- Bomullspinnene gjør vondt verre - slik renser du ørene.

Tips oss 2400
KAN BRUKES I NESEGANGEN: Små barn har små nesebor. Her kan det være fornuftig å bruke en fuktet bomullspinne til å fjerne størknet nesesekret, dersom det er til irritasjon for barnet. Pass på at du ikke bruker kraft, og at bomullen er fuktig nok til å løse opp busene. Illustrasjonsfoto: colourbox.com

KAN BRUKES I NESEGANGEN: Små barn har små nesebor. Her kan det være fornuftig å bruke en fuktet bomullspinne til å fjerne størknet nesesekret, dersom det er til irritasjon for barnet. Pass på at du ikke bruker kraft, og at bomullen er fuktig nok til å løse opp busene. Illustrasjonsfoto: colourbox.com

NEI, NEI, NEI! Dette er ikke riktig, og det er ikke hygienisk. Forsøker du å rense øregangene med q-tips, ender du mest sannsynlig med tette øreganger, ikke rene øreganger. Øret er laget slik at voksen kommer ut av seg selv, med mindre du dytter den tilbake inn i øretgangen med en bomullspinne. Det er trygt å fjerne ørevoksen med en klut når den kommer ut i ytterøret. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

NEI, NEI, NEI! Dette er ikke riktig, og det er ikke hygienisk. Forsøker du å rense øregangene med q-tips, ender du mest sannsynlig med tette øreganger, ikke rene øreganger. Øret er laget slik at voksen kommer ut av seg selv, med mindre du dytter den tilbake inn i øretgangen med en bomullspinne. Det er trygt å fjerne ørevoksen med en klut når den kommer ut i ytterøret. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Vanlig med tette øreganger


Ørevoks dannes hos alle og er helt naturlig og ufarlig. Den har også en beskyttende funksjon, ved at den smører huden i øregangen og motvirker infeksjoner i huden.

Som regel kommer ørevoksen ut fra ørene som små flak etter hvert som den dannes, og den medfører ingen plager. Tette øreganger på grunn av ørevoks er en vanlig plage.

I en studie fant forskerne at 10% av alle barn, 5% av normale friske voksne, opptil 60% av eldre på sykehjem hadde tette øreganger på grunn av ørevoks.

Kilder: Doktor Miklos Degre, Wikipedia, NHI

Rens nesen hver dag

Snørr er en del av immunforsvaret. Det utfører sin oppgave ved å fange støv, bakterier, pollen, og virus slik at det ikke følger med lufta ned i lungene når vi puster.

Fordi kroppen ikke har noe godt system for å fjerne størknede buser, er det nyttig å rense nesen hver dag.

- Enten tar du lunkent vann og suger opp i nesen slik jeg beskrev, eller du kan gjøre det til en vane å rense nesen hver morgen eller kveld, eller når du dusjer. Bruk en fuktig klut til å løsne dem, slik at du ikke risikerer å dra med deg hår, sier Degre.

Napper du ut hår fra nesegangen, eller skraper opp den ømfintlige huden ved å pille nese, kan du få infeksjon i nesegangen. Er snørret flytende, kan kroppen kvitte seg med det ved å produsere et nys, eller du kan blåse det ut i et tørkle.

Noen leger mener at immunforsvaret styrkes dersom man spiser snørr. Hvis dette stemmer, er det ikke udelt negativt at barn (og enkelte voksne) spiser snørr. Snørr er vanligvis blankt og fargeløst som vann, men litt tykkere.

Når vi blir forkjølet eller har allergi produserer slimhinnene mer snørr, og vi opplever at nesa renner. Dersom snørret er gult eller grønt kan det skyldes en infeksjonstilstand.

Kilder: Miklos Degre, Wikipedia
Øregangene og neseborene våre skiller ut sekreter som skal holde partikler som virus, pollen og forurensning fra å trenge inn i kroppen.

Menneskekroppen har en naturlig måte å kvitte seg med slike sekreter på. Øregangene, for eksempel, produserer ørevoks som gradvis skyves ut og blir synlig i ytterøret.

Men sliter du med mye ørevoks, er ikke bomullspinner løsningen. Da dytter du nemlig bare voksen lenger inn i øregangen.

Det er bedre å dryppe noen dråper ørevoksfjerner (fås på apotek) eller matolje i øret før du legger deg.

I løpet av natten vil voksen høyst sannsynlig være opppløst, forklarer mikrobiolog Milos Degre,

Snørr går ikke bort

Snørr blir enten tatt opp i kroppen ved hjelp av flimmerhår, eller det renner ut ved hjelp av tyngdekraften og nesens utforming.

Men buser, altså størknet sekret fra neseborene, har ikke kroppen noen god løsning på.

Buser er som nevnt størknet nesesekret. Væsken inneholder blant annet hvite blodlegemer, døde celler, virus og eventuelt bakterier. Og det er helt ufarlig å spise det, faktisk har enkelte leger hevdet at snørr-spising styrker immunforsvaret.

- Busene kan sette seg fast i hår, og de kan skape irritasjon, forklarer spesialist i mikrobiologi ved Universitetet i Oslo, Miklos Degre.

