Perrys U21-gutter klare for EM-sluttspill etter målfest.

Tips oss 2400
SURREALISTISK: Landslagstrener Per Joar Hansen trodde knapt sine egne øyne da spillerne hans tidvis valset over Frankrike på Marienlyst. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

SURREALISTISK: Landslagstrener Per Joar Hansen trodde knapt sine egne øyne da spillerne hans tidvis valset over Frankrike på Marienlyst. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

NORSK ÅPNING: Harmeet Singh gir Norge 1-0 på straffe etter drøyt 12 spilte minutter. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX

NORSK ÅPNING: Harmeet Singh gir Norge 1-0 på straffe etter drøyt 12 spilte minutter. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX

SJOKKSTART: Det var spilt så vidt over 26 minutter da Thomas Rogne (i midten) gjorde 3-0 til Norge på Marienlyst. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX

SJOKKSTART: Det var spilt så vidt over 26 minutter da Thomas Rogne (i midten) gjorde 3-0 til Norge på Marienlyst. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX

Fotball EM-kvalifisering menn for U21-lag, omspill 2. kamp, tirsdag:

Norge — Frankrike, sammenlagt 5-3 (3-1), sammenlagt 5-4
Spilt på Marienlyst
2115 tilskuere
Mål: 1-0 Harmeet Singh (str. 13), 2-0 Håvard Nielsen (19), 3-0 Thomas Rogne (27), 3-1 Joshua Guilavogui (29), 4-1 Anders Konradsen (57), 5-1 Jo Inge Berget (66), 5-2 Alexandre Lacazette (84), 5-3 Antoine Griezmann (87).
Dommer: Paolo Valeri, Italia.
Gult kort: Chris Mavinga, Anthony Knockaert, Frankrike.
Rødt kort: Alexandre Lacazette (86), Frankrike.
 
Norge (4-3-3): Ørjan Håskjold Nyland — Omar Elabdellaoui, Thomas Rogne, Stefan Strandberg, Vegar Eggen Hedenstad — Anders Konradsen (Fredrik Semb Berge fra 90.) , Håvard Nordtveit, Harmeet Singh (Stefan Johansen fra 90.) — Jo Inge Berget, Marcus Pedersen, Håvard Nielsen.

Fakta om U21-sluttspillet i fotball neste år:

Arrangør: Israel
Tidsrom: 5. — 18. juni
Antall deltakere: Åtte nasjoner som deles i to puljer. De to beste i hver til semifinale.
Trekning: 28. november.
Deltakerland:
Israel (vertsnasjon)
England
Norge
Italia
Nederland
Russland
Spania
Tyskland
Aktuelt: Norge er med i EM for første gang siden 1998. Da fikk laget bronse.

(NTB)
DRAMMEN (Dagbladet): Norge U21 - Frankrike U21 5-3 , sammenlagt 5-4.

Norges U21-landslag er klare for EM-sluttspillet i Israel til sommeren etter å ha slått Frankrike sammenlagt over to playoffkamper.

- Surrealistisk! Helt sykt! Jeg har ikke ord!, er landslagstrener Per Joar Hansens umiddelbare reaksjon til TV 2.

De helblå franske talentene hadde sluppet inn to mål i løpet av åtte gruppespillkamper - begge i den siste kampen etter at gruppa var avgjort. I den første playoffkampen mot Norge i Le Havre holdt de også nullen og vant 1-0.

- Jeg måtte dobbeltsjekke (resultatet) på tavla, og det stemmer fortsatt. Vi spiller en fotball jeg ikke trodde var mulig vi skulle få til, og vi leder 3-0 etter 25 minutter. Altså: Det sier seg selv. Selv om de scorer, fortsetter vi å spille og vi setter to til, så blir det mer enn spennende på slutten. Vi var slitne, vi gikk på knærne. Jeg har ikke ord. Det er fantastisk, sier en lettere sjokkert og rørt «Perry».

- Det var ikke langt unna at jeg måtte klype meg i armen for å sjekke om jeg fortsatt sto ved siden av en benk i Drammen, men det var faktisk en realitet, fortsetter han.

I surt og kaldt høstregn på Marienlyst var det imidlertid bråslutt på den franske leken med motstanderne. Norge inviterte til målfest, og så ut til å knuse de franske gutta da det sto 5-1 like før slutt.

Frankrike kom skummelt nær med to seine scoringer, men Norge holdt unna og sikret EM-billettene. Midtstopper Thomas Rogne bedyrer at han som måtte være av nervøsistet først og fremst gjaldt dem foran TV-skjermen hjemme i Lommedalen:

- De la litt trykk på oss på slutten og scoret to lette mål på oss, men jeg var mer nervøs for fatter'n hjemme som har et dårlig hjerte, så jeg håper han lever fortsatt, sier Celtic-spilleren til TV 2.

God start

Norge startet forrykende på Marienlyst stadion, og det var ikke spilt fire minutter før Harmeet Singh kom til innlegg fra dødlinja til venstre i feltet.  Marcus Pedersen kom skliende inn sammen med en forsvarer ved bakerste stolpe. Alt stemte bortsett fra treffpunktet på ballen, som ble liggende igjen bak Pedersen.

Etter fem og et halvt minutt fikk Pedersen på nytt sjansen, men denne gangen bommet han regelrett på ballen, men fikk sendt den videre til Vegar Eggen Hedenstad, som skjøt i stolpen.

Frankrike var akkurat i ferd med å komme inn i kampen da Norge fikk straffespark etter drøye 11 minutter. En opplagt Jo Inge Berget ble lagt i bakken, og Harmeet Singh scoret via armene til keeper Ali Ahamada.

