David Toska: «Hvordan skal vi spille fotball med barna på familierommet med slippers?»

Tips oss 2400
MISFORNØYD MED SKOFORBUD: 138 innsatte ved Halden fengsel har signert denne klagen. Foto: Faksimile fra brevet

MISFORNØYD MED SKOFORBUD: 138 innsatte ved Halden fengsel har signert denne klagen. Foto: Faksimile fra brevet

VIL HA MER LIBERALE NARKOTIKAKONTROLLER: Halden fengsel blir omtalt som «drømmefengslet». Nå har så mange som 138 innsatte skrevet under på en klage der de ber om mer liberale narkotikakontroller innad i fengslet. Foto: Heiko Junge / Scanpix

VIL HA MER LIBERALE NARKOTIKAKONTROLLER: Halden fengsel blir omtalt som «drømmefengslet». Nå har så mange som 138 innsatte skrevet under på en klage der de ber om mer liberale narkotikakontroller innad i fengslet. Foto: Heiko Junge / Scanpix

SIKKERHETSMESSIG TILTAK: Are Høidal, fengselsleder i Halden, sier til Dagbladet at forbudet mot sko er et tiltak for å hindre smugling inn i fengslet. Foto:Aleksander Nordahl

SIKKERHETSMESSIG TILTAK: Are Høidal, fengselsleder i Halden, sier til Dagbladet at forbudet mot sko er et tiltak for å hindre smugling inn i fengslet. Foto:Aleksander Nordahl

FÅR IKKE SPILT FOTBALL: David Toska er en av fangene som er misfornøyd med tøffelpåbudet i besøksrommene i Halden fengsel. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADET

FÅR IKKE SPILT FOTBALL: David Toska er en av fangene som er misfornøyd med tøffelpåbudet i besøksrommene i Halden fengsel. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADET

Halden fengsel

•Halden fengsel i Østfold ble da det var ferdigstilt betegnet som Europas mest moderne.

•Fengselet tok i mot de første innsatte 1. mars 2010, men åpnet ikke offisielt før den 8. april 2010.

•Under denne åpningen var det norske kongehuset ved H.M. kong Harald V representert. Dette var første gang i norsk historie at noen fra kongehuset har deltatt på åpningen av et nytt fengsel.

•Fengslet har en kapasitet på 248 innsatte.    

•Fengselet ble i mai 2010 omtalt i det amerikanske tidsskriftet Time som «verdens mest humane fengsel».

•Halden fengsel ble tildelt Arnstein Arneberg pris for arkitekturen i 2010.

Kilkde: Wikipedia
(Dagbladet): I et brev adressert til fengselssjefen i Halden fengsel, kommer det fram at fangene er svært misfornøyde med at de må bruke slippers, og ikke vanlige sko, i besøksrommet.

«Noen av oss dusjer 4 ganger om dagen, mens andre dusjer 4 ganger i måneden, og enkelte av oss har et fobisk forhold til å bruke andres sko. Mange av oss føler derfor at tilbudet om felles-slippers i besøksavdelingen er en meget utilfredsstillende ordning», står det i brevet som er datert i juni i år, men som Dagbladet nylig har fått tilgang til.

Vanskelig å spille fotball

138 fanger har signert det håndskrevne brevet, som er ført i pennen av en narkotikadømt fange. Blant underskriftene finner man David Toska, som i 2007 ble dømt til 19 års fengsel.

Ved siden av sin underskrift, skriver Toska følgende: «Hvordan skal vi spille fotball med barna på familierommet med slippers?»

I brevet spekuleres det i hvorvidt forbudet mot sko har blitt til på grunn av tidligere smuglingsforsøk.

«Vi mener dette er et lite gjennomtenkt tiltak ettersom 99,999 % av all «narkotika» her inne enten kommer inn gjennom kroppens hulrom eller de ansatte», skriver forfatteren av brevet, som selv soner sin straff som følge av narkotikarelatert kriminalitet.

Blir aldri narkotikafritt

Ifølge brevet er Halden fengsel det eneste i landet som nekter sine innsatte å bruke sko i besøkslokalene.

David Toskas forsvarer, Øystein Storrvik, opplyser overfor Dagbladet at flere av hans klienter i Halden fengsel har reagert på fengslets praksis når det gjelder forbudet av sko i besøksrommene.

- Det virker litt rart siden det ikke er slikt i andre fengsler, sier Storrvik.

Ifølge brevets forfatter vil fengslet uansett aldri bli narkotikafritt.

