Brimi gir deg oppskriften.

Tips oss 2400
KRUMKAKER: Eller skryller, som de kalles i Ottadalen, er alltid på plass i kakeboksen hos familien Brimi før jul. Foto: METTE MØLLER

KRUMKAKER: Eller skryller, som de kalles i Ottadalen, er alltid på plass i kakeboksen hos familien Brimi før jul. Foto: METTE MØLLER

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER

Det er mye mer stas å by fram noe du har laget sjøl, enn industriproduserte kjøpekaker.
Arne Brimi

ENDELIG FREDAG!

Denne artikkelen er fra Dagbladet Endelig Fredag.

Vi ønsker deg ei god helg!

DAGBLADETS JULEØLTEST

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

Det er ikke nødvendig med sju slag i kakeboksen, men Arne Brimi synes egentlig alle familier bør ha noen hjemmebakte kaker i huset til jul.

De gode gamle oppskriftene er fine ting å ta fram.

- Lukten av småkaker er like viktig for meg som ribbelukt på julekvelden, sier Arne Brimi.

Kona baker julekakene

Hjemme hos familien Brimi er det stort sett kona Unni som baker julekakene, og det kan gjerne bli flere enn sju slag også.

Krumkaker, eller «skryller» som det heter i Ottadalen, er alltid på plass i kakeboksen før jul. Brimi liker også godt både goro, avletter og ei god kransekake.

- Det er en flott tradisjon å ha småkaker i huset til jul, og det er også mye mer stas å by fram noe du har laget sjøl enn industriproduserte kjøpekaker, mener kokken.

Skal du først kjøpe julekaker, oppfordrer han til å støtte opp om lokale bakere og bakeriutsalg som holder juletradisjonene i hevd.

Tradisjonsbakst er ettertraktet

I Ottadalen står tradisjonsmaten sterkt, og de som virkelig kan lage tradisjonsbakst, er ettertraktet. De baker og leverer gjerne til mange av innbyggerne i bygda.

Men mye er også fullt mulig å bake hjemme, selv om man både har liten tid og lite bakekunnskap.

Aller enklest er nok de gode «brune pinnene», som Brimi mener er perfekte å dyppe i en sterk julekaffe, eller nyte sammen med et glass søt dessertvin.

Brune pinner

- Brune pinner er lette å lykkes med, og det lukter godt av kanel og jul i huset når du baker. Jeg må alltid ha brune pinner i kakeboksen i førjulstida, sier Brimi.

Han anbefaler folk å finne sin egen spesialitet, enkel eller litt mer komplisert. Det viktigste er å bake selv.

- For noen blir det ikke jul før de riktige slaga er innom dørstokken. Jeg kjenner noen som har 30 slag hjemme! Det er fint at det finnes slike hjem også, mener Arne Brimi.

BRUNE PINNER



Dette er kjempegode julekaker, og er av de slagene som er mest lettvint å bake. Det lukter jul og kanel i huset når du baker disse søte småkakene.

Du trenger:
200 g smør
200 g sukker
1 ss lys sirup
1/2 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
300 g hvetemel

Til dryss:
1 egg
Noen mandler
Litt sukker

Slik gjør du:
1. Rør smør og sukker godt sammen, og bland inn sirup og det tørre.

2. Del deigen i seks emner, trill den ut til pølser og trykk til flate stenger på ei plate med bakepapir. Stengene skal være ca. 4 cm brede.

3. Pensle med egg, og strø over hakkede mandler og litt sukker. Stek på 170 grader i 10-12 minutter på midterste rille.

4. Skjær stengene på skrå mens de er varme, og avkjøl på rist.

GODE KRUMKAKER



For mange blir det ikke jul uten skikkelige krumkaker på kaffebordet. Denne gode varianten kalles «skrylle» i Ottadalen, og blir laget med kremfløte.

Du trenger:
1/2 l kremfløte
4 ss sukker
4 dl hvetemel
1 ss vaniljesukker

Slik gjør du:
1. Pisk fløten til krem. Rør sukker, hvetemel og vaniljesukker inn i kremen.

2. Stek kakene gyllenbrune i et krumkakejern. Pass på at kakene ikke blir for tykke.

3. Form krumkakene til kremmerhus mens de er varme. Fylt med en god bærkrem er disse krumkakene en nydelig dessert.

GORO



En nydelig klassiker som hører med i julekakeboksen. Ønsker du litt mer smak, så tilsett litt søt vin og revet sitronskall.

Du trenger:
2 egg
175 g sukker
2 1/2 dl kremfløte
1/2 ts kardemomme
500 g smør
1 1/2 dl potetmel
600 g hvetemel

Slik gjør du:
1. Pisk eggedosis av egg og sukker. Pisk fløten stiv. Smelt smøret, og avkjøl.

2. Vend sammen alle ingrediensene. Vær forsiktig med hvetemelet, deigen skal være ganske bløt. Sett deigen kaldt over natta.

3. Kjevle deigen så tynt du klarer. Skjær ut firkanter som passer til jernet. Varm gorojernet, og stek en prøvekake først.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt
Tusen takk for at du ønsker å delta i vårt kommentarfelt.
Vi holder imidlertid nå stengt. Dette gjør vi for at moderatorene våre skal kunne ha raskere responstid i debattfeltenes åpningstid.
Åpningstiden er hverdager fra 10:00 til 20:00.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør