Innhold A-Å
Om Dagbladet.no
Sentralbord: 24 00 10 00

Redaksjonen nett: 22 30 09 59
Redaksjonen papir: 24 00 10 00

Korreksjoner: les mer
Annonseinfo nett/papir

Berner Gruppen:
Årsrapport 2007
 
Sist oppdatert: Tirsdag 04.01.2011, 12:51  Du er her: Dagbladet.no » På din side » Alt om sex

Spørsmål og svar om sex


Foto: Scanpix

Søk i alt om sex:Siste 10
Graviditet, abort og prevensjon
Kroppen
Seksualitet
Seksuelt overførbare infeksjoner

Send inn ditt spørsmål:
Tittel:

Ditt spørsmål:

Ditt kallenavn:Alt om sex er et samarbeid mellom Dagbladet.no og Klinikk for seksuell opplysning (KSO). Det er ansatte ved KSO som svarer på spørsmålene. Hver uke publiserer vi utvalgte spørsmål og svar på Dagbladet.no. Et utvalg spørsmål og svar trykkes også hver fredag i Dagbladet FREDAG. Du kan også ringe KSOs samtale på 23 22 80 60. Her får du råd og hjelp alle hverdager fra 09-15. Les mer på www.seksuellopplysning.no.

Siste spørsmål


Angre piller
kan jeg få veta litt fakta om angre piller? kor lenge etter samleie kan dei tas? kor mye koster det?.....

Svar:
Hei!
Nødprevensjon i pilleform blir også kalt angrekur eller Dagen-derpå- piller. Den består av en tablett som inneholder de samme stoffene som finnes i p-piller, men i større doser. Dette virker ved å hindre eller forsinke eggløsningen og/eller ved å endre livmorens slimhinne slik at graviditet ikke oppstår. Denne typen nødprevensjon bør bare inntas én gang i løpet av en menstruasjonssyklus, og blir derfor regnet som en nødløsning.

Nødprevensjon egner seg godt til bruk etter et uhell med kondom eller pessar, eller hvis du har hatt ubeskyttet samleie. Nødprevensjon bør også tas hvis du glemmer en p-pille den første uken på brettet. Nødprevensjon i pilleform bør påbegynnes snarest mulig, og helst innen 72 timer etter samleiet (kan forsøkes inntil 5 døgn, men da med dårligere virkning).

Du får kjøpt nødprevensjon uten resept på apotek. Det koster ca. 120 kroner for en kur. Gynekologisk undersøkelse er ikke nødvendig. En del ungdomsklinikker har nødprevensjon i pilleform for utdeling, ofte gratis. Det er ingen aldersgrense på dette. Hva med bivirkninger og sikkerhet? Nødprevensjon i pilleform er ikke farlig for noen, men omtrent halvparten av de som bruker dette blir kvalme. Veldig få kaster opp. Det skal komme en menstruasjonsblødning etter å ha brukt nødprevensjon, noen ganger litt tidligere, noen ganger litt seinere enn vanlig. Uteblir blødningene må du ta en graviditetstest. Nødprevensjon er ikke 100% sikkert – du kan være gravid etter å ha brukt dette.

Merkene som er tilgjengelige på markedet er Norlevo og Postinor

Trond Haugmark, sykepleier


p-ring, bivirkninger...
trenger virkelig svar på dette!
jeg har nettopp begynt på p-ring (omtrent 2 uker siden). rett etter første gang jeg og typen hadde sex etter jeg satt den inn, merket han at han fikk noen røde prikker på penis:| skyldes dette ringen? er d farlig? de siste dagene har jeg merket at jeg har hatt litt svie/kløe rundt åpningen av skjeden, har d noe me rigen å gjøre? bør vi gå til lege?
en aen ting jeg lurer på er om jeg kan ta ut ringen nå, etter bare to uker, elr må jeg gå en hel måned? (slutte helt me den.)
jeg har hatt vondt i magen nesten hver dag etter jeg satt den inn, å d har også blitt vanskligere å bli skikkelig våt under samleie, så jeg vil slutte så fort som mulig... pliis svar!

