Antirasistisk senter mener rasisme og hets av samer er en samfunnsutfordring som ingen har tort snakke om før nå.

Tips oss 2400
EN SAMFUNNSUTFORDRING: Leder for Antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli, mener Nystad har banet vei for at flere tør fortelle om samehets. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

EN SAMFUNNSUTFORDRING: Leder for Antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli, mener Nystad har banet vei for at flere tør fortelle om samehets. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

HETSET: 23-åringen var utenfor et utested i Trondheim da en guttegjeng forsøkte å tenne på henne og hetset henne fordi hun var same.

NYTTÅRSTALE: Statsminister Jens Stoltenberg hyllet 23 år gamle Eli Anne Nystad i sin nyttårstale.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

NYTTÅRSTALE: Statsminister Jens Stoltenberg hyllet 23 år gamle Eli Anne Nystad i sin nyttårstale. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

(Dagbladet): I oktober sto Eli Anne Nystad (23) offentlig fram og fortalte at hun var blitt utsatt for rasisme fordi hun var same.

I sin nyttårstale roste statsminister Jens Stoltenberg 23-åringen for at hun torde stå opp mot mobbing.

I dag hevder mannen som er dømt for å ha tent på Nystads jakke overfor Adresseavisen at Nystad kom med rasistiske tilrop til ham.

- Vi var ikke til stede der, bare de som var det veit hva som faktisk skjedde. Mannen er dømt for påtenningen, og politiet kan ikke stadfeste at det har foregått hatkriminalitet. Det betyr ikke at det ikke skjedde, sier leder for Antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli til Dagbladet.

- En samfunnsutfordring

Hun sier at det vil være synd om denne saken blir redusert til en diskusjon mellom Nystad og mannen som er dømt for påtenningen.

- Det er klart at det alltid er to sider av en sak. Det vi ser er at Nystad har fått mye støtte, og mange mener at fordi hun fortalte om det hun opplevde, har også andre samer som har blitt mobbet tort stå fram. Samehets er et tema som mange ikke har tort snakke om, og Nystads åpenhet har vært et av flere bidrag til at dette har endret seg, sier Partapuoli.

- Er dere glad hun sto fram?

- Ja. Det er viktig å holde fokus på at samehets er en samfunnsutfordring vi har, og ikke redusere dette til en drakamp mellom to personer.

Ifølge Partapuoli er det ingen tvil om at at samisk undgdom opplever samehets.

- Både i Bodø og Tromsø har vi de siste åra sett flere eksempler på dette. Blant annet utviklet en debatt om samisk i språkområdet i Tromsø seg til klar hetsing, trusler og til og med noen fysiske angrep, sier hun.

- Følte seg sjikanert

Mannen som er dømt for å tenne på jakka til Nystad har ifølge sin advokat Torfinn Kjørsvik Svanem fastholdt overfor politiet helt siden epiosoden inntraff at han ble utsatt for rasisme av Nystad.

- Hvorfor går han offentlig ut med dette nå?

- Han ønsket ikke gå ut i media og prosedere saken, men la politiet etterforske og avhøre vitner først. Han står fram nå fordi han følte seg provosert og sjikanert av det statsministeren viderformidlet i sin nyttårstale til det norske folk, sier Kjørsvik Svanem til Dagbladet.

- Min klient har aldri vært sikta for rasistiske uttalelser eller vold, men for skadeverk på jakkekraven til Nystad, fortsetter advokaten, og forteller at klienten fremdeles ikke har bestemt seg for om han vil vedta bota han har fått på 8000 kroner.

Avviser påstandene

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Nystad så langt i dag, men både overfor Adresseavisen og på sin Facebook-profil avviser hun totalt mannens påstander om at hun skal ha kommet med rasistiske ytringer mot ham.

- Jeg bruker aldri å kalle noen slikt. Jeg går i en klasse med personer fra mange andre land, og en av venninnene mine er fra Pakistan. Jeg er ikke en som kjefter eller provoserer andre, sier hun til Adressavisen.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt
Tusen takk for at du ønsker å delta i vårt kommentarfelt.
Vi holder imidlertid stengt fra klokken 00:00 alle dager. Dette gjør vi for at moderatorene våre skal kunne ha raskere responstid i debattfeltenes åpningstid.
Åpningstiden vil være hverdager fra 07:00, og helgedager/røde dager fra 08:00.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør