Forsvarsdepartementet kalte Pelle-gruppas storaksjon «amatørmessig», men legger seg nå flat.

Tips oss 2400
Vi mener Pelle-gruppa gjorde en viktig innsats under krigen.
Forsvarsdepartementet i en e-post til Dagbladet
FRA HØRINGEN: Tre medlemmer fra Pelle-gruppa deltok på høringa i mars i fjor: Sverre Kokkin, Reidar Formo og 
Kristian Sandum

FRA HØRINGEN: Tre medlemmer fra Pelle-gruppa deltok på høringa i mars i fjor: Sverre Kokkin, Reidar Formo og Kristian Sandum

REGISSØR: Øystein Rakkenes mener Pelle-gruppa bør hedres med medaljer, som andre sabotasjegrupper fra andre verdenskrig.

REGISSØR: Øystein Rakkenes mener Pelle-gruppa bør hedres med medaljer, som andre sabotasjegrupper fra andre verdenskrig.

VAR LEDER: Ragnar «Pelle» Sollie var leder for Pelle-gruppa.

VAR LEDER: Ragnar «Pelle» Sollie var leder for Pelle-gruppa.

- FORTJENER OPPMERKSOMHET: Historiker Lars Borgersrud mener Pelle-gruppa bør behandles og dekoreres på samme måte som andre sabotasjegrupper under krigen.

- FORTJENER OPPMERKSOMHET: Historiker Lars Borgersrud mener Pelle-gruppa bør behandles og dekoreres på samme måte som andre sabotasjegrupper under krigen.

(Dagbladet): I dokumentarfilmen «Det siste vitnet» har filmskaperne Morten Conradi og Øystein Rakkenes fulgt Pelle-gruppas gjenlevende medlemmers kamp om å få en anerkjennelse for innsatsen de gjorde under andre verdenskrig.

Pelle-gruppa var ei sabotasjegruppe som opererte i Oslo-området det siste krigsåret, og utførte en av de største norske aksjonene under krigen. 23. november 1944 sprengte de seks skip, en tørrdokk og ei kran ved Akers Mek og Nylandsverkstedet ved Oslo havn.

Som Dagbladet skrev fredag, var det Max Manus som fikk æren for denne aksjonen, men i dag er det godt dokumentert at det var Pelle-gruppa som faktisk sto bak.

- Kongen har på vegne av det norske folk kommet med en unnskyldning til partisanene i Finnmark for behandlingen de ble utsatt for etter krigen. Jeg mener han like gjerne kunne takket oss, sier Sverre Kokkin (88) til Dagbladet.

Han er i dag en av to gjenlevende Pelle-medlemmer.

Åpen høring

I forbindelse med filmen «Det siste vitnet» tok filmskaperne initiativ til at det skulle gjennomføres en offentlig, åpen høring om Pelle-gruppa og dens innsats under krigen.

Under høringen, som ble gjennomført i mars i fjor, ble Forsvarsdepartementet bedt om å se på muligheten for at Pelle-gruppas gjenlevende medlemmer skulle dekoreres med Krigskorset eller Krigsmedaljen.

Departementet kom da med følgende uttalelse:

«Den historiske gjennomgangen vil bli foretatt i tre faser. Første fase blir å kartlegge hvilken dekorasjonspraksis som er fulgt hittil for andre verdenskrig. Ingen nye tildelinger for innsats under andre verdenskrig vil bli foretatt før helhetsbildet er klart. Første og andre fase kan ta inntil to år. Det lar seg derfor ikke gjøre på nåværende tidspunkt å svare på når eller hvor Pelle-gruppa kan tildeles ærespris for innsats under andre verdenskrig.»

- For amatørmessige

Seinere har regissør Rakkenes mottatt et brev fra Forsvarsdepartementet.

- I brevet sto det at Forsvarsdepartementet anser Pelle-gruppas aksjoner for «amatørmessige». Det reagerer jeg veldig på, for dette var ingen amatørers arbeid, sier Rakkenes.

Det gjør også Sverre Kokkin:

- Det er fornærmende. Bare tenk på aksjonen ved Akers Mek. I tillegg utførte vi mer enn 15 andre aksjoner, sier 88-åringen.

Ifølge Norsk Hjemmefrontmuseum sies det at aksjonen ved Oslo Havn, sammen med tungtvannsaksjonen, var de eneste som ble rapportert direkte tilbake fra Norge til krigsledelsen i Tyskland, og det skal ha skapt stor uro i det nazistiske regimet.

Brevet som Forsvarsdepartementet sendte til Rakkenes, vises i dokumentarfilmen, og Rakkenes har også latt Dagbladet lese utdrag av det.

- De skriver også at Pelle-gruppa var dårlig organisert, og at ingen egentlig visste hvem som hadde stått bak aksjonen i 1944, sier Rakkenes.


- Brevet skulle ikke blitt sendt

I en e-post til Dagbladet skriver Forsvarsdepartementet i dag at dette brevet aldri skulle blitt sendt.

«Dette var én saksbehandlers mening som ikke skulle vært videresendt, og er ikke Forsvarsdepartementets syn. Vi mener Pelle-gruppa gjorde en viktig innsats under krigen», heter det i e-posten fra departementet.

Videre sier ekspedisjonssjef Kjersti Klæboe at departementet nå holder på med en omfattende historisk gjennomgang og vurdering av innsats under andre verdenskrig.

- Pelle-gruppas medlemmer er en selvsagt del av denne. Dette er tidkrevende arbeid, men Pelle-gruppa har høy prioritet. Det er for tidlig å si når en konklusjon vil foreligge, men vi håper å ha den klar i løpet av høsten, opplyser Klæboe.

Post mortem

Sverre Kokkin sier han valgte å bli med i filmen «Det siste vitnet» fordi han håper den vil føre til at gruppa nå - nesten 70 år etter krigen - vil få anerkjennelse for innsatsen de la ned.

- Vi har aldri fått en eneste deltakermedalje, og nå er jeg ganske sikker på at ingen fra Pelle-gruppa vil få det mens vi lever. Vi er bare to igjen. Om vi får noen medalje, blir det vel post mortem, sier 88-åringen.

Regissør Rakkenes mener det fortsatt ikke er for seint.

- Nå er de bare to igjen, og begge nærmer seg 90 år. Det er altfor defensivt at de skal få denne anerkjennelsen post mortem. Myndighetene har sjansen nå, de kan rekke disse mennene ei hånd og komme dem i møte, sier han, og fortsetter:

- Mange har fått medaljer for langt mindre innsats enn Pelle-gruppas, sier han.

- Fortjener dekorering

Han får støtte av historiker Lars Borgersrud:

- Både innen historieskriving, i skolebøker og undervisning, og når det gjelder oppmerksomheten fra myndighetenes side, bør Pelle-gruppa behandles på samme måte som andre sabotasjegrupper. De fortjener samme oppmerksomhet, og bør dekoreres på samme måte som dem, sier Borgersrud til Dagbladet.

Pressevakt Marita I. Wangberg i Forsvarsdepartementet sier til Dagbladet at departementet ønsker å komme til en konklusjon angående Pelle-gruppa så raskt som mulig.

- Vi ser poenget, og har satt fart på arbeidet, sier Wangberg.

Høsten 2010 vedtok et enstemmig Oslo bystyre - etter påtrykk fra blant andre Conradi og Borgersrud - at det skal reises et minnesmerke over Pelle-gruppa på Aker Brygge. Klassekampen skrev onsdag denne uka om hvordan dette skal realiseres.

Filmen «Det siste vitnet» har premiere tirsdag 11. juni under Kortfilmfestivalen i Grimstad.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

 • Moralismelinja

  Moralismelinja

  Har du slitt ut kroppen din i arbeidet eller fått en kronisk sykdom, og har tre barn? Synd for deg. (1946 innlegg) Les mer

 • Velferdspolitikk i revers

  Velferdspolitikk i revers

  Når regjeringen hevder stønadsnivået bør være lavere enn laveste lønnsinntekt settes norsk velferdspolitikk i revers, til før 1967. (1110 innlegg) Les mer

 • Svenskene latterliggjøres i russiske medier

  Svenskene latterliggjøres i russiske medier

  «Vi kan jo ikke se den grensa under vann.» (960 innlegg) Les mer

 • Høyres logiske brist

  Høyres logiske brist

  Høyre må forklare hvordan de har funnet ut at rike blir motivert av mer penger, mens bønder, kulturarbeidere, medier og fattige blir motivert av mindre. (945 innlegg) Les mer

 • Ingen vei tilbake

  Ingen vei tilbake

  Etter et år er Erna Solberg godt i gang med det Høyre gjør best i regjering, å gjøre endringer som ikke lar seg reversere, skriver Marie Simonsen. (941 innlegg) Les mer

 • En styrket arbeidslinje

  En styrket arbeidslinje

  Det handler om å gjøre en ordning fra å være et hinder, til ikke lenger å være et hinder for å prøve seg i arbeid. (798 innlegg) Les mer

 • Svensk sikkerhetspoliti advarte om russiske krigsplaner allerede i april

  Svensk sikkerhetspoliti advarte om russiske krigsplaner allerede i april

  Russland har kjøpt store mengder kart over Sverige. (778 innlegg) Les mer

 • Sexarbeideraktivist hadde tatt LSD da hun stilte til fotografering på Stordalens luksushotell

  Sexarbeideraktivist hadde tatt LSD da hun stilte til fotografering på Stordalens luksushotell

  Fotografen kalt inn på teppet. (783 innlegg) Les mer