Ba selv om hemmelighold av dødsfallet til etter bisettelsen.

Tips oss 2400
(Dagbladet): Forfatteren Bergljot Hobæk Haff er død, 90 år gammel.

- Jeg kan bekrefte dødsfallet, sier Gyldendal forlags informasjonssjef Bjarne Buset til Dagbladet.

Ønsket ikke oppstyr

Haff døde 12. februar, for over ei uke siden, men dødsfallet er først nå kjent, etter bisettelsen. Det skjer etter forfatterens eget ønske, opplyser Buset.

- Hun ønsket ikke oppstyr rundt dødsfallet, sier Buset.

Haff ble født i daværende Botne kommune ved Holmestrand, og var utdannet lærer. Etter fullført utdannelse flyttet hun til Danmark, der hun bodde i 24 år.

Gyldendal betegner henne som en av Norges aller fremste samtidsforfattere. Hun debuterte i 1956 med romanen «Raset», og utga siden en rekke bøker, for en stor del historiske romaner, gjerne fra synsvinkelen til personer som på en eller annen måte har falt utenfor fellesskapet.

Internasjonalt kjent

Det store gjennombruddet kom først på 80-tallet, da romanene «Jeg, Bakunin» og Den guddommelige tragedie» ble hovedbøker i bokklubb. I 1996 fikk hun både Brage-, Litteraturkritiker- og Riksmålsprisen for «Skammen», om NS-barn. Hun er også nominert til Nordisk råds litteraturpris to ganger.

Haff er også utgitt i Storbritannia, Nederland, Russland, Albania, Latvia, Sverige, Danmark, Italia og Tyskland.

Bergljot Hobæk Haff etterlater seg en datter, Marianne Hobæk Haff, som er professor i fransk lingvistikk. Hun har også barnebarn og oldebarn.
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.