Russland-meteorittene kan bli mer verdt enn gull. Nå er rushet i full gang.

Tips oss 2400

LETEOMRÅDE: Ved å sammenholde videoopptak, tidspunkter og observasjoner, er det mulig å regne seg fram til nedslagsområdet. I dette kartet er det merket som en lilla kjegle i enden av den blå linjen som angir meteorens sti.
EKSPERT: Meteorittsamler Morten Bilet sier at steiner fra Russland-meteoren risikerer koste opp mot et par tusen kroner grammet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet

EKSPERT: Meteorittsamler Morten Bilet sier at steiner fra Russland-meteoren risikerer koste opp mot et par tusen kroner grammet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet

SLO HULL I ISEN: De første fragmentene ble funnet ved innsjøen Tsjerbarkul. Fragmentet som trolig slo hull i isen er så langt ikke funnet. Foto: Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY/NTB SCANPIX

SLO HULL I ISEN: De første fragmentene ble funnet ved innsjøen Tsjerbarkul. Fragmentet som trolig slo hull i isen er så langt ikke funnet. Foto: Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY/NTB SCANPIX

KNUST: Denne videoen viser det som skal være en sinkfabrikk etter at meteorbitene regnet over Russland torsdag. Fabrikken er blant flere bygg som ble skadd av bitene. Video: YouTube/baalatgebal

SJOKK: Meteoreksplosjonen over Russland natt til fredag har skapt overskrifter verden over. Den uventede nærkontakten med verdensrommets krefter overrasket mange. Her er noen av de beste videoene av dramaet.

SETT FRA ROMMET: Satelitten Meteosat-9 fanget disse bildene av meteoren som eksploderte over Russland fredag. Video: Meteosat-9.

Fakta: Meteoritter

Meteoritter kan deles i tre hovedgrupper, som igjen har mange undergrupper:

• Steinmeteoritter som inneholder ca. 23 prosent jern/nikkel.

• Stein-jernmeteoritter som har ca. 50 % jern/nikkel.

• Jernmeteoritter med opptil 98 % jern/nikkel.

Russland-meteorittene er en såkalt kondritt.

De er vært vanlige og utgjør over 80 prosent av alle steinmeteoritter. Dette er «urstoff» fra solsystemets barndom.

De inneholder kondruler, som er små kuleformede legemer som består av mineralene olivin og pyroksen.

Kilde: Morten Bilet / geotop.no
(Dagbladet): Russiske forskere bekreftet i går kveld at de har funnet små fragmenter fra meteoren som fredag eksploderte over provinsen Tsjeljabinsk oblast på østsiden av Uralfjellene.

Dette utgjør sannsynligvis bare en forsvinnende lite del av det totale nedfallet. Meteoren, med en estimert masse på 10 000 tonn før den traff atmosfæren og gikk i oppløsning, har trolig spredt store mengder stein over det enorme skogs- og fjellandskapet.

Nå har startskuddet gått for et moderne gullrush.

Store summer

Meteoritter kan gå for enorme summer på det internasjonale samlermarkedet, og biter fra profilerte ildkuler som denne er spesielt ettertraktet. Allerede samme dag hoppet folk på fly fra hele verden for å delta i søket, i tillegg til lokalbefolkningen som nå finkjemmer området i håp om å få jackpot.

- Nettet er fullt av folk som sier de vil betale for dette. Kanskje denne greia ikke var så ille likevel, siden noen av oss kommer til å tjene penger, sier tsjeljabinskinnbygger Oleg Karpov ifølge The Sunday Times.

Meteorittsamler Morten Bilet, en av Norges fremste eksperter på emnet, sier at fragmentene er svært ettertraktet.

- Folk i disse delene av Russland har lite penger og det er sikkert høy arbeidsledighet. Så det er nok mange der som ønsker å tjene seg en slant og løper ut for å finne en bit, særlig når mediene skriver om store summer, sier Bilet til Dagbladet.

- Dette kan være århundrets store hendelse, så det er klart stas å ha en bit i samlingen, legger han til.

- Nettet er fullt av folk som sier de vil betale for dette. Kanskje denne greia ikke var så ille likevel, siden noen av oss kommer til å tjene penger, sier tjelajabinskinnbygger Oleg Karpov ifølge The Sunday Times.

- Trekker opp prisen

Meteorittene viser seg å bestå av stein og rundt 10 prosent jern. De er av en veldig vanlig type kalt kondritter, og i motsetning til sjeldnere typer - som vakre pallasitter eller Mars-meteoritter - pleier de å koste relativt lite.

Men når de stammer fra det største registrerte nedslaget siden Tunguska i 1908, ødela tusenvis av vindusruter, skadet 1200 og dominerte nyhetsbildet i ett døgn, stiller det seg annerledes.

- Det trekker prisen veldig opp. Jeg vil tippe at det kommer til å være fra 600-700 kroner grammet og opp til et par tusen for denne. Det spørs på hvor mye som blir funnet, sier Bilet.

- Det blir stilig å se hva som dukker opp. Jeg kjenner et par russere som er der nå, og de kommer til å finne meteoritter. Det kan jeg love deg. De har drevet med dette i mange år, sier han.

Leteområdet

Slike hendelser fører også til at mange tilbyr falske meteoritter, enten på grunn uvitenhet eller ren svindel. Bare timer etter hendelsen ble metallslaggklumper solgt for flere hundre dollar på auksjonsnettstedet Ebay, under påskudd av at de stammet fra meteoren.

Russisk politi har nå opprettet en egen gruppe som skal granske og verifisere angivelige meteoritter som legges ut for salg på nett.

- Det blir sjekket nøye. Vi overvåker situasjonen døgnet rundt, sier Andzhela Chirikova ved det regionale politiets pressetjeneste til RIA Novosti.

Meteorer kan spre meteoritter over et stort område, og Bilet sier første bud er å vite hvor du skal lete. De første bitene ble nå funnet ved innsjøen Tsjerbarkul, hvor et større fragment trolig har slått et stort hull i isen.

Ved å triangulere og sammenlikne vitneobservasjoner, videoer, tidspunkter og utkikkspunkter, har eksperter så vel som entusiaster satt sammen kart som viser det sannsynlige nedfallsområdet. Disse er vanligvis formet som en stor kjegle som går langs stien ildkulen fulgte.

- Bitene kommer til å være spredt over et stort område. Det kan være tusener eller hundretusener av meteoritter. De største vil vanligvis bli funnet lengst unna i bevegelsesretningen, sier Bilet.

Ut fra de få bildene så langt offentliggjort, ser disse meteorittene ut til å ha en uvanlig form.

- Meteoritter har ofte rene og fine linjer, men disse har litt spisser og slikt. Det tyder på at de ble utsatt for et voldsomt sjokk da meteoren fragmenterte, sier Bilet.

Meteoritter oppkalles vanligvis etter stedet de ble funnet. Etter alt å dømme blir denne derfor døpt Tsjebarkul-meteoritten.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.