- Kroppen klarer ikke å kvitte seg med buser, derfor må vi gjøre noe for å bli kvitt dem.Sug inn vann, og blås ut

Degre sier vi kan snyte oss, eller pille ut busene, men da bør vi bruke et fuktig tørkle. Ikke bruk for eksempel pinsett.

- Det er for stor risiko for å skade slimhinnen om du bruker pinsett, eller du kan nappe ut hår. Det er uheldig, for da kan det skapes en irritasjon i nesegangen, sier han.

- Den beste måten å få ut buser som sitter fast, er å ha lunkent vann i en bolle og suge det opp i nesegangen. Hold det der litt så busene kan løses opp, før du blåser ut igjen.

IKKE q-tips i øret!

I motsetning til buser, har kroppen et utmerket system for å bli kvitt ørevoks. Det dyttes ut i ytterøret, der det størkner til flak som vi kan fjerne med fingeren.

Men til tross for gjentatte advarsler og klar ordlyd om ikke å bruke produktet i øret på q-tips-boksene, er det fortsatt vanlig praksis å bruke bomullspinnene til å "rense" øregangen.

- Vi anbefaler ikke bruke av q-tips til å fjerne ørevoks, sier informasjonssjef Anne Gjemdal i Lilleborg til Kvinneguiden.

- Tvert imot skriver vi følgende på produktet: «For barnestell, daglig hygiene, skjønnhetspleie m.m. Stikk aldri noe i øregangen. Bomullspinner bør kun brukes til rensing av de små hudfolder i det ytre øret. Sørg for å holde barnets hode i ro», sier Gjemdal.

- Q-tips dytter bare ørevoksen lenger inn i øret, motsatt vei av det som er meningen, sier doktor Degre.

Slik fjerner du ørevoksen på riktig vis

Ørevoks kommer ut av øret av seg selv, og ender som flak i ytterøret.

I stedet for å bruke bomullspinne (q-tips) til å fjerne ørevoks, bør du dryppe noen dråper ørevoksfjerner (fås på apotek) eller matolje i øret.

- Voksen vil løse seg opp av seg selv. Gjør du det om kvelden, vil det mest sannsynlig være løst opp over natten, sier Degre.

Kommer det synlig voks ut i ytterøret, kan du fjerne det med en fuktig klut, for eksempel når du dusjer.

Hvis øret begynner å tettes med voks, noe som er veldig vanlig dersom man bruker q-tips, kan du bruke en blåse (fås på apotek) til å skylle ut voksen. Det kan være lurt å dryppe øret med olje i forkant, slik at voksen løser seg opp.

Bruker du blåse, må du bruke kroppstemperert vann, og skylle skikkelig, slik at alt vannet kommer ut igjen etter skyllingen.

- Man bør ikke sprøyte vannet inn i øret med for høyt trykk, men trykket må være stort nok til å få ut voksen, sier Degre.

- Vi tenker helt omvendt!

Så kroppen fikser ørevoksen selv, men ikke busene, som vi faktisk må pille ut eller snyte ut.

- Hvorfor tenker vi da at en som piller nese har dårlig hygiene, mens vi ser på en som bruker Q-tips i øregangene som renslig?

- Nei, det har jeg ikke noe godt svar på. Men det er helt omvendt.

Les også:
Alt om snørr
Derfor skal du ikke re sengen
Så ofte skal du bytte håndklær
Influensa eller bare forkjølet?


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.


Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Syns du budsjettet skapte temperatur? Nå venter flyktningbråk for regjeringen

  Syns du budsjettet skapte temperatur? Nå venter flyktningbråk for regjeringen

  KrF og Venstre er klare til å ta kampen om ekstra milliarder til flyktningene. (924 innlegg) Les mer

 • Tajiks velferd

  Tajiks velferd

  Ap viser sin sanne natur. (639 innlegg) Les mer

 • - Aldri vært så nær en tredje verdenskrig på 30 år

  - Aldri vært så nær en tredje verdenskrig på 30 år

  Amerikansk forsker og Senatet-rådgiver: - Litauen, Latvia og Estland neste hvis ingen stopper Putin. (345 innlegg) Les mer

 • Kritikk som fortjent

  Kritikk som fortjent

  Kjetil Rolness bommer grovt i sitt forsvar for Hege Storhaug. (339 innlegg) Les mer

 • Tendensiøst forsvar av Hege Storhaug fra Rolness

  Tendensiøst forsvar av Hege Storhaug fra Rolness

  Kjetil Rolness tyr til løgn og bevisst villedning for å renvaske Hege Storhaug og Human Rights Service. (335 innlegg) Les mer

 • Ingen synes det er rart om kunstnere ikke får betalt

  Ingen synes det er rart om kunstnere ikke får betalt

  Selv om kunsten snakker der andre tier, roper der andre hvisker, er det forventet at billedkunstnere jobber gratis. (305 innlegg) Les mer

 • Det dyreste av alt

  Det dyreste av alt

  Det koster å ta imot flyktninger. Men det å ikke ta dem skikkelig imot, har en mye høyere kostnad. (293 innlegg) Les mer

 • (284 innlegg) Les mer