Forsvarsdepartementet kalte Pelle-gruppas storaksjon «amatørmessig», men legger seg nå flat.

Tips oss 2400
Vi mener Pelle-gruppa gjorde en viktig innsats under krigen.
Forsvarsdepartementet i en e-post til Dagbladet
FRA HØRINGEN: Tre medlemmer fra Pelle-gruppa deltok på høringa i mars i fjor: Sverre Kokkin, Reidar Formo og 
Kristian Sandum

FRA HØRINGEN: Tre medlemmer fra Pelle-gruppa deltok på høringa i mars i fjor: Sverre Kokkin, Reidar Formo og Kristian Sandum

REGISSØR: Øystein Rakkenes mener Pelle-gruppa bør hedres med medaljer, som andre sabotasjegrupper fra andre verdenskrig.

REGISSØR: Øystein Rakkenes mener Pelle-gruppa bør hedres med medaljer, som andre sabotasjegrupper fra andre verdenskrig.

VAR LEDER: Ragnar «Pelle» Sollie var leder for Pelle-gruppa.

VAR LEDER: Ragnar «Pelle» Sollie var leder for Pelle-gruppa.

- FORTJENER OPPMERKSOMHET: Historiker Lars Borgersrud mener Pelle-gruppa bør behandles og dekoreres på samme måte som andre sabotasjegrupper under krigen.

- FORTJENER OPPMERKSOMHET: Historiker Lars Borgersrud mener Pelle-gruppa bør behandles og dekoreres på samme måte som andre sabotasjegrupper under krigen.

(Dagbladet): I dokumentarfilmen «Det siste vitnet» har filmskaperne Morten Conradi og Øystein Rakkenes fulgt Pelle-gruppas gjenlevende medlemmers kamp om å få en anerkjennelse for innsatsen de gjorde under andre verdenskrig.

Pelle-gruppa var ei sabotasjegruppe som opererte i Oslo-området det siste krigsåret, og utførte en av de største norske aksjonene under krigen. 23. november 1944 sprengte de seks skip, en tørrdokk og ei kran ved Akers Mek og Nylandsverkstedet ved Oslo havn.

Som Dagbladet skrev fredag, var det Max Manus som fikk æren for denne aksjonen, men i dag er det godt dokumentert at det var Pelle-gruppa som faktisk sto bak.

- Kongen har på vegne av det norske folk kommet med en unnskyldning til partisanene i Finnmark for behandlingen de ble utsatt for etter krigen. Jeg mener han like gjerne kunne takket oss, sier Sverre Kokkin (88) til Dagbladet.

Han er i dag en av to gjenlevende Pelle-medlemmer.

Åpen høring

I forbindelse med filmen «Det siste vitnet» tok filmskaperne initiativ til at det skulle gjennomføres en offentlig, åpen høring om Pelle-gruppa og dens innsats under krigen.

Under høringen, som ble gjennomført i mars i fjor, ble Forsvarsdepartementet bedt om å se på muligheten for at Pelle-gruppas gjenlevende medlemmer skulle dekoreres med Krigskorset eller Krigsmedaljen.

Departementet kom da med følgende uttalelse:

«Den historiske gjennomgangen vil bli foretatt i tre faser. Første fase blir å kartlegge hvilken dekorasjonspraksis som er fulgt hittil for andre verdenskrig. Ingen nye tildelinger for innsats under andre verdenskrig vil bli foretatt før helhetsbildet er klart. Første og andre fase kan ta inntil to år. Det lar seg derfor ikke gjøre på nåværende tidspunkt å svare på når eller hvor Pelle-gruppa kan tildeles ærespris for innsats under andre verdenskrig.»

- For amatørmessige

Seinere har regissør Rakkenes mottatt et brev fra Forsvarsdepartementet.

- I brevet sto det at Forsvarsdepartementet anser Pelle-gruppas aksjoner for «amatørmessige». Det reagerer jeg veldig på, for dette var ingen amatørers arbeid, sier Rakkenes.

Det gjør også Sverre Kokkin:

- Det er fornærmende. Bare tenk på aksjonen ved Akers Mek. I tillegg utførte vi mer enn 15 andre aksjoner, sier 88-åringen.

Ifølge Norsk Hjemmefrontmuseum sies det at aksjonen ved Oslo Havn, sammen med tungtvannsaksjonen, var de eneste som ble rapportert direkte tilbake fra Norge til krigsledelsen i Tyskland, og det skal ha skapt stor uro i det nazistiske regimet.

Brevet som Forsvarsdepartementet sendte til Rakkenes, vises i dokumentarfilmen, og Rakkenes har også latt Dagbladet lese utdrag av det.

- De skriver også at Pelle-gruppa var dårlig organisert, og at ingen egentlig visste hvem som hadde stått bak aksjonen i 1944, sier Rakkenes.


