Kaller dem «Dirty Dozen».

Tips oss 2400
KONKLAVE: Slikk så det sikstinske kapell i Vatikanet ut under forrige konklave i 2005. Ifølge loven i den katolske kirken må kardinalene begynne konklavet for å finne en ny pave før 20. mars. Foto: REUTERS/Osservatore Romano/Files/NTBScanpix

KONKLAVE: Slikk så det sikstinske kapell i Vatikanet ut under forrige konklave i 2005. Ifølge loven i den katolske kirken må kardinalene begynne konklavet for å finne en ny pave før 20. mars. Foto: REUTERS/Osservatore Romano/Files/NTBScanpix

Værmelding for Roma

I dag I morgen Onsdag Torsdag
Halvskyet21°Lettskyet22°Enkelte regnbyger, perioder med sol20°Enkelte regnbyger, perioder med sol19°

(Dagbladet): En gruppe som representerer personer som har blitt utsatt for seksuelle overgrep av kirkepersoner offentliggjør nå en liste over pave-kandidater som skal ha vært med på å skjule overgrep i kirka, ifølge CNN.

På lista, som de kaller «Dirty Dozen», er det kardinaler fra flere land.

Det er Survivors' Network of those Abused by Priests (SNAP) som har offentliggjort listen, de forteller at den er dannet ved hjelp av informasjon fra media, offentlige dokumenter og ofre sine vitnemål.

- Bestemmer selv

Kardinalene på lista har ikke ennå kommentert saken, ifølge CNN.

- Vi mener at det ikke er SNAP som skal bestemme hvem som skal delta under konklavet eller hvem som blir valgt som pave. Kardinalene kan bestemme dette selv, uten å få råd fra SNAP, sier Frederico Lombardi, katolsk prest og talsmann for Vatikanet, til CNN.

Mandag krevde gruppen at noen av de eldre kardinalene skulle trekke seg fra møtene som blir holdt før kardinalene velger en ny pave, på grunn av at de skal ha blitt beskyldt for å ha holdt overgrep skjult.

Kardinaler fra hele verden har blitt kalt til Roma for å delta i konklavet, der den neste paven skal velges.

- Aktuelle kandidater

Det er ikke enna satt en dato for det hemmelige pave-valget, konklavet, men ifølge kirkens lover må det skje innen den 20. mars.

David Clohessy, leder i SNAP, sier at de har valgt å rette søkelyset mot de kardinalene som kan være aktuelle for pave-rollen.

- Det beste den nye paven kan gjøre er å disiplinere, degradere, fordømme og løse fra sine ordinasjonsløfter de kardinaler og biskoper som skjuler eller har skjult seksuelle overgrep mot barn. Det er det som mangler, sier han til CNN.

Han ønsker at den nye paven skal samle og overlevere alle dokumenter den katolske kirke har som omhandler overgrep til politiet.

- Flere skandaler

Grunnen til at de nå velger å offentliggjøre listen, er at de tidligere har prøvd andre taktikker.

- Den korte forklaringen er at vi har prøvd å være stille, det fungerte ikke, så nå prøver vi å si det høyt. Vi må gjøre alt vi kan for at informasjonen skal nå ut, sier Barbara Dorris ved SNAP.

Den katolske kirken har blitt rystet av flere alvorlige overgrepsskandaler de siste åra, og den nye paven vil være under et stort press for å finne en ny måte å takle krisene på.

SNAP mener at det fremdeles er mange skjulte skandaler, som vil komme til overflaten med tiden.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.