Krimjournalist Nina Johnsrud i Dagsavisen er tildelt Stiftelsen Fritt Ords Honnør for modig journalistikk.

Tips oss 2400

Truslene om Nina Johnsrud

• Krimjournalist Nina Johnsrud i Dagsavisen er en av to journalister som Ubaydullah Hussain (27) er siktet for å ha truet per epost.

• Bakgrunnen var en artikkel hun hadde skrevet i Dagsavisen om at norske islamister tar jegerprøven primært for å få tilgang på våpen.

• Dette skrev Hussain i eposten til Johnsrud: «Artikkelen er mottatt av både kjente og ukjente brødre, og den er IKKE godt mottatt. At du har snoket i folks privatliv, har satt sinnene i kok, og du må ikke bli overrasket dersom noe eller noen dukker opp i privatlivet ditt også! Med ord eller handlinger, det vet ikke jeg! Dette er ikke en trussel, kun nyttig informasjon til ditt eget beste. Ubaydullah Hussain».

• Johnsen ble også truet i 2006, høyst sannsynlig på grunn av sitt virke som journalist. Den gang ble huset hennes skutt mot om natta, mens hun og hennes da åtte år gamle sønn befant seg få meter unna i et telt i hagen. Islamisten Arfan Bhatti, som også er tilknyttet profetens Ummah, ble siktet for forholdet, men siktelsen ble frafalt året etter. Saken er ikke oppklart.

(NTB)

Johnsrud ble tidligere denne måneden truet etter å ha avslørt at ekstreme islamister tar jegerprøven for å skaffe seg våpen på lovlig vis. Lederen av den islamistiske gruppa Profetens Ummah er varetektsfengslet og siktet for trusler mot henne og en annen journalist, i tillegg til andre forhold.

- Her må Presse-Norge stå samlet mot destruktive krefter som misbruker ytringsfriheten til å true journalister til taushet - og med det truer pressefriheten, sa Johnsrud til Dagbladet i et større intervju 26. oktober.

«Johnsruds uredde håndtering av denne type trusler mot ytrings- og pressefriheten fortjener respekt og anerkjennelse», skriver Stiftelsen Fritt Ord i sin begrunnelse.

Skudd gjennom vindu

Johnsrud har også tidligere vært alvorlig truet i forbindelse med dekning av større kriminalsaker. I 2006 ble det avfyrt fire skudd mot Johnsruds bolig. Aftenposten skrev at hendelsen kunne være «tidenes mest alvorlige angrep på en journalist i Norge». Arfan Bhatti ble siktet for det forholdet, men aldri dømt. Saken ble ikke oppklart.

I et intervju med Nettavisen sier Johnsrud at hun håper flere blir med på å belyse det ekstreme muslimske miljøet i Norge.

- PST har definert dette som den største terrorfaren i Norge. Dette er en bitte liten, ekstrem gruppe muslimer som ikke har noen med vanlige muslimer å gjøre. Jeg mener likevel at muslimske ledere i Norge tydeligere burde ta avstand fra det Profeten Ummah står for, sier Johnsrud, og legger til at heller ikke norske politikere er flinke nok til å snakke ut mot denne gruppen.

Norsk Journalistlag gjennomførte i sommer en undersøkelse blant alle norske journalister som viste at 20 prosent er blitt utsatt for trusler de siste fem årene. Undersøkelsen viser at krimjournalister er spesielt utsatt, 6 av 10 svarer at de har mottatt trusler i denne perioden.

Ytringsfrihet

Nina Johnsrud er utdannet ved Universitetet i Oslo og Norsk Journalisthøgskole. Hun har i en årrekke arbeidet i Dagsavisen, i tillegg til avisene Lindesnes, Bergens Arbeiderblad, VG, Østlandets Blad og Klassekampen. Johnsrud har undervist ved Norsk Journalisthøgskole, og var i 1990 en av initiativtakerne til Stiftelsen for Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP).

Stiftelsen Fritt Ord arbeider for å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge

Prisen Fritt Ords Honnør er en påskjønnelse som deles ut for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Honnøren tildeles ikke årlig, men når noen fortjener den, skriver stiftelsen på sin hjemmeside.

Stiftelsens høyeste utmerkelse Fritt Ords Pris gikk tidligere i år til Sara Azmeh Rasmussen.

(NTB)

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Arbeidsliv på Facebook.