Kaos i Brussel. Eksplosjoner på metrostasjoner etter selvmordsbomber først drepte flere på Zaventem flyplass.

Tips oss 2400

UNDER BAKKEN: Mobilopptak viser personer som bruker tunnelene under bakken til evakuering etter Brussel-angrepet. Video: NTB Reuters

- EN TRIST DAG: Sjef for utenrikspolitikk i EU, Federica Mogherini, sier det er en trist dag for Europa etter at det har vært eksplosjoner på flyplassen i Brussel og metrostasjoner i byen. Video: NTB Reuters

Terror i Belgia

• I mai 2014 blir fire personer skutt og drept på det jødiske museet i Brussel. Flere våpen som ble brukt i Charlie Hebdo-angrepet i Paris i januar 2015 blir sporet tilbake til en belgisk våpenhandler i byen Charleroi.

• I januar 2015 aksjonerer belgisk politi mot et nettverk i flere byer. Politiet frykter nettverket planla et omfattende angrep.

• I august 2015 går en mann på toget i Brussel, væpnet med kniv og skytevåpen. Han overmannes på vei til Paris.

• Minst tre av angriperne i Paris-terroren 13. november 2015, der 130 mennesker ble drept, hadde bånd til Belgia. Den antatte «hjernen», den 26 år gamle Salah Abdeslam, belgier av marokkansk herkomst, unnslipper. Politiet antok lenge at han var i Syria. Etterforskningen i Belgia konsentrerer seg spesielt om Brussel-bydelen Molenbeek.

• Onsdag 15. mars 2016 setter politiet i gang en storaksjon i Molenbeek, og fredag 18. mars blir Salah Abdeslam pågrepet da politiet tok seg inn i en leilighet i bydelen. 

• Tirsdag 22. mars rammer to eksplosjoner den internasjonale flyplassen Zaventem i Brussel. Opptil 10 blir drept og 30 skadd, ifølge myndighetene. Halvannen time senere rapporteres det om eksplosjoner ved flere metrostasjoner.

Kilde: NTB

 
(Dagbladet): SISTE: Til sammen skal nå minst 34 mennesker være drept og 136 skadet av terroren i Brussel tirsdag formiddag. En dansk mann skal være blant de skadde.
 
Flere medier har meldt om så mange som 43 drepte i dagens terroraksjoner, men dette er foreløpig ikke bekreftet.

Belgias helseminister, Maggie De Block, sier derimot at 14 ble drept og 81 såret på Zaventem flyplass. Metroselskapet STIB oppgir 20 drepte på metrostasjonen og 55 skadet. 

Til sammen skal dermed minst 34 være drept og 136 mennesker skadet av terroren. 

Det var i etterkant av eksplosjonene ved på flyplassen utenfor Brussel at det kom rapporter om eksplosjoner på metrostasjonen Maelbeek.

Flere eksplosjoner

De to stasjonene som er rammet, ligger tett opp mot EUs hovedkvarter. Ved toppmøter i EU stenger belgiske myndigheter ofte av Maelbeek for å unngå at et eventuelt terroranslag rammer hjertet av EU-virksomheten i den belgiske hovedstaden. 

Alle EU-ansatte er nå bedt om å holde seg innendørs, og Brussel er i lockdown i etterkant av terroren. 

All offentlig transport i Brussel er også stanset, og norsk UD oppfordrer nordmenn i Brussel til å holde seg i ro til situasjonen er avklart. 

Eksplosjoner

Alle T-banestasjoner i Brussel er stengt som følge av eksplosjonene, og den belgiske innenriksministeren Jan Jambon opplyser at trusselnivået i landet er oppjustert til høyeste nivå, nivå fire. 

- Vi overvåker situasjon nøye. Hovedprioritet nå er ofrene og assistanse på flyplassen, skriver Belgias statsminister Charles Michel på Twitter. 

I tillegg er all trafikk til hovedflyplassen Zaventem i Brussel innstilt, og alle innkommende fly blir omdirigert til andre flyplasser etter eksplosjonen.

PST følger situasjonen i Belgia og vurderer om dette påvirker trusselbildet i Norge. Foreløpig har vi ikke opplysninger som tilsier det, opplyser PST.  

- Dansk mann skadd

En 38 år gammel mannlig dansk statsborger er innlagt på sykehus med skader, skriver danske Ekstrabladet.

Mannen som er bosatt på Færøyene skal ha befunnet seg på metroen, da en bombe gikk av, sier Head of Mission hos The Mission of the Faroes to the European Union, Kate Sanderson, til avisa. 

- Det er ikke mulig å besøke sykehuset av sikkerhetshensyn, men jeg venter på å få lov til å besøke ham. Han er utenfor livsfare, sier Sanderson.

Fryktet nye angrep  

Belgiske myndigheter har de siste dagene tilkjennegitt frykt for at pågripelsen av Salah Abdeslam fredag kunne utløse reaksjoner fra andre terrorceller i Europa.

-  Dette nettverket er fortsatt aktivt, sa innenriksminister Jan Jambon mandag. Det ble funnet store mengder våpen på et skjulested som Abdeslam har benyttet i Brussel.

26-åringen, som var en av gjerningsmennene bak angrepene i Paris i november, skal framstilles for varetektsfengsling onsdag.

Etter planen skal han så utleveres til Frankrike, der han skal stilles for retten. 
  

Dagbladet oppdaterer saken.

 EKSPLOSJONER:  Flere mennesker er døde etter eksplosjonene på metroen i Brussel. Video: Reuters

Terrorangrepet mot Brussel

* To eksplosjoner rammet avgangshallen i Brussel lufthavn Zaventem like før klokken 8 tirsdag morgen.

* Minst en av bombene ble utløst av en selvmordsbomber. 

* Halvannen time etter kom meldinger om eksplosjoner ved metrostasjonen Maelbeek. 

* Til sammen er minst 34 mennesker drept i angrepene, ifølge myndighetene. Dette tallet kan stige.  

* Belgiske myndigheter bekrefter at bombeangrepet på flyplassen er et selvmordsangrep og betegner det som terror. 
 

(Kilder: RTBF, NTB) 

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.