- Bomullspinnene gjør vondt verre - slik renser du ørene.

Tips oss 2400
KAN BRUKES I NESEGANGEN: Små barn har små nesebor. Her kan det være fornuftig å bruke en fuktet bomullspinne til å fjerne størknet nesesekret, dersom det er til irritasjon for barnet. Pass på at du ikke bruker kraft, og at bomullen er fuktig nok til å løse opp busene. Illustrasjonsfoto: colourbox.com

KAN BRUKES I NESEGANGEN: Små barn har små nesebor. Her kan det være fornuftig å bruke en fuktet bomullspinne til å fjerne størknet nesesekret, dersom det er til irritasjon for barnet. Pass på at du ikke bruker kraft, og at bomullen er fuktig nok til å løse opp busene. Illustrasjonsfoto: colourbox.com

NEI, NEI, NEI! Dette er ikke riktig, og det er ikke hygienisk. Forsøker du å rense øregangene med q-tips, ender du mest sannsynlig med tette øreganger, ikke rene øreganger. Øret er laget slik at voksen kommer ut av seg selv, med mindre du dytter den tilbake inn i øretgangen med en bomullspinne. Det er trygt å fjerne ørevoksen med en klut når den kommer ut i ytterøret. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

NEI, NEI, NEI! Dette er ikke riktig, og det er ikke hygienisk. Forsøker du å rense øregangene med q-tips, ender du mest sannsynlig med tette øreganger, ikke rene øreganger. Øret er laget slik at voksen kommer ut av seg selv, med mindre du dytter den tilbake inn i øretgangen med en bomullspinne. Det er trygt å fjerne ørevoksen med en klut når den kommer ut i ytterøret. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Vanlig med tette øreganger


Ørevoks dannes hos alle og er helt naturlig og ufarlig. Den har også en beskyttende funksjon, ved at den smører huden i øregangen og motvirker infeksjoner i huden.

Som regel kommer ørevoksen ut fra ørene som små flak etter hvert som den dannes, og den medfører ingen plager. Tette øreganger på grunn av ørevoks er en vanlig plage.

I en studie fant forskerne at 10% av alle barn, 5% av normale friske voksne, opptil 60% av eldre på sykehjem hadde tette øreganger på grunn av ørevoks.

Kilder: Doktor Miklos Degre, Wikipedia, NHI

Rens nesen hver dag

Snørr er en del av immunforsvaret. Det utfører sin oppgave ved å fange støv, bakterier, pollen, og virus slik at det ikke følger med lufta ned i lungene når vi puster.

Fordi kroppen ikke har noe godt system for å fjerne størknede buser, er det nyttig å rense nesen hver dag.

- Enten tar du lunkent vann og suger opp i nesen slik jeg beskrev, eller du kan gjøre det til en vane å rense nesen hver morgen eller kveld, eller når du dusjer. Bruk en fuktig klut til å løsne dem, slik at du ikke risikerer å dra med deg hår, sier Degre.

Napper du ut hår fra nesegangen, eller skraper opp den ømfintlige huden ved å pille nese, kan du få infeksjon i nesegangen. Er snørret flytende, kan kroppen kvitte seg med det ved å produsere et nys, eller du kan blåse det ut i et tørkle.

Noen leger mener at immunforsvaret styrkes dersom man spiser snørr. Hvis dette stemmer, er det ikke udelt negativt at barn (og enkelte voksne) spiser snørr. Snørr er vanligvis blankt og fargeløst som vann, men litt tykkere.

Når vi blir forkjølet eller har allergi produserer slimhinnene mer snørr, og vi opplever at nesa renner. Dersom snørret er gult eller grønt kan det skyldes en infeksjonstilstand.

Kilder: Miklos Degre, Wikipedia
Øregangene og neseborene våre skiller ut sekreter som skal holde partikler som virus, pollen og forurensning fra å trenge inn i kroppen.

Menneskekroppen har en naturlig måte å kvitte seg med slike sekreter på. Øregangene, for eksempel, produserer ørevoks som gradvis skyves ut og blir synlig i ytterøret.

Men sliter du med mye ørevoks, er ikke bomullspinner løsningen. Da dytter du nemlig bare voksen lenger inn i øregangen.

Det er bedre å dryppe noen dråper ørevoksfjerner (fås på apotek) eller matolje i øret før du legger deg.

I løpet av natten vil voksen høyst sannsynlig være opppløst, forklarer mikrobiolog Milos Degre,

Snørr går ikke bort

Snørr blir enten tatt opp i kroppen ved hjelp av flimmerhår, eller det renner ut ved hjelp av tyngdekraften og nesens utforming.

Men buser, altså størknet sekret fra neseborene, har ikke kroppen noen god løsning på.

Buser er som nevnt størknet nesesekret. Væsken inneholder blant annet hvite blodlegemer, døde celler, virus og eventuelt bakterier. Og det er helt ufarlig å spise det, faktisk har enkelte leger hevdet at snørr-spising styrker immunforsvaret.

- Busene kan sette seg fast i hår, og de kan skape irritasjon, forklarer spesialist i mikrobiologi ved Universitetet i Oslo, Miklos Degre.

