Dagbladet

SKAPER REAKSJONER: Morten Ramm var ikke videre glad for møtet med denne oksen, da han sammen med Else Kåss Furuseth, Thomas og Harald skulle prøve seg som matadorer. Nå får «Senkveld» kritikk for innslaget. Video: TV 2

Sterke reaksjoner mot Thomas og Harald

- Det er ikke sikkert de har tenkt seg om.

FÅR KRITIKK: Harald Rønneberg og Thomas Numme får kritikk for innslaget som sendes i kveldens episode av «Senkveld».
Foto: Håkon Eikesdal

FÅR KRITIKK: Harald Rønneberg og Thomas Numme får kritikk for innslaget som sendes i kveldens episode av «Senkveld». Foto: Håkon Eikesdal

REAGERER: Veterinær og samfunnsdebattant Anne Viken mener Thomas Numme og Harald Rønneberg lager lett underholdning av en barbarisk tradisjon. Foto: Pressefoto

REAGERER: Veterinær og samfunnsdebattant Anne Viken mener Thomas Numme og Harald Rønneberg lager lett underholdning av en barbarisk tradisjon. Foto: Pressefoto

Mote

Publisert
(Dagbladet): Det skulle være en humoristisk duell i god «Senkveld»-stil. Men Thomas Numme og Harald Rønnebergs TV 2-program møter sterk motbør etter at de tok med seg Morten Ramm og Else Kåss Furuseth på tyrefekting i Madrid.

I videoen over kan du se de to programlederne erte på seg en oksekalv, som flere ganger stanger duellantene over ende.

Nå reagerer flere anerkjente veterinærer på innslaget.

- Barbarisk tradisjon

- At de viser dette som moroinnslag har en uheldig signaleffekt. Tyrefekting er en type underholdning som påfører dyr smerte, sier Randi Oppermann Moe, førsteamanuensis og leder for forskergruppa for dyrevelferd ved Norges veterinærhøgskole.

Det er veterinær og samfunnsdebattant Anne Viken helt enig i.

- De lager lett underholdning av noe som er en barbarisk tradisjon. Det er ingen tvil om at tyrefekting er dyreplageri, sier hun.

Hun mener tyrefekting er lett å lage underholdning av fordi sporten er forbundet med glitter og glamour.

- Hadde de kunnet lage underholdning av testing av sminke på kaniner eller forsøksaper som sitter hele livet i bur? spør hun.

- Det er ikke sikkert de har tenkt seg om. Men de sender ut signaler som ikke er positive.

- Spennende

I videoen over kan du se «matadorene» bli meid ned av kalven flere ganger.

- Det er en spennende opplevelse å få 250 kilo med ivrig okse brasende mot seg, samtidig som jeg og Harald hadde fått beskjed om å holde oss helt i ro, sier programleder Thomas Numme.

«Senkveld»-redaksjonen opplyste til Dagbladet tidligere i dag at ingen av duellantene ble alvorlig skadet under innspillinga, men at samtlige fire ble ganske mørbanket.

Leder av dyrevernorganisasjonen Noah, Siri Martinsen, sa til Dagbladet tidligere i dag at «Senkveld» viser Disney-versjonen av tyrefekting.

- Uheldig

Leder i Den norske veterinærforening, Rosemarie Hegge Omreng, synes heller ikke noe om at tyrefekting blir vist som underholdning.

- Hvis jeg skal snakke dyrets sak, så høres dette uheldig ut, og det virker ikke som om dette er til dyrets beste siden det ikke er dyrets valg å være med.

Hun har selv ikke sett klippet, og uttaler seg på generelt grunnlag. Hegge Omreng forklarer at okser som brukes i tyrefekting er fulle av testosteron, og at de reagerer når det viftes med et tøystykke foran dem.

- Det er bevegelsen som provoserer dem. Det trigger en okse når de ser noe som flagrer foran øynene på dem, sier hun.

TV 2: - Mot dyremishandling

Tyrefekting er et svært omstridt tema, også i Spania. I vanlig tyrefekting er det ikke uvanlig at oksen stikkes i nakken med kniver før den skal ut i ringen.

TV 2 understreket overfor Dagbladet tidligere i dag at de var imot dyremishandling.

- «Senkveld» er mot all form for mishandling av dyr. I kveldens innslag ser vi at ingen okser kommer til skade under opptaket, kun mennesker.

TV 2 ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Høst/Vinter : Tre kolleksjoner du bør se