NRK innrømmer brudd på hovedavtalen.

Tips oss 2400
(Dagbladet): På onsdag ble det kjent at Trine Eilertsen er ansatt som kommentator i NRK, etter hun har vært sjefsredaktør i Bergens Tidende fra 2008 til 2012.

I dag skriver nettavisa na24.no at hennes nye jobb ikke har vært utlyst av NRK.

- NRK hadde en plikt til å lyse ut stillingen internt, men ikke eksternt. Det er et brudd på arbeidsmiljøloven, sier Henning M. Heitmann, partner og advokat i Steenstrup Stordrange til avisa.

- Straffeansvar

Han opplyser at bruddet kan medføre straffeansvar for statskanalen, men at det ikke vil få konsekvenser for ansettelsen.

NRKs Journalistlag har klaget inn bruddet, og leder for laget, Hege Iren Franzen, forteller at hun ikke protesterer på selve ansettelsen, men at «situasjonen er uheldig for den som er ansatt».

- Vi mener at alle stillinger i NRK skal utlyses. Riktig nok finnes der unntak i hovedavtalen for ekstern utlysning, men det forutsetter at det gjøres i samråd med de tillitsvalgte. Det er ikke gjort denne gangen, sier Franzen til na24.

Innrømmer

Eilertsen sluttet i Bergens Tidende før jul i fjor, og sa i en pressemelding onsdag at hun hadde «lyst til å jobbe med innhold og journalistikk igjen».

Redaksjonssjef for økonomi og politikk NRKs nyhetsavdeling, Kyrre Nakkim, sa i samme pressemelding at han så på Eilertsens flytting fra Bergen til Oslo som «en gylden sjanse».

- Trine Eilertsen er svært kompetent, hun kan både økonomi og politikk, og i tillegg har hun bred medieerfaring. Hun skriver glitrende kommentarer, ikke bare om partipolitikk og økonomi, men også om større samfunnsspørsmål. Hun har gjort en god figur i flere debattprogram i NRK. Så når hun nå var ledig på arbeidsmarkedet, så vi sjansen til å få inn en svært dyktig kommentator, sa Nakkim da.

Nå innrømmer imidlertid NRK at sjansen ble grepet litt for kjapt.

- Dette er ikke et brudd på norsk lov. Det er et brudd på hovedavtalen, og det innrømmer jeg. Dette skal vi gå en runde med journalistklubbene på, sier Nakkim til Nettavisen NA24.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.