Perrys U21-gutter klare for EM-sluttspill etter målfest.

Tips oss 2400
SURREALISTISK: Landslagstrener Per Joar Hansen trodde knapt sine egne øyne da spillerne hans tidvis valset over Frankrike på Marienlyst. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

SURREALISTISK: Landslagstrener Per Joar Hansen trodde knapt sine egne øyne da spillerne hans tidvis valset over Frankrike på Marienlyst. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

NORSK ÅPNING: Harmeet Singh gir Norge 1-0 på straffe etter drøyt 12 spilte minutter. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX

NORSK ÅPNING: Harmeet Singh gir Norge 1-0 på straffe etter drøyt 12 spilte minutter. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX

SJOKKSTART: Det var spilt så vidt over 26 minutter da Thomas Rogne (i midten) gjorde 3-0 til Norge på Marienlyst. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX

SJOKKSTART: Det var spilt så vidt over 26 minutter da Thomas Rogne (i midten) gjorde 3-0 til Norge på Marienlyst. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX

Fotball EM-kvalifisering menn for U21-lag, omspill 2. kamp, tirsdag:

Norge — Frankrike, sammenlagt 5-3 (3-1), sammenlagt 5-4
Spilt på Marienlyst
2115 tilskuere
Mål: 1-0 Harmeet Singh (str. 13), 2-0 Håvard Nielsen (19), 3-0 Thomas Rogne (27), 3-1 Joshua Guilavogui (29), 4-1 Anders Konradsen (57), 5-1 Jo Inge Berget (66), 5-2 Alexandre Lacazette (84), 5-3 Antoine Griezmann (87).
Dommer: Paolo Valeri, Italia.
Gult kort: Chris Mavinga, Anthony Knockaert, Frankrike.
Rødt kort: Alexandre Lacazette (86), Frankrike.
 
Norge (4-3-3): Ørjan Håskjold Nyland — Omar Elabdellaoui, Thomas Rogne, Stefan Strandberg, Vegar Eggen Hedenstad — Anders Konradsen (Fredrik Semb Berge fra 90.) , Håvard Nordtveit, Harmeet Singh (Stefan Johansen fra 90.) — Jo Inge Berget, Marcus Pedersen, Håvard Nielsen.

Fakta om U21-sluttspillet i fotball neste år:

Arrangør: Israel
Tidsrom: 5. — 18. juni
Antall deltakere: Åtte nasjoner som deles i to puljer. De to beste i hver til semifinale.
Trekning: 28. november.
Deltakerland:
Israel (vertsnasjon)
England
Norge
Italia
Nederland
Russland
Spania
Tyskland
Aktuelt: Norge er med i EM for første gang siden 1998. Da fikk laget bronse.

(NTB)
DRAMMEN (Dagbladet): Norge U21 - Frankrike U21 5-3 , sammenlagt 5-4.

Norges U21-landslag er klare for EM-sluttspillet i Israel til sommeren etter å ha slått Frankrike sammenlagt over to playoffkamper.

- Surrealistisk! Helt sykt! Jeg har ikke ord!, er landslagstrener Per Joar Hansens umiddelbare reaksjon til TV 2.

De helblå franske talentene hadde sluppet inn to mål i løpet av åtte gruppespillkamper - begge i den siste kampen etter at gruppa var avgjort. I den første playoffkampen mot Norge i Le Havre holdt de også nullen og vant 1-0.

- Jeg måtte dobbeltsjekke (resultatet) på tavla, og det stemmer fortsatt. Vi spiller en fotball jeg ikke trodde var mulig vi skulle få til, og vi leder 3-0 etter 25 minutter. Altså: Det sier seg selv. Selv om de scorer, fortsetter vi å spille og vi setter to til, så blir det mer enn spennende på slutten. Vi var slitne, vi gikk på knærne. Jeg har ikke ord. Det er fantastisk, sier en lettere sjokkert og rørt «Perry».

- Det var ikke langt unna at jeg måtte klype meg i armen for å sjekke om jeg fortsatt sto ved siden av en benk i Drammen, men det var faktisk en realitet, fortsetter han.

I surt og kaldt høstregn på Marienlyst var det imidlertid bråslutt på den franske leken med motstanderne. Norge inviterte til målfest, og så ut til å knuse de franske gutta da det sto 5-1 like før slutt.

Frankrike kom skummelt nær med to seine scoringer, men Norge holdt unna og sikret EM-billettene. Midtstopper Thomas Rogne bedyrer at han som måtte være av nervøsistet først og fremst gjaldt dem foran TV-skjermen hjemme i Lommedalen:

- De la litt trykk på oss på slutten og scoret to lette mål på oss, men jeg var mer nervøs for fatter'n hjemme som har et dårlig hjerte, så jeg håper han lever fortsatt, sier Celtic-spilleren til TV 2.

God start

Norge startet forrykende på Marienlyst stadion, og det var ikke spilt fire minutter før Harmeet Singh kom til innlegg fra dødlinja til venstre i feltet.  Marcus Pedersen kom skliende inn sammen med en forsvarer ved bakerste stolpe. Alt stemte bortsett fra treffpunktet på ballen, som ble liggende igjen bak Pedersen.

Etter fem og et halvt minutt fikk Pedersen på nytt sjansen, men denne gangen bommet han regelrett på ballen, men fikk sendt den videre til Vegar Eggen Hedenstad, som skjøt i stolpen.

Frankrike var akkurat i ferd med å komme inn i kampen da Norge fikk straffespark etter drøye 11 minutter. En opplagt Jo Inge Berget ble lagt i bakken, og Harmeet Singh scoret via armene til keeper Ali Ahamada.