Svar:
Hei.
Gutter kan få røde prikker, utslett og kløe på penishodet om jenta har økt mengde sopp i skjedefloraen. Også dine plager er forenelig med sopp. Sopp er ikke en seksuelt overførbar infeksjon, men kan likevel gi plager hos begge. Guttens plager forsvinner som regel når jenta behandles. Det er mange forskjellige årsaker til soppinfeksjon - stress, overdreven såpevask, antibiotika behandling og oppstart av hormonell prevensjon er noen. Derfor er det ikke umulig at det er oppstart med p-ring som er årsaken hos deg. Du kan slutte med ringen når som helst, men må da være forberedt på småblødninger eller uregelmessige blødninger nærmeste tiden. Du må også være klar over at du kan bli gravid med en gang du slutter. Om plagene dine ikke forsvinner, kan det være greit at du går til lege og får stadfestet om det er sopp eller om det kanskje er andre grunner til plagene dine.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Evra prevensjonsplaster
Jeg har gått på Evra-plaster i et par år,og vil gjerne bli gravid nå. I bruksanvisningen til Evra står det at etter plasteret er tatt av, må det komme en genuin menstruasjon før man kan prøve å bli gravid. Men den genuine menstruasjonen, er det den som kommer etter at plasteret er tatt av, eller den neste menstruasjonen? På nettet står det at jeg må snakke med legen hvis jeg vil slutte med plasteret. Håper på svar-takk...

Svar:
Hei!
Jeg kan ikke se at det skal være noen medisinsk grunn til å vente på blødninger eller snakke med en lege før du bestemmer deg for å slutte med plasteret for å bli gravid. Sånn som jeg ser det er det bare å sette i gang med å bli gravid når du nå ønsker det. Det er du som bestemmer over deg selv uansett. Lykke til!
Trond Haugmark, sykepleier


Jomfruhinne
Hei! Jeg og kjæresten min har prøvd å hatt sex 1 gang(i beruset tilstand på min side og jeg var jomfru) Dette gjorde ekstremt vondt for meg så vi måtte bryte. Og jeg guer meg til neste gang for jomfruhinna sprakk ikke. Så jeg lurer på om det er en måte jeg kan sprekke den selv? har prøvd å "tøye" den ut, og dette har gjort at jeg ikke er like trang lengre. Men som sagt, er det en måte jeg kan sprekke den selv? Og kan noen vær så snill å beskrive akkurat hva en jomfruhinne er? Er det en slags hud-kant som går rundt 'veggene' i kjeden ved åpningen? håper virkelig på svar på dette, for jeg har spurt på så mange andre steder uten å få svar!

Svar:
Hei.
Jomfruhinnen, eller hymen som det også heter, er en hinne som dannes i fosterlivet. Den sitter innerst i skjedeåpningen og kan variere fra en liten slimhinnefold til en dekkende hinne med hull for at skjedesekret og blod kan komme ut. Noen jenter har ingen hymen, noen har en tynn hinne som sprekker lett, andre en tykk som ikke sprekker ved første samleie. Dersom hymen ikke sprekker ved førstesamleie kan det være greit å tøye slik som du beskriver. Det kan du gjøre med rene fingre, men du kan også bruke en dildo eller lignende. Når dere har samleie er det viktig at dere har et tilstrekkelig langt forspill slik at skjeden din blir fuktig. En fuktig skjede gjør at penis glir lettere inn og ut, og dette vil kunne redusere ubehaget. Man kan også bruke glidemiddel for å lette dette. Det kan være lurt å bruke litt tid på å føre penis inn i skjeden. Det er fint om du styrer dette selv, da har du bedre kontroll. For de fleste løser smerteproblemet seg relativt raskt.

Lennart Lock, Sykepleier


Gravid med herpes
Hvis man har herpes genitalis og blir gravid, kan dette være skadelig for barnet under fødsel e.l.???

Svar:
Hei!
Det er ikke farlig for barnet at moren har utbrudd av herpes under graviditeten. Viruset går ikke over til fostret. Men under selve fødselen kan barnet smittes dersom moren har et utbrudd, og dette kan være alvorlig for barnet. Derfor kan det være aktuelt å ta forbyggende medisin i slutten av et svangerskapet for å forhindre utbrudd av herpes. Kondom beskytter mot smitte
Trond Haugmark, sykepleier


?
jeg har en del ørsmå prikker, nesten som klumper over hele penishuda. er dette normalt?
viss ikke, hva kan jeg gjøre med det?

