Brimi gir deg oppskriften.

Tips oss 2400
KRUMKAKER: Eller skryller, som de kalles i Ottadalen, er alltid på plass i kakeboksen hos familien Brimi før jul. Foto: METTE MØLLER

KRUMKAKER: Eller skryller, som de kalles i Ottadalen, er alltid på plass i kakeboksen hos familien Brimi før jul. Foto: METTE MØLLER

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER

Det er mye mer stas å by fram noe du har laget sjøl, enn industriproduserte kjøpekaker.
Arne Brimi

ENDELIG FREDAG!

Denne artikkelen er fra Dagbladet Endelig Fredag.

Vi ønsker deg ei god helg!

DAGBLADETS JULEØLTEST

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

Det er ikke nødvendig med sju slag i kakeboksen, men Arne Brimi synes egentlig alle familier bør ha noen hjemmebakte kaker i huset til jul.

De gode gamle oppskriftene er fine ting å ta fram.

- Lukten av småkaker er like viktig for meg som ribbelukt på julekvelden, sier Arne Brimi.

Kona baker julekakene

Hjemme hos familien Brimi er det stort sett kona Unni som baker julekakene, og det kan gjerne bli flere enn sju slag også.

Krumkaker, eller «skryller» som det heter i Ottadalen, er alltid på plass i kakeboksen før jul. Brimi liker også godt både goro, avletter og ei god kransekake.

- Det er en flott tradisjon å ha småkaker i huset til jul, og det er også mye mer stas å by fram noe du har laget sjøl enn industriproduserte kjøpekaker, mener kokken.

Skal du først kjøpe julekaker, oppfordrer han til å støtte opp om lokale bakere og bakeriutsalg som holder juletradisjonene i hevd.

Tradisjonsbakst er ettertraktet

I Ottadalen står tradisjonsmaten sterkt, og de som virkelig kan lage tradisjonsbakst, er ettertraktet. De baker og leverer gjerne til mange av innbyggerne i bygda.

Men mye er også fullt mulig å bake hjemme, selv om man både har liten tid og lite bakekunnskap.

Aller enklest er nok de gode «brune pinnene», som Brimi mener er perfekte å dyppe i en sterk julekaffe, eller nyte sammen med et glass søt dessertvin.

Brune pinner

- Brune pinner er lette å lykkes med, og det lukter godt av kanel og jul i huset når du baker. Jeg må alltid ha brune pinner i kakeboksen i førjulstida, sier Brimi.

Han anbefaler folk å finne sin egen spesialitet, enkel eller litt mer komplisert. Det viktigste er å bake selv.

- For noen blir det ikke jul før de riktige slaga er innom dørstokken. Jeg kjenner noen som har 30 slag hjemme! Det er fint at det finnes slike hjem også, mener Arne Brimi.

BRUNE PINNER



Dette er kjempegode julekaker, og er av de slagene som er mest lettvint å bake. Det lukter jul og kanel i huset når du baker disse søte småkakene.

Du trenger:
200 g smør
200 g sukker
1 ss lys sirup
1/2 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
300 g hvetemel

Til dryss:
1 egg
Noen mandler
Litt sukker

Slik gjør du:
1. Rør smør og sukker godt sammen, og bland inn sirup og det tørre.

2. Del deigen i seks emner, trill den ut til pølser og trykk til flate stenger på ei plate med bakepapir. Stengene skal være ca. 4 cm brede.

3. Pensle med egg, og strø over hakkede mandler og litt sukker. Stek på 170 grader i 10-12 minutter på midterste rille.

4. Skjær stengene på skrå mens de er varme, og avkjøl på rist.

GODE KRUMKAKER



For mange blir det ikke jul uten skikkelige krumkaker på kaffebordet. Denne gode varianten kalles «skrylle» i Ottadalen, og blir laget med kremfløte.

Du trenger:
1/2 l kremfløte
4 ss sukker
4 dl hvetemel
1 ss vaniljesukker

Slik gjør du:
1. Pisk fløten til krem. Rør sukker, hvetemel og vaniljesukker inn i kremen.

2. Stek kakene gyllenbrune i et krumkakejern. Pass på at kakene ikke blir for tykke.

3. Form krumkakene til kremmerhus mens de er varme. Fylt med en god bærkrem er disse krumkakene en nydelig dessert.

GORO



En nydelig klassiker som hører med i julekakeboksen. Ønsker du litt mer smak, så tilsett litt søt vin og revet sitronskall.

Du trenger:
2 egg
175 g sukker
2 1/2 dl kremfløte
1/2 ts kardemomme
500 g smør
1 1/2 dl potetmel
600 g hvetemel

Slik gjør du:
1. Pisk eggedosis av egg og sukker. Pisk fløten stiv. Smelt smøret, og avkjøl.

2. Vend sammen alle ingrediensene. Vær forsiktig med hvetemelet, deigen skal være ganske bløt. Sett deigen kaldt over natta.

3. Kjevle deigen så tynt du klarer. Skjær ut firkanter som passer til jernet. Varm gorojernet, og stek en prøvekake først.
Lik Dagbladet Mat på Facebook.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

  • Gutten på stranda og plastsoldatene

    Gutten på stranda og plastsoldatene

    Plutselig kan et helt vanlig menneske som aldri har gjort noen andre noe vondt skrive på Facebook at en død flyktning er en god flyktning. (735 innlegg) Les mer

  • Fjordman svarer på kritikken

    Fjordman svarer på kritikken

    Når man har tatt så grunnleggende feil over så lang tid, burde man lytte litt mer til sine kritikere. (716 innlegg) Les mer

  • Dramatisk familiefelle

    Dramatisk familiefelle

    Dagbladet mener: Stortinget bør stoppe dette. (552 innlegg) Les mer

  • (528 innlegg) Les mer

  • Drivhus for ekstremisme

    Drivhus for ekstremisme

    Vi har mye å takke Libanon for. Landet ligger som en demning vendt mot Middelhavet som holder flyktningene på plass i «nærområdet». Men hva hvis krigen i Syria bare fortsetter og demningen brister? spør John Arne Markussen. (498 innlegg) Les mer

  • Tull med voldtektstall

    Tull med voldtektstall

    Hvorfor er det så viktig å «pakke inn» hvem som voldtar mest? Og peke på alt annet enn kultur og holdninger? (468 innlegg) Les mer

  • «Ti av ni» blir lurt av statistikk

    «Ti av ni» blir lurt av statistikk

    De fleste asylsøkerne er unge, enslige, lavt utdannede menn. (420 innlegg) Les mer

  • Politiet setter foten ned: Odins soldater får ikke patruljere i Vestfold

    Politiet setter foten ned: Odins soldater får ikke patruljere i Vestfold

    - Det er ulovlig for andre å ta på seg ordensoppgaver. (359 innlegg) Les mer