Både ansatte og pasienter ved Lærdal sykehus måtte trå til da 44 av de røykskadde fra tunnelbrannen i Gudvangatunnelen i løpet av en snau time ankom det lille sykehuset.

Tips oss 2400

GIKK FORT: Dennis Kristoffer Dale (18), Simen Almestad (21) og Steffen Aasebø (18) sto rett bak traileren som tok fyr i Gudvangatunnelen. De forteller at den var overtent på få minutter. Video: Dennis Kristoffer Dale

INNESPERRET: Flere biler ble sperret inne i Gudvangatunnelen da en trailer i dag tok fyr. Denne videoen viser hvordan det så ut utenfor tunnelen klokka 14.47. Video: Eirik Hylland

LÆRDAL (Dagbladet): Med normal kapasitet på rundt 20 sykesenger ble de ansatte ved sykehuset i Lærdal satt på en ekstra hard prøve. Sykehuset driver ikke med mye akuttmedisin.

I all hovedsak er det planlagte operasjoner av kne og hofter som foregår der.

- Vi har jo en medisinsk avdeling her, men dette er langt utenfor det kompetansefeltet vi har. Pasientene har alle røykskader i større eller mindre grad. Noen må holdes til observasjon en stund, da de kan utvikle senskader. I alle fall 10 til 12 timer, og så undersøkes på nytt, forteller Truls Jellestad, overlege ved ortopedisk avdeling.

Han legger til at pasientene har inhalert meget giftig røyk. Røyk som kan gi hevelser og væske i lungene, og skade folk alvorlig.

Et under

Overlege Jellestad bærer preg av en dag utenom det vanlige. Ikke minst er han preget av det faktum at alle inne i tunnelen klarte å komme seg ut fra brannen og den tette røyken.

- Det er et under at ingen omkom, for røyken var så mørk og tett at de så ingen verdens ting. De fleste gikk tre kilometer i dette for å komme seg ut og inhalerte store mengder giftig røyk, forteller han.

Jellestad er godt kjent i området. Lange tunneler er dagligdagse saker for beboerne i de trange dalene og fjordarmene inne i Sognefjorden. Likevel kom alarmen som en overraskelse.

Utfordringer

Overlegen roser de ansatte og pasientene for deres innsats og tålmodighet i forbindelse med innrykket av 44 pasienter.

- Dette er ikke bare et problem faglig, men også organisatorisk og logistisk. Pasientene skal undersøkes, registreres og få anvist plass. Slikt er et problem for et sykehus som får inn dobbelt så mange som det er senger til.

De ansatte fikk imidlertid hjelp fra pasientene, som frivillig flyttet ut av sengene sine og overlot dem til de medtatte røykskadde fra tunnelbrannen.

24 kinesere

Det var få nordmenn i den flokken med skadde som ankom Lærdal. Kun åtte stykker. Hoveddelen bestod av 24 kinesere som er på busstur i Norge. Ellers var det fem tyskere, hvorav to er barn. Det yngste bare tre år gammelt.

Det var to italienere, to israelere, en tsjekker og to polakker. En av polakkene var sjåføren. Med unntak av tre nordmenn er de øvrige sendt til henholdsvis Haukeland i Bergen og sykehuset i Førde.  

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.