I debatten om uniformer og religion må vi tenke nytt om nøytralitet.

Tips oss 2400
Følg oss på Twitter
ARTIKKELFORFATTER: Lars Laird Iversen, sosiolog, Det teologiske menighetsfakultetet

ARTIKKELFORFATTER: Lars Laird Iversen, sosiolog, Det teologiske menighetsfakultetet

Er nøytralt og felles det samme? Dårlig engelsk er i dag verdens fellesspråk. Hvis jeg, som helst snakker norsk, reiser på ferie og møter en som helst snakker nederlandsk eller swahili, vil jeg prøve å snakke engelsk i håp om at vi har et fellesspråk. På en måte er det rettferdig også: hvis den ene av oss snakker sitt morsmål, mens den andre snakker sitt tredjespråk er det noe urettferdig og skjevt over situasjonen. Betyr dette at engelsk er et nøytralt språk? Nei. Engelsk er språkenes upperdog for tiden, den sterkeste i klassen. Det er derfor det er felles. Derfor kan det oppleves som nøytralt. Helt til en brite blander seg inn i diskusjonen og hevder at hans morsmål er, per definisjon, nøytralt.

Dette betyr ikke at jeg, nederlenderen eller østafrikaneren i eksempelet ovenfor er krenket, det betyr ikke at vi ikke skal snakke engelsk sammen, eller at vi i aldri kunne vunnet en diskusjon mot en brite. Det går an å vinne på bortebane også. Det illustrerer derimot at ord som «felles» og «nøytralt» bør undersøkes nøye, særlig når det kommer fra makta. Dagens norske diskusjon i kjølvannet av Stålsettutvalget har handlet om slike spørsmål. Hva er sekularisme, hva er nøytralitet og hva er felles i Norge?

Klesdrakter kan sammenliknes med språk, og politiets uniform bør være et felles språk. Dagens politiuniform har religionsfravær som hovedingrediens, men tillater seg litt kristent krydder av kulturarvsgrunner. Slik sett representerer uniformen det majoritetsnorske livssynslandskapet ganske godt. På samme måte som engelsk faktisk fungerer som internasjonalt fellesspråk, fungerer dette stort sett greit i Norge. Men ikke fordi det er nøytralt. Det er fordi majoritetens måte å gjøre ting på er dominerende nok til at «vårt» oppleves som «nøytralt».

Politiet argumenterer med at uniformen vil bli mindre nøytral hvis reglementet endres til å inkludere en mulighet for religiøse hodeplagg. Jeg mener de undervurderer uniformens kraft. Forholdet mellom uniformer og hva som oppfattes som nøytralt går faktisk begge veier: Variasjoner som tillates innen et uniformsreglement behandles som irrelevante for embetsutførelsen. Ved å tilpasse uniform til begge kjønn, gjøres kjønn «nøytralt» når det kommer til embetsutøvelse. Dette gjelder selv om vi vet at kjønnsspørsmål er politisert, selv om vi et at ett kjønn er overrepresentert på voldsstatistikken, selv om vi vet at det er systematiske forskjeller på hvor menn og kvinner står i en rekke verdispørsmål.

Få vil for eksempel argumentere med at det er urettferdig for en mann som er anklaget for vold mot en kvinne å møte kvinnelig politi eller kvinnelige dommere. Vi forstår at det ikke finnes kjønnsnøytrale mennesker, men vi har uniformer tilpasset begge kjønn, slik at politi og dommerstand er tilgjengelig for begge kjønn, representerer begge kjønn og er felles for begge kjønn.

Tilpassede uniformer gjør embetsutøvelsen nøytral, ikke omvendt.

Kanskje kjønn er en dårlig parallell. Kjønn er mye vanskeligere å velge bort eller skjule enn religion. Det er kanskje bedre å sammenlikne religiøs identitet med dialektbruk. Begge er mulige å endre, men begge er treg materie, knyttet til identitet og sterke følelser. I dag er det få som ville finne på å kreve at dialektbrukere skulle legge om for å fylle embetsfunksjoner, selv om dialektbruk og målsak kan være politisk kontroversielt. Det er et valg vi ikke ønsker at folk skal måtte gjøre. Tilpasning truer ikke nøytralitet, den er med på å skape det.

