Prøv Charlotte Mohns fristende retter.

Tips oss 2400
POTETPIZZA: Det høres kanskje rart ut for oss, men i pizzahovedstaden Napoli er dette en populær klassiker, og sammen med kremost, friske urter og olivenolje setter de tynne, råstekte potetskivene nydelig smak på fredagspizzaen. Foto: METTE MØLLER

POTETPIZZA: Det høres kanskje rart ut for oss, men i pizzahovedstaden Napoli er dette en populær klassiker, og sammen med kremost, friske urter og olivenolje setter de tynne, råstekte potetskivene nydelig smak på fredagspizzaen. Foto: METTE MØLLER

• Her finner du flere oppskrifter fra Charlotte Mohn.

VANG på Hedemarken (Dagbladet Endelig fredag):

For de fleste av oss høres det litt voldsomt ut.

Poteter på pizza?

Men i pizzahovedstaden Napoli er dette en populær klassiker, og sammen med kremost, friske urter og olivenolje setter de tynne, råstekte potetskivene nydelig smak på fredagspizzaen.

Lag bunnen tynn

- Bruk de urtene du liker. Timian, oregano eller litt rosmarin er godt. I stedet for kremost kan du bruke crème fraîche. Og prøv å kjevle pizzabunnen så tynn som mulig, råder Charlotte Mohn, og drypper litt god olivenolje over potetpizzaen før den forsvinner inn i glovarm stekeovn.

- Poteten har fått mye negativ kritikk de siste åra, og mange har nesten kuttet ut poteter. Men hvis samfunnet hadde kuttet ut en del andre ting, som ferdigmat, brus og industrielle bakervarer, så kunne vi gjerne økt potetinntaket vårt. Men vi hopper på trender og kurer, og media hausser opp og advarer, så det er ikke så rart det blir slik, sier Charlotte.

Sjøl er hun etter eget utsagn nærmest vokst opp mellom to potetrader. Foreldrene dyrket beatepoteter på gården, og det var spennende å gå i potetåkeren og smuggrave litt, for å sjekke om potetene var store nok til å spises.

- Nydampede poteter med krondill, fingersalt og rømme har alltid vært en delikatesse for meg, sier Charlotte.

Mindre karbohydrater i kalde poteter

Er du bekymret for stivelse i poteter, er det bedre å spise avkjølte poteter enn varme. Kalde poteter får en annen kjemisk struktur og et lavere karbohydratinnhold enn når de er varme.

Spis dem med skallet på og litt god olje og eddik over, så er de enda sunnere og virker mer stabiliserende for blodsukkeret.

Charlotte nyter gjerne både kalde og varme poteter.

- En av mine potetfavoritter er en amerikansk oppskrift. Store, varme og saftige dobbeltbakte poteter. Jeg smakte dette første gang hos en matglad familievenn i Idaho, forteller hun.

- Bak potetene, ta ut innholdet og bland det sammen med crème fraîche, vårløk, sterk sennep og ost. Fyll dette tilbake i potetskallet og stek i ovnen til alt er varmt og osten er smeltet. Dette blir du mett og god av, sier Charlotte, og strør over sprøstekte baconbiter før hun serverer de fristende bakepotetene.

POTETPIZZA



En klassisk pizzavariant i Napoli og en uvant kombinasjon for oss nordmenn. Men verdt å prøve! Smaken av poteter, kremost og friske urter gir en nydelig pizzaopplevelse.

Du trenger:
Pizzadeig
Rå poteter i skiver
Kremost eller creme fraiche
Timian og oregano eller litt rosmarin
God olivenolje

Slik gjør du:
1. Kjevle ut en tynn pizzabunn og smør på et lag med kremost eller creme fraiche.

2. Skjær tynne skiver av rå potet og legg oppå pizzaen. Ha over rikelig med urter og drypp på god olivenolje. Spar litt urter til pizzaen er ferdigstekt, og strø over litt ekstra før servering.

3. Stek pizzaen på 225 grader til potetene er gyllenbrune og bunnen sprø i kantene. Ansjos, oliven og tomat kan også brukes på denne pizzaen.

INDISKE POTETER



Dette er en spennende og krydret variant av stekte poteter som smaker nydelig til både kylling og fisk. Server gjerne med litt yoghurtdressing til.

Du trenger:
5-6 poteter
1-2 ts gurkemeie
1-2 ts garam masala
1 ts kajennepepper
Litt olje og salt

Slik gjør du:
1. Skrell potetene og del dem i store terninger.

2. Ha potetene i en ildfast form og dryss på gurkemeie, garam masala og kajennepepper. Hell på litt olje og vend det hele sammen.

3. Strø på litt fingersalt og bak potene i ovnen på 225 grader i rundt 25 min. til de er gylne og møre.

DOBBELTBAKTE POTETER



Dette er Charlottes amerikanske potetfavoritt som hun helst serverer som egen rett fordi den er ganske mektig, men utrolig god. Benytt ulike oster etter smak, og ha gjerne i stekt bacon eller skinke.

Du trenger:
4 bakepoteter
5 ss crème fraîche
2 vårløk
2 ts dijonsennep
Blåskimmelost eller cheddar/gulost
Salt og pepper

Slik gjør du:
1. Prikk potetene med en gaffel og bak dem i ovnen på 220 grader i rundt 1 time.

2. Skjær av et lokk og ta ut innmaten med en skje. Behold skallet helt.

3. Ha potetmassen i en bolle og bland i crème fraîche, hakket vårløk, sennep og revet ost. Smak til med salt og pepper, og fyll massen tilbake i potetskallet.

4. Ha litt revet ost på toppen og bak de fylte potetene på 200 grader i 15 min. til de er varme inni og gylne oppå.
Lik Dagbladet på Facebook.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

  • Den lange veien hjem

    Den lange veien hjem

    Å råde unge jenter til å passe på seg selv, er ikke det samme som å gi dem skylden for voldtekt. (411 innlegg) Les mer

  • Arbeid til flyktninger

    Arbeid til flyktninger

    Når vi i dag snakker om 8000 flyktninger til Norge, vender mine tanker tilbake til vinteren 1944, da vi hadde mange ganger 8000 flyktninger i Norge. (367 innlegg) Les mer

  • En hyllest til en ekte statsmann

    En hyllest til en ekte statsmann

    I forkant av årets valgkamp har den blivende politiker mye å lære av Kåre Willoch. (305 innlegg) Les mer

  • Ingen bibelsk løsning

    Ingen bibelsk løsning

    Selv om det å miste jobben er en personlig krise for den det gjelder, er ikke dommedag kommet. (197 innlegg) Les mer

  • Manglende samsvar mellom liv og lære, svekker troverdigheten

    Manglende samsvar mellom liv og lære, svekker troverdigheten

    Når ledende klima- og miljøengasjerte mennesker ikke bryr seg med å redusere egne utslipp, kan dette oppfattes som et tegn på at klimasituasjonen ikke er så alvorlig. (194 innlegg) Les mer

  • Ser du det ikke før du forstår det?

    Ser du det ikke før du forstår det?

    Inga Marte Thorkildsens bok «Du ser det ikke før du tror det» fremmer uriktige påstander om ADHD, som kan føre til at barn fratas helsehjelp og mister sine rettigheter. (168 innlegg) Les mer

  • Mannen som trosset Hitler

    Mannen som trosset Hitler

    August (26) nektet å gjøre nazihilsen. (146 innlegg) Les mer

  • Øystein Djupedal har meldt seg ut av SV og inn i Ap

    Øystein Djupedal har meldt seg ut av SV og inn i Ap

    Syria-håndteringen fikk begeret til å renne over. (135 innlegg) Les mer