- Det skulle egentlig være umulig, sier forfatteren.

Tips oss 2400
BOK: Boka var ferdig i 2011, men det var da det virkelige arbeidet begynte: Å få den utgitt. Fotomontasje: Per Tore Breiehagen

BOK: Boka var ferdig i 2011, men det var da det virkelige arbeidet begynte: Å få den utgitt. Fotomontasje: Per Tore Breiehagen

FORLAG: Det New York-baserte forlaget Random House ønsket å gi ut boka. I Norge er det Juritzen som gir ut boka. Fotomontasje: Per Tore Breiehagen

FORLAG: Det New York-baserte forlaget Random House ønsket å gi ut boka. I Norge er det Juritzen som gir ut boka. Fotomontasje: Per Tore Breiehagen

Se våre siste filmtrailere

(Dagbladet): - Det skulle egentlig være umulig. Uten agent får du ingen kontrakt, og uten å være kjent forfatter får du ingen agent.

Fotograf Per Tore Breiehagen (53) fra Ål ler. Etter over 25 år som reklamefotograf med base i Minneapolis, er eventyret blitt virkelig både for ham, kona Lori Evert (50) og dattera Anja (9).

Familiens bokprosjekt, «The Christmas Wish», ligger i dag som nummer fem på New York Times bestselgerliste. Det uvanlig store førsteopplaget på 70.000, som ble sluppet i september, var tomt allerede forrige måned. Nå går pressa varm hos forlaget Random House, for å sikre amerikanerne hvit jul. Hvit, norsk jul.

På norsk heter boka «Juledrømmen», og gis ut på Juritzen forlag.

- Helt magisk

Det startet da Per Tore og familien var på juleferie på Ål for fire år siden, og Anja prøvde arveklær etter sine søskenbarn. Hun ble så begeistret for stakken, ullgenseren og rødnisselua at hun hadde det på seg da hun gikk ut for å leke.

Per Tore fulgte etter med kameraet, og fanget datteras lek i den dype snøen. 

Seinere samme år fikk venner og kjente julekort der bildet av Anja var satt sammen digitalt med Per Tores arkivbilder av norsk skog — og — et kinesisk reinsdyr i plast.

- Bildet var helt magisk, og som tatt ut av et eventyr. Jeg begynte med en gang å skrive en historie som utdypet Anjas forhold til reinsdyret, forteller Lori, som er utdannet journalist og jobber som reklamestylist.

Feriene hjemme i Hallingdal ble brukt effektivt. I løpet av en enkelt dag kunne Per komme tilbake med opptil 10.000 bilder.

Alle tenkelige vinkler ble fotografert med tanke på hva han kunne få bruk for i det seinere manipuleringsarbeidet.

- Anja har vært fantastisk tålmodig hele veien, og uten henne hadde det aldri blitt noen bok. Hun har kastet seg uti det — enten hun har lagt av gårde på ski, lekt med levende dyr eller posert med et liksomdyr ved siden av seg, sier Per Tore.

- Et eventyr

Fra sitt omfattende arkiv, blant annet på oppdrag for National Geographic, fisket Per Tore fram bilder av vinterlandskap og arktiske dyr.

Etter hundrevis av timer foran skjermen, var den 42 sider store boka endelig ferdig i 2011. Men ekteparet visste likevel at det vanskeligste sto foran dem.

Hvordan i all verden skulle de få gitt den ut? De hadde ingen kontakter i forlagsbransjen, og ikke lyst til å ta den store og usikre kostnaden med å gi den ut selv. Per Tore hadde nesten glemt eposten han hadde sendt til forlagene i et reklamenettverk han er medlem av.   

Beskjeden på telefonsvareren var likevel ikke mulig å misforstå: Forlagsredaktøren i New York-baserte Random House elsket boka, og ville gi den ut.
 
- Det er slikt som egentlig ikke skjer — og så skjedde det likevel. Vi er fortsatt ikke helt kommet over det, sier Per Tore.

Flere bøker

Eventyret er ikke slutt med denne boka. Paret har skrevet kontrakt med Random House om to bøker til.

Den første, som handler om Anja som drar til fjells for å gjete geiter, er alt ferdig og kommer våren 2015.

En ny julebok om Anja som fostrer opp en reinsdyrkalv, lanseres jula 2015. Innimellom fortsetter ekteparet med reklamejobbing.
  
«Juleferie» vil Per Tore Breiehagen helst ikke kalle det. Både fordi de skal jobbe med et fjerde og foreløpig hemmelig bokprosjekt — men mest av alt på grunn av temperaturen:

- Det blir for langt å reise til Norge med den korte ferien vi har til rådighet nå, så skikkelig jul blir det ikke i år. Her i huset er alle enige om at det bare er hjemme på Ål det blir jul —  med familien og norske, nøkterne juletradisjoner. Og snø, selvsagt. Masse snø!   

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.