Enkle tiltak minsker faren for å få de fryktede virusene.

Tips oss 2400
KORTE INTERVALLER: Når omgangssyken er på sitt verste, er det nesten ingen vits i å bevege seg ut fra badet mellom kulene. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

KORTE INTERVALLER: Når omgangssyken er på sitt verste, er det nesten ingen vits i å bevege seg ut fra badet mellom kulene. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

KVALMEN KOMMER: Omgangssyke starter ofte med svimmelhet og en guffen følelse av at noe er galt i mageregionen. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

KVALMEN KOMMER: Omgangssyke starter ofte med svimmelhet og en guffen følelse av at noe er galt i mageregionen. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Hold barnet hjemme i 48 timer

Folkehelseinstituttet anbefaler at barn med akutt diaré (her hører norovirus med) ikke bør vende tilbake til barnehagen før 48 timer etter at de er blitt symptomfrie.

- Rådet er gitt for å minske risikoen for at barnet skal smitte andre i barnehagen. Noroviruset kan skilles ut i avføringen en stund etter opphør av symptomer og infeksjonsdosen er veldig lav. Målet er å redusere kontakten med barn som er i den mest smittsomme fasen, sier Heidi Lange.

Slik får du helt rene hender

 • Vask hendene med såpe og vann før du bruker Antibac: Ta av deg ringer og fordel såpen på hele håndflaten - gni godt inn, spesielt rundt fingrene.
 • Etter minst 30 sekunder skylles såpen vekk med lunkent vann før du tørker med papirhåndkle.Bruk papiret til å stenge kranen til slutt.
 • Bruk eventuelt deretter nok infeksjonsmiddel til at hendene blir våte, ca. to-tre ml.
 • Gni hendene sammen inntil huden blir tørr igjen. Dette bør ta minimum 15 sekunder.

Kilde: Apotek1

7 tegn på at du kan ha omgangssyke

 • Kvalme
 • Oppkast
 • Diaré
 • Magesmerter
 • Muskelverk
 • Feber
 • Føler deg uvel

Kilde: Folkehelseinstituttet

Den er her. Sykdommen som bokstavelig talt går på omgang i familier, skoler og barnehager. Viruset som kan få både barn og voksne til å flytte inn på badet et helt døgn i strekk.

Det er bare to måter å slippe unna på: Vaksine mot rotavirus og omhyggelig håndhygiene.

Vrimler av virus i avføring

Noroviruset er den vanligste årsaken til smittsom magetarmsykdom. Dette viruset står for minst 50 prosent av alle utbrudd av magetarminfeksjon på verdensbasis.

Utbrudd av norovirus oppstår som regel om vinteren i Norge.

I ett eneste gram avføring fra en person med omgangssyke kan det være en milliard virus. Hvis du får i deg et sted mellom 10 og 100 av dem, er det nok til at du blir syk.

Kroppen vil tømme ut alt

- Noe av det som gjør omgangssyken så ubehagelig, er kroppens innstendige forsøk på å tømme ut absolutt alt som finnes på innsiden. Viruset stimulerer antagelig oppkastsenteret og gir kvalme og oppkast. Diaré oppstår fordi tarmepitelet ødelegges av viruset, forklarer seniorrådgiver Heidi Lange i Folkehelseinstituttet til Foreldre & Barn.

Tarmepitelet er et organ som tar opp næringsstoffer fra tarmen og sender det ut i blodet.

Vaksine mot rotavirus via fastlegen

Mens det nå er vaksine tilgjengelig mot rotavirus, lar en vaksine mot norovirus vente på seg.

- Rotavirus er en annen type sykdom, det er årsaken til omtrent to tredeler av sykehusinnleggelser på grunn av omgangssyke hos barn under fem år, forteller overlege Synne Sandbu ved avdelingen for vaksine ved Folkehelseinstituttet.

Rotavirus kan gi alvorlig sykdom

- Små barn blir svært syke av rotavirusinfeksjon, og den første infeksjonen gir kraftigst sykdom. Store mengder oppkast og diaré kan føre til at barnet blir uttørket, sier Sandbu til Foreldre & Barn.

Vaksine mot viruset kan du få hos fastlegen din. Den gir 75-85 prosent beskyttelse mot rotavirussykdom, og 95-100 prosent beskyttelse mot alvorlig rotavirussykdom som fører til sykehusinnleggelse.

Noroviruset slår ut flest

Rotaviruset slår ut mange, men er ikke like utbredt som det mye omtalte noroviruset, ifølge Karin Rønning, overlege ved avdeling for infeksjonsovervåking hos Folkehelseinstituttet.

- Noroviruset lager store utbrudd hvert år, og slår ut stort - for eksempel i barnehager og sykehusavdelinger og på cruiseskip. Dette er et mer komplisert virus som smitter på mange ulike måter. Det er derfor vanskeligere å utvikle en god vaksine mot noroviruset, sier overlegen til Foreldre & Barn.

Ikke alle kaster opp

De vanligste symptomene ved norovirusinfeksjon er kvalme, oppkast og diaré, og omgangssyken varer som oftest i alt fra ett til tre døgn.

Men ikke alle blir like syke.

- Noen kan bare ha litt feber, litt vondt i magen, hodepine og vondt i kroppen, sier Heidi Lange.

- Viruset er svært smittsomt, og det skal lite virus til for å bli syk, understreker hun.

Alt du tar på kan være infisert

Norovirus skilles ut i avføringen og smitter via forurensede hender og inn i munnen. Smitte mellom personer er bare én av smitteveiene for viruset.

Det kan også smitte via matvarer, eller vann som er forurenset med avføring. Også overflater som dørhåndtak, stolrygger, armlener, tastaturer og betalingsterminaler kan gi deg smitte.

