Tidenes største analyse av omega-3-forskning slår beina vekk under påstanden om at fiskeolje forebygger hjerte- og karsykdom.

Tips oss 2400
STOR INDUSTRI: Vi får i oss omega-3 i maten, særlig ved å spise feit fisk. Troen på omega-3s helsebringende effekter, har skapt en stor industri i Norge. Foto: REUTERS/Carlos Barria/Files (CHILE)

STOR INDUSTRI: Vi får i oss omega-3 i maten, særlig ved å spise feit fisk. Troen på omega-3s helsebringende effekter, har skapt en stor industri i Norge. Foto: REUTERS/Carlos Barria/Files (CHILE)

Greske forskere har sammenholdt 20 ulike forskningsprosjekter som omfatter nærmere 69.000 mennesker. Studiene sammenligner helsetilstanden hos dem som har tatt kosttilskudd med omega-3 eller spist mye fisk med helsen hos personer som tok placebo eller fikk lite omega-3 i kosten. Konklusjonen er at det ikke er noen statistisk forskjell på de to gruppene når det gjelder slag, hjerteinfarkt eller andre hjerte- og karsykdommer.

- Dette er en solid undersøkelse, og resultatene kan vi stole på. Det har dessverre ingen hensikt å ta tilskudd med omega-3 for å beskytte seg mot hjertesykdom og karsykdom slik som hjerteinfarkt eller hjerneslag, sier spesialist i indremedisin og hjertesykdommer, Steinar Madsen, til NTB.

Resultatene ble offentliggjort i Journal of The American Medical Association (JAMA) i forrige uke.

Madsen minner om at det absolutt ikke er skadelig å ta tilskudd. Omega-3 brukes fremdeles som medisin mot høye fettstoffer, såkalte triglyserider, i blodet, men det vil altså ikke fungere som noen vaksine mot hjerte- og karsykdommer:

- Det finnes ikke noe enkelt kosttilskudd som kan veie opp for en uheldig livsstil.

(NTB)

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen