30 år etter nestendrukning og heftig skyting får eks-soldaten Bjørn Sagvolden (55) erstatning.

Tips oss 2400
SPESIALJEGERE: Forsvarets spesialkommando utdanner fallskjermjegere og spesialjegere og kan på kort tid stille styrker til nasjonal og internasjonal krisehåndtering. På dette bildet fra 2007 viser de hvordan de forbereder seg før et oppdrag i Kabul. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet

SPESIALJEGERE: Forsvarets spesialkommando utdanner fallskjermjegere og spesialjegere og kan på kort tid stille styrker til nasjonal og internasjonal krisehåndtering. På dette bildet fra 2007 viser de hvordan de forbereder seg før et oppdrag i Kabul. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet

Forsvarets spesialkommando

Forsvarets spesialkommando (etablert 1982) beskrives av Forsvaret som en «fleksibel og operativ spesialstyrke» som skal løse nasjonale og internasjonale oppdrag. Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando utdanner fallskjermjeger og spesialjegere og kan på kort tid stille styrker til nasjonal og internasjonal krisehåndtering.
Blant oppdragene er å samle informasjon og gjennomføre offensive operasjoner på fiendtlig territorium. I fredstid støtter avdelingen politiet med terrorbekjempelse ved eksempelvis olje- og gassinstallasjoner.

Telenor aksepterer dommen

Telenor aksepterer at lagmansrettens dom er rettskraftig, og at selskapet må ut med yrkesskadeerstatning for hendelser da Bjørn Sagvolden ikke jobbet hos Telenor.
- Rent logisk høres det rart, men vi må bare ta det til etterretning, sier Telenors pressetalsmann Dag Melgaard.
Bjørn Sagvoldens advokat Jan Kristian Matei Arhaug sier at selv om kravet på 36 millioner kan virke høyt, vil minst 10 millioner gå til skatt. Det skal også dekke renter og framtidige inntekter.
- Vi håper
 Telenor kan akseptere kravet, slik at Bjørn slipper flere rettsrunder, sier Arhaug.
- Det er en sak vi har til vurdering, repliserer Dag Melgaard.

Forsvaret: - Ikke klanderverdig

Dagbladet har stilt Forsvaret følgende spørsmål:
1. Hva er deres kommentar til at FSKs ledelse i følge dommen skal ha fabrikkert falske erklæringer mot Sagvolden fra medsoldater, og hva er evt gjort eller vil bli gjort for å rydde opp i dette?
2. Hvordan ser Forsvaret i dag på at Sagvolden bare 14 dager etter en nesten-drukning ble utsatt for en relativt brutal skyteøvelse og deretter kort etterpå oppsagt?
3. Hvordan vil Forsvaret stille seg til en eventuell erstatningssak fra Sagvolden på bakgrunn av hendelsene og oppsigelsen?
Slik svarer oberst Dag Rist Aamoth: «Forsvaret har tidligere gjennomgått skyteepisoden, dykkerulykken og oppsigelsen uten at vi har funnet at Forsvaret har opptrådt klanderverdig i saken. Ut fra de opplysninger vi har i dag, kan Forsvaret ikke se at det er grunnlag for erstatning i saken», skriver Aamoth, som er pressetalsmann for Forsvaret, i en epost.
- Hvor mange millioner skal jeg få per skudd, spør Bjørn Sagvolden (55) sarkastisk.
Han har vunnet en dundrende seier i Borgarting lagmannsrett, og skal ha yrkesskadeerstatning.

Skadene oppsto etter en nesten-drukning og en heftig skyteepisode i Forsvarets spesialkommando i november 1983.

Ifølge den nylig rettskraftige dommen skal Telenor betale, fordi Sagvolden var ansatt der da skadene først ble konstatert.

Dommen fastsetter ingen sum, men Sagvolden krever Telenor for 36 millioner.

«Killing house»


«Han var blå i ansiktet og kastet opp blodholdig væske.»

Slik var ifølge retten Sagvoldens tilstand etter en dykkeulykke 1. november 1983, før livreddende tiltak og deretter fem timer i trykkammer. Han var elitesoldat i den da nyopprettede Forsvarets spesialkommando (FSK), en spesialavdeling som blant annet skal operere bak fiendens linjer og beskytte oljeinstallasjoner mot terror.

- Etterpå var det rett tilbake i tjeneste i FSK, sier Sagvolden til Dagbladet.

To uker senere fikk han beskjed om å melde seg i øvringslokalet som ble kalt «killing house» i hovedkvarteret på Trandum. Der var det mørkt.

Sagvolden ble plassert på en stol, og det ble beordret ild.

«Sønderknust, gråtende»


«Trykkbølgen kjennes i ansiktet og anslaget fra skuddene går i veggen svært nære mitt hode. Dette gjentar seg med dobbeltskudd. (...) Dette avsluttes når magasinet er tomt».


Slik beskrev Sagvolden skyteepisoden i «killing house» i et brev til Forsvarsdepartementet i 1992. Han skriver at han ble sittende «forstenet» og i «sjokktilstand».

Han var «som helt forandret», «sønderknust, gråtende og urolig og regelrett redd/angst», forklarer hans daværende kone i en  rettspsykiatrisk rapport.

Hjerneskade


Kort etter skytingen fikk Sagvolden sparken. Etter hvert ble han skilt. Derimot gjorde han det bra i arbeidslivet.

Så ble det trøbbel der også.

Seks-sju år etter hendelsene i FSK, røk han i tottene med sin daværende samboer og hennes familie, og med arbeidsgiveren Televerket/Telenor. Problemene vokste ham over hodet, og i 1990 oppsøkte han lege med mistanke om hjerneskade.

Nå har lagmannsretten ut fra lege- og psykiaterrapporter konkludert med at nesten-drukningen og skyteepisoden trolig påførte Sagvolden en mindre hjerneskade og posttraumatisk stresslidelse med søvnvansker, flashbacks og konsentrasjonsvansker.

- Falske erklæringer


I mange år nå har Bjørn Sagvoldens liv vært et kaos. Før jul i fjor ble han og hans 83-årige mor kastet ut av en leilighet i Oslo, etter mange års krangler og rettstvister. Dagbladet treffer ham i hans midlertidige bosted hos en kamerat.

Sagvolden mener mange av problemene både privat og i arbeidslivet skyldes hendelsene i 1983, og sju erklæringer fra desember samme år.

Der stemplet medsoldater ham som kranglete og uforsvarlig i sin omgang med skytevåpen.

- Skulle fjernes

To medsoldater som vitnet i retten avviste å ha skrevet erklæringene, selv om deres navn var blant avsenderne.

«Lagmannsretten finner på bakgrunn av vitneforklaringene til NN og NN mest sannsynlig at erklæringene er falske, og at de mest sannsynlig er fabrikkert i ettertid for å begrunne oppsigelsen av Sagvolden», skriver lagmanssretten.

Både de to medsoldatene og Sagvolden mener FSK-ledelsen var faglig uenig med Sagvolden, og ville ha ham vekk.

- Det er det jeg har ment hele tida, og nå er det bevist i lagmannsretten, sier Sagvolden til Dagbladet.
Dagbladet har ikke fått kontakt med Sagvoldens daværende overordnede i FSK.

- Rett hele tida


I ettertid mener Sagvolden at problemene privat og i arbeidslivet stammer fra erklæringene som retten nå mener var falske var blitt lekket, og at ryktene hadde begynt å gå om ham.

- Kan hjerneskaden som retten nå har konstatert, ha gjort at du ser konspirasjoner der andre ikke ser det?


- Nei. Men andre har vært inne på den tanken. Dokumentasjonen viser at Sagvolden har hatt rett hele veien, sier Bjørn Sagvolden.

Endelig kan han triumfere.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen