Forsvarsdepartementet kalte Pelle-gruppas storaksjon «amatørmessig», men legger seg nå flat.

Tips oss 2400
Vi mener Pelle-gruppa gjorde en viktig innsats under krigen.
Forsvarsdepartementet i en e-post til Dagbladet
FRA HØRINGEN: Tre medlemmer fra Pelle-gruppa deltok på høringa i mars i fjor: Sverre Kokkin, Reidar Formo og 
Kristian Sandum

FRA HØRINGEN: Tre medlemmer fra Pelle-gruppa deltok på høringa i mars i fjor: Sverre Kokkin, Reidar Formo og Kristian Sandum

REGISSØR: Øystein Rakkenes mener Pelle-gruppa bør hedres med medaljer, som andre sabotasjegrupper fra andre verdenskrig.

REGISSØR: Øystein Rakkenes mener Pelle-gruppa bør hedres med medaljer, som andre sabotasjegrupper fra andre verdenskrig.

VAR LEDER: Ragnar «Pelle» Sollie var leder for Pelle-gruppa.

VAR LEDER: Ragnar «Pelle» Sollie var leder for Pelle-gruppa.

- FORTJENER OPPMERKSOMHET: Historiker Lars Borgersrud mener Pelle-gruppa bør behandles og dekoreres på samme måte som andre sabotasjegrupper under krigen.

- FORTJENER OPPMERKSOMHET: Historiker Lars Borgersrud mener Pelle-gruppa bør behandles og dekoreres på samme måte som andre sabotasjegrupper under krigen.

(Dagbladet): I dokumentarfilmen «Det siste vitnet» har filmskaperne Morten Conradi og Øystein Rakkenes fulgt Pelle-gruppas gjenlevende medlemmers kamp om å få en anerkjennelse for innsatsen de gjorde under andre verdenskrig.

Pelle-gruppa var ei sabotasjegruppe som opererte i Oslo-området det siste krigsåret, og utførte en av de største norske aksjonene under krigen. 23. november 1944 sprengte de seks skip, en tørrdokk og ei kran ved Akers Mek og Nylandsverkstedet ved Oslo havn.

Som Dagbladet skrev fredag, var det Max Manus som fikk æren for denne aksjonen, men i dag er det godt dokumentert at det var Pelle-gruppa som faktisk sto bak.

- Kongen har på vegne av det norske folk kommet med en unnskyldning til partisanene i Finnmark for behandlingen de ble utsatt for etter krigen. Jeg mener han like gjerne kunne takket oss, sier Sverre Kokkin (88) til Dagbladet.

Han er i dag en av to gjenlevende Pelle-medlemmer.

Åpen høring

I forbindelse med filmen «Det siste vitnet» tok filmskaperne initiativ til at det skulle gjennomføres en offentlig, åpen høring om Pelle-gruppa og dens innsats under krigen.

Under høringen, som ble gjennomført i mars i fjor, ble Forsvarsdepartementet bedt om å se på muligheten for at Pelle-gruppas gjenlevende medlemmer skulle dekoreres med Krigskorset eller Krigsmedaljen.

Departementet kom da med følgende uttalelse:

«Den historiske gjennomgangen vil bli foretatt i tre faser. Første fase blir å kartlegge hvilken dekorasjonspraksis som er fulgt hittil for andre verdenskrig. Ingen nye tildelinger for innsats under andre verdenskrig vil bli foretatt før helhetsbildet er klart. Første og andre fase kan ta inntil to år. Det lar seg derfor ikke gjøre på nåværende tidspunkt å svare på når eller hvor Pelle-gruppa kan tildeles ærespris for innsats under andre verdenskrig.»

- For amatørmessige

Seinere har regissør Rakkenes mottatt et brev fra Forsvarsdepartementet.

- I brevet sto det at Forsvarsdepartementet anser Pelle-gruppas aksjoner for «amatørmessige». Det reagerer jeg veldig på, for dette var ingen amatørers arbeid, sier Rakkenes.

Det gjør også Sverre Kokkin:

- Det er fornærmende. Bare tenk på aksjonen ved Akers Mek. I tillegg utførte vi mer enn 15 andre aksjoner, sier 88-åringen.

Ifølge Norsk Hjemmefrontmuseum sies det at aksjonen ved Oslo Havn, sammen med tungtvannsaksjonen, var de eneste som ble rapportert direkte tilbake fra Norge til krigsledelsen i Tyskland, og det skal ha skapt stor uro i det nazistiske regimet.

Brevet som Forsvarsdepartementet sendte til Rakkenes, vises i dokumentarfilmen, og Rakkenes har også latt Dagbladet lese utdrag av det.

- De skriver også at Pelle-gruppa var dårlig organisert, og at ingen egentlig visste hvem som hadde stått bak aksjonen i 1944, sier Rakkenes.


- Brevet skulle ikke blitt sendt

I en e-post til Dagbladet skriver Forsvarsdepartementet i dag at dette brevet aldri skulle blitt sendt.

«Dette var én saksbehandlers mening som ikke skulle vært videresendt, og er ikke Forsvarsdepartementets syn. Vi mener Pelle-gruppa gjorde en viktig innsats under krigen», heter det i e-posten fra departementet.

Videre sier ekspedisjonssjef Kjersti Klæboe at departementet nå holder på med en omfattende historisk gjennomgang og vurdering av innsats under andre verdenskrig.

- Pelle-gruppas medlemmer er en selvsagt del av denne. Dette er tidkrevende arbeid, men Pelle-gruppa har høy prioritet. Det er for tidlig å si når en konklusjon vil foreligge, men vi håper å ha den klar i løpet av høsten, opplyser Klæboe.

Post mortem

Sverre Kokkin sier han valgte å bli med i filmen «Det siste vitnet» fordi han håper den vil føre til at gruppa nå - nesten 70 år etter krigen - vil få anerkjennelse for innsatsen de la ned.

- Vi har aldri fått en eneste deltakermedalje, og nå er jeg ganske sikker på at ingen fra Pelle-gruppa vil få det mens vi lever. Vi er bare to igjen. Om vi får noen medalje, blir det vel post mortem, sier 88-åringen.

Regissør Rakkenes mener det fortsatt ikke er for seint.

- Nå er de bare to igjen, og begge nærmer seg 90 år. Det er altfor defensivt at de skal få denne anerkjennelsen post mortem. Myndighetene har sjansen nå, de kan rekke disse mennene ei hånd og komme dem i møte, sier han, og fortsetter:

- Mange har fått medaljer for langt mindre innsats enn Pelle-gruppas, sier han.

- Fortjener dekorering

Han får støtte av historiker Lars Borgersrud:

- Både innen historieskriving, i skolebøker og undervisning, og når det gjelder oppmerksomheten fra myndighetenes side, bør Pelle-gruppa behandles på samme måte som andre sabotasjegrupper. De fortjener samme oppmerksomhet, og bør dekoreres på samme måte som dem, sier Borgersrud til Dagbladet.

Pressevakt Marita I. Wangberg i Forsvarsdepartementet sier til Dagbladet at departementet ønsker å komme til en konklusjon angående Pelle-gruppa så raskt som mulig.

- Vi ser poenget, og har satt fart på arbeidet, sier Wangberg.

Høsten 2010 vedtok et enstemmig Oslo bystyre - etter påtrykk fra blant andre Conradi og Borgersrud - at det skal reises et minnesmerke over Pelle-gruppa på Aker Brygge. Klassekampen skrev onsdag denne uka om hvordan dette skal realiseres.

Filmen «Det siste vitnet» har premiere tirsdag 11. juni under Kortfilmfestivalen i Grimstad.
Lik Dagbladet på Facebook.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Kripos-topp slår alarm: - Vi må gjøre noe nå. Før det er for seint

  Kripos-topp slår alarm: - Vi må gjøre noe nå. Før det er for seint

  Politikere, politi og samfunn må slå tilbake de organiserte kriminelle miljøene, sier Eivind Borge i Kripos. (639 innlegg) Les mer

 • Ukulturen i politietaten

  Ukulturen i politietaten

  Jo da rektor, seksuell trakassering forekommer i politiet, det blir bare ikke snakket om, og det er et problem. (511 innlegg) Les mer

 • Sjokkvideoene som viser kongeørnens herjinger med reinkalver

  Sjokkvideoene som viser kongeørnens herjinger med reinkalver

  - De pines i hjel. Det er et mareritt. (443 innlegg) Les mer

 • - Mens mafia-bander herjer, har statsråden tatt et hvileskjær på ett og et halvt år

  - Mens mafia-bander herjer, har statsråden tatt et hvileskjær på ett og et halvt år

  - Situasjonen er prekær, sier Anette Trettebergstuen (Ap). (393 innlegg) Les mer

 • Vi får ikke bedre livskvalitet av tre ganger mer materielt forbruk

  Vi får ikke bedre livskvalitet av tre ganger mer materielt forbruk

  For jordas tåleevne vil det være dramatisk. Likevel er det dette Norge har stø kurs mot. Det er på tide å ta en politisk diskusjon om forbruksvekst er riktig oppskrift på et godt framtids-Norge. (383 innlegg) Les mer

 • Ap: Alvorlig at Anundsen avfeier kritikk

  Ap: Alvorlig at Anundsen avfeier kritikk

  - Hvorfor er Anundsen justisminister? (315 innlegg) Les mer

 • Norge burde inspireres av Sveriges feministiske utenrikspolitikk

  Norge burde inspireres av Sveriges feministiske utenrikspolitikk

  Da den svenske regjeringen, anført av utenriksminister Margot Wallström, proklamerte at Sverige skulle ha en feministisk utenrikspolitikk, vakte det humring i enkelte miljøer. Men det er ingen grunn til latter. (209 innlegg) Les mer

 • Kjære forbilde

  Kjære forbilde

  Akkurat nå sitter det en far eller mor i bunnløs fortvilelse, uten penger til mat, for de pengene er spilt bort. (199 innlegg) Les mer