Prøv Charlotte Mohns fristende retter.

Tips oss 2400
POTETPIZZA: Det høres kanskje rart ut for oss, men i pizzahovedstaden Napoli er dette en populær klassiker, og sammen med kremost, friske urter og olivenolje setter de tynne, råstekte potetskivene nydelig smak på fredagspizzaen. Foto: METTE MØLLER

POTETPIZZA: Det høres kanskje rart ut for oss, men i pizzahovedstaden Napoli er dette en populær klassiker, og sammen med kremost, friske urter og olivenolje setter de tynne, råstekte potetskivene nydelig smak på fredagspizzaen. Foto: METTE MØLLER

• Her finner du flere oppskrifter fra Charlotte Mohn.

VANG på Hedemarken (Dagbladet Endelig fredag):

For de fleste av oss høres det litt voldsomt ut.

Poteter på pizza?

Men i pizzahovedstaden Napoli er dette en populær klassiker, og sammen med kremost, friske urter og olivenolje setter de tynne, råstekte potetskivene nydelig smak på fredagspizzaen.

Lag bunnen tynn

- Bruk de urtene du liker. Timian, oregano eller litt rosmarin er godt. I stedet for kremost kan du bruke crème fraîche. Og prøv å kjevle pizzabunnen så tynn som mulig, råder Charlotte Mohn, og drypper litt god olivenolje over potetpizzaen før den forsvinner inn i glovarm stekeovn.

- Poteten har fått mye negativ kritikk de siste åra, og mange har nesten kuttet ut poteter. Men hvis samfunnet hadde kuttet ut en del andre ting, som ferdigmat, brus og industrielle bakervarer, så kunne vi gjerne økt potetinntaket vårt. Men vi hopper på trender og kurer, og media hausser opp og advarer, så det er ikke så rart det blir slik, sier Charlotte.

Sjøl er hun etter eget utsagn nærmest vokst opp mellom to potetrader. Foreldrene dyrket beatepoteter på gården, og det var spennende å gå i potetåkeren og smuggrave litt, for å sjekke om potetene var store nok til å spises.

- Nydampede poteter med krondill, fingersalt og rømme har alltid vært en delikatesse for meg, sier Charlotte.

Mindre karbohydrater i kalde poteter

Er du bekymret for stivelse i poteter, er det bedre å spise avkjølte poteter enn varme. Kalde poteter får en annen kjemisk struktur og et lavere karbohydratinnhold enn når de er varme.

Spis dem med skallet på og litt god olje og eddik over, så er de enda sunnere og virker mer stabiliserende for blodsukkeret.

Charlotte nyter gjerne både kalde og varme poteter.

- En av mine potetfavoritter er en amerikansk oppskrift. Store, varme og saftige dobbeltbakte poteter. Jeg smakte dette første gang hos en matglad familievenn i Idaho, forteller hun.

- Bak potetene, ta ut innholdet og bland det sammen med crème fraîche, vårløk, sterk sennep og ost. Fyll dette tilbake i potetskallet og stek i ovnen til alt er varmt og osten er smeltet. Dette blir du mett og god av, sier Charlotte, og strør over sprøstekte baconbiter før hun serverer de fristende bakepotetene.

POTETPIZZA



En klassisk pizzavariant i Napoli og en uvant kombinasjon for oss nordmenn. Men verdt å prøve! Smaken av poteter, kremost og friske urter gir en nydelig pizzaopplevelse.

Du trenger:
Pizzadeig
Rå poteter i skiver
Kremost eller creme fraiche
Timian og oregano eller litt rosmarin
God olivenolje

Slik gjør du:
1. Kjevle ut en tynn pizzabunn og smør på et lag med kremost eller creme fraiche.

2. Skjær tynne skiver av rå potet og legg oppå pizzaen. Ha over rikelig med urter og drypp på god olivenolje. Spar litt urter til pizzaen er ferdigstekt, og strø over litt ekstra før servering.

3. Stek pizzaen på 225 grader til potetene er gyllenbrune og bunnen sprø i kantene. Ansjos, oliven og tomat kan også brukes på denne pizzaen.

INDISKE POTETER



Dette er en spennende og krydret variant av stekte poteter som smaker nydelig til både kylling og fisk. Server gjerne med litt yoghurtdressing til.

Du trenger:
5-6 poteter
1-2 ts gurkemeie
1-2 ts garam masala
1 ts kajennepepper
Litt olje og salt

Slik gjør du:
1. Skrell potetene og del dem i store terninger.

2. Ha potetene i en ildfast form og dryss på gurkemeie, garam masala og kajennepepper. Hell på litt olje og vend det hele sammen.

3. Strø på litt fingersalt og bak potene i ovnen på 225 grader i rundt 25 min. til de er gylne og møre.

DOBBELTBAKTE POTETER



Dette er Charlottes amerikanske potetfavoritt som hun helst serverer som egen rett fordi den er ganske mektig, men utrolig god. Benytt ulike oster etter smak, og ha gjerne i stekt bacon eller skinke.

Du trenger:
4 bakepoteter
5 ss crème fraîche
2 vårløk
2 ts dijonsennep
Blåskimmelost eller cheddar/gulost
Salt og pepper

Slik gjør du:
1. Prikk potetene med en gaffel og bak dem i ovnen på 220 grader i rundt 1 time.

2. Skjær av et lokk og ta ut innmaten med en skje. Behold skallet helt.

3. Ha potetmassen i en bolle og bland i crème fraîche, hakket vårløk, sennep og revet ost. Smak til med salt og pepper, og fyll massen tilbake i potetskallet.

4. Ha litt revet ost på toppen og bak de fylte potetene på 200 grader i 15 min. til de er varme inni og gylne oppå.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

  • <font color=Med Israel for fred: - Mads Gilbert lyver om Israel Gilbert: - Utrolig tynt skvip" title="Med Israel for fred: - Mads Gilbert lyver om Israel Gilbert: - Utrolig tynt skvip" />

    Med Israel for fred: - Mads Gilbert lyver om Israel Gilbert: - Utrolig tynt skvip

    Israel-venner advarer mot Gaza-legen i avisannonser. (2305 innlegg) Les mer

  • Hvem har skylden, bil A eller B?

    Hvem har skylden, bil A eller B?

    Tror vi kan kjørereglene, men her svarer mange feil. (2175 innlegg) Les mer

  • Et angrep mot Norge
savner politisk logikk

    Et angrep mot Norge savner politisk logikk

    Dersom ytterliggående islamister utkjemper en «hellig krig» i Syria for å frigjøre landet fra «de vantro», og attpåtil gaper over Irak, skulle man tro de har utfordringer nok. (1602 innlegg) Les mer

  • - Eier dere ikke skam?

    - Eier dere ikke skam?

    Audun Lysbakken reagerer sterkt på at Mads Gilbert henges ut av Israel-venner. (1600 innlegg) Les mer

  • TV 2-Græsvik mener MIFF ikke bør få slippe til i det offentlige rom: Jeg går hardt ut mot de som mener jeg lyver

    TV 2-Græsvik mener MIFF ikke bør få slippe til i det offentlige rom: Jeg går hardt ut mot de som mener jeg lyver

    - Folk får ikke svart for seg. (1389 innlegg) Les mer

  • Kampen om historien

    Kampen om historien

    Klikk for ingress. (1239 innlegg) Les mer

  • Måtte forklare Israel-kritikk han kom med fordi han ikke visste at mikrofonen sto på

    Måtte forklare Israel-kritikk han kom med fordi han ikke visste at mikrofonen sto på

    USAs utenriksminister gikk i klassisk felle. (930 innlegg) Les mer

  • Fremmer bildene fred eller forakt?

    Fremmer bildene fred eller forakt?

    Det er lett å forklare krigens råskap med at den andre siden er umenneskelig. (766 innlegg) Les mer