- Kroppen klarer ikke å kvitte seg med buser, derfor må vi gjøre noe for å bli kvitt dem.Sug inn vann, og blås ut

Degre sier vi kan snyte oss, eller pille ut busene, men da bør vi bruke et fuktig tørkle. Ikke bruk for eksempel pinsett.

- Det er for stor risiko for å skade slimhinnen om du bruker pinsett, eller du kan nappe ut hår. Det er uheldig, for da kan det skapes en irritasjon i nesegangen, sier han.

- Den beste måten å få ut buser som sitter fast, er å ha lunkent vann i en bolle og suge det opp i nesegangen. Hold det der litt så busene kan løses opp, før du blåser ut igjen.

IKKE q-tips i øret!

I motsetning til buser, har kroppen et utmerket system for å bli kvitt ørevoks. Det dyttes ut i ytterøret, der det størkner til flak som vi kan fjerne med fingeren.

Men til tross for gjentatte advarsler og klar ordlyd om ikke å bruke produktet i øret på q-tips-boksene, er det fortsatt vanlig praksis å bruke bomullspinnene til å "rense" øregangen.

- Vi anbefaler ikke bruke av q-tips til å fjerne ørevoks, sier informasjonssjef Anne Gjemdal i Lilleborg til Kvinneguiden.

- Tvert imot skriver vi følgende på produktet: «For barnestell, daglig hygiene, skjønnhetspleie m.m. Stikk aldri noe i øregangen. Bomullspinner bør kun brukes til rensing av de små hudfolder i det ytre øret. Sørg for å holde barnets hode i ro», sier Gjemdal.

- Q-tips dytter bare ørevoksen lenger inn i øret, motsatt vei av det som er meningen, sier doktor Degre.

Slik fjerner du ørevoksen på riktig vis

Ørevoks kommer ut av øret av seg selv, og ender som flak i ytterøret.

I stedet for å bruke bomullspinne (q-tips) til å fjerne ørevoks, bør du dryppe noen dråper ørevoksfjerner (fås på apotek) eller matolje i øret.

- Voksen vil løse seg opp av seg selv. Gjør du det om kvelden, vil det mest sannsynlig være løst opp over natten, sier Degre.

Kommer det synlig voks ut i ytterøret, kan du fjerne det med en fuktig klut, for eksempel når du dusjer.

Hvis øret begynner å tettes med voks, noe som er veldig vanlig dersom man bruker q-tips, kan du bruke en blåse (fås på apotek) til å skylle ut voksen. Det kan være lurt å dryppe øret med olje i forkant, slik at voksen løser seg opp.

Bruker du blåse, må du bruke kroppstemperert vann, og skylle skikkelig, slik at alt vannet kommer ut igjen etter skyllingen.

- Man bør ikke sprøyte vannet inn i øret med for høyt trykk, men trykket må være stort nok til å få ut voksen, sier Degre.

- Vi tenker helt omvendt!

Så kroppen fikser ørevoksen selv, men ikke busene, som vi faktisk må pille ut eller snyte ut.

- Hvorfor tenker vi da at en som piller nese har dårlig hygiene, mens vi ser på en som bruker Q-tips i øregangene som renslig?

- Nei, det har jeg ikke noe godt svar på. Men det er helt omvendt.

Les også:
Alt om snørr
Derfor skal du ikke re sengen
Så ofte skal du bytte håndklær
Influensa eller bare forkjølet?


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.


Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Arbeid til flyktninger

  Arbeid til flyktninger

  Når vi i dag snakker om 8000 flyktninger til Norge, vender mine tanker tilbake til vinteren 1944, da vi hadde mange ganger 8000 flyktninger i Norge. (367 innlegg) Les mer

 • Den lange veien hjem

  Den lange veien hjem

  Å råde unge jenter til å passe på seg selv, er ikke det samme som å gi dem skylden for voldtekt. (346 innlegg) Les mer

 • En hyllest til en ekte statsmann

  En hyllest til en ekte statsmann

  I forkant av årets valgkamp har den blivende politiker mye å lære av Kåre Willoch. (305 innlegg) Les mer

 • Manglende samsvar mellom liv og lære, svekker troverdigheten

  Manglende samsvar mellom liv og lære, svekker troverdigheten

  Når ledende klima- og miljøengasjerte mennesker ikke bryr seg med å redusere egne utslipp, kan dette oppfattes som et tegn på at klimasituasjonen ikke er så alvorlig. (194 innlegg) Les mer

 • Ser du det ikke før du forstår det?

  Ser du det ikke før du forstår det?

  Inga Marte Thorkildsens bok «Du ser det ikke før du tror det» fremmer uriktige påstander om ADHD, som kan føre til at barn fratas helsehjelp og mister sine rettigheter. (168 innlegg) Les mer

 • Mannen som trosset Hitler

  Mannen som trosset Hitler

  August (26) nektet å gjøre nazihilsen. (146 innlegg) Les mer

 • Ingen bibelsk løsning

  Ingen bibelsk løsning

  Selv om det å miste jobben er en personlig krise for den det gjelder, er ikke dommedag kommet. (142 innlegg) Les mer

 • Øystein Djupedal har meldt seg ut av SV og inn i Ap

  Øystein Djupedal har meldt seg ut av SV og inn i Ap

  Syria-håndteringen fikk begeret til å renne over. (135 innlegg) Les mer