Svar:
Hei. Det kan dreie seg om flere ting, feks vanlige talgklumper og hårsekker som alle har i mer eller mindre grad, eller det kan være feks den seksuelt overførbare infeksjonen condylomer (kjønnsvorter) eller andre sykdomstilstander. Som du skjønner er det umulig å stille diagnose skriftelig så jeg vil be deg oppsøke lege som kan se på dette og fortelle deg hva det er og om noe må gjøres.
Siv Gamnes


Manglende testikkel
Jeg har så lenge jeg har husket bare hatt en testikkel. Kan dette ha noe med evt. skader i underlivet(fotball, sykkelfall osv...) eller er det kanskje medfødt? broren min hadde det samme, men da opererte de han med en gang han ble født omtrent. Da hadde testikkelen lagt seg på feil sted. Jeg har ikke vært hos lege, da det er ganske flaut. Penis fungerer helt fint, det er bare den ene testikkelen som "mangler". Hadde vært fint å vite hva det er

Svar:
Hei.
Det finnes gutter som blir født med kun en testikkel. Gutter blir undersøkt rett etter fødselen med tanke på dette og moren din er nok informert om det er tilfelle for deg.
Under fosterlivet befinner testiklene seg i en kanal opp mot lysken. Rett før, under eller etter fødselen skal begge testiklene vandre ned i pungen å bli der. Hos noen skjer det ikke og de må opereres. Hos noen forblir også kanalen så vid at testiklene kan presses opp i kanalen igjen. Det kan hende at du har to testikler, men at den ene befinner seg oppe i lysken ennå. En legeundersøkelse vil avklare dette for deg.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Kløe og tørrhet
Hei.. jeg har mange ganger sent inn spørsmål, men aldri fått svar.. og så har jeg opplevd mange ganger at spørsmål og svar fra forige uke står denne uken lissom.. flere ganger..:S

Når det er sakt så vil jeg si at dere har flåtte svar og jeg setter pris på denne siden..:)

Jeg er ei jente på snart 18 år.. en partner har smitta meg med klamydia, men det er borte for lenge siden. etter det har jeg vært tørr og hatt kløe/svie nedentil. har også vært hos lege flere ganger men det er ikk'no galt sier hun. Jeg blir ikke våt lengre, og av og til er det stygg ekkel kvalmende lukt, slik at jeg ikke tør å flytte på meg. Hva skal jeg gjøre.. hva kan det være? Hvor skal jeg oppsøke hjelp?

Samtidig vil jeg bare spør, jeg har ikke hatt sex siden desember, har tatt graviditetstest som er kjøpt på apoteket og hos helsesøster på skolen.. men nå er det en stund siden mensen skulle vært her, og de andre gangene har jeg bare hatt litt mens. Samtidig hadde jeg vont i puppene en stund (men det kan jo seff komme av at jeg gikk på pillene en måned, fra mitt i februar til mitt i mars).. Har litt vont i brystvortene bare, ellers er det ingen symptomer på graviditet..

Jeg vil ikke at det skal være slik som dette.. Jeg føler meg som en hypokonder, kan lissom ikke gå til lege eller helsesøster mer nå..:S

Håper på svar denne gangen..:)

Svar:
Hei.
Det er dessverre veldig mange som opplever å ikke få svar på spørsmål de sender inn. Det er bare å beklage, men det er begrenset i hvor mange vi klarer å svare på, og det kommer inn MANGE spørsmål daglig. Hvilke spørsmål/ svar som blir blant ukens besvarte, har ikke vi på KSO noe herredømme over, men vi svarer på nye spørsmål hver uke. Alle spørsmål vi har svart på finnes på alt om sex siden, under den kategorien det hører hjemme.
Så over til problemene dine.
Du skriver at du har vært plaget med tørrhet, kløe og svie etter at du ble behandlet for klamydia. Jeg håper for det første at du har sjekket deg igjen 4- 6 uker etter du tok kuren slik at du vet at kuren virket og at du er helt frisk igjen? Ellers kan jeg si at det ikke er uvanlig å få sopp plager etter å ha tatt antibiotika kur og de plagene du beskriver er vanlige plager ved sopp infeksjon. Det er ikke sikkert at legen ser at man har sopp, men det kan tas en prøve av skjeden og dyrke den for å se om det er sopp der. Eller du kan forsøke en soppkur - stikkpiller du putter inn i skjeden. Det får du kjøpt reseptfritt på apoteket. Det finnes flere typer soppmidler, men jeg vil anbefale å ta en kur som går over flere dager og ikke bare en stikkpille en kveld. Om dette ikke hjelper, tror jeg det vil være lurt av deg og oppsøke legen på nytt, evt en gynekolog.
Når det gjelder uteblitt menstruasjon - Den vanligste årsaken er graviditet, men siden du nylig har tatt graviditetstest og ikke har hatt samleie siden desember, høres det lite sannsynlig ut at du er gravid. Ømme bryster er som du helt riktig sier, noe man gjerne opplever når man starter på p-piller. Jeg tror nok også dette er årsaken til "mens-klusset" du opplever. Etter å ha tatt p-piller kan det ta litt tid før mensen kommer som normalt igjen. Også infeksjoner i underlivet kan skape blødningsforstyrrelser. Mitt råd er at du bør ta en ny graviditetstest om mensen ikke kommer innen et par uker og evt. oppsøke lege for å sjekke både plagene du har og manglende mens.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


