Interiørekspertene viser trendene som vil herje i år.

Tips oss 2400
NEON OG PASTELL: I år tør vi mikse knallfarger med sartere toner. FOTO: Marij Hessel

NEON OG PASTELL: I år tør vi mikse knallfarger med sartere toner. FOTO: Marij Hessel

NATUREN ER MED: Vi vil ha naturen med inn fortsatt. FOTO: Nicolas Vahé, Balmuir

NATUREN ER MED: Vi vil ha naturen med inn fortsatt. FOTO: Nicolas Vahé, Balmuir

FLORA OF FAUNA: Blomster og blader kommer til å prege trendbildet. FOTO: H&M Home, Borge

FLORA OF FAUNA: Blomster og blader kommer til å prege trendbildet. FOTO: H&M Home, Borge

TREND: Naturtoner, grafikk og kontraster preger alle trendbildet i 2013. FOTO: Bloomingville/Produsenten

TREND: Naturtoner, grafikk og kontraster preger alle trendbildet i 2013. FOTO: Bloomingville/Produsenten

GULL OG GLAMOUR: Vi vil ha metaller i alle varianter. FOTO: Produsenten, Fargerike

GULL OG GLAMOUR: Vi vil ha metaller i alle varianter. FOTO: Produsenten, Fargerike

NEON, NATUR OG BATIKK: Få med deg hvilke trender su skal satse på i år. FOTO: Produsenten

NEON, NATUR OG BATIKK: Få med deg hvilke trender su skal satse på i år. FOTO: Produsenten

FARGERIK: I fjor snakket vi om farger. I år vil vi male med dem. FOTO: Panduro Hobby, Marij Hessel

FARGERIK: I fjor snakket vi om farger. I år vil vi male med dem. FOTO: Panduro Hobby, Marij Hessel

BUNAD: Andreas Engesvik har tegnet det flotte bunadpleddet for Mandal Veveri. FOTO: Produsenten/Mandal Veveri

BUNAD: Andreas Engesvik har tegnet det flotte bunadpleddet for Mandal Veveri. FOTO: Produsenten/Mandal Veveri

INSPIRASJON: Vi tør å leke oss med farger på hjemmebane i året som kommer. FOTO: Fargerike

INSPIRASJON: Vi tør å leke oss med farger på hjemmebane i året som kommer. FOTO: Fargerike

STRAMT: Ekspertene tror vi går mot en renere og mer minimalistisk stil i år. FOTO: Eilertsen/Produsenten

STRAMT: Ekspertene tror vi går mot en renere og mer minimalistisk stil i år. FOTO: Eilertsen/Produsenten

Det hersker liten tvil om at nordmenn er over gjennomsnittet opptatte av interiør. Ikke bare ser vi nærmest på oppussing av hus og bolig som en hobby, men vi elsker også å fornye stilen nokså hyppig på hjemmebane, og å lese blader og blogger om hjem og interiør for å la oss inspirere av hvordan andre interiørelskere har det hjemme.

I likhet med mote, er det også blitt slik at interiørtrender kommer og går, og forandrer seg fra år til år. De siste par årene har vi lagt vår elsk på den rå og røffe industristilen, og det finnes nesten ikke en interiørblogger med respekt for seg selv som ikke har minst én Tolix-stol eller Jielde lampe i sitt eie.

Men hva skal vi pynte med i år? Hva er inn og hva er helt ut? Bonytt.no har snakket med 5 interiøreksperter som alle har en finger på pulsen om hva de tror kommer til å prege trendbildet i 2013.

1. Solveig Grøvle

Solveig er sammen med kollega Ann Helen Lund grunnlegger av interiørbloggportalen Norske Interiørblogger (Nib). Her er trendene hun har tro på i 2013:

Nicolas Vahé

Denne dansken er det verd å merke seg navnet på hvis du liker å holde kjøkkenet trendy. Den sterke, rene, grafiske profilen er noe vi kommer til å se mye av i 2013.