Uaktuelt med endring av ruspolitikken

I et annet brev, som er forfattet to dager senere, og signert «på vegne av fangene i Halden fengsel» uttrykkes det generell misnøye mot fengselets ruspolitikk.

Are Høidal, fengselsleder, bekrefter overfor Dagbladet at han kjenner til klageskrivet om at fengslet skal være for strenge i narkotikakontrollen.  

Han opplyser at skoforbudet er en sikkerhetsmessig vurdring og ett av mange tiltak for å hindre innsmugling i fengslet.

- Da tenker jeg ikke bare på narkotika, men også mobiltelefoner, minnepinner og andre ting.

Fengslet har ved tidligere anledning avslørt fanger som har forsøkt å smugle inn ting i skoene, forklarer han.

Vil ikke senke på kravene

- Vi kommer ikke til å bli noe mindre strenge av den grunn, sier Høidal til Dagbladet.

Han opplyser at brevet vil bli behandlet som alle andre saker som kommer inn, og at fengslet svarer fortløpende på slike klagesaker.

- Dette er vanlig saksbehandling. Men det er helt uaktuelt å bli mer liberal i vår narkotikabekjempelse. Vi jobber for å hindre narkotikabruk generelt i norske fengsler og vi har kontrollordninger for å sikre dette arbeidet, sier han.

Drømmefengsel

I går skrev Dagbladet om James Conway som i åtte år var sjef for det beryktede Attica-fengslet i New York, og totalt har han 38 år bak seg i det amerikanske fengselsvesenet.

I 2011 besøkte den pensjonerte fengselssjefen Halden fengsel, og måtte ifølge ham selv «blunke for å være sikker på at jeg fortsatt var i et fengsel».

I Halden så han et fangebibliotek som var bedre enn bibliotekene på mange av skolene i hans nærområde i USA, lydstudio for fangene og celler med egne flatskjermer og kjøleskap.

- Hvis mine fanger hadde fått designet sitt drømmefengsel, ville de tegnet Halden fengsel. Vi ville aldri latt våre innsatte få videospill, sier Conway til Dagbladet.

Ikke nok med det. I august 2011 var Halden fengsel nominert til en designerpris for sitt flotte interiør.

Bør oppfordre bestemor til å rane en bank

Den gode standarden i fengslet har skapt reaksjoner også her til lands. I går uttalte stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) til Dagbladet at fengslet er et pengesluk som ikke gagner andre enn dømte kriminelle som kjeder seg.

- Satt på spissen, så er det nesten slik at man bør oppfordre bestemor til å rane en bank. I fengsel kan hun i hvert fall dusje hver dag, bli med på aktiviteter, få et eget stilig rom og i tillegg få betalt. Det får man ikke på sykehjem, sier Michaelsen.

John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

 • Sjokkmåling for Frp - laveste på 17 år

  Sjokkmåling for Frp - laveste på 17 år

  - Frp har fått ansvaret for en usannhet om at statsbudsjettet er usosialt, sier Per Sandberg. (1850 innlegg) Les mer

 • Absurd forbud mot MDMA

  Absurd forbud mot MDMA

  MDMA kan være skadelig, men det rangeres som mindre skadelig enn alkohol og nikotin. (1444 innlegg) Les mer

 • Hva brast så høyt?

  Hva brast så høyt?

  Etter fire år med stabilt flertall på meningsmålingene, butter det nå for de borgerlige partiene. Det kan være mer alvorlig enn et blaff, skriver Stein Aabø. (1001 innlegg) Les mer

 • - Har mistet all troverdighet

  - Har mistet all troverdighet

  Frp mener Thomas Hylland Eriksen har meldt seg ut av samfunnsdebatten. (1011 innlegg) Les mer

 • Kvinner, kropp, kritikk og kommentarfelt

  Kvinner, kropp, kritikk og kommentarfelt

  Faen ta dere, anonyme drittslengere. (830 innlegg) Les mer

 • Hun gikk ut på gata i vanlige klær. Så begynte menn å slenge med leppa

  Hun gikk ut på gata i vanlige klær. Så begynte menn å slenge med leppa

  Kjemper mot trakassering på gata. (809 innlegg) Les mer

 • Åtte russiske fly observert nær norsk luftrom

  Åtte russiske fly observert nær norsk luftrom

  Stor formasjon fløy langt inn i Vest-Europa (786 innlegg) Les mer

 • Van Persie reddet United etter 93 minutter: - Vi kan vinne serien

  Van Persie reddet United etter 93 minutter: - Vi kan vinne serien

  Straffet Chelsea etter dramatiske sluttminutter. (715 innlegg) Les mer