Dessverre hjelper det lite om du vasker hendene dine grundig på et offentlig toalett hvis den forrige brukeren var mer slepphendt med håndvasken. Da kan du få virus på hendene via dørhåndtaket på vei ut.

Puster inn svevende virusdråper

Viruset kan også smitte fra person til person ved nærdråpesmitte, det vil si ved oppkast. Da kan det kan ligge igjen fine dråper i lufta som du kan puste inn.

- Nærdråpe- og kontaktsmitte er trolig de vanligste smittemåtene ved utbrudd i institusjoner og i husstander, forteller Heidi Lange.

Vask hendene, desinfeksjonsmiddel er ikke nok

Nyere forskning viser at bruk av alkoholbasert desinfeksjon ikke virker godt nok mot norovirus. Derfor anbefaler Folkehelseinstituttet nå god, gammeldags håndvask med såpe og vann for å forebygge smitte.

- Med god håndhygiene menes hyppig håndvask med såpe og rennende vann. Det er spesielt viktig for å fjerne norovirus fra hendene, forklarer Lange.

Dør av Klorin

Norovirus dør av kloring, derfor er det viktig med rengjøring av dørhåndtak og andre mye brukte overflater.

- Tilsølte overflater dekkes og tørkes opp, gjerne med oppsugingspapir. Av de vanligst brukte rengjøringsmidler i hjemmet, kan Klorin brukes. Følg brukskonsentrasjonen som står på flaska - én dl Klorin i fem liter vann - men se etter om overflaten tåler klor. Dersom toalett, dørhåndtak, vask og andre berøringspunkter er tilsølt, kan de også tørkes over med samme blanding, forklarer Lange.

Vask på minst 60 grader

Siden norovirus også overlever frysing og inntørking, og attpåtil tåler temperaturer opp mot 60 grader, er det svært viktig å vaske sengetøy på minst 60 grader dersom det er kommet oppkast på det - med én gang sykdommen er over.

- Du bør i tillegg unngå å stappe vaskemaskinen full hvis sengetøyet har mye flekker etter oppkast. Det er viktig at det kommer vann og vaskemiddel til alle steder. Vask heller to maskiner enn å overfylle én vask, forklarer leder for forbrukerservice i Lilleborg og ekspert på Plusstid.no, Malin Skaar.

- Jeg anbefaler også å skylle av det verste av oppkastet før tøyet legges i maskinen.

Vask ulltøy to ganger

Det kan virke som om ulltøy og annet som ikke tåler kokevasking i maskinen, ikke blir skikkelig rent hvis man vasker det på ullprogram.

- Ull må vaskes på ullprogram og med ullsåpe for å beholde plaggets viktige egenskaper, mener Skaar og har et par gode råd hvis barnet har kastet opp på ullbodyen eller på et ullteppe:

- Hvis du kan velge 30 eller 40 grader på ullprogram, så velg 40 grader. Skyll også ullplagget i lunkent vann før du tar det i maskinen.

- Det er mulig ullplaggene må få seg en ekstra runde i maskinen dersom du ikke er fornøyd med resultatet, men hold deg til maks 40 grader på ullprogram med ullsåpe, anbefaler Malin Skaar.

Kosebamsen kan også være smittet

Når sykdomsperioden er over, kan det være lurt å foreta enda et par rengjøringstiltak.

- Vask over plastleker med fuktig klut eller våtservietter. Kosebamser kan stort sett vaskes i maskin, men prøv deg fram med et skånsomt program. Det kan også være smart å rense vaskemaskinen etter vask av klær og sengetøy etter omgangssyke. Hell vaskemaskinrens i kammeret og sett på 90-95 grader på tom maskin, sier Skaar til Foreldre & Barn.

Les også:
17 grunner til at barn kaster opp
Disse sykdommene skal barnet ditt igjennom i vinter
Klesvask sprer bakterier
Syke barn bør drikke Cola


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Ruspolitikk på repeat

  Ruspolitikk på repeat

  Det norske forbudet hindrer ikke folk fra å få tak i rus, men tar livet av narkomane. (720 innlegg) Les mer

 • Fy skam, NRK!

  Fy skam, NRK!

  Dette var kynisk og råttent. (541 innlegg) Les mer

 • Uforutsigbar nabo i 15 år

  Uforutsigbar nabo i 15 år

  Håpet var at han skulle stabilisere Russland. (400 innlegg) Les mer

 • Det er dine unger, det er vår planet

  Det er dine unger, det er vår planet

  Klimaendringene kommer til å gjøre livet vanskeligere for barna dine. Det er på tide at vi voksne tar det personlig (349 innlegg) Les mer

 • «Tast 0 for helbredelse»

  «Tast 0 for helbredelse»

  Jo oftere du ringer (for 14 kroner per minutt), jo større er sjansen for å bli frisk. (237 innlegg) Les mer

 • Strengt om statsborgere

  Strengt om statsborgere

  Straffen må være knyttet til konkrete handlinger. (159 innlegg) Les mer

 • Regjeringens definisjoner av radikalisering gjør oss alle til voldelige ekstremister

  Regjeringens definisjoner av radikalisering gjør oss alle til voldelige ekstremister

  Å ta i bruk begrepet "radikal" innebærer ikke på noen måte at det må omfatte vilje til eller ønske om å bruke vold (158 innlegg) Les mer

 • Når religionene kolliderer

  Når religionene kolliderer

  Terrorisme: Religiøst fundamentert vold og forfølgelse øker over hele verden og Norge er ikke skjermet fra denne utviklingen. (156 innlegg) Les mer