Neon

Neon var en kjempehit i 2012, og vi ser at denne trenden fortsetter. Men nå er trenden litt mer dempet, og andre farger enn rosa får også være med. Generelt blir det et mer vågalt år når det gjelder farger.

Grafiske figurer

Triangler, rundinger, stjerner og kryss har gått sin seiersgang som dekorative elementer i hjemmet. I år tror vi hjertet tar over tronen som "årets must have".

Kobber

Vi får ikke nok kobber i år heller, og på toppen av trendpallen står Tom Dixon med sine lamper.

Botanikk

I år tror vi på en oppblomstring, bokstavelig talt. Hvis du vil være helt i tet bruker du tapetet Kløver fra Borge, som er et mønster fra Arne Jacobsen. I 2013 skal du omgi deg med flora og fauna.

2. Lise Kristensen

Lise er Interior- og Showroom Manager hos Polhem PR i Oslo, og ser ofte trender og tendenser røre på seg lenge før det når butikkhyllene. Her er det hun tror vi kommer til å drømme om i 2013.

Vekk med hvitt

Jeg tror vi kommer til å bevege oss mer og mer vekk fra det helt hvite uttrykket vi nå har hatt så lenge. Med våren kommer det alltid litt mer farger på banen, og denne våren er intet unntak.

Neon

Neonfarger står fortsatt sterkt, men med et litt mykere uttrykk som noen ganger nesten går over mot pastell.

Natur

Naturen har også - fortsatt - sitt preg på trendene til våren, som spesielt viser seg i interiør. Men det er den ville naturen vi skal bli inspirert av nå, ville hager, rått treverk, store blomstermønster, bladmønster og naturens farger. Vi ser det både i tekstiler og tapeter, samt på en del møbler.

Abstrakte mønster

Disse ser vi spesielt godt komme på tekstiler og tapeter.

Metaller

Bronsje og gull blandes med naturfargene, og mot grå- beige- og hvitfargene.

3. Linda Elmin

Linda er interiørstylist og driver den populære nettbutikken Hviit. Denne damen vet uten tvil både hva vi elsker å innrede med akkurat nå, samt hva vi kommer til å ville pynte med resten av året. Her er hennes interiørspådommer for trendåret 2013:

Origamiinspirert interiør

Facetformen blir nok den nye-må-ha hos bloggerne sammen med vaser og lysestaker inspirert av japansk brettekunst. Lysestaken fra Camilla Brøyn er gode eksempler på denne grafiske trenden.

Treverk

Treverk holder stand, men da gjerne i en noe glattere variant enn tidligere.

Marmor og porselen

Begge disse materialene så vi mye til i fjor også, og vi kommer til å omfavne dem enda mer i 2013.

Dipdye

Dipdyed-trenden vi har sett i moteindustrien finner for alvor veien inn i boligen i løpet av våren og sommeren. En forlengelse av dette er batikkmønsteret andre tradisjonelle håndverksmetoder som kommer frem fra glemmeboken. Teksturer og tekstiler er fortsatt viktig.

4. Dagny Thurmann-Hoelseth

Dagny jobber som kreativ leder hos Fargerike, og vet akkurat hvilke farger som kommer til å få hjertet ditt til å banke raskere i 2013:

Norsk tradisjon

Vi er superstolte av å være norske, og finner frem gamle mønstre, farger og design, og tolker de på nytt. For Andreas Engesvik med Bunadspleddet for Mandal Veveri står nok 2013 i hans navn. Designet er vakkert, og fargene er hentet fra gamle bunadsstakker.

Vi våger mer

2013 er året hvor gamle regler hives ut av vinduet og nye kommer inn. Rødt kan helt fint blandes med rosa, det samme gjelder sort og marineblått, og det samme gjelder metaller.

Farger

Farger var den store snakkisen i 2012, og vi går fra prat til handling i 2013. Nå skal det males, og valgene våre er betraktelig mer personlige enn tidligere. Vi vil ikke lenger ha det likt som naboen, men heller at hjemmene våre skal vise frem hvem vi er, også når det gjelder fargene.

