Bilde viser det som skal være den første norske IS-bøddelen.

Tips oss 2400

I FREMMEDKRIGERNES FOTSPOR: Unge menn fra hele Europa reiser til Syria for å krige med opprørsgrupper som al-Nusra og IS. Byen Kilis i Tyrkia er siste stopp for mange av dem før de krysser grensa til det borgerkrigsherjede landet. Video: Tomm W. Christiansen / Dagbladet

JAKTEN PÅ TERRORPENGENE: Terrorgruppene IS og al-Nusra sjokkerer verden, og har oppmot hundre unge nordmenn i sine rekker. Vi reiste til Kuwait for å snakke med personene som hevdes å finansiere verdens grusomste terrorister. Video: Tomm W. Christiansen / Dagbladet

Send tips til Dagbladet.no MMS/SMS: 2400 Tlf: 2400 0000 e-post: 2400@db.no

Mer info om tips
(Dagbladet): - ISIL bruker jo disse henrettelsene i sin strategiske kommunikasjon mot sine motstandere, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen, leder for Forsvarets høgskoles mediegruppe, til Dagbladet.

- De bruker dem også som virkemiddel for å disiplinere innad i egne rekker, samt skremme lokalbefolkningen.

«Brakkejustis»

Dagbladet viser i dag det første bildet (krever Pluss-tilgang) av at det som skal være en norsk statsborger - med lang fartstid i rekkene til terrorgruppa IS - gjennomfører en henrettelse i Syria. Offeret er en tidligere shariadommer som forsøkte å flykte fra IS og bosette seg i Qatar. Han ble avslørt, stoppet og dømt til døden ved halshugging. Henrettelsen ble gjennomført av en mann ved navn Abu Shahrazaad al-Narwegi - etternavnet betyr «fra Norge» eller «nordmannen».

- Historien bak både det som skjer både i Syria og Irak er et resultat av samfunn basert på vold, både under Assad-regimet og Saddam Hussein. Dette har selvfølgelig eskalert siden begge landene har vært i borgerkrigslignende tilstander over lengre tid. Voldsspiralen har eskalert. Nå er det ingen skrupler lenger, sier Gundersen.

- ISIL drives nærmest etter en brakkejustis - hvis du først sverger troskap til ISIL eller deltar i kamper med dem, er det vanskelig å trekke seg ut av det igjen. De har en veldig sterk tolkning av islam, og samtidig en sterk indrejustis med svært begrenset mulighet til å trekke seg ut om du angrer. Dette forsterkes ved at henrettelser og brutalitet legges ut på sosiale medier, og at de gjennomfører disse henrettelsene i det offentlige rom. Dette er ment å skremme både motstandere, innenfor egne rekker og lokalbefolkning, sier Gundersen.

Henrettes av utlendinger

- Det har vist seg at mange av disse som deltar i disse henrettelsene er utenlandske jihadister. Vi har sett «Jihad John» fra Storbritannia og også andre som ikke er fra Syria og Irak. Over 80 nasjonaliteter med ulik kulturbakgrun og etnisitet deltar med ISIL. Men dette er første gang jeg hørt om at en nordmann skal ha deltatt i dette. Jeg kjenner imidlertid ikke spesifikt til denne personen.

- De som tiltrekkes til ISIL utenfor Irak og Syria kan i mange tilfeller være svært ytterliggående iforhold til lokal krigere. Mange reiser fordi de støtter visjonen om den islamske staten, brenner mange broer hjemme og planlegger at de aldri skal reise hjem igjen, sier Gundersen.

- Disse har ingen skrupler med å delta i grusomheter og legge det ut på nettet. Så har du andre som reiser for å støtte kampen mot Bashar al-Assad, men som kanskje blir desillusjonert fordi de ser at de kjemper mot andre muslimer - ikke nødvendigvis mot Assad. Disse opplever ofte at det er store utfordringer med å trekke seg ut av ISIL og reise hjem igjen. Det er lav toleranse for å «desertere». 

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.