Innhold A-Å
Om Dagbladet.no
Sentralbord: 24 00 10 00

Redaksjonen nett: 22 30 09 59
Redaksjonen papir: 24 00 10 00

Korreksjoner: les mer
Tips oss
Telefon: 24 00 00 00
SMS/MMS: 2400
E-post: 2400@dagbladet.no

Annonseinfo nett/papir

Berner Gruppen:
Årsrapport 2007
 
Sist oppdatert: Tirsdag 04.01.2011, 12:51  Du er her: Dagbladet.no » På din side » Alt om sex

Spørsmål og svar om sex


Foto: Scanpix

Søk i alt om sex:Siste 10
Graviditet, abort og prevensjon
Kroppen
Seksualitet
Seksuelt overførbare infeksjoner

Send inn ditt spørsmål:
Tittel:

Ditt spørsmål:

Ditt kallenavn:Alt om sex er et samarbeid mellom Dagbladet.no og Klinikk for seksuell opplysning (KSO). Det er ansatte ved KSO som svarer på spørsmålene. Hver uke publiserer vi utvalgte spørsmål og svar på Dagbladet.no. Et utvalg spørsmål og svar trykkes også hver fredag i Dagbladet FREDAG. Du kan også ringe KSOs samtale på 23 22 80 60. Her får du råd og hjelp alle hverdager fra 09-15. Les mer på www.seksuellopplysning.no.

Siste spørsmål


hjelp
jeg får ikke orgasme under samleie..det får jeg bare viss typen min onanerer meg eller gjør noe sånn...hvorfor gjør jeg ikke det?han får jo orgasme imen gang nesten..men ikke jeg det er litt dumt..jeg syns rett og slett at det er ubehageligt å ha semleie når jeg ikke merker noe av det alikevell..bare ligger der å venter...er det noe galt i det?hvor lenge må vi holde på til jeg også får orgasme?jeg får det fort av andre ting men ikke av sex....

Svar:
Hei! Så flott at du får orgasme på egenhånd og ved onanering - det viser at det ikke er noe i veien med deg fysisk til å klare å oppnå det. Et godt utgangspunkt. Hvorfor du ikke får orgasme under samleiet kan ha mange årsaker. Kanskje du ikke er nok tent når samleiet starter? Kanskje han kommer for fort i forhold til din opphisselse? Kanskje dere ikke bruker de rette stillingene som gir deg full nytelse? Kanskje du er for anspent og ikke klarer å gi deg hen? Har du klart å oppnå det under samleie med andre partnere? Som du skjønner skulle jeg gjerne hatt flere opplysninger for å gi deg konkrete råd. Slike problemstillinger kan være komplekse eller de kan være veldig enkle, men hva som gjelder for deg er ikke lett for meg å lese utfra spørsmålet ditt. Noen råd kan du likevel forsøke: Ikke forsøk å gjennomføre samleie uten at du er helt tent på det. Bruk god tid på forspillet med fokus på deg selv, slik at du kanskje er mer på høyde med partneren i opphisselsen. Forsøk ulike stillinger så kanskje en dag finner du den stillingen som du klarer å oppnå orgasme. Om du er anspent i situasjonen, noe en kan bli av ulike årsaker og særlig når man som du er kommet til et punkt der man psykisk ønsker seg bort fra situasjonen kanskje pga lite utbytte eller følesen at det bare blir en ubehagelig opplevelse, kan det hjelpe å lære seg avslapningsteknikker. Skulle problemet fortsette kan det sikkert hjelpe å oppsøke en fagperson som kan gi deg råd som er helt tilpasset din situasjon. Lykke til!
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivingOk, hjelp! Jeg kommer ikke lengre inn i skjeden enn der livmorstappen min er, og det er ca. 5 cm inn. Det slutter der på en måte, det er ikke noe mer inn. Det går ikke!! Er det noe galt?

Svar:
Hei

Skjeden er ikke spesielt lang (under 10 cm) – selvsagt varierer lengden fra person til person. Den er heller ikke som et rør, men slimhinner som ligger mot hverandre. Når man blir kåt og seksuelt stimulert utvider skjeden seg både litt i lengde og i bredde. Så det du beskriver høres helt normalt ut.
Mariann Olsvik, helsesøster


kjønnsvorter
Hvordan vet jenter at de har kjønnsvorter? kan det gi kløe og svie eller har man kun små vorter på kjønnsorganet?

Svar:
Hei Tutta!
Kjønnsvorter er vorter som oppstår på slimhinner og hud, forårsaket av et virus. Det er viruset som smitter ved at slimhinneflatene med virus på kommer i kontakt med partners hud og slimhinner. Symptomer kan være kløe og irritasjon, men de fleste som er smittet med kjønnsvortevirus får ikke synlige vorter. Andre kan være plaget med synlige vorter på ytre kjønnsorganer og endetarmer som kan fjernes med behandling. Vortene er ufarlige, men kan gi celleforandringer på livmorhalsen hos kvinner. Celleforandringer forsvinner som regel av seg selv, men kan utvikle seg langsomt videre til kreft. Kondom beskytter.
Trond Haugmark


våt?
er det normalt og ikke bli våt når man har sex? kjæresten min klager alltid på at jeg ikke er våt nok! er dette naturlig eller er det noe galt med skjeden min? jeg har ogsp blemmer i underlivet? er dette farlig? får jeg disse av for mye sex?

Svar:
Hei!
Det er ikke normalt å ha blemmer i underlivet så jeg vil råde deg til å gå til lege for en undersøkelse. Kanskje sitter hele problemet her? Normalt skal skjeden bli våt nok for et samleie om man tar seg tid til å bli nok tent før samleiet starter. Ubalanse i underlivet som infeksjon, sopp, perioder i menssyklusen etc kan gjøre skjeden tørr eller gi en tørr følelse. Glidekrem kan avhjelpe problemet - det er viktig å ikke ha sex med tørr skjede. Da blir man sår og kan få smerter, noe som gjør det enda verre å ha sex igjen. Så få en undersøkelse som kan fortelle deg om alt er som det skal i skjeden din.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


sopp
hva er symtomene for sopp? å kan du få det uten å ha hatt sex?

Svar:
Sopp finnes normalt i skjeden hos mange kvinner uten å gi plager. Sopp smitter ikke og er derfor ikke en seksuelt overførbar infeksjon. Stress, antibiotikakur, overdreven såpevask eller trange klær kan være årsaker til at soppen får gode vekstvilkår, formerer seg og gir plager. Symptomene på sopp er kløe og svie i skjeden og rundt kjønnsleppene. Slimhinnene kan bli røde, tørre og litt hovne og utfloden kan bli hvit og klumpete. Sopp kan behandles med stikkpiller og krem som man får kjøpt reseptfritt på apoteket.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Penis piller
i usa reklamerer de for piller som kan øke penis lengden med 1-3 inches/tommer. er dette bare juks eller kan de virkelig gjøre det? de averterer med pengene tilbake garanti hvis man ikke er fornøyd... + har du/dere hørt om en øvelse som heter JELQUE? det er en tyrkisk teknikk/øvelse som visstnok skal gjøre penis større...

