- Skal ha nesten samme konsistens som tyggegummi.

Tips oss 2400
(Dagbladet): Søndag 10. februar er det fastelavn. Dagen markerte tradisjonelt sett overgangen fra vinter til vår, men i disse dager er det nok fastelavnsris og boller folk flest har i tankene.

Bakerlandslaget møtes jevnlig til øvelser og har gode tips til hvordan man får den beste baksten.

- Må eltes lenge

- Bruk romtempererte råvarer, og ordentlig godt smør, er rådet fra bakerlandslagets Thomas Valand, som til daglig er bakesjef hos Godt Brød.

For å få perfekte boller er det viktig at du lar deigen elte lenge nok, slik at det er dannet et godt glutennettverk.

Fløte og vaniljekrem

- Deigen skal ha nesten samme konsistens som tyggegummi. Du kan testes om deigen er ferdig eltet med å ta en deigklump og strekke i den til du får et gjennomskinnelig «vindu», sier Valand.

- Server fastelavnsbollene med ønsket fyll etter egne tradisjoner. Selv er jeg størst tilhenger av pisket fløte blandet med vaniljekrem servert sammen med noe hjemmelaget syltetøy, sier Valand.

Lik Dagbladet Mat på Facebook.

BAKELANDSLAGETS OPPSKRIFT PÅ FASTELAVNSBOLLER

Du trenger:
830g Hvetemel
400g H-melk
150g sukker
50g gjær
10g havsalt
1 egg
10g kardemomme
150g smør (ikke margarin)

Slik gjør du:
1. Tilsett alle ingrediensene i bakebollen, bortsett fra smøret. Ikke spar noe av melet til slutt. Det er viktig at melet blandes godt inn i deigen. Kjør alt til det blir en blank deig med myk overflate.

2. Det romtempererte smøret eltes inn i deigen til slutt, for å bevare smørsmaken best mulig. Den ferdige deigen dekker du til med plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle og lar den hvile i cirka 1 time.

3. Del deigen opp i passende store emner, form de til boller, og sett de på stekebrett med papir. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og sett til heving på et varmt sted.

4. Pensle den ferdige deigen med et sammenpisket egg, og stek bollene midt i ovnen på 220-225 grader til de får en gyllen farge.

John Arne Markussen

Velkommen til debatt
Tusen takk for at du ønsker å delta i vårt kommentarfelt.
Vi holder imidlertid nå stengt. Dette gjør vi for at moderatorene våre skal kunne ha raskere responstid i debattfeltenes åpningstid.
Åpningstiden er hverdager fra 10:00 til 20:00.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør