Ved kirke som sto på stedet fram til 1790.

Tips oss 2400

STORE VANNMASSER: Store nedbørsmengder har ført til flom flere steder på Østlandet. Denne videoen er tatt fra et helikopter over områdene rundt Rena og Evenstad i Østerdalen. Video: NTB SCANPIX

Send tips til Dagbladet.no MMS/SMS: 2400 Tlf: 2400 0000 e-post: 2400@db.no

Mer info om tips
(Dagbladet): Flommen i Sør-Norge ødelegger ikke bare bygninger og kjøretøy, den får også utilsiktede virkninger; i Sør-Fron kommune ligger nå flere hodeskaller og beinrester strødd utover på et jorde og langs veien ned til E6.

Forklaringen er at det ligger en gammel gravplass på stedet, etter Listad stavkirke, som sto på stedet fram til 1790. Levningene er dermed flere hundre år gamle.

Tre meter nede

- Det var jeg som fant beinrestene, det er ganske mange, sier Magnar Elde, sokneprest i Sør-Fron menighet, til Dagbladet.

Soknepresten sier han visste det ligger en gravplass på stedet, og funnet kommer derfor ikke helt overraskende på ham.

- Men flommen må ha vært kraftig; gravene ligger tre meter nede i jorda, sier han.

- Hva skjer med beinrestene nå?

- Jeg la dem i kasser. Nå skal de snarest mulig i jorda igjen, sier Elde.

Siden jorda på stedet er vigslet, og siden ingen vet hvem levningene tilhører, vil det ikke bli holdt noen ny jordfestingsseremoni.

Hardt rammet

Gudbrandsdalen er hardt rammet av flommen; i nabokommunen Nord-Fron er 200 personer evakuert fra tettstedet Kvam, som også ble rasert under flommen i 2011.

Norges vassdrags- og energidirektorat tror ikke flomtoppen er over ennå. På grunn av at det fortsatt regner, antar de at vannivået vil stige utover dagen, og at toppen vil nås i dag eller i morgen.

Samferdselen er nesten helt lammet i distriktet. Det er umulig å komme seg mellom Oslo og Trondheim med tog, og sentrale veier, deriblant E6, er stengt flere steder.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.