Anna Friel og Espen Klouman Høiner har funnet tonen.

Tips oss 2400
VIKTIG SKUESPILLER Regissør Per Olav Sørensen er glad for å få med en av Storbritannias største skuespillerstjerner, Anna Friel. - Hun er «godkjent» av BBC, sier regissøren. Foto: Anders Grønneberg

VIKTIG SKUESPILLER Regissør Per Olav Sørensen er glad for å få med en av Storbritannias største skuespillerstjerner, Anna Friel. - Hun er «godkjent» av BBC, sier regissøren. Foto: Anders Grønneberg

ALT FOR NORGE: Skuespiller Espen Klouman Høiner sammen med regissør Per Olav Sørensen (til høyre) i Oslo Militære Samfund på pressekonferansen mandag. Foto: Anders Grønneberg

ALT FOR NORGE: Skuespiller Espen Klouman Høiner sammen med regissør Per Olav Sørensen (til høyre) i Oslo Militære Samfund på pressekonferansen mandag. Foto: Anders Grønneberg

UTVEKSLER INFO: Etter et kort møte, som inkluderte intervju med Dagbladet, utvekslet Anna Friel og Espen Klouman Høiner telefonnummer og epostadresser.

UTVEKSLER INFO: Etter et kort møte, som inkluderte intervju med Dagbladet, utvekslet Anna Friel og Espen Klouman Høiner telefonnummer og epostadresser.

MANNSDOMINERT: OSLO: Naturlig nok blir det mange menn med i denne serien. Her ser vi de norske skuespillerne, og i midten produsentene Tone Rønning og John M Jacobsen og regissør Per-Olav Sørensen. Foto: Anders Grønneberg

MANNSDOMINERT: OSLO: Naturlig nok blir det mange menn med i denne serien. Her ser vi de norske skuespillerne, og i midten produsentene Tone Rønning og John M Jacobsen og regissør Per-Olav Sørensen. Foto: Anders Grønneberg

Anna Friel

• Britisk skuespiller, født 12. juli 1976 i byen Rochdale.
• Slo gjennom som Beth Jordache i Channel 4-såpa «Brookside». I USA er hun mest kjent som Charlotte «Chuck» Charles i ABC-komedien «Pushing Daisies».
• Har spilt med bl.a. Christian Bale, Gerard Butler, Colin Farrell, Keira Knightley, Robert De Niro, Will Ferrell og Rachel Weisz.
•Aktuell som hovedrollen Julie Smith i «Kampen om tungtvannet»

Espen Klouman Høiner

• Norsk skuespiller, født 31. august 1981 - fra Nesodden.
• Utdannet ved Teaterhøgskolen, debuterte som skribent i novellesamlingen «11 i 11» i 2011.
• Bor i Trondheim og jobber for tida på Trøndelag teater og spiller Peer i «Peer Gynt».
• Medvirket i bl.a. «Bare Bea», «Reprise», «Switch», «Upperdog» og «En som deg».
• Spiller Leif Tronstad i «Kampen om tungtvannet».
ET LITE UTVALG: OSLO: Her ser vi et utvalg av skuespillerne, i front Dennis Storhøi (til v.) og Frank Kjosås. Foto: Anders Grønneberg

ET LITE UTVALG: OSLO: Her ser vi et utvalg av skuespillerne, i front Dennis Storhøi (til v.) og Frank Kjosås. Foto: Anders Grønneberg

Se våre siste filmtrailere

Britiske Anna Friel og norske Espen Klouman Høiner skal spille to av hovedrollene i ny storfilm - og har møtt hverandre for første gang.

Anna Friel (37) er stor stjerne i hjemlandet, kjent fra tv og diverse Hollywood-produksjoner.

En drøm

Regissør Per-Olav Sørensen omtaler henne som et scoop - en drøm å få ha på laget.

Hun var nylig i Norge for første gang, og tilbragte et par dager i Oslo - hvor hun bl.a. traff Espen Klouman Høiner.

Anna Friel er nylig ferdig med Ridley Scotts tv-serie «The Vatican» og har spilt i filmer som «Limitless» og «London Boulevard».

En annen verden

«Kampen om tungtvannet» er et stort internasjonalt samarbeidsprosjekt, og det har vært helt nødvendig for regissøren å hente kjente engelske og tysktalende skuespillere.

- Verden kunne vært noe helt annet uten de heltemodige aksjonene mot tungtvannsproduksjonen i Norge, sier Anna Friel.

Hun forteller at hun ikke kjente til anlegget Vemork i Rjukan. Gjennom hele krigen var Tyskland ute etter tungtvannet, som skulle brukes i utviklingen av atomvåpen - som Hitler skulle slippe over London.

Britisk etterretningsoffiser

- Jeg skal spille Julie Smith, en britisk etterretningsoffiser som møter Leif Tronstad i England. Sammen planlegger vi aksjonene på Rjukan, sier Friel om rollen hun snart skal ta fatt på.

Karakteren Julie Smith er en tøff kvinne, vokst opp med flere brødre - og hennes mann døde i krigen.

- Julie Smith er en oppdiktet skikkelse, en karakter sammensatt av mange ekte kvinner som gjorde en viktig jobb i den britiske planleggingen av sabotasjen mot Hydros tungtvann.

London-LA-Mallorca

Noe av det Anna Friel elsker mest med skuespillerlivet, er å være på farta.

Hun har tre baser:

London, Los Angeles og Mallorca, som hun pendler mellom - i tillegg på diverse filmsett verden over. Og som WWF-ambassadør blir det også reising, nylig var hun i Afrika.