I 19. minutt økte Håvard Nielsen til 2-0 etter praktfullt forarbeid av Anders Konradsen og Jo Inge Berget, som serverte Nielsen ballen perfekt i feltet.

Sju minutter seinere skaffet Berget norsk frispark på høyrekanten. Hedenstad skrudde det inn bak det franske forsvaret, og ved bakerste stolpe kom Thomas Rogne og stanget ballen i mål.

- Det var rart, selvfølgelig. Alt fungerte. Vi fikk tre raske scoringer, og alt fløt. Da var det superartig å spille, sier Nielsen til TV 2.

Rask redusering

Frankrike slo tilbake nesten direkte etter det tredje norske målet, og Josuha Guilavogui plasserte ballen forbi Ørjan Håskjold Nyland i det norske målet.

Det siste kvarterer før pause var sjansefattig. Norge fikk store rom og muligheter til raske angrep, men det så ut som den første halvtimen hadde tæret på kreftene, og de offensive initiativene kom ikke like tett.

Frankrike fikk styre spillet i starten av andre omgang, og etter sju minutter var Alexandre Lacazette helt gjennom det norske forsvaret, men Håskjold reddet Norge med en glimrende beinparade.

Det så egentlig litt skummelt ut med patriotiske norske øyne, da Les Bleus spilte våre menn dypere og dypere i banen. Da kom kontringen. Tre norske spillere i stort tempo over hele banen, men en litt upresis ball Håvard Nordtveit så ut til å ødelegge sjansen. Men den suspenderte a-landslagsspilleren var klok nok til ikke å skyte fra vanskelig posisjon. I stedet satte han opp Anders Konradsen, som enkelt kunne plassere inn 4-1-målet.

Perle fra Berget

Før andre omgang var halvspilt, gikk Norge opp i 5-1. Jo Inge Berget, som var involvert i alle tre mål i første omgang, fikk ballen rett i beina på 30 meters hold etter at Frankrikes keeper Ahamada hadde rotet seg bort i en kamp om ballen med utespillere fra begge lag ute ved 16-metersstreken.

Berget tittet opp, så et åpent mål, og løftet ballen i elegant bue over både keeper og forsvarere og i det gapende nettet.

- Vi hadde troen hele tiden. Vi kom inn i pausen der nede (i Le Havre) og tenkte: «fy faen, disse kan vi slå», så kom vi hit til Marienlyst og leder 3-0 etter 25 minutter. Vi pisser på Frankrike, og fy faen, det er deilig, sier Berget til TV 2.

Revansj

Med sju minutter igjen å spille, scoret Frankrike det som liknet et trøstemål signert Alexandre Lacazette.

Like etter ble målsscoreren utvist for å skalle til Harmeet Singh. Men Frankrike med ti mann hadde ikke planer om å gi seg, og tre og et halvt minutt før full tid reduserte Antoine Griezmann til 5-3.

Til tross for et visst trykk mot det norske målet, kom ikke 5-4-målet som ville sendt Frankrike til EM på bekostning av Norge.

Dermed er Norge klare for U21-sluttspill for første gang siden laget som tok bronse i 1998.

- Det er en fantastisk gjeng med fotballspillere vi har fått fram. Det snakkes om det store utland, og hvor gode de andre landene er. Dette er et fransk lag som i utgangspunktet skal være blant Europas beste, og her kommer det gutter fra Ulsteinvik, Vardø, Bodø og Hamar, og hvor de kommer fra alle sammen, og rett og slett knuser dem, sier landslagstrener Hansen.

- Jeg orker ikke tenke på Israel 2013 nå, men vi skal dit, og for et løft for norsk fotball! Det er en revansje, og det viser at den modellen vi har i Norge fungerer jævlig bra. Vi trenger ikke noen akademier vi sender sjuåringene våre til for å bli gode fotballspillere, avslutter han før han blir dratt med inn i jubelen i hjemmegarderoben av kaptein Stefan Strandberg.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

 • Sauebonden hadde rett til å skyte hunden Tønes

  Sauebonden hadde rett til å skyte hunden Tønes

  Kan sammenlignes med rovdyr som angriper mennesker og dyr, konkluderer politiet i Rogaland. (2633 innlegg) Les mer

 • Står i prestekåpa og ber til Allah

  Står i prestekåpa og ber til Allah

  - Det kan provosere konservative kristne. (1394 innlegg) Les mer

 • Fra arabisk vår, til mørk høst?

  Fra arabisk vår, til mørk høst?

  Enkelte islamofobe opptrer som nyttige idioter for grupper som ISIL. (1233 innlegg) Les mer

 • - 781 120 svensker stemte på Sverigedemokratene

  - 781 120 svensker stemte på Sverigedemokratene

  Den svenske avisa Expressen går i svart på avisforsiden. (1141 innlegg) Les mer

 • Tar inn like mange asylsøkere som de rødgrønne

  Tar inn like mange asylsøkere som de rødgrønne

  Ingen asylbrems med Frp ved makta. (1128 innlegg) Les mer

 • Herlig revansje for Manchester United: Herjet med QPR

  Herlig revansje for Manchester United: Herjet med QPR

  Di Maria glitret i Old Trafford-debuten. (1096 innlegg) Les mer

 • Kommentarfeltkommentar

  Kommentarfeltkommentar

  Eg fekk ei surrealistisk kjensle av å vere den som hadde opna opp for kaskadar av grums. (1032 innlegg) Les mer

 • Håper å finne nye hemmeligheter i Bibelen

  Håper å finne nye hemmeligheter i Bibelen

  En 1400 år gammel tekst kan kaste nytt lys over Det nye testamentet. (755 innlegg) Les mer