- Brevet skulle ikke blitt sendt

I en e-post til Dagbladet skriver Forsvarsdepartementet i dag at dette brevet aldri skulle blitt sendt.

«Dette var én saksbehandlers mening som ikke skulle vært videresendt, og er ikke Forsvarsdepartementets syn. Vi mener Pelle-gruppa gjorde en viktig innsats under krigen», heter det i e-posten fra departementet.

Videre sier ekspedisjonssjef Kjersti Klæboe at departementet nå holder på med en omfattende historisk gjennomgang og vurdering av innsats under andre verdenskrig.

- Pelle-gruppas medlemmer er en selvsagt del av denne. Dette er tidkrevende arbeid, men Pelle-gruppa har høy prioritet. Det er for tidlig å si når en konklusjon vil foreligge, men vi håper å ha den klar i løpet av høsten, opplyser Klæboe.

Post mortem

Sverre Kokkin sier han valgte å bli med i filmen «Det siste vitnet» fordi han håper den vil føre til at gruppa nå - nesten 70 år etter krigen - vil få anerkjennelse for innsatsen de la ned.

- Vi har aldri fått en eneste deltakermedalje, og nå er jeg ganske sikker på at ingen fra Pelle-gruppa vil få det mens vi lever. Vi er bare to igjen. Om vi får noen medalje, blir det vel post mortem, sier 88-åringen.

Regissør Rakkenes mener det fortsatt ikke er for seint.

- Nå er de bare to igjen, og begge nærmer seg 90 år. Det er altfor defensivt at de skal få denne anerkjennelsen post mortem. Myndighetene har sjansen nå, de kan rekke disse mennene ei hånd og komme dem i møte, sier han, og fortsetter:

- Mange har fått medaljer for langt mindre innsats enn Pelle-gruppas, sier han.

- Fortjener dekorering

Han får støtte av historiker Lars Borgersrud:

- Både innen historieskriving, i skolebøker og undervisning, og når det gjelder oppmerksomheten fra myndighetenes side, bør Pelle-gruppa behandles på samme måte som andre sabotasjegrupper. De fortjener samme oppmerksomhet, og bør dekoreres på samme måte som dem, sier Borgersrud til Dagbladet.

Pressevakt Marita I. Wangberg i Forsvarsdepartementet sier til Dagbladet at departementet ønsker å komme til en konklusjon angående Pelle-gruppa så raskt som mulig.

- Vi ser poenget, og har satt fart på arbeidet, sier Wangberg.

Høsten 2010 vedtok et enstemmig Oslo bystyre - etter påtrykk fra blant andre Conradi og Borgersrud - at det skal reises et minnesmerke over Pelle-gruppa på Aker Brygge. Klassekampen skrev onsdag denne uka om hvordan dette skal realiseres.

Filmen «Det siste vitnet» har premiere tirsdag 11. juni under Kortfilmfestivalen i Grimstad.
Lik Dagbladet på Facebook.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Islam var svøpen på Balkan

  Islam var svøpen på Balkan

  Å forstå Makedonias syn på flyktningstrømmen er en nødvendig betingelse for videre, politisk håndtering av flyktningene. (419 innlegg) Les mer

 • Et vemodig farvel

  Et vemodig farvel

  I dag er siste dagen med kommentarfelt på dagbladet.no. Her er en kommentarfeltmoderators bekjennelser, skriver Oda Rygh. (407 innlegg) Les mer

 • Frarøves retten til arbeid

  Frarøves retten til arbeid

  Mange tusen dyktige og arbeidsvillige mennesker sitter nå i mottak uten anledning til å bidra med sine ressurser. (206 innlegg) Les mer

 • SP svekker landets trygghet

  SP svekker landets trygghet

  Senterpartiets forvridde fortellinger om at Norge klarer seg uten Europa er uansvarlig. (203 innlegg) Les mer

 • Fabrikken har eksistert i 116 år. Nå må 60 ansatte gå: - Forferdelig tungt

  Fabrikken har eksistert i 116 år. Nå må 60 ansatte gå: - Forferdelig tungt

  Flagger ut produksjonen av kjente norske produkter. (185 innlegg) Les mer

 • (179 innlegg) Les mer

 • FNs utsending tror menneskesmuglere gnir seg i hendene over Listhaugs politikk

  FNs utsending tror menneskesmuglere gnir seg i hendene over Listhaugs politikk

  FNs høykommissær for flyktninger sier regjeringen er i ferd med å bryte Norges internasjonale forpliktelser. (142 innlegg) Les mer

 • På gyngende grunn

  På gyngende grunn

  Det kan hende Sylvi Listhaug møter motstand, fordi politikken rett og slett er feil medisin, skriver Marie Simonsen. (134 innlegg) Les mer