Gracie på åtte år

- Å være med datteren min er det aller viktigste. Gracie er åtte år. Min samboer (David Thewlis, kjent britisk skuespiller) og jeg skilte lag for tre år siden.

Hun forteller at de er vegg-i-vegg-naboer i London og har et godt forhold.

Når ikke datteren er med mamma Anna rundt om i verden, er hun hos pappa David. Gracie er med mamma, som nå er på plass i Praha sammen med Klouman Høiner.

Mandag 28. oktober starter opptakene.

Sabotasjeaksjoner

Espen Klouman Høiner er kjent fra teater og film, og dette kan bli hans store gjennombrudd. Han skal spille offiseren og ingeniøren Leif Tronstad, som var med å bygde opp Vemork - og planla sabotasjeaksjonene.

- Jeg gleder meg veldig til å komme i gang med innspillingen - må bare bli ferdig med «Peer Gynt» på Trøndelag Teater, sier Klouman Høiner.

For regissør Sørensen er Klouman Høiner rett mann på rett plass: - Jeg var ute etter en ubesudlet skuespiller som ikke har vært eksponert på tv.

- Kjemien stemmer

I to timer denne uka har Anna Friel og Espen Klouman Høiner tilbrakt sammen, med regissøren. Og de er allerede blitt godt kjent, og forteller at kjemien stemmer.

- En gave å få arbeide med en stjerne som Anna. Hun er sjenerøs og byr på seg selv. Jeg gleder meg allerede til å begynne å filme, sier Klouman Høiner.

Anna Friel har også mye pent å si om Espen, og omtaler ham som intelligent, sjarmerende og rolig.

- Og ikke minst er han pen, legger hun til.

Dette er skuespillerne:

Espen Klouman Høiner (Leif Tronstad), Anna Friel (Julie Smith), Dennis Storhøi (Erik Henriksen), Christoph Bach (Werner Heisenberg), Pip Torrens (Eric Welsh), Maibritt Saerens (Ellen Henriksen), David Zimmerschied (Carl Freidrich von Weizäcker), Stein Winge (Axel Aubert), Frank Kjosås (Knut Haukelid), Tobias Santelmann (Joachim Rønneberg)
Christian Rubeck (Claus Helberg), Benjamin Helstad (Jens-Anton Poulsson), Mads Sjøgård Pettersen (Fredrik Kayser), Rolf Kristian Larsen (Einar Skinnarland), Audun Sandem (Knut Haugland), Ole Christoffer Ertvaag (Birger Strømsheim), Torstein Bjørklund (Arne Kjelstrup)
Eirik Evjen (Kasper Idland), Endre Ellefsen (Hans Storhaug)
Peri Baumester (Elisabeth Heisenberg), Corey Johnson (General Pritchard), Espen Reboli Bjerke (Jomar Brun) og Ragnhild Heien Myntevik (tjenestepike Astrid).

«Kampen om tungtvannet»

• V-serie om sabotasjeaksjonen mot tungtvannsfabrikken ved Rjukan under andre verdenskrig.
•Budsjett på 75 millioner kroner, i samarbeid med en dansk, en tysk og en britisk produsent.
• Filmkameratene ble tildelt 11,7 millioner kroner i støtte fra Norsk filminstitutt for å serien.
• Skal bestå av seks episoder og planlagt premiere er satt til desember neste år på NRK.
• Opptakene starter neste om en drøy uke, i Praha.
• Flere land skal vise serien, målet er å selge den verden over.
• De to største rollene spilles av Espen Klouman Høiner (Leif Tronstad) og Anna Friel (Julie Smith).
Lik Dagbladet på Facebook.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Så skjedde det igjen — fornektelsen

  Så skjedde det igjen — fornektelsen

  Vi vet hvem som står bak den økende jødeforfølgelsen på det europeiske kontinentet. (1355 innlegg) Les mer

 • Ni av ti Frp-velgere er enige med Pegida

  Ni av ti Frp-velgere er enige med Pegida

  Mener Norge trues av muslimsk innvandring. (1019 innlegg) Les mer

 • Rikssutrekoppen Per

  Rikssutrekoppen Per

  Som alle vet gjør ikke Fremskrittspartiet feil. Lederne lover aldri for mye. Går noe galt, er det andres feil eller ansvar. Frp befinner seg konstant i trassalderen. (924 innlegg) Les mer

 • Intet nytt fra Østfronten

  Intet nytt fra Østfronten

  Også denne helgens nyheter fra Ukraina er nedslående. En ny prorussisk militær offensiv forandrer spillet. Krigen kan nå bli total og utslettende. (653 innlegg) Les mer

 • Kjære Lånekassen

  Kjære Lånekassen

  Jeg er blitt trukket ut til tilfeldig bokontroll, i dette brevet skal jeg beskrive boforholdene med min tidligere samboer og eks-kjæreste nærmere for dere. (285 innlegg) Les mer

 • Dommer mener Norge smisket seg til seier i kokkekonkurranse

  Dommer mener Norge smisket seg til seier i kokkekonkurranse

  - Danmark tenkte kanskje ikke godt nok over hva de skulle gjøre? svarer nordmennene. (227 innlegg) Les mer

 • Kunstnerlønna raser: Billedkunstnere tjener 89.000 kroner i året

  Kunstnerlønna raser: Billedkunstnere tjener 89.000 kroner i året

  Mens nordmenn flest tjener mer, går kunstnernes inntekter dramatisk nedover. (218 innlegg) Les mer

 • Den privilegerte manns klagesang

  Den privilegerte manns klagesang

  I stedet for å bruke energien sin på å presentere reelle mannsproblemer, bruker likestillingskritikere først og fremst sine krefter på å kritisere, latterliggjøre og avspore feministdebatter. (200 innlegg) Les mer