Kontraster

Både når det gjelder form og mønster, er det kontrastene som gjelder. På den ene siden, har vi vakre organiske, feminine mønstre/former, og på den andre siden er det geometrisk og stramt. Det spennende med dette kontrastfylte bildet, blander vi de over en lav sko.

Metaller

Gull, messing, kobber og marmor er de store it-materialene i 2013, og også disse blandes uten respekt for tidligere regler.

5. Nina Holst

Nina driver interiørinspirasjonsnettstedet Stylizimo.com, og skriver også den svært populære interiørbloggen med samme navn. Her er trendene hun tror vi kommer til å se mye av i månedene fremover:

Minimalisme

Jeg tror nok at vi beveger oss mot en litt mer minimalistisk stil enn vi har sett de siste årene. Vi vil ha det rent og ryddig igjen.

Geometri

Geometriske trykk og fasonger er en hit allerede, og kommer til å følge oss gjennom året også.

Friske farger

Jeg tror at vi generelt kommer til å bruke mer farger i hjemmene våre dette året. Nydelige rosatoner, fersken og korall er alle helt riktig, men andre farger som indigo, mintgrønn og grått kommer også i full fart inn i trendbildet.

Kobber og marmor

Jeg er personlig veldig betatt fortsatt av disse materialene, og tror vi kommer til å fortsette å ville innrede med begge fremover.

Diamantform

Denne har jeg lagt merke til at har dukket opp litt allerede, og blir trolig en kjempehit dette året. Tøft som print, skulptur eller vase på bordet.

Les også:

Her finner du de lekreste interiørbildene
Her shopper du pynt til veggene
Motedesignere lager trendy interiør
Slik shopper du dansk design

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Så skjedde det igjen — fornektelsen

  Så skjedde det igjen — fornektelsen

  Vi vet hvem som står bak den økende jødeforfølgelsen på det europeiske kontinentet. (1355 innlegg) Les mer

 • Ni av ti Frp-velgere er enige med Pegida

  Ni av ti Frp-velgere er enige med Pegida

  Mener Norge trues av muslimsk innvandring. (1019 innlegg) Les mer

 • Rikssutrekoppen Per

  Rikssutrekoppen Per

  Som alle vet gjør ikke Fremskrittspartiet feil. Lederne lover aldri for mye. Går noe galt, er det andres feil eller ansvar. Frp befinner seg konstant i trassalderen. (924 innlegg) Les mer

 • Intet nytt fra Østfronten

  Intet nytt fra Østfronten

  Også denne helgens nyheter fra Ukraina er nedslående. En ny prorussisk militær offensiv forandrer spillet. Krigen kan nå bli total og utslettende. (653 innlegg) Les mer

 • - Vi har sett at reklamen virker med tobakk og alkohol - nå er det cannabis som står for tur

  - Vi har sett at reklamen virker med tobakk og alkohol - nå er det cannabis som står for tur

  Generalsekretær i Rusfeltets samarbeidsorgan ser problematisk på produktplassering av cannabis og hasj. (562 innlegg) Les mer

 • Kjære Lånekassen

  Kjære Lånekassen

  Jeg er blitt trukket ut til tilfeldig bokontroll, i dette brevet skal jeg beskrive boforholdene med min tidligere samboer og eks-kjæreste nærmere for dere. (285 innlegg) Les mer

 • Dommer mener Norge smisket seg til seier i kokkekonkurranse

  Dommer mener Norge smisket seg til seier i kokkekonkurranse

  - Danmark tenkte kanskje ikke godt nok over hva de skulle gjøre? svarer nordmennene. (227 innlegg) Les mer

 • Kunstnerlønna raser: Billedkunstnere tjener 89.000 kroner i året

  Kunstnerlønna raser: Billedkunstnere tjener 89.000 kroner i året

  Mens nordmenn flest tjener mer, går kunstnernes inntekter dramatisk nedover. (218 innlegg) Les mer