at det ikke er noen statistisk forskjell på de to gruppene når det gjelder slag, hjerteinfarkt eller andre hjerte- og karsykdommer.

- Dette er en solid undersøkelse, og resultatene kan vi stole på. Det har dessverre ingen hensikt å ta tilskudd med omega-3 for å beskytte seg mot hjertesykdom og karsykdom slik som hjerteinfarkt eller hjerneslag, sier spesialist i indremedisin og hjertesykdommer, Steinar Madsen, til NTB.

Resultatene ble offentliggjort i Journal of The American Medical Association (JAMA) i forrige uke.

Madsen minner om at det absolutt ikke er skadelig å ta tilskudd. Omega-3 brukes fremdeles som medisin mot høye fettstoffer, såkalte triglyserider, i blodet, men det vil altså ikke fungere som noen vaksine mot hjerte- og karsykdommer:

- Det finnes ikke noe enkelt kosttilskudd som kan veie opp for en uheldig livsstil.

(NTB)

I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt
Tusen takk for at du ønsker å delta i vårt kommentarfelt.
Vi holder imidlertid stengt fra klokken 00:00 alle dager. Dette gjør vi for at moderatorene våre skal kunne ha raskere responstid i debattfeltenes åpningstid.
Åpningstiden vil være hverdager fra 07:00, og helgedager/røde dager fra 08:00.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør