- Dette strider kraftig mot vår rettsoppfatning, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Tips oss 2400
DØMT: Marte Deborah Dalelv (24) ble tirsdag dømt for alkoholbruk, sex utenfor ekteskap, og for å ha avgitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai og ikke ble trodd. Foto: Ahmed Jadallah/Files / Reuters

DØMT: Marte Deborah Dalelv (24) ble tirsdag dømt for alkoholbruk, sex utenfor ekteskap, og for å ha avgitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai og ikke ble trodd. Foto: Ahmed Jadallah/Files / Reuters

Dommen mot Marte Deborah Dalelv (24) i Dubai strider mot norsk rettsoppfatning. Den er dessuten problematisk fra et menneskerettighetsperspektiv, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Dalelv ble tirsdag dømt for alkoholbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha avgitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai og ikke ble trodd.

Dommen kom som en overraskelse på både Eide og Utenriksdepartementet.

- Dette strider kraftig mot vår rettsoppfatning. Det fremstår som svært underlig at man anmelder en voldtekt og deretter blir dømt selv for forbrytelser som i vår del av verden ikke engang er forbrytelser, sier Eide til NTB.

Departementet ønsker ikke å kommentere dommen i detalj, da den ble anket på stedet og dermed ikke er rettskraftig ennå.

Må bli i Dubai

24-åringen, som opprinnelig er fra Tønsberg, er dømt til fengsel i ett år og fire måneder. Mannen hun hadde anmeldt fikk også fengselsstraff, men er ikke dømt for voldtekt.

- Det er høyst problematisk, også fra et menneskerettighetsperspektiv, sier Eide.

Dalelv har fått passet sitt beslaglagt og må bli værende i Dubai fram til ankesaken kommer opp i september. Utenriksdepartementet vil fortsette med å gi kvinnen konsulær bistand.

- Dypere problemer

Utenriksministeren mener dommen mot Dalelv viser at kvinners rettstilling står svakt i Dubai og ellers i regionen.

- Saken illustrerer dypere problemer som rammer mange kvinner rundt om i verden, for det første at det er vanskelig å bli trodd i voldtektssaker, og for det andre at man kan bli straffet for såkalt usømmelig oppførsel, sier Eide.

(NTB)

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen