David Toska: «Hvordan skal vi spille fotball med barna på familierommet med slippers?»

Tips oss 2400
MISFORNØYD MED SKOFORBUD: 138 innsatte ved Halden fengsel har signert denne klagen. Foto: Faksimile fra brevet

MISFORNØYD MED SKOFORBUD: 138 innsatte ved Halden fengsel har signert denne klagen. Foto: Faksimile fra brevet

VIL HA MER LIBERALE NARKOTIKAKONTROLLER: Halden fengsel blir omtalt som «drømmefengslet». Nå har så mange som 138 innsatte skrevet under på en klage der de ber om mer liberale narkotikakontroller innad i fengslet. Foto: Heiko Junge / Scanpix

VIL HA MER LIBERALE NARKOTIKAKONTROLLER: Halden fengsel blir omtalt som «drømmefengslet». Nå har så mange som 138 innsatte skrevet under på en klage der de ber om mer liberale narkotikakontroller innad i fengslet. Foto: Heiko Junge / Scanpix

SIKKERHETSMESSIG TILTAK: Are Høidal, fengselsleder i Halden, sier til Dagbladet at forbudet mot sko er et tiltak for å hindre smugling inn i fengslet. Foto:Aleksander Nordahl

SIKKERHETSMESSIG TILTAK: Are Høidal, fengselsleder i Halden, sier til Dagbladet at forbudet mot sko er et tiltak for å hindre smugling inn i fengslet. Foto:Aleksander Nordahl

FÅR IKKE SPILT FOTBALL: David Toska er en av fangene som er misfornøyd med tøffelpåbudet i besøksrommene i Halden fengsel. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADET

FÅR IKKE SPILT FOTBALL: David Toska er en av fangene som er misfornøyd med tøffelpåbudet i besøksrommene i Halden fengsel. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADET

Halden fengsel

•Halden fengsel i Østfold ble da det var ferdigstilt betegnet som Europas mest moderne.

•Fengselet tok i mot de første innsatte 1. mars 2010, men åpnet ikke offisielt før den 8. april 2010.

•Under denne åpningen var det norske kongehuset ved H.M. kong Harald V representert. Dette var første gang i norsk historie at noen fra kongehuset har deltatt på åpningen av et nytt fengsel.

•Fengslet har en kapasitet på 248 innsatte.    

•Fengselet ble i mai 2010 omtalt i det amerikanske tidsskriftet Time som «verdens mest humane fengsel».

•Halden fengsel ble tildelt Arnstein Arneberg pris for arkitekturen i 2010.

Kilkde: Wikipedia
(Dagbladet): I et brev adressert til fengselssjefen i Halden fengsel, kommer det fram at fangene er svært misfornøyde med at de må bruke slippers, og ikke vanlige sko, i besøksrommet.

«Noen av oss dusjer 4 ganger om dagen, mens andre dusjer 4 ganger i måneden, og enkelte av oss har et fobisk forhold til å bruke andres sko. Mange av oss føler derfor at tilbudet om felles-slippers i besøksavdelingen er en meget utilfredsstillende ordning», står det i brevet som er datert i juni i år, men som Dagbladet nylig har fått tilgang til.

Vanskelig å spille fotball

138 fanger har signert det håndskrevne brevet, som er ført i pennen av en narkotikadømt fange. Blant underskriftene finner man David Toska, som i 2007 ble dømt til 19 års fengsel.

Ved siden av sin underskrift, skriver Toska følgende: «Hvordan skal vi spille fotball med barna på familierommet med slippers?»

I brevet spekuleres det i hvorvidt forbudet mot sko har blitt til på grunn av tidligere smuglingsforsøk.

«Vi mener dette er et lite gjennomtenkt tiltak ettersom 99,999 % av all «narkotika» her inne enten kommer inn gjennom kroppens hulrom eller de ansatte», skriver forfatteren av brevet, som selv soner sin straff som følge av narkotikarelatert kriminalitet.

Blir aldri narkotikafritt

Ifølge brevet er Halden fengsel det eneste i landet som nekter sine innsatte å bruke sko i besøkslokalene.

David Toskas forsvarer, Øystein Storrvik, opplyser overfor Dagbladet at flere av hans klienter i Halden fengsel har reagert på fengslets praksis når det gjelder forbudet av sko i besøksrommene.

- Det virker litt rart siden det ikke er slikt i andre fengsler, sier Storrvik.

Ifølge brevets forfatter vil fengslet uansett aldri bli narkotikafritt.

Uaktuelt med endring av ruspolitikken

I et annet brev, som er forfattet to dager senere, og signert «på vegne av fangene i Halden fengsel» uttrykkes det generell misnøye mot fengselets ruspolitikk.

Are Høidal, fengselsleder, bekrefter overfor Dagbladet at han kjenner til klageskrivet om at fengslet skal være for strenge i narkotikakontrollen.  

Han opplyser at skoforbudet er en sikkerhetsmessig vurdring og ett av mange tiltak for å hindre innsmugling i fengslet.

- Da tenker jeg ikke bare på narkotika, men også mobiltelefoner, minnepinner og andre ting.

Fengslet har ved tidligere anledning avslørt fanger som har forsøkt å smugle inn ting i skoene, forklarer han.

Vil ikke senke på kravene

- Vi kommer ikke til å bli noe mindre strenge av den grunn, sier Høidal til Dagbladet.

Han opplyser at brevet vil bli behandlet som alle andre saker som kommer inn, og at fengslet svarer fortløpende på slike klagesaker.

- Dette er vanlig saksbehandling. Men det er helt uaktuelt å bli mer liberal i vår narkotikabekjempelse. Vi jobber for å hindre narkotikabruk generelt i norske fengsler og vi har kontrollordninger for å sikre dette arbeidet, sier han.

Drømmefengsel

I går skrev Dagbladet om James Conway som i åtte år var sjef for det beryktede Attica-fengslet i New York, og totalt har han 38 år bak seg i det amerikanske fengselsvesenet.

I 2011 besøkte den pensjonerte fengselssjefen Halden fengsel, og måtte ifølge ham selv «blunke for å være sikker på at jeg fortsatt var i et fengsel».

I Halden så han et fangebibliotek som var bedre enn bibliotekene på mange av skolene i hans nærområde i USA, lydstudio for fangene og celler med egne flatskjermer og kjøleskap.

- Hvis mine fanger hadde fått designet sitt drømmefengsel, ville de tegnet Halden fengsel. Vi ville aldri latt våre innsatte få videospill, sier Conway til Dagbladet.

Ikke nok med det. I august 2011 var Halden fengsel nominert til en designerpris for sitt flotte interiør.

Bør oppfordre bestemor til å rane en bank

Den gode standarden i fengslet har skapt reaksjoner også her til lands. I går uttalte stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) til Dagbladet at fengslet er et pengesluk som ikke gagner andre enn dømte kriminelle som kjeder seg.

- Satt på spissen, så er det nesten slik at man bør oppfordre bestemor til å rane en bank. I fengsel kan hun i hvert fall dusje hver dag, bli med på aktiviteter, få et eget stilig rom og i tillegg få betalt. Det får man ikke på sykehjem, sier Michaelsen.

Lik Dagbladet på Facebook.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Så skjedde det igjen — fornektelsen

  Så skjedde det igjen — fornektelsen

  Vi vet hvem som står bak den økende jødeforfølgelsen på det europeiske kontinentet. (1349 innlegg) Les mer

 • Ni av ti Frp-velgere er enige med Pegida

  Ni av ti Frp-velgere er enige med Pegida

  Mener Norge trues av muslimsk innvandring. (1018 innlegg) Les mer

 • Rikssutrekoppen Per

  Rikssutrekoppen Per

  Som alle vet gjør ikke Fremskrittspartiet feil. Lederne lover aldri for mye. Går noe galt, er det andres feil eller ansvar. Frp befinner seg konstant i trassalderen. (924 innlegg) Les mer

 • - Vi har sett at reklamen virker med tobakk og alkohol - nå er det cannabis som står for tur

  - Vi har sett at reklamen virker med tobakk og alkohol - nå er det cannabis som står for tur

  Generalsekretær i Rusfeltets samarbeidsorgan ser problematisk på produktplassering av cannabis og hasj. (752 innlegg) Les mer

 • Intet nytt fra Østfronten

  Intet nytt fra Østfronten

  Også denne helgens nyheter fra Ukraina er nedslående. En ny prorussisk militær offensiv forandrer spillet. Krigen kan nå bli total og utslettende. (653 innlegg) Les mer

 • Ta ikke moroa fra oss!

  Ta ikke moroa fra oss!

  Vi hvite privilegerte menn må få le av absurde nyheter. (377 innlegg) Les mer

 • Ikke skyld på muslimene, Storhaug

  Ikke skyld på muslimene, Storhaug

  15 prosent av alle nordmenn har antisemittiske holdninger. (341 innlegg) Les mer

 • Kjære Lånekassen

  Kjære Lånekassen

  Jeg er blitt trukket ut til tilfeldig bokontroll, i dette brevet skal jeg beskrive boforholdene med min tidligere samboer og eks-kjæreste nærmere for dere. (285 innlegg) Les mer