Tilbake til Stålsettutvalget. Bør politiets uniformsreglement endres for å inkludere sikhers turban, eller muslimers hijab? Jeg er overbevist om at det vil være en god idé. Å gjøre det i morgen ville vært en dårlig forankret avgjørelse, på tvers av både politiets og befolkningsflertallets mening - og det vil være en dårlig idé å tre en slik endring ned over hodet på politiet. Men jeg håper både politi og publikum vil forandre mening.

Ved å holde tegn på religiøs tilhørighet utenfor uniformer, skaper vi ikke nøytralitet eller felles arenaer. Ved å opprettholde forbud mot religiøs tilpassing av uniformer, erklærer vi at forskjellen som ligger i religion er av en slik art at det demokratiske fellesskapet bør anse den som relevant i embets medfør. Det er å skape et skille som ikke trenger å være der.

Det er mulig å velge vekk hijab og turban. Det er ikke en menneskerett å bli politi eller dommer. Det handler ikke om dette, det handler om hvorvidt dette er dilemmaer storsamfunnet ønsker å skape for folk. Det handler også om vi ønsker et politi og en dommerstand som representerer hele befolkningen - som virkelig er nøytral i betydningen felles - eller om vi ønsker en øvrighet som framstår som den sterkeste gruppens representant i møtet med minoriteter.

Slik jeg ser det, handler det ikke om individuelle politiskolesøkeres rettigheter til å få bli hva de vil, men hva slags instanser skal ha volds- og tvangsmonopol i Norge. Dette bør være instanser som virkelig er representative, som representerer «fellesskapet», som er noe annet enn «majoritetsbefolkningen». Da er ikke bare loven og lovens lange arm erklært for å være nøytral, den vil også oppleves nøytral i hverdagen.

Det er ikke til å komme forbi at majoritetsbefolkningens vaner vil ligge til grunn for mange måter å organisere fellesskapet på. Men argumentet kan aldri være at det er det «objektive» eller «det nøytrale». Argumentet må være at det er nyttig, praktisk eller av det gode, eller i det minste at det unngår skade. Å heve terskelen for minoritetsgruppers tilgang til politi og dommerstand gjør derimot skade. Å velge å gi rom for religiøse minoriteters markører er ikke et knefall for særinteresser eller et kompromiss der nøytralitet ofres for andre interesser. Det er et ledd i en utvidelse av hva som er felles og dermed irrelevant og «nøytralt».
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • (637 innlegg) Les mer

 • Erna om norske asylmottak: - Det er krise

  Erna om norske asylmottak: - Det er krise

  Trenger 350 senger hver dag. Men statsministeren får kritikk fra kommunene, og flere sier til brakkebyer for 3000 flyktninger. (553 innlegg) Les mer

 • Mindretallet har også krav på rettigheter

  Mindretallet har også krav på rettigheter

  Det beste alternativet er å legalisere og regulere cannabis, det nest beste er avkriminalisering. (522 innlegg) Les mer

 • - I Iran må jeg bruke hijab, og det er forferdelig

  - I Iran må jeg bruke hijab, og det er forferdelig

  De to søstrene Hawjin (11) og Nawjin (9) har alltid bodd i Norge. Nå vil UNE sende dem til Iran, et land de aldri har vært i. (504 innlegg) Les mer

 • Islam fører til terrorisme

  Islam fører til terrorisme

  Men det betyr ikke at vi bør legge skylden på islam. (424 innlegg) Les mer

 • Nei til dødsdommer på impuls

  Nei til dødsdommer på impuls

  Politiet bør ha betenkningstid før de dreper. (352 innlegg) Les mer

 • Frp inn i folden

  Frp inn i folden

  Det kan aldri bli norsk politikk å svekke folkeretten. (351 innlegg) Les mer

 • Demokratiets halvjomfruer med ny militant tendens

  Demokratiets halvjomfruer med ny militant tendens

  Den politiske situasjonen endres raskt. Kravene om mer krig og mindre frihet vokser. Demokratiets medgangssupportere tar av seg masken. (264 innlegg) Les mer