Innhold A-Å
Om Dagbladet.no
Sentralbord: 24 00 10 00

Redaksjonen nett: 22 30 09 59
Redaksjonen papir: 24 00 10 00

Korreksjoner: les mer
Annonseinfo nett/papir

Berner Gruppen:
Årsrapport 2007
 
Sist oppdatert: Tirsdag 04.01.2011, 12:51  Du er her: Dagbladet.no » På din side » Alt om sex

Spørsmål og svar om sex


Foto: Scanpix

Søk i alt om sex:Siste 10
Graviditet, abort og prevensjon
Kroppen
Seksualitet
Seksuelt overførbare infeksjoner

Send inn ditt spørsmål:
Tittel:

Ditt spørsmål:

Ditt kallenavn:Alt om sex er et samarbeid mellom Dagbladet.no og Klinikk for seksuell opplysning (KSO). Det er ansatte ved KSO som svarer på spørsmålene. Hver uke publiserer vi utvalgte spørsmål og svar på Dagbladet.no. Et utvalg spørsmål og svar trykkes også hver fredag i Dagbladet FREDAG. Du kan også ringe KSOs samtale på 23 22 80 60. Her får du råd og hjelp alle hverdager fra 09-15. Les mer på www.seksuellopplysning.no.

Siste spørsmål


Der bak
Av helsemessige årsaker, er det sånn at man må bruke kondom ved analsex? Når man har det med noen man er glad i, og passer på at man ikke skifter til vanlig sex uten å ha vasket penis først, er det da greit å ikke bruke kondom? Hvordan ser dere på å stimulere dama der bak med tungen, er det her igjen noe veldig farlig, rent helsemessig? Vi har god hygiene, og aldri hatt noen som helst problemer.

Svar:
Hei Steinar!
Som du selv skriver er det ikke lurt å ha vaginalt samleie rett etter analsamleie uten å vaske seg godt mellom. Bakterier fra analåpningen vil kunne skape problemer for jenta dersom de kommer inn i skjeden. Fordelen med å bruke kondom er at sjansen for dette minsker. Dersom gutten har rifter eller sår på penis, vil kondomet hindre at bakterier infiserer disse. Når det gjelder rimming, eller å stimulere noen med tunga rundt analåpningen, gir dette en viss bakteriell smitterisiko.
Trond Haugmark, Sykepleier


=)
Hva heter det hvis du ikke er tiltrukket a noe kjønn?

(er hetrofil, men bare lurte...)

Svar:
Hei! Det finnes ingen mye brukt betegnelse på det å ikke være tiltrukket av noen kjønn. Innen fagområdet snakker vi om å være udifferensiert i forhold til å ikke tenne på verken menn eller kvinner. Man kan ikke nødvendigvis kalle disse menneskene aseksuelle fordi de de godt kan føle lyst og tenning, men da i forhold til fetisjer eller onanering. Noe -fili ord tror jeg ikke finnes, men det kunne kanskje vært "nonsexfili"?
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Klamydia
Hei

Jeg ble smittet med klamydia i november 2007 av daværende partner. Fikk endags-medisin så senere urinprøver har vært negative. Men! Vi hadde en gang et forsøk på analsex...og jeg er sår og klør i rumpa.

Kan man få klamydia i rumpa?

Svar:
Hei.
Man kan få Chlamydia i rumpen. Det smittes ved at en infisert slimhinne kommer i kontakt med frisk slimhinne. Dersom du har tatt kontroll etter antibiotika behandlingen som var negativ har du med stor sannsynlighet også blitt kvitt evt. Chlamydia i rumpen. Kløe og svie i rumpen kan være Chlamydia eller annen SOI. Dersom du har vært i en smittesituasjon etter kontrollprøven kan du ta en ny prøve. Symptomene du beskriver kan også skyldes begynnende hemoroider, sprekker i slimhinnen eller lignende. Du kan vurdere om du vil ta en tur til lege for å få svar på spørsmålet ditt.

Lennart Lock, Sykepleier


P-sprøyte
Hej! Jeg vil bare si takk for en god side hvor alle får svar på det lurer på, det er virkelig til hjelp!

Så mitt spm: Jeg har gått på p-piller sånn til og fra i ca tre år, er i et fast forhold nå og lurer på hva p-sprøyte egentlig er, hvordan det fungerer, om mensen blir borte, og om det er sikkert, pris, osv?

Takk på forhånd.

Hilsen R.

Svar:
Hei!
Flott at du har nytte av siden!
P-sprøyten inneholder hormonet gestagen og den settes hver 12.uke intramuskulært av helsepersonell. Noen jenter opplever småblødninger i starten, noe som ofte avtar slik at menstruasjonsblødningene uteblir så lenge du bruker sprøyta. Så lenge en husker å få satt sprøyta til riktig tid er den et sikkert prevensjonsmiddel og koster rundt 80 kr. Når en slutter med sprøyta kan det ta opptil to år før en kan bli gravid da den preventive effekten sprøyta har kan sitte i lenge etterpå. Det forskes også på om bruk av p-sprøyta i ung alder kan øke sjansen for beinskjørhet senere i livet.

Trond Haugmark, sykepleier


HIV
Er det mulig å få HIV fra oralsex?

