SOS Rasisme-avhopper banket opp på bibliotek i Oslo. Tre personer innbrakt for legemsbeskadigelse.

Tips oss 2400
HOPPET AV: Mikkel Frostad (21) og Kim Kopperud (21) ( t.h.) hoppet av SOS Rasisme og Tjen Folket i sommer. I høst viste de Dagbladet hvor i Nordmarka de dumpet pc-er og permer regnskap og annet sensitivt materiale i sommer, da politiet kom for å ransake lokalene til SOS Rasisme i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.

HOPPET AV: Mikkel Frostad (21) og Kim Kopperud (21) ( t.h.) hoppet av SOS Rasisme og Tjen Folket i sommer. I høst viste de Dagbladet hvor i Nordmarka de dumpet pc-er og permer regnskap og annet sensitivt materiale i sommer, da politiet kom for å ransake lokalene til SOS Rasisme i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.

SLÅSSKAMP PÅ BIBLIOTEKET: SOS Rasisme og Tjen Folket-avhopper Bård Frantzen ble i går kveld banket opp på Deichmanske bibliotek i Oslo sentrum. Foto: Privat

SLÅSSKAMP PÅ BIBLIOTEKET: SOS Rasisme og Tjen Folket-avhopper Bård Frantzen ble i går kveld banket opp på Deichmanske bibliotek i Oslo sentrum. Foto: Privat

FØLG SAKEN:

• Dagbladet avslørte i 2010 oppblåste medlemstall og fiktive identiteter i SOS Rasismes medlemsregister.

• SOS Rasisme har investert i flere eiendommer med penger bevilget til antirasistisk arbeid.

• SOS Rasisme kreves nå for over 19 millioner kroner totalt fra ulike støttegivere.

• SOS Rasisme mener de ikke har bedrevet medlemsjuks, og at investeringene ikke var i strid med regelverket.

• Dagbladet har avslørt og dokumentert hvordan medlemmer av det kommunistiske partiet Tjen Folket innehar flertallet av de høyest lønnede og viktigste posisjonene i organisasjonen.

• Dagbladet har også avslørt hvordan sentrale personer i SOS Rasisme har hentet ut store pengesummer i form av godtgjørelser som er i strid med skatteforskriften og til private ferier.

• 29 februar 2012 ble «Nye SOS Rasisme» opprettet, med de samme krefter bak som i gamle SOS Rasisme.

• August 2012: Talspersonen for Nye SOS Rasisme trekker seg i protest mot innblanding fra Tjen Folket i organisasjonens drift.

  Se større kart Schous plass

  (Dagbladet): Fire avhoppere fra organisasjonene SOS Rasisme og Tjen Folket var samlet i et møterom på Deichmanske bibliotek på Grünerløkka i Oslo i går kveld, da flere medlemmer av kommunistpartiet Tjen Folket skal ha ankommet lokalet i 19-tida.

  I løpet av kort tid startet et blodig slagsmål som førte til at flere politibiler og ambulanse rykket ut til biblioteket.

  Det er uenighet mellom partene om hva som faktisk skjedde, og hvem av som gjorde hva under slagsmålet.

  Tre arrestert

  - Flere personer ble kjørt til legevakta. Tre er arrestert og siktet for legemelisbeskadigelse og politiet har foretatt ytterligere avhør, sier operasjonsleder Even Jørstad til Dagbladet.

  Har du bilder eller informasjon om hendelsen? Send en epost til eff@dagbladet.no.

  De tre siktede er 19, 23 og 34 år gamle. Alle blir sittende i varetekt over natta og avhøres fredag.

  - Den ene grupperingen bestod av personer fra Tjen Folket, sier operasjonsleder Andre Kråkenes til Dagbladet.

  Organisasjonen bekrefter også i en uttalelse at flere unge aktivister var med i slåsskampen. Historiene om hvordan det hele startet er vidt forskjellige.

  - Sparket i ansiktet

  Blant avhopperne fra SOS Rasisme og Tjen Folket var Bård Frantzen (34), Kim Kopperud (19) og Mikkel Frostad (21). Det siste året har alle stått fram i Dagbladet og fortalt om økonomisk kriminalitet og medlemsjuks i SOS Rasisme.

  De tre forteller at de ventet på et profilert nåværende Tjen Folket-aktivist og tillitsvalgt i SOS Rasisme som aldri dukket opp. Istedet skal de ha blitt angrepet av de fire uanmeldte personene som ankom lokalet.

  - Flere menn angrep Bård, blant annet med en paraply. To av dem fikk ham deretter ned i en sofa inne på biblioteket, mens den tredje tok fart og sparket ham hardt i ansiktet, sier tidligere tillitsvalgt i SOS Rasisme, Kim Kopperud til Dagbladet.

  Kutt i panna

  - Vi hadde aldri trodd at det skulle ta denne vendingen. De er en liten sekt, som er villig til å gjøre hva som helst for å slå ned på folk som melder seg ut av organisasjonen, hevder Kopperud.

  Frantzen fikk et kraftig kutt i panna og sprukket leppe i slagsmålet.

  - De slo meg i ansiktet, og i panna med det tjukke håndtaket på en paraply. De må ha visst om møtet, og kom inn og kastet ting på oss, sier Frantzen til Dagbladet.

  Skylder på Frantzen

  De to sidene i slagsmålet har vidt forskjellige beskrivelser av forløpet.

  Tjen Folket skriver i en uttalelse at det var Frantzen selv som startet slagsmålet og at «i denne situasjonen måtte de unge aktivistene ty til nødverge». De hevder også at Frantzen kom med en rekke trusler.

  To andre personer ble ifølge Dagbladets reporter på stedet også ført ut av biblioteket og inn i ventende politibiler. De to og hadde også synlige skader som følge av slagsmålet.

  Ifølge Kopperud er personene som havnet i slåsskamp torsdag kveld tidligere omgangsvenner, men at tiden etter bruddet flere enkelte gjorde med SOS Rasisme og Tjen Folket har vært preget av trusler om represalier.

  Ville ekskludere medlem

  Kopperud mener angrepet også skyldes at han og de andre tilstede ville suspendere Tjen Folket-medlemmet de ventet på i bibliotekets møterom fra organisasjonen de driver selv, Indiasolidaritet.

  Dagbladet har tatt kontakt med en rekke personer i ledelsen i Tjen Folket og SOS Rasisme for å få deres oppfatning av saken, men uten å få svar.

  Flere har avvist å kommentere saken


  Dagbladet har fått opplyst navn på alle som skal ha vært tilstede og blitt innbrakt av politiet i går kveld, men disse besvarte ikke Dagbladets henvendelser i går kveld.

  Dømt

  Tirsdag ble SOS Rasisme dømt for medlemsjuks i Haugaland tingrett, for andre gang. Organisasjonen er også under politietterforskning for bedrageri.

  SOS Rasisme har nektet for å ha brutt loven og har kalt etterforskningen og kravene om tilbakebetaling av støtte for en «heksejakt».

  Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

  RAPPORTER INN HER
  Lik Dagbladet på Facebook.