GYNEKOLOGISK UNDERSØKELSE!
Jeg har et problem, er 16 år å redd for å gå til gynekolog, for jeg har så stygt underliv.. er redd for at legen ler av meg!

Svar:
Hei! Jeg vet ikke noe om bakgrunnen for at du føler det slik, men om det er en trøst, så vil alle tenke noe av det samme som du beskriver her. Underlivet vårt er for de fleste et svært privat område. Bluferdigheten vår gjør at vi bare slipper til de menneskene vi stoler på og føler oss tiltrukket av. Tanken på en gynekologisk undersøkelse hos legen kan derfor for noen virke skremmende, ettersom det private underlivet blottlegges til en vi ikke kjenner. Hvis det er slik at en ikke har vist seg fram for noen tidligere, vil det vare naturlig at denne følelsen forsterkes. En har ikke hatt noen å sammenligne seg med. Dette tror jeg er et problem for mange, både gutter og jenter, vi vet ikke helt hvordan vi egentlig skal se ut. Da vil det man ser i sitt eget underliv kunne virke skremmende og til og med se stygt ut. Men har du tenkt på at ditt kjønn og underliv er helt vanlig? Ingen er helt lik nedentil! Eller har du tenkt på at legen som foretar en slik undersøkelse har sett tusenvis av underliv før? Det er jobben til legen, derfor vil en lege aldri kunne le av ditt underliv, legen er der for å hjelpe. Tanken på at legen kan le av deg er eventuelt en fantasi, kanskje på bakgrunn av det du tenker om underlivet ditt. Fantasier bør man ikke ta som absolutte sannheter. Fantasier lurer oss hver dag, mange ganger uten at vi selv vet om det. Virkeligheten kan da virke mye mer skremmende enn den faktisk trenger å være, og det kan tappe oss for energi. Energi vi egentlig kunne ha brukt på noe mer fornuftig.
Derfor vil jeg råde deg til å forsøke å omprogrammere tankene du har i denne situasjonen, slik at de heller er med på å hjelpe deg til å takle en gynekologisk undersøkelse. Det er forøvrig ikke nødvendig å ta en slik undersøkelse bare for å ha gjort det. Vi anbefaler en gynekologisk undersøkelse hvis du føler at ikke alt er som det skal i underlivet. Lykke til!

Trond Haugmark, sykepleier


Kjønnsykdommer
Er det mulig at man har fått seksuelt overførbare infeksjoner av sin forrige partner uten å ha merket noen symptomer? det har gått cirka 5-6 måneder og har fått en ny partner, usikker på om jeg burde teste meg før jeg har samleie?

Svar:
Hei
Det er anbefalt at man sjekker seg for seksuelt overførbare infeksjoner (soi)mellom hvert partnerbytte. Det er da spesielt klamydia som gir få eller ingen symptomer, som man bør sjekke seg for. Man utsetter seg for smitterisiko hvis man har ubeskyttet samleie med en partner som har en soi.
Mariann Olsvik, helsesøster SPØR OSS

Tittel:

Ditt spørsmål:

Ditt kallenavn:
 MEST LEST

PÅ DIN SIDE
 

 VIDEO

 På DIN SIDE PÅ TV søndag


19:00: Boligjakten (2)


17:00: 4-stjerners middag (3)
18:00: 4-stjerners middag (4)
05:00: Hvem bor hvor? (9)


01:35: Skattjägarna (10)

Komplett TV-program