Svar:
Hei Pål!
HIV viruset smitter ved at viruset overføres fra smittet person, inn i blodbanen til mottaker. Immunforsvaret vårt vil bli aktivert og enkelte ganger greie det å destruere viruset. Men dersom kroppen vår ikke har et optimalt immunforsvar kan viruset sette seg i kroppen og gi HIV -smitte. Høy smittefare har en med vaginalt og analt samleie uten kondom. I munnen har vi immunforsvar som starter å jobbe når vi får noe i munnen. Det har vi i spyttet og i magen der magesaften vår kan destruere virus og bakterier vi får i oss. Slimhinnene i underlivet er konstruert til å ha en mer oppsugende effekt, slik at der vil virus og bakterier lettere bli ført over til blodbanen og forårsake smitte. Risikoen er høyere selvfølgelig dersom slimhinnene har rifter og sår. Derfor er det en mulighet for å bli smittet av oralsex, men vaginalt eller analt samleie har høyere smitterisiko. Smitterisikoen øker dersom en har en annen ubehandlet kjønnssykdom i tillegg. Kondom finnes også uten glidemiddel og kan brukes ved oralsex.
Trond Haugmark, Sykepleier


Avbruttsamleie
Hei!!

Jeg har et spørsmål? Er det tryggt å ha avbruttsamleie. Jeg og Kjæresten min hadde det...

Svar:
Hallo.
Når du spør om det er trygt å ha avbrutt samleie regner jeg med at du lurer på om det er trygt i forhold til om man kan bli gravid eller ikke.

Hvis man ikke har lyst til å bli gravid, bør man ikke bruke avbrutt samleie som prevensjonsmiddel. Statistikken tilsier at så mange som 17 av 100 kvinner som bruker denne metoden som prevensjon pr år, kan risikere å bli gravid.

Det finnes veldig mange prevensjonsmiddel man kan bruke, kondom, piller, plaster, sprøyte mm. Så hvis ønsket er å ikke bli gravid er det bedre å bruke et sikkert prevensjonsmiddel, så slipper man å gå og engste seg og vente på mensen hver måned.

Mariann Olsvik, helsesøster


p-piller
hvordan får man tak i p-piller, er ikke de på resept? og må jeg til legen min? jeg har ikke så veldig lyst til å fortelle mamma at jeg skal til legen for å få tak i p-piller...

Svar:
Heisann! Det stemmer at du må ha resept for å få p-piller og det kan du få hos lege eller hos helsesøster på skolen. Det er ingen grunn til at dine foreldre skal vite om at du går på p-piller og det er heller ingen medisinsk grunn for at du skal måtte ta en underlivsundersøkelse for å få resepten. Så dersom du ønsker å bruke p-piller er det som sagt bare å ta kontakt med fastlege eller helsesøster for å få resept og informasjon. Lykke til!
Trond Haugmark, sykepleier


p-plaster
Hei, mitt spørsmål blir lett. Jeg går på p-plaster.. Så lurer jeg på om jeg
kan utsette mensen 3 ganger på rad.. Eller er det farlig.. Dvs gå i 9mnd med plaster på.. Det er jo sommer og ferietid.. Min fastlege anbefalte ikke det, men hva mener dere? PLEASE svar!!
Takk:)

Svar:
Hei.

Først og fremst – hvis du ønsker å utsette mensen 3 ganger på rad vil det si at du bruker plaster sammenhengende i 3 måneder ikke i 9.
Du må gjerne fortsette med plasteret kontinuerlig over flere mnd for å utsette mensen. Men anbefalingen er at man ikke utsetter med mer enn to mnd om gangen. Grunnen til dette er at sjansen for småblødning øker hvis du utsetter med mer enn to mnd. Du kan utsette i to mnd, så ha en mens og så utsette i to mnd igjen. Prøver du en lenger periode enn det må du være oppmerksom på at gjennombruddsblødning kan forekomme - dette er ikke farlig, men sikkert litt irriterende.

Mariann Olsvik, helsesøster


p-piller
Hei!Jeg bruker å ta p-piller og da tar jeg det i 3 uker og så en uke ''pause''.Jeg lurer på om jeg kan bli gravid hvis jeg har samleie i den ''pause'' uken når jeg ikke skal ta p-piller og har ikke fått mensen enda?

Svar:

Du er like beskyttet i den pillefrie uka di (trenger ikke å bruke tilleggsprevensjon) som i de tre ukene du tar p-piller. Bare ikke glem å ta en pille hver dag.


Mariann Olsvik, helsesøster


vond klitoris
har oppdaget vond klitoris etter fingring, er dette normalt?

Svar:

Når en jente er seksuelt opphisset vil det strømme blod til klitoris og den blir større og stiv. I tillegg er klitoris utstyrt med mange nerver. Hvis man er opphisset og kåt og har fingret eller blitt fingret kan det være at klitoris har blitt fingret ganske hardt og når man ikke er opphisset lenger kan det føles litt ubehagelig. Jeg tror dette er grunnen til at du opplever klitoris som vond etter fingring. I så fall er det helt normalt.

Evelyn Simonnes, sykepleier SPØR OSS

Tittel:

Ditt spørsmål:

Ditt kallenavn:
 MEST LEST

PÅ DIN SIDE
 

 VIDEO

 På DIN SIDE PÅ TV lørdag


08:55: Junior MasterChef USA (4)


10:10: En ny start (7)


05:25: Go'kväll (54)
06:10: Fråga doktorn (11)

Komplett TV-program