I 19. minutt økte Håvard Nielsen til 2-0 etter praktfullt forarbeid av Anders Konradsen og Jo Inge Berget, som serverte Nielsen ballen perfekt i feltet.

Sju minutter seinere skaffet Berget norsk frispark på høyrekanten. Hedenstad skrudde det inn bak det franske forsvaret, og ved bakerste stolpe kom Thomas Rogne og stanget ballen i mål.

- Det var rart, selvfølgelig. Alt fungerte. Vi fikk tre raske scoringer, og alt fløt. Da var det superartig å spille, sier Nielsen til TV 2.

Rask redusering

Frankrike slo tilbake nesten direkte etter det tredje norske målet, og Josuha Guilavogui plasserte ballen forbi Ørjan Håskjold Nyland i det norske målet.

Det siste kvarterer før pause var sjansefattig. Norge fikk store rom og muligheter til raske angrep, men det så ut som den første halvtimen hadde tæret på kreftene, og de offensive initiativene kom ikke like tett.

Frankrike fikk styre spillet i starten av andre omgang, og etter sju minutter var Alexandre Lacazette helt gjennom det norske forsvaret, men Håskjold reddet Norge med en glimrende beinparade.

Det så egentlig litt skummelt ut med patriotiske norske øyne, da Les Bleus spilte våre menn dypere og dypere i banen. Da kom kontringen. Tre norske spillere i stort tempo over hele banen, men en litt upresis ball Håvard Nordtveit så ut til å ødelegge sjansen. Men den suspenderte a-landslagsspilleren var klok nok til ikke å skyte fra vanskelig posisjon. I stedet satte han opp Anders Konradsen, som enkelt kunne plassere inn 4-1-målet.

Perle fra Berget

Før andre omgang var halvspilt, gikk Norge opp i 5-1. Jo Inge Berget, som var involvert i alle tre mål i første omgang, fikk ballen rett i beina på 30 meters hold etter at Frankrikes keeper Ahamada hadde rotet seg bort i en kamp om ballen med utespillere fra begge lag ute ved 16-metersstreken.

Berget tittet opp, så et åpent mål, og løftet ballen i elegant bue over både keeper og forsvarere og i det gapende nettet.

- Vi hadde troen hele tiden. Vi kom inn i pausen der nede (i Le Havre) og tenkte: «fy faen, disse kan vi slå», så kom vi hit til Marienlyst og leder 3-0 etter 25 minutter. Vi pisser på Frankrike, og fy faen, det er deilig, sier Berget til TV 2.

Revansj

Med sju minutter igjen å spille, scoret Frankrike det som liknet et trøstemål signert Alexandre Lacazette.

Like etter ble målsscoreren utvist for å skalle til Harmeet Singh. Men Frankrike med ti mann hadde ikke planer om å gi seg, og tre og et halvt minutt før full tid reduserte Antoine Griezmann til 5-3.

Til tross for et visst trykk mot det norske målet, kom ikke 5-4-målet som ville sendt Frankrike til EM på bekostning av Norge.

Dermed er Norge klare for U21-sluttspill for første gang siden laget som tok bronse i 1998.

- Det er en fantastisk gjeng med fotballspillere vi har fått fram. Det snakkes om det store utland, og hvor gode de andre landene er. Dette er et fransk lag som i utgangspunktet skal være blant Europas beste, og her kommer det gutter fra Ulsteinvik, Vardø, Bodø og Hamar, og hvor de kommer fra alle sammen, og rett og slett knuser dem, sier landslagstrener Hansen.

- Jeg orker ikke tenke på Israel 2013 nå, men vi skal dit, og for et løft for norsk fotball! Det er en revansje, og det viser at den modellen vi har i Norge fungerer jævlig bra. Vi trenger ikke noen akademier vi sender sjuåringene våre til for å bli gode fotballspillere, avslutter han før han blir dratt med inn i jubelen i hjemmegarderoben av kaptein Stefan Strandberg.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Islam var svøpen på Balkan

  Islam var svøpen på Balkan

  Å forstå Makedonias syn på flyktningstrømmen er en nødvendig betingelse for videre, politisk håndtering av flyktningene. (420 innlegg) Les mer

 • Et vemodig farvel

  Et vemodig farvel

  I dag er siste dagen med kommentarfelt på dagbladet.no. Her er en kommentarfeltmoderators bekjennelser, skriver Oda Rygh. (407 innlegg) Les mer

 • SP svekker landets trygghet

  SP svekker landets trygghet

  Senterpartiets forvridde fortellinger om at Norge klarer seg uten Europa er uansvarlig. (203 innlegg) Les mer

 • (179 innlegg) Les mer

 • FNs utsending tror menneskesmuglere gnir seg i hendene over Listhaugs politikk

  FNs utsending tror menneskesmuglere gnir seg i hendene over Listhaugs politikk

  FNs høykommissær for flyktninger sier regjeringen er i ferd med å bryte Norges internasjonale forpliktelser. (142 innlegg) Les mer

 • På gyngende grunn

  På gyngende grunn

  Det kan hende Sylvi Listhaug møter motstand, fordi politikken rett og slett er feil medisin, skriver Marie Simonsen. (134 innlegg) Les mer

 • Frykter at økt press og farligere innsatte vil «knekke ryggene» på fengselsansatte

  Frykter at økt press og farligere innsatte vil «knekke ryggene» på fengselsansatte

  Markant økning i episoder med spytting, angrep med kniv, slag og kvelertak mot betjenter, sier foreningsleder. (69 innlegg) Les mer

 • Kvalme før reisens slutt

  Kvalme før reisens slutt

  Favorittene Donald Trump og Hillary Clinton er sjumilssteg nærmere å bli sine partiers presidentkandidater. Samtidig er begge fortsatt usedvanlig upopulære. (55 innlegg) Les mer