Svar:
Det har vel omtrent til alle tider vært spørsmål fra menn om hvordan penis kan gjøres større. Legevitenskapen jobber med å finne brukbare metoder, men foreløpig finnes ingen metoder som kan anbefales. Det må nevnes at det finnes muligheter for operativ penisforlengelse, men det gjøres kun i medisinsk påkrevde tilfeller og kan ikke anbefales til allmennheten av menn som i utgangspunktet har en velfungerende penis, men som ønsker av kosmetiske grunner at den skulle vært noen cm lengre. Når det gjelder alle tilbudene som kan finnes på nettet, har jeg ikke satt meg inn i hvert enkelt av dem og kan dermed ikke si noe spesifikt om de metodene du spør om. Det jeg derimot kan si, er at når det arrageres verdensomspennende kongresser for leger som jobber med menns underliv, er aldri noen av internettfirmaene representert for å presentere sine metoder. Hadde de vært så gode som reklamen skulle tilsi, vil jeg tro at firmaene ville stilt opp for å få solgt sine produkter/ metoder der. Det ville jo gitt en kjempe inntekt for dem om de hadde fått anerkjennelse via en slik kongress?
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Hva?
hei, jeg er 15år gammel ogi dag oppdaget jeg plutselig en byll/vorte på penis. den var blodrød og det gjorde vondt å klemme på den..
hva er det?

det er lenge siden jeg har vært sammen med noen jenter, men jeg har aldri sjekket meg for kjønnssykdommer før.

Svar:
Hei. Jeg vet ikke hva det kan være du har fått, men jeg synes i alle fall at du skal la den være i fred til du har fått en lege til å se på den. Du kan samtidig få legen til å sjekke deg for seksuelt overførbare infeksjoner. Klamydia testen er bare en enkel urinprøve som sendes til laboratoriet.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


kjønnslukt
Hva kommer det av at jenter i perioder får "sterkere" kjønnslukt? Jeg har flere ganger opplevd at dette skjer ved skifte av sexpartner. Jeg trodde først at dette skyltes en kjønnssykdom, men ble testet for det meste med negative resultater. Jeg har hørt at det kan skyldes at to ukjente bakteriekulturer kommer i kontakt med hverandre, noe som fører til ubalanse i skjeden. Stemmer dette?

Svar:
Hei! Ja, det stemmer nok det du har hørt. Alle mennesker har sin egen normalflora i skjeden og på penis. Tilførsel av annen eller ny bakterieflora kan skape ubalanse i normalfloraen og man kan trenge litt tid til å tilpasse seg hverandre. Oftes går det seg til etter ganske kort tid eller ubalansen er så ubetydelig at den knapt merkes, mens andre er mer følsom og reagerer sterkere på ny partner. Ubalansen kan merkes, som hos deg, med forandring på lukt. Andre merker økt utflod eller forandring på konsistens eller farge. Hos noen blir plagene så store at det blir snakk om en skjedekatarr som i enkelte tilfeller må behandles. Dette har ingenting med seksuelt overførbare infeksjoner å gjøre.
Siv GamnesFinnes det kondomer som ikke er laget av latex da jenta mi er allergisk mot latex

Svar:
Hei! Det finnes latexfrie kondomer som latex allergikere kan tåle. RFSU har en som heter Zenith og den fra Durex heter Avanti. Prøv dere frem med disse.
Trond Haugmark, sykepleier


Kviser rundt analåpningen
Hei
Jeg har noe kviseliknende rundt analen som klør og virker litt betent. Forslag til hva det kan være?

Svar:
Det er alltid veldig vanskelig å si hva hudproblemer kan være uten å ha sett det. Det finnes ulike seksuelt overførbare infeksjoner som kan gi hudplager lik det du beskriver, men også overdrevet såpebruk, sopp, fistler, eksem eller andre hudsykdommer kan gi slike plager. Det eneste jeg kan råde deg til er en tur til lege.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving SPØR OSS

Tittel:

Ditt spørsmål:

Ditt kallenavn:
 MEST LEST

PÅ DIN SIDE
 

 VIDEO

 På DIN SIDE PÅ TV mandag


06:30: Skattejegerne (7)
07:00: Det gode bondeliv (8)
10:50: Lenas reiser (2)


08:55: Gull på Godset (5)


03:35: Globe Trekker (2)
04:25: Globe Trekker (2)
12:00: Rom 123 (20)


01:35: Skattjägarna (5)

Komplett TV-program