Teslaen tok fyr da den sto til hurtiglading i Gjerstad.

Tips oss 2400


HINDRER STYGG ULYKKE: Jon Hall fra Seattle kan prise seg lykkelig over Teslas nye autopilot. Bilen bremser for ham i det en motgående bil svinger inn i hans kjørefelt. Video: Jon Hall / JukinMedia

Oslomannen ville feire et særdeles godt år på jobben og kjøpte en Tesla som gave til seg selv.

- Jeg fikk bilen levert for to dager siden, sier eieren til Dagbladet.

Han er svært nedtrykt etter at den for han nye bilen nå bare er aske og utbrente bildeler. Han hadde lånt ut bilen til en kollega og da denne satte bilen til lading på Brokelandsheia ved Gjerstad gikk det helt galt. Kort tid etter sto bilen i full fyr.

Meldingen om brannen kom inn til brannvesenet klokken 14.40 første nyttårsdag. Det var en av Teslas egne hurtigladere som ble brukt for å fylle opp batteriene på bilen.

- Den begynte å brenne helt av seg selv da kollegaen min hadde satt den til lading, sier eieren.

Han er først og fremst glad for at det gikk så bra med kollegaen og at ingen personer ble skadet.

Vanskelig å slokke

Brannvesenet kan ikke bruke vann til å slukke branner i elektriske biler, så derfor tok slukkingen lengre tid enn ved vanlige bilbranner, skriver Fædrelandsvennen.

- Brannvesenet har kontroll på brannen. Området rundt er sperret av, opplyser operasjonsleder Øyvind Hægeland i Agder politidistrikt til NTB.

Undersøker

Tesla Motors i USA er allerede i gang med å undersøke hva som gikk så galt på Brokelandsheia.

- Ingen ble skadet. Vi er nå i gang med en full undersøkelse og vil dele våre funn så snart som mulig, sier Khobi Brooklyn i Tesla Motors til Dagbladet.

Politiet sier de vil undersøke ladestasjonen for å få klarhet i hvordan brannen oppsto.

- Eieren hadde satt den lading og forlot deretter bilen. Underveis skal den ha begynt å brenne. Nå skal både bilen og ladestasjonen undersøkes, så vil svarene vi får avgjør hva som skjer videre, sier operasjonsleder Jon Kvitne i Agder politidistrikt til NTB.

Inntil videre er ladestasjonen stengt.

«Ikke mulig å hurtiglade Tesla på Brokelandsheia inntil videre», tvitrer Agder-politiet fredag ettermiddag.

Superlader

Ladestrømmen på stasjonen er på hele 120 ampere og 500 volt, mer enn dobbelt så kraftig som de nest kraftigste løsningene på markedet, skriver Agderposten.

Brannmannskapene nøyde seg med å skumlegge området rundt bilen, og fikk dratt den unna ladestasjonen, men brukte ikke vann og prøvde ikke aktivt å slukke brannen.

- Generelt er vi forsiktige med å slukke branner i elbiler, fordi det er høy spenning i batteriene og slukkearbeidet kan skade mannskapene og skape andre farlige situasjoner. I tillegg er hver elbil forskjellig når det kommer til slukking, sier Hans Henrik Bakke, beredskapsleder i Østre Agder brannvesen til avisen.

Skeptisk

Snorre Sletvold, som er tidligere generalsektretær i Norsk elbilforening er skeptisk til brannvesenets håndtering av brannen i Aust-Agder. Han viser til at Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap har laget en veileder om ladestasjoner. Der står det at elbilbranner bør slukkes med store mengder vann for å kjøle ned batteriene.

«Det må benyttes store mengder vann for å kjøle ned batteriet og innsatsen vil kunne vare i mer enn en time. Dessuten er det er meget stor fare for re-antenning i flere dager etter brannen», står det i veilederen.TESTET AUTOPILOT:Teslas nye autopilotfunksjon rulles ut i Norge. NAF tok saken i egne hender, og testet systemet